Předmět Autor Datum
- No, DS218j jsem nejakou dobu pouzival, ale vratil jsem se k mému predeslému D-Link 322L ktery ma i…
XoXoChanel 27.01.2019 11:47
XoXoChanel
Nemam, ja prave nie som velmi fanda tychto znackovych krabiciek. Ja mam skoro vsade NASka na klasick… nový
fleg 27.01.2019 12:32
fleg
Rozumim, diky za objasneni ;-) nový
XoXoChanel 27.01.2019 12:34
XoXoChanel
Zase zober si, ze si webovy vyvojar alebo IT fanda a v balicku mas hned kompletny apache, php, sql s… nový
fleg 27.01.2019 12:40
fleg
- No toto, to ses trefil docela dobre to musim uznat, presne tyto "Addony" opravdu instaluji a pouzi… nový
XoXoChanel 27.01.2019 12:42
XoXoChanel
Za tie roky uz viem comu sa venujes a co ta bavi, takze moje odhady byvaju dobre;o). Co by som ti od… nový
fleg 27.01.2019 14:01
fleg
Nespozoroval si nahodou pri tej DS218j taku zaujimavost, za sa ta krabicka prebudi zo spanku a rozto… nový
Kilo.Viktor 27.01.2019 23:06
Kilo.Viktor
Bohuzial mal som ju online doma len 3-4 dni, v podstate som ju len pripravil pre zakaznika, spravil… nový
fleg 27.01.2019 23:53
fleg
Mám DS918+ v domácím prostředí. Imho, nemá smysl kupovat RED disky .. naopak v případě RAID bych bra… nový
MKc 31.01.2019 09:08
MKc
Ono je to, pretoze... •IntelliPower™ Algoritmy pro pečlivé vyladění rovnováhy otáček, přenosové ryc… poslední
fleg 31.01.2019 10:37
fleg

- No, DS218j jsem nejakou dobu pouzival, ale vratil jsem se k mému predeslému D-Link 322L ktery ma i podstatnejsi rozestup mezi disky ktery uprednostnuju kvuli teplotam, u té DS mi ty HDD pripadnou moc nalepené na sobe.
- Osazené jsem mel na misto "WD_RED" → "WD_Black" v RAID 1 coz slo na koncovych dB docela slyset. Navic s WD_RED mam spatné zkusenosti kde mi 2x v RAID po 10 dnech vypisovaly vadné sektory tak se jim ted radeji vyhybam, mozna jen smula. 1Gb soubory se kopiruji (na misto switche mam rut_sagemcom) v local v rosahu 90-120 MB/s.
* Z toho nejlevnejsiho co je dnes na trhu ujde (pomer cena/vykon), ale pro vaznejsi uzivatelé , nevim nevim, znovu bych ho uz nechtel. Jen odobni preference, preferuji snadny pristup k HDDs).

OPRAVA : Pardon, splet jsem se, na mysli jsem mel model DS119j né model DS218j ! Ale i tak, o proti predchudci prakticky nic nového neprinasi.
- Jestli casto instalujes ruzné zarizeni u uzivatelu, nemas nahodou otestovanej, nebo nezkousel, nemontoval jsi uz QNAP TS-431P ? (hlavne kvuli snadnému pristupu k HDD)

PS: Video recenze produktu je v poho ;-)

Nemam, ja prave nie som velmi fanda tychto znackovych krabiciek. Ja mam skoro vsade NASka na klasicky PC, pouzival som v minulosti hlavne HP Micro servre, u vacsich zakaznikov normalne rackove servre prerobene na NAS. Momentalne budem nasadzovat u jedneho zakaznika nejake vacsie pole od dellu alebo Fujistu, ale tam je cena okolo 60k eur, takze to uz sme niekde inde;o). No...instalaciu spravia hosi od Dellu, respektive Fujitsu, ja to budem len spravovat;o).
Moj nazor na tie lacnejsie znackove NASka je rozpolteny...ak uz nieco lacne siel by som do toho Zyxelu (NSA326), ktory je vykonovo na tom cca ako DS218j, ale cenovo o polovicu nizsie. Ak uz chces nieco drahsie tak tu mame predsa klasicku PC platformu, kde mozem mat NASko na 10Gb kartach s OS aky si zvolim (ja pouzivam bud linuxovu sambu alebo FreeNAS) za cenu sica krasneho, ale vykonovo nizsieho QNAPu alebo Synology. Ja neopotrebujem tie ich serepeticky, mne ide pri NASe o surovy vykon. Teraz prace ukecavam zakaznika na rychle NASko z klasickeho Dell rackoveho servera a so SSD na 10Gb...zatial odolava, ale snad to vyjde;o).
Co som vo videu zabudol spomenut je napriklad podpora kamerovych systemov, ktore ma QNAP, ci Synology uz u tychto entry modelov, co moze tiez niekde na dome potesit, ale zase musia to byt kamery, ktore podporuje vendor a ked uz mam zase moznost instalovat irtualnu masinu siel by som do do riesenia co dodava vendor kamier....atd.
Je to na dlhe polemizovanie, mne pride QNAP a Synology vhodny pre ludi ala USA (Iphone), cize zapojim, nastavi sa to skoro samo a funguje a viac neriesim. Ale samozrejme za taketo riesenie sa plati.

Zase zober si, ze si webovy vyvojar alebo IT fanda a v balicku mas hned kompletny apache, php, sql server, redakcny system, rozne verize php na testovanie, podpora rsyncu, webdavu, webalizer....proste milion veci v malickej krabicke a nemusis nic riesit...proste parada. Zrovna pre teba take nieco;o).
Ale naco je to preboha beznemu uzivatelovi? Naprd.

- No toto, to ses trefil docela dobre to musim uznat, presne tyto "Addony" opravdu instaluji a pouzivam :-D. (Nejvic asi FTP, UPnP, Python, PHP/MySQL/Admin, SSH. Ono nekteré Addony kuprikladu pro spravnou funkcnost JavaV8 vyzaduji, tak ji musim nainstalovat i tak).

Za tie roky uz viem comu sa venujes a co ta bavi, takze moje odhady byvaju dobre;o).
Co by som ti odporucil? Tazka otazka. Ty si vies v podstate vsetko instalovat sam a navyse naco sa obmedzovat na NASko a nemat univerzalnu masinu?
Alebo ina otazka...naco sa obmedzovat na jeden fyzicky OS, ked chcem/mozem testovat/potrebovat rozne? Cize preco nejst do virtualizacie, kde nemusis riesit blbosti ako je bootovanie z LAN?
Tu sa ponuka HP Micro server, pretoze:
- disky su lahko pristupne, otvoris klucikom dvierka predne a disky mas v sachte, su hotplugove, takze mozna manipulacia aj za jazdy.
- ovladanei cez ILO, predosle generacie mali az 3 sietovky (2 produkcne, jedno ILO), co bolo super pri vacsom pocte masin (ovladnaie cez cloud a pod).
- dve sietovky potesia, pretoze vies spravit aj 2x1Gb potom
- casto byva v akcii spolu s Win Foundation, bohuzial sa neda virtualizovat, ale mas 200-300 eurovy OS za euro k tomu, co casto firme pomoze
- velmi dobra spotreba
- velmi dobre chladenie, nizka hlucnost, stavany na 24/7

No, ale prestal som ich pred asi rokom dva pouzivat. Preco? Pretoze si napriklad vyzadovali ECC ramky, co bolo drahe, pretoze vykon procesorov, ktore boli zamerane skor na nizkuspotrebu nebol vzdy dostatocny (hlavne pri virtualizacii), pretoze Foundation OS sa nedaju legalne zvirtualizovat, pretoze akcii bolo pomenej a za plnu sumu sa to neoplati...atd.

Pri vybere NAs ti asi neporadim, to by sme mohli nad tym stravit vecer a vypit par lahvi vina, ale s diskami viem. Je uplne jedno aky disk zoberies. Ak ides po vykone samozrejme 7200 a 128, ci 256Mb cache potesia. Ale na znacke nezalezi. Ak si mal v minulosti negativnu skusenost s nejakym modelom vedz, ze to bola nahoda. Vyslovene zle disky uz dnes nerobi nikto. Ja robim WD, obcas Seagate a ziadnu zvysenu poruchovost som u ziadnej rady nezaznamenal. Navyse ak nejaky disk odide jednoducho sa vymeni, je to dnes len spotrebak. Je vsak pravda, ze uz vylucne pouzivam len 4 a 8TB modely skoro vsade.
Pri dnesnych cenach SSD je vsak zaujimava prave tato alternativa, prave sa snazim na to preorientovat, ale skusenosti este velke nemam, tenro rok vsak urcite nejake NASka na SSD spravovat uz budem.

Nespozoroval si nahodou pri tej DS218j taku zaujimavost, za sa ta krabicka prebudi zo spanku a roztoci disky aj ked to mas vsetko nastavene spravne a LAN kabel mas vytiahnuty z toho NASu?
Skusal som vsetko mozne, ale nepodarilo sa mi zatial prist na to, preco to sa to zobudza. Vzdy v presne rovnaku hodinu, minutu a sekundu. Vsetky naplanovane ulohy som odstranil, stopol som v comandline vacsinu sluzieb. Uz tam nebezi takmer nic a furt sa to prebudza zo spanku.

Mám DS918+ v domácím prostředí.
Imho, nemá smysl kupovat RED disky .. naopak v případě RAID bych bral spíš Blue verze.. a dokoupil k nim 3 letou záruku když už.
Výkonově to plně dostačuje a ušetří se několik stovek/tisíc než v případě nákupu RED verzí.
Už mi takhle jedou 4x 2TB Blue 24/7 přes půl roku a bez jediného problému.

Ono je to, pretoze...

•IntelliPower™ Algoritmy pro pečlivé vyladění rovnováhy otáček, přenosové rychlosti a ukládání do mezipaměti pro dosažení výrazných úspor energie a spolehlivého výkonu.
•64MB cache
•extrémně tichý
•snížená spotřeba energie až o 38% oproti běžným diskům
•až o 35% vyšší MTBF oproti desktopovým diskům
•navržen pro provoz 24 hodin, 7 dní v týdnu
•RAID kompatibilní
•záruka 3 roky

Toto su benefity oproti blue verzii a stoja pri 2TB o cca 18 eur navyse. Navyse ak v blue dokupis 3 rocnu zaruku zacnes sa blizit k cene red disku, takze prave naopak...ak mame verit WD, ze tieto disku maju nizsu MTBF (nepisu vsak proti komu;o)) a ze maju nizsiu spotrebu (opat nevieme s cim porovnali) tak sa oplati prave RED skor. A to nehovorim este o verzii PRO, kde su vyssie otacky a cache, co uz je naozaj citit na vykone.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru