Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zaznam z TV karty

Dobry den, prosim o radu. Koupil jsem si TV kartu za ucelem digitalizace starych video nahravek z analogove videokamery. At delam, co delam, at uziju software, jaky uziju, tak je kvalita vzdy spatna. Samozrejme me napadlo, ze kvalita zaznamu tehdejsich kamer nebyla valna, ihned jsem tedy pripojil samotnou kameru k TV a obraz byl vyborny. Jedna se tedy o problem pri prenaseni videa. Z kamery pripojuji pres A/V cinch do pocitace, je tohle ten problem? To same spojeni uzivam pri nahledu z kamery do TV a tam je vse v poradku. S nastavenim softwaru jsem si hral 2 dny, cili myslim, ze jsem nic neprehledl, hodne jsem experimentoval. Uzivam Ulead videostudio, a Pinnacle. Poradte prosim, cim to muze byt.

Diky moc
David

Předmět Autor Datum
Nepíšete, zda i zdigitalizovaný záznam porovnáváte s původním pomocí TV a ne pomocí monitoru (a nebo…
anarchist 04.06.2007 07:47
anarchist
Diky za odpoved, pokusim se upresnit. Digitalizovany zaznam porovnavam vskutku Kamera - TV a dig. za…
David1 04.06.2007 08:05
David1
Rozdíl mezi TV a monitorem bývá celkem významný i při použití kvalitních převodníků, ale rozhodně by…
anarchist 04.06.2007 08:20
anarchist
Dobre, zda se, ze neni jina moznost. Pojdu tedy po Canopus produktech. Diky za informace a pomoc :)
David1 04.06.2007 08:29
David1
Ještě mi neutíkejte, kousíček záznamu z VHS vám umisťuji na server, abyste si udělal představu.
anarchist 04.06.2007 08:43
anarchist
jasne, mrknu na to :) Mozna bych potom jeste potreboval poradit, ktery z tech produktu canopus zvoli…
David1 04.06.2007 08:50
David1
Možná jste si nevšiml, ale již v mém prvním příspěvku je ono slovo Canopus klikací a vede na produkt…
anarchist 04.06.2007 08:56
anarchist
Tak snad mi dvacet vteřin videa nikdo jako porušování autorských práv nepřiklepne. :) Video je prokl…
anarchist 04.06.2007 08:54
anarchist
Povím to trpaslíkům a ti si tě za vystavování sněhurky podají ;)
josephino 04.06.2007 09:25
josephino
Omlouvam se, toho odkazu na dany produkt jsem si nevsiml :) Na videoukazku jsem se koukl a na prvni…
David1 04.06.2007 09:57
David1
Ten kreslený mi přišel pod ruku, tak jsem ho použil. Zvlastni je deformovany prouzek obrazu uplne d…
anarchist 04.06.2007 10:13
anarchist
No nevím... ukládat video bez komprese by snad nestíhaly ani sběrnice. Zkuste ukládat video do avi.…
HamHam 05.06.2007 22:40
HamHam
No nevím... ukládat video bez komprese by snad nestíhaly ani sběrnice. Ale no tak! Které sběrnice?…
anarchist 05.06.2007 23:20
anarchist
1. Video v plmém PALu, 24 bitové barevné hloubce a 25 snímků za sekundu produkuje (podle mého hrubéh…
HamHam 05.06.2007 23:50
HamHam
Ostatně, můžete si to vyzkoušet. Stalo se. Lze ovšem předpokládat, že tazatel, stejně jako já, mysl…
anarchist 06.06.2007 00:01
anarchist
Uznávám, že jsem se vyjádřil dosti nekonkrétně ohledně těch sběrnic. Ale výslednou rychlost vždy udá…
HamHam 06.06.2007 10:37
HamHam
Měl jsem podobný problém. Ať jsem filmy z roku 1994 a 1996 uložené na VHS kazetách převáděl na DVD a…
Při natáčení kamerou 20.06.2007 13:32
Při natáčení kamerou
Jojo. Digitalizovat video na počítači není jednoduchá věc. Jen jako jeden z možných problémů uvedu t…
HamHam 20.06.2007 22:44
HamHam
Mozna by stalo za uvahu i zkusit nejakej externi prevodnik, vidavam casto USB provedeni za par kacek… poslední
kubik 21.06.2007 12:28
kubik

Nepíšete, zda i zdigitalizovaný záznam porovnáváte s původním pomocí TV a ne pomocí monitoru (a nebo jsem to z textu nepochopil). Na monitoru se to totiž jeví o mnoho horší než na samotné TV. Pak nepíšete, do jakého formátu to ukládáte, zda do čistého datového toku až s následným převodem např. do MPEG2, nebo zda se to převádí v reálném čase, kdy se to zkrátka může negativně podepsat na kvalitě (vše samozřejmě závisí od nastavení konverze a výkonu PC, výkonné je teoreticky schopno to zvládnout slušně i v reálném čase). No a v neposlední řadě, a to je to nejdůležitější, kvalita A/D převodníků na TV kartách bývá tristní (výjimka může potvrzovat pravidlo). Tady bych viděl nejpravděpodobnější příčinu vaší frustrace. Pokud to myslíte s digitalizací vážně, měl byste se poohlédnout po něčem lepším. Dostupné a na úrovni jsou například převodníky Canopus.

Diky za odpoved, pokusim se upresnit. Digitalizovany zaznam porovnavam vskutku Kamera - TV a dig. zaznam - monitor. Rozumim, ze tohle neni optimalni, ale rozdil je tak markantni, ze to jinak ani nema cenu, video je nekonkretni, rozmazane...

Pri porovnavani uzivam cisteho datoveho toku bez komprese.

Model vlastnim "genius tvgo a11mce"

Zda se mi, ze tahle karta vice nedokaze, to mate asi pravdu. Diky za tip, Canopus se zda vhodnym resenim, ale ta cena :) nejlevnejsi kousek jsem nasel za 7 000,- Zda se, ze se mi tahle digitalizace pekne prodrazi. Myslite, ze jiny hardware, levnejsi, rekneme nejaka strizna, by mi danou situaci nevyresila? Vim, ze se prodavaji od 2500,- nahoru.

Diky za reakci
David

Rozdíl mezi TV a monitorem bývá celkem významný i při použití kvalitních převodníků, ale rozhodně bych obraz nemohl prohlásit za nekorektní a rozmazaný. Takže věřím, že je to opravdu špatné. Pro porovnání vám mohu poskytnout kousíček záznamu, kde zdrojem je VHS a finálním produktem MPEG2, převodníkem pak zmíněný Canopus. Na monitoru ani tak žádná oslňující kvalita, na TV však téměř k nerozeznání od samotné VHS.

Něco v rozumnější cenové relaci si netroufám vám doporučit, kdysi mi došla trpělivost po zkušenostech s TV kartami a skončil jsem u Canopusu. Zpátky ni krok. Ale schválně jsem napsal, že výjimka může potvrzovat pravidlo, aby mé tvrzení, že převodníky TV karet bývají bídné, nebylo až tak absolutní.

jasne, mrknu na to :) Mozna bych potom jeste potreboval poradit, ktery z tech produktu canopus zvolit. Jen zbezne jsem koukl na internetu a jako cenove prijatelny kousek a po strance funkcnosti vhodny "analog -> digital" mi prijde model Canopus ADVC-50. Co myslite?

Omlouvam se, toho odkazu na dany produkt jsem si nevsiml :) Na videoukazku jsem se koukl a na prvni pohled musim rici, ze to vypada dobre, lec s dodatkem, ze kresleny film tezko porovnavat a hodnotit vzhledem k charakteristickym a individualni rysum, pro tento styl tak vlastnim. Zvlastni je deformovany prouzek obrazu uplne dole, to se mi stava take, kdyz prevadim video z analogoveho zdroje. Jedna se o nekompatibilitu? Tezko rici, ne, ze by mi to nejak zvlast vadilo, ale zda se, ze nejsem jediny, kdo se potyka s timto defektem. Jinak, komplexne vzato, je obraz nesrovnatelny s mym pocinem. Neco na tom vazne bude :)

Diky za ukazku
David

Ten kreslený mi přišel pod ruku, tak jsem ho použil.

Zvlastni je deformovany prouzek obrazu uplne dole, to se mi stava take, kdyz prevadim video z analogoveho zdroje. Jedna se o nekompatibilitu? Tezko rici, ne, ze by mi to nejak zvlast vadilo, ale zda se, ze nejsem jediny, kdo se potyka s timto defektem.

Nejde o žádnou nekompatibilitu, ten proužek je zkrátka součástí záznamu! Jen není při reprodukci na televizoru vidět, protože jeho maska z obrazu poměrně hodně ukrojí. Naproti tomu na PC vidíte obraz kompletní.

Kvality Canopusu můžete posoudit na následujícím:
http://download.iselectronic.cz/Video/Test_DVCAM_or iginal.avi
http://download.iselectronic.cz/Video/Test_ANALOG_A DVC55.avi
První je originál DV záznam, druhé pak to samé přetažené analogovou cestou přes Canopus do PC.

zdroj: http://www.videokamery.cz/diskuze.php?akce=reakce&i dsekce=11&strana=1&idvetev=11966&idzprava=12363

No nevím... ukládat video bez komprese by snad nestíhaly ani sběrnice.

Ale no tak! Které sběrnice? Kudy máte pocit, že ona data tečou, než dojde k jejich kompresi, jak výše nabádáte? Řeknu vám tajemství. Po sběrnici. Systémové a lokální. Naopak stíhat kvalitně kompresi v reálném čase může být problém, to je operace navíc, ke které je třeba dodatečný výkon.

A být vámi, tak bych po podobných infomacích pátral spíše na fóru www.tvfreak.cz

A vy tam pátráte? :)

1. Video v plmém PALu, 24 bitové barevné hloubce a 25 snímků za sekundu produkuje (podle mého hrubého odhadu) tok asi 30 MB/s. Reálná rychlost mých disků je kolem 30 MB/s. Tak asi takhle. Ostatně, můžete si to vyzkoušet.
2. Rozhopádně. Kdysi jsem měl ATI TV Wonder (od té doby nemám rád ATI :-)). Asi rok jsem to ve Windows nepoužíval, protože mi to dodaný SW neumožňoval. (V linuxu to jelo super:-)) Až když jsem objevil TV freak a tamnější fórum, tak se mi to podačilo rozchodit tak, aby to bylo plně použitelné jak k sledování TV, tak k nahrávání.

Ostatně, můžete si to vyzkoušet.

Stalo se.
Lze ovšem předpokládat, že tazatel, stejně jako já, myslel čistým datovým tokem formát DV-AVI. Já jsem jen reagoval na vaši poznámku o tom, že to "nestíhají sběrnice". Kdybyste rovnou poznamenal, že by to nemusely stíhat některé disky, tak jsme si mohli ušetřit tuto debatu. :beer:

Měl jsem podobný problém. Ať jsem filmy z roku 1994 a 1996 uložené na VHS kazetách převáděl na DVD analogově pomocí počítače, záznam byl vždy horší kvalty, než když jsem připojil kameru na televizi. Koupil jsem si tedy cca za 6000,-Kč kombinovaný videorekordér bez hardisku, kde je jak DVD, tak i přehrávač na VHS kazety. Jde ne něm kopírovat digitálně jak z DVD na kazety, tak i obráceně z kazet, které se vkládají do video přehrávače (VHS) na DVD. Zjistil jsem, že když film zkopíruji z kamery na VHS kazetu a následně to zkopíruji na DVD, nebo to rovnou z kamery zkopíruji na DVD, tak na tom recordéru, který je propojen s televizí je kvalta filmu dobrá, když to samé zkopírované DVD dám přehrát do počítače, tak kvalita filmu je podstatně horší. VGA kartu v CPU mám NVGFORCE 6600GT, CPU 2.6GB, RAM 1GB. Takže mohu potvrdit slova toho, kdo tu napsal, že video na DVD, které je přehráno v CPU je kvalitou podstatně horší, než to samé video přehrané videorecordérem do televize. Zkus to z kamery natáhnout do CPU, tam to uložit na DVD a přehrát to přes videorecordér do televize. Mělo byto míti lepší záznam, než když to samé DVD přehraješ v CPU. Asi to jde jinak a lépe. Já jsem amatér, mám doma několik kazet VHS, většinou staršího data, roky 1994 - 1996 (rodina, děti, když byly malé a pod.), takto se ty kazety podařily v odpovídající kvalitě dostat na DVD. Samozřejmě ty VHS kazety si nechávám, oni mohou vydržet třeba déle, než dnešní media DVD, myslím, že ty DVD media, co se dnes prodávají jsou pěkné šunty. Zdraví Jindra.

Jojo. Digitalizovat video na počítači není jednoduchá věc. Jen jako jeden z možných problémů uvedu tento. Činnost (seekování) harddisků mi způsobovala rušivé pruhy v obrazu. Nebudu se rozepisovat o možnostech řešení tohoto problému, uvádím to jako příklad.
Spousta uživatelů raději řeší digitalizaci videa pomocí video rekordérů. (A vůbec se jim nedivím.)

Mozna by stalo za uvahu i zkusit nejakej externi prevodnik, vidavam casto USB provedeni za par kacek (20-30EUR). Cekal bych, ze vzhledem k tomu, ze je to umisteny daleko od vnitrnosti pocitace a vsech tech pulsnich zdroju, tak by snad vetsina ruseni odpadla...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru