Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem DOS v 64-bitových Windows opravdu jednoduše

Nejsem pravděpodobně jediný, kdo z různých důvodů potřebuje provozovat 16-bitové aplikace. V novějších operačních systémech, zpravidla 64-bitových, je to problém. Microsoft podporu MS DOSu dávno zařízl a takové aplikace nedovolí nativně spustit. Zda je to úmysl či ne, dávno neřeším. Zůstává jen úkol, jak se s tím vypořádat.

1. Trocha historie

1.1. Po vydání Windows 7 bylo možno ve vyšších verzích (od Pro) zdarma nainstalovat tzv. XP-mode (varianta Virtual PC) a stáhnout si hotový virtuální stroj s nainstalovaným XP Pro, 32 bit. Bylo to proto, aby se hlavně firmám usnadnil přechod z tehdy velice oblíbených Windows XP na Windows 7. Nad veřejností nevalně přijatými Vistami asi zlomili hůl.

Tuhle variantu jsem využíval i já, protože jako známý starý konzervativec stále používám to, co funguje, co mi vyhovuje - tedy aplikace, ve kterých jsem si před čtvrt stoletím vytvořil systémy na podvojné a jednoduché účetnictví (nově účetnictví a daňovou evidenci) a které fungují dodnes. Dělají přesně to co chci, neobsahují nic, co nepotřebují, práce s nimi je rychlá, ergonomická, prostě pro mé potřeby samé plusy.

Jenže jednou se mi stalo, že jsem uspaný virtualizovaný systém neprobudil. Nevím proč - a je to jedno. Data mám samozřejmě zálohovaná vícenásobně, mimo XP-mode, na jiných PC, na externích discích. Problém ale byl, že bez přeinstalace celých Windows 7 jsem nebyl schopen XP-mode jakkoliv opravit, snaha o reinstalaci hlásila, že mám nejnovější verzi. Do operace, trvající (s následným nastavením všeho) snad desítky hodin se mi nechtělo (jasně, mohl jsem natáhnout pár týdnů starou acronisáckou zálohu W7, ale to není řešení..

Tak jsem přešel na

1.2. Virtualbox. Nemám problém s licencemi XP, protože jsem pořizoval vždy neOEM verze OS. Sice 2x dražší, ale bez problémů přenositelné. Instalace Windows XP v pohodě, instalace (= nakopírování) oněch aplikací taktéž, jen jsem trochu více bojoval s podporou sítí (všechny systémy jsou zdvojeny, 2x PC, 2x virtuální OS) a s tím, že v původních XP-mode jsem ve Win XP provozoval OS na C a data na D, ve Vitrualboxu jsem vše narval na céčko - a musel jsem překopávat spoustu spouštěcích baťáků těch svých aplikací. Nakonec ale vše funguje, navzájem "se vidíme" ze všech OS (2x W7, 1x W10, 1x XP-mode, 2x Virtualbox).

A tak si tedy pracuji ve starých aplikacích, neustále (křížově i jinam, mimo virtuální OS) zálohuji.

A pak se tu na poradně objeví Redmarxova aktualita o dírách ve Windows 7, https://pc.poradna.net/flashes/2753651-windows-7-je-huste-deravy-hadejte a tam najdu nenápadný odkaz našeho francouzského kolegy CoCoChanela (či XoXoChanela ;-)) na aplikaci vDos. Proč bych se na ni nepodíval, že…

Podíval, vyzkoušel - a spadla mi brada.

2. vDos

vDos je aplikace, která umožňuje běh 16-bitových aplikací v 64-bitových Windows. Tedy to, co chci.

Odkaz: https://www.vdos.info/
Stažení: https://www.vdos.info/download.html

Po stažení a instalaci (ta - tedy její adresář - se dá následně kamkoliv přesunout) máte k dispozici i několik testovacích DOSovských programů. Jen jsem proletěl první z nich, zjistil, že "to funguje" a ony aplikace smazal.

V adresáři programu jsou důležité prakticky jen tři soubory (plus pár *pdf s nápovědou). Vlastní aplikace vDos.exe (necelé mega) a soubory autoexec.txt a config.txt, dobře známě varianty autoexec.bat a config.sys z MS DOSu. V nápovědě k programu jsou vysvětleny odlišnosti a všechny volby/nastavení, které je možno zadat.

Vzal jsem tedy archaickou aplikaci, klon Norton Commanderu, M602 od Software 602, a kompletně celou (její "instalaci") ji nakopíroval do adresáře vDos.

[81915-m602-png]

Nastavil jsem (viz nápověda) akorát podporu myši a automatické spuštění M602. Klik na vDos.exe, a okamžitě (zlomek sekundy) tu máme plně funkční:

[81918-prog1-png]

Po zavření M602 se vDos zavře.

..chvíli jsem rozdýchával nadšení, než jsem si uvědomil, že ty mé aplikace budou poněkud složitější. Hlavně s ohledem na to, že jedna z nich je psána v kódu Kamenických (diakritika, se kterou si "běžný" DOS neporadil). Vlastně s tím kódováním jsem bojoval už v XP-mode i Virtualboxu, bylo nutno do virtualizovaných XP nainstalovat speciální font pro podporu kódu Kamenických, lucon_k6.ttf. Zkoušel jsem rozchodit danou aplikaci, ta fungovala obdobně jako M602, ale problém byl s tiskem. Za prvé se netiskly celé stránky a za druhé diakritika na obrazovce i tiskárně byla zmršená. Problémy se daly očekávat, v roce 1992 drivery tiskáren neodpovídaly těm dnešním modelům, podpora dávno neexistuje.. ale mám vyzkoušeno, že v XP-mode, Virtualboxu (a předtím i v XP či W98) mi fungovaly upravené ovladače pro jehličkovku tiskárnu LQ-800.

..zápasil jsem s tím, ale nedařilo se mi aplikaci rozchodit tak, jak bych si představoval. Naštěstí, kromě vDos existuje i vyšší varianta,

3. vDosPlus

Odkaz: http://www.vdosplus.org/
Stažení: www.columbia.edu/~em36/wpdos/vDosPlus.zip

Instalace je opět jednoduchá, stačí rozbalit adresář a je hotovo. Rozdíl oproti vDos je výrazně větší možnosti nastavení prostředí. Vše je dobře zdokumentováno v nápovědě či na stránkách. Tu svou aplikaci jsem (její adresář) opět jen nakopíroval:

[81917-k-png]

Já musel pro vyřešení svých problémů s tiskem nastavit použitý font. Stačilo jej nakopírovat do adresáře programu a odkázat na něm v config.txt

FONT = lucon_k6

Aby tiskárna tiskla vše co má (jako "obrázek"), stačí zadat

LPT1 = RAW

Nastavení je spousta, například i průhlednost okna aplikace.

Aplikace je plně funkční

[81919-prog2-png]

Tisk z aplikace využívá nastavení z Windows, výběr z nainstalovaných tiskáren

[81920-tisk-png]

4. Zhodnocení

Jelikož vše funguje jak má (dost jsem testoval), končím s XP-mode i Virtualboxem. Tohle je pro mě mnohem pohodlnější. Navíc, data nemám v nějakých virtuálních systémech, ale přímo ve Windows 7/10, jsou tedy pohodlněji zálohovatelná. Samozřejmě, XP-mode ani Virtualbox nemažu, jeden nikdy neví.

Pokud bych nemusel řešit kódování Kamenických, je to z mého hlediska jednodušší. S Latin-2 kódováním odpadá fontové martýrium.

Uživatelům, používající staré 16-bitové aplikace, každopádně doporučuji minimálně k vyzkoušení.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zajímavý článek, sice k tomuto účelu může posloužit DOSBox, včetně nějaké rozšířené varianty podporu…
michalli 23.04.2018 07:30
michalli
Pro L-coreho urcite neni problem si svou aplikaci prizpusobit platne legislative... https://pc.pora… nový
MaSo 23.04.2018 09:16
MaSo
Nějaké forky DOSBoxu jsem zkoušel, ale nefungovalo mi to jak jsem chtěl (písmo, velikost obrazovky a… nový
L-Core 23.04.2018 10:50
L-Core
Tohle je opravdu obdivuhodná samostatnost a vnitřní síla postavit se proti systémovým pijavicím. Ško… nový
DOSPRN 24.04.2018 10:20
DOSPRN
tak to pak jo, blbý je podle mne to, že nad tím pořád musíte přemýšlet a řešit to. je to to samé jak… nový
michalli 24.04.2018 12:27
michalli
Přemýšlením se alespoň procvičuje to pod kloboukem ;-) Snižuje to riziko Alzheimera. Složitý je jen… nový
L-Core 24.04.2018 16:05
L-Core
L-Core je ještě z generace sáláků, schopných optimalizovat kód na děrném štítku okometricky pouhým p… nový
touchwood 02.05.2018 21:01
touchwood
:D nový
michalli 05.05.2018 23:25
michalli
S tou optimalizací bych to neviděl tak slavně. Pamatuji si, jak jsem ve škole dělal seminárku, něja… nový
L-Core 06.05.2018 07:00
L-Core
Vyzkousel jsem, bohuzel nefunguje na program, ktery jsem potreboval (Sourcer 8.1), takze musim zpatk… nový
kubik 28.05.2018 00:02
kubik
Díky za super článek, L-Core :beer: Jakožto účetní firma pracující 25 let s PC-Fandovskými programy… nový
Eva_M 05.08.2018 14:41
Eva_M
Ahoj, zkouším to ve W10, ale nefunguje mi české psaní pokud použiju font "lucon_k6" (kameníci) - pí… nový
vladat 25.09.2018 18:30
vladat
Pokud ta tvoje apka není v kódu Kamenických, vynucení takového fontu bude některá písmenka s diakrit… nový
L-Core 25.10.2018 13:49
L-Core
Ahoj, normálně jsem zatuhnul, vDosPlus 2015.11.01 branch (build 2017.03.15): font = lucon_k6, je v r… poslední
Turcza 13.11.2023 20:19
Turcza
Mám problém u vDosplus (i VDos) s obrazovkou . Mám aplikaci napsanou v Borland Pascalu pracující s d… nový
JardaKa 24.04.2019 22:38
JardaKa
L-Core, ještě jednou díky za skvělý článek. Přišel mi teď vhod, protože můj stávající pc s 32-bit wi… nový
Eva_M 18.01.2021 21:39
Eva_M

zajímavý článek, sice k tomuto účelu může posloužit DOSBox, včetně nějaké rozšířené varianty podporující tisk a případně i sítě, ale proč ne, aspoň vím o případném dalším řešením.

trošičku mne spíš překvapilo používání tak staré aplikace pro účetnictví. to je přece podle mne nepoužitelné, mění se zákony a účetní program s nimi musí počítat ... asi neřešíte mzdy, že? nebo finální podklady vám pak zpracuje účetní ve vlastním programu?

Nějaké forky DOSBoxu jsem zkoušel, ale nefungovalo mi to jak jsem chtěl (písmo, velikost obrazovky atd).

Je to všechno plně použitelné - i do budoucna. Na všechno mám svoje homemade aplikace, nespoléhám na externí zdroje (a jsem lakomý za ně platit :-p) Kdykoliv si cokoliv sám upravím. Třeba DPH mi (prostřednictvím Excelu) "vyleze" v *xml, přímo mohu datovkami odesílat na FÚ.

Mzdy (kompletně, se vším všudy) od roku 1998 mám v Excelu, předtím v c602. I velké změny v nich (třeba když se zaváděla superhrubá mzda a 2. pilíř) při přelomu roku zvládnu za několik málo hodin - s ohledem na to, že bych potřeboval kupovat minimálně dvě multilicence (pro zpracování mnoha firem)… to by bylo každým rokem minimálně deset táců.

Účetní jsem právě já, dělám pro spoustu klientů :-)

Přemýšlením se alespoň procvičuje to pod kloboukem ;-) Snižuje to riziko Alzheimera.

Složitý je jen ten prvotní návrh. Úpravy už jdou, prostě měním parametry, případně přidávám vylepšení podle potřeby. Pokud by teď třeba ve mzdách zrušili superhrubou mzdu, prostě vezmu jako základ svou apku z doby předsuperhrubé a (případnou změnou pár parametrů) to mám za půl hoďky hotovo a připraveno pro všechny své firmy na příští rok.

Když by se stalo (což je účetní zvěrstvo erste klasse), že se bude platit DPH jen z uhrazených faktur, nestane se z mého pohledu vůbec nic. Systémy na to mám připravené (vlastně vždy byly), jen prostě budu účtovat jinak, maximálně budu používat jiné kódy. Nic měnit nemusím. Zato zákazníci/vazalové komerčních řešení se při nezbytném upgradu náležitě prohnou :-p

S tou optimalizací bych to neviděl tak slavně.

Pamatuji si, jak jsem ve škole dělal seminárku, nějakou optimalizaci provozu velké benzínky. Dělal jsem to ve Fortranu, náš stroj (Tesla 200) měl bohužel jen 32kB RAMky a protože se mi tam ceký program nevlezl, musel jsem to tam posílat na vícekrát. A jelikož jsem jako mladej hejsek nechtěl využít build-in pseudogenerátor náhodných čísel (stačil příkaz "call nahod") a pokusil se vytvořit svůj (bohužel blbě), ty výsledky stejně za moc nestály :-)

Díky za super článek, L-Core :beer: Jakožto účetní firma pracující 25 let s PC-Fandovskými programy občas řešíme podobné problémy - a do budoucna to bude ještě složitější. Ale my jsme na ty programy zvyklí, jsou aktualizované na současnou legislativu, pracuje se s nimi VELMI rychle, ergonomicky a spolehlivě ;-)

Ahoj, normálně jsem zatuhnul, vDosPlus 2015.11.01 branch (build 2017.03.15): font = lucon_k6, je v rootfolderu a je používán, funguje změna když v config.txt přehodím na jiný font.. a MOUSE = ON...
No a výsledek je zmatlaná diakritika a žádná myš.. zkusím to znou přeinstalovat ale už nevímm.....

Mám problém u vDosplus (i VDos) s obrazovkou . Mám aplikaci napsanou v Borland Pascalu pracující s databází paradox engine.
Na obrazovce vidím něco jako každý druhý řádek, nebo se nepřekreslují nabídky. Jakoby to bylo o krok zpět a ještě
ne vše je vidět. Rozlišení mám pouze základní. Nevíte někdo jak na to ?
Dík

L-Core, ještě jednou díky za skvělý článek. Přišel mi teď vhod, protože můj stávající pc s 32-bit windows mi během svátků bez rozloučení odešel do křemíkového nebe. Narychlo jsem si zprovoznila notebook s Win 10 / 64 bit. Už mi na něm běhají nejen naše 16-bitové účetní SW (zlatý PC-Fand :-D ) a dnes jsem rozchodila i svůj oblíbený 16-bitový carcassonne z roku 1992 . Při jeho hraní jsem celé roky moc ráda relaxovala a za ty dva týdny bez carcassonne jsem už měla absťák ;-)
Fascinovalo mě, že stačí programy nakopírovat do adresáře - kliknout - a hraju :))

Díky L-Core, že jsi to sem napsal ... a díky i všem, kde se o poradnu starají a umožňují přístup k dříve řešeným záležitostem :beer::beer::beer:

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru