Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem ZyXEL NSA221 úvod do sveta NAS

Nie je to tak dávno čo sa svet dátových úložísk týkal len veľkých firiem a zálohovanie dát patrilo k finančne náročným operáciam. Časy sa však menia, doba pokročila, ceny klesli a NAS prudko preniká do SOHO segmentu. Dnes je už bežné, že v domácnosti „svieti“ nejaký wifi router, za ktorým sú napojené ďalšie 2-3 zariadenia, typicky klasické pc a nejaký ten notebok, čo netbook. Neustále sa zvyšujúca kapacita diskov a naše narastajúce potreby spôsobili, že zrazu „potrebujeme“ ukladať obrovské množstvo dát a mať k ním prístup z viacerých zariadení naraz. Navyše chceme mať dáta zálohované, chceme tam streamovať video, ukladať fotky, či domáce videá, zdielať medzi sebou dokumenty a toto všetko nám dokáže splniť jedna jediná krabička, ktorá sa skrýva za tajomne pôsobiacou skratkou NAS.

Úvod na NAS

NAS je skratka pre network-attached-storage a v praxi predstavuje ľubovoľné zariadenie pracujúce s klasickými sieťovými protokolmi ako je napríklad NFS, SMB/CIFS a pod. NAS „krabičky“ však toho dokážu oveľa viacej, čo všetko dokáže ta naša si predstavíme už o chvíľku.
ZyXEL NSA221 model vychádzajúci z modelu ZyXEL NSA220. Jediný rozdiel je, že 221 podoruje interne až 2 sata disky, čiže v podstate budeme písať o oboch modeloch. Cenovo sa model 220 začína na úrovni 66 Eur, 221 môžeme zakúpiť už od 112 Eur. Oba modely sa predávajú bez HDD. K obom modelom doporučujem dokúpiť „eco“ modely HDD, v mojom prípade som použil na testovanie 2xWD Caviar GREEN WD10EURS, ktoré vás síce neoslnia výkonom, na druhej strane poskytnú tichý a úsporný chod. Nakoľko väčšinu času sa disky v domácich NAS serveroch nudia je otázka spotreby celkom relevantná a aby sme NASko nemuseli zatvárať do pivnice tichý chod diskov tiež poteší. Chod samotného NAS servera je dostatočne tichý bez rušivých elementov.

Čo obsahuje balenie NSA221

Z obrázku vidíme obsah balenia NSA221. Okrem samotného externého napájacieho zdroja, čo umožňuje menšiu veľkosť samotného NAS v balení nájdeme kratší ethernetový kábel /čo iste poteší/, ďalej vodiace lišty na disky, vyťahovacie madlo na vybratie diskov, sadu skrutiek, cd so softwarom a nejaké "papieriky". Pozor disky v balení nenájdeme, na obrázku sú len kvôli lepšej predstavivosti ako veľké je NSA221.
[zyxel.jpg]
CD so softwarom je vo väčšine prípadov zbytočné nakoľko obsahuje len vyhľadávací software na zistenie NASka na sieti /vieme zistiť aj cez dhcp server/, prípadne trialové verzie rôznych verzií online zálohovacích možností na nete, ktoré ak nechceme platiť aj tak nevyužijeme.

Inštalácia diskov

Ako som spomínal vyššie NAS sa dodáva bez HDD. Do domáceho NAS osobne považujem za ideálne green verzie WD diskov, pripadne ich alternatívy od iných výrobcov. Disky by mali byť tiché, výkon nie je až tak dôležitý, k dátam na NAS pristupuje skôr sporadicky ako pravidelne, hlavne ak nám slúži ako NASko ako zálohovací server. V testovacej zostave som použil 2xWD Caviar GREEN WD10EURS, ktoré som spojil do RAID 1 poľa, čo je pre domáce použitie ideálny typ poľa.
V prvom rade musíme demontovať predný kryt NASka. Ide to až príliš ľahko stačí podvihnúť spodnú časť, čím odistíme poistnú západku. AK by to nešlo /mne to šlo až veľmi ľahko na minimálne 2 modeloch, takže to považujem takmer za výrobnú vadu/ použijeme na západku skrutkovač. Po odstránení spodného krytu sa nám naskytne asi takýto pohľad.
[zyxel1.jpg]
Ako vidíme vo vnútri NASka je voľné miesto akurát tak na 2 disky, ktoré však nemôžeme nasadiť priamo, musíme im po stranách najprv priskrutkovať vodiace lišty. Po ich nasadení nám už disky vkĺznu do NASka pomerne ľahko. Lišty nie su symetrické, takže nie je možné nasadiť disky opačne, navyše na druhej strane na disky "čakajú" sata konektory, takže zapojenie zvládne aj laik. Ak disky zasunieme na doraz, zapadne na vodiacej lište západka a s diskami sa ďaľej nedá pohybovať. Na ich opätovné vybratie musíme použiť prídavné madlo, ktoré je upevnené z vnútornej strany predného panela. Po nasadení diskov je NAS pripravený na použitie. Ešete pre istotu priložím obrázok ako vyzerá NASko po "inštalácii" diskov.
[zyxel2.jpg]

Prvé spustenie

Ako som už povedal pokiaľ máme k dispozícii údaje z DHCP servera tak NAS okamžite uvidíme na sieti. V prípade laika však môžeme využiť dodané cd so sw, ktoré nám NAS na sieti nájde a umožní aj úvodné nastavenie. Ďalej sa už k NAS prihlásime klasicky, zadáme jeho IP do prehliadača, login, password a sme "in". Ako prvé vytvoríme RAID pole ak sme to už predtým nespravili, spravíme nejaké užívateľské konta, prípadne nastavíme kvóty a základnú konfiguráciu máme hotovú.
V stručnosti si teraz popíšeme, čo všetko NAS221 dokáže. NAS221 podporuje zapojenie diskov v RAID 0,1, ďalej podporuje JBOD, čiže môžeme zväčšiť kapacitu poľa pripojením ďalšieho disku cez usb konektor, štandardne samozrejme podporuje všetky dôležité sieťové protokoly, vrátane Apple zariadení, ma vstavaný uploadovací server, torrent klienta, štandardnú správu user accounts a dokonca umožňuje stiahnutie rôznych extensions cez web výrobcu, z ktorých je možno najzaujímavejšia možnosť spravovania sql servera cez phpmyadmin aplikáciu. V spolupráci s webserverom je celkom možné, že na danom zariadení je možné spustiť aj menšie webové aplikácie spolupráci s mysql. Priznám sa, že som tieto expertné veci veľmi neskúmal, pretože sú pre bežného užívateľa nepodstatné, bežný užívateľ tak maximálne použije vstavaného torrent klienta. Vec, ktorá ma totižto zaujímala oveľa viac bol výkon zariadenia.

Výkon

NAS221 totižto disponuje 1Gb ethernetovým portom a tak som bol zvedavý koľko z neho "vytiahnem". Nebudem dlho napínať výkon je veľmi biedny. Pri jednovláknovom prenose je procesor NASka na hrane, pri dvojvláknovom už ďaleko za možnosťami tohoto zariadenia. Na druhej strane zariadenie je v kategórii "entry", je to základ, ktorý uspokojí nároky bežného užívateľa, ale človek, ktorý očakáva aj patričný výkon by mohol byť sklamaný. Zaradeniu NAS221 zodpovedá aj cena, ktorá je viac ako príjemná.
Takže k číslam, nechcel som zbytočne komplikovať metodiku, pri testoch som použil veľké avi súbory a pokúsil sa dostať maximálne hodnoty. Použil som klasické štandardné zdieľanie implementované vo windowsoch, v mojom prípade XP SP3 a ako protiváhu ftp prenos s ftp serverom, ktoré samozrejme každé správne NASko obsahuje.
Čisla vyšli veľmi obdobné na prekvapenie vyšiel opäť lepšie o chlp windows ako ftp načo nemám logické vysvetlenie. Keďže šlo o 1Gb sieť laboroval som aj s nastavením jumbo framov, bohužiaľ očakávané zvýšenie výkonu neprišlo. Príde mi zbytočné rozpisovať tu merania do tabuliek, takže to zhrniem do tvrdenia, že maximálny upload pri dvojvláknovom prenose sa pohyboval na úrovni 70Mb a download na úrovni 140Mb, pri jednovláknovom prenose bola priemerná rýchlosť ešte o kúsok nižšia.
Sklamanie? Možno trošku, najmä ak to porovnám so svojím 3 ročným 100Mb Mybookom, ktorý pri downloade dáva 90Mb úplne bežne.

Záver

Ak je pre niekoho výkon zariadenia sklamaním musím upresniť...v tejto cenovej hladine je zariadenie každého výrobcu limitované predovšetkým výkonom procesora a niekedy aj ramkou. Nakoniec NASká z vyššej cenovej kategórie sa odlišujú od SOHO strojov práve hrubým výkonom, a práve preto sú aj výrazne drahšie ako NAS221 a spol. To, že procesor vie vyťažiť aj jeden užívateľ na 100 percent už pri bežnom kopírovaní je bohužiaľ smutné a považujem to za najväčší nedostatok všetkých týchto zariadení.
Napriek tomu pokiaľ si vážite svoje dáta a chcete spraviť niečo pre zvýšenie ich bezpečnosti je práve NAS221 to pravé pre vás. Postačuje s prehľadom drvivej väčšine bežných užívateľov, vstavaný torrent klient určite poteší, programovací upload server taktiež. Možnosť pripojenia ďalšieho disku cez usb port tiež zvyšuje hodnotu tejto malej krabičky. Navyše prehľadné webové rozhranie umožní ovládanie NASka aj laikovi, takže na záver môžem len vrelo odporúčať jeho nákup.

+ cena
+ možnosti nastavenia
+ RAID 1
+ usb port
- výkon procesoru
- nízke prenosové rýchlosti na 1Gb
- dodaný backupovací software je len trial

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chtel by jsem upozornit na nevhodnost WD Green do raid pole, mimochodem ani zyxel nedoporucuje pouzi… nový
Qemu 14.05.2011 10:17
Qemu
Toto je mylna informacia, za prve funkciu TLER nepodporovali starsie verzie green diskov od WD (cca… nový
fleg 14.05.2011 10:35
fleg
Také hledám rychlý NAS, ale nedaří se. Používáme NAS Synology DS508 - 5 disků raid5. Testovali jsme… nový
Nol 17.05.2011 16:55
Nol
Ono to je IMHO všechno o nepochopení úlohy a účelu NAS. On totiž NAS není primárně fileserver, ale "… nový
touchwood 17.05.2011 19:26
touchwood
V článku sa píše, že NAS sa zvykne používať pomenej a hlavne na zálohu. To ma ešte viac núti opýtať… nový
msx. 19.05.2011 14:13
msx.
Green disky maju vlastny power managment, ktory ich vypne po urcitej dbe necinnost (povodny cas bol… poslední
fleg 19.05.2011 21:37
fleg

Toto je mylna informacia, za prve funkciu TLER nepodporovali starsie verzie green diskov od WD (cca do roku zaciatku 2010). Ako je to u ostatnych vyrobcov neviem, ale co je podstatnejsie tento problem sa tyka HW RAID poli a nie SW. Vsetky SOHO NASka pouzivaju linuxovy SW RAID, takze pripadne problemy s TLER odpadaju.

Také hledám rychlý NAS, ale nedaří se.

Používáme NAS Synology DS508 - 5 disků raid5.
Testovali jsme DS1511+ a přesto, že má lepší procesor, RAM jsme zvětšili na 3 GB a použili nové rychlé HD - opět 5 disků raid5, zrychlení NAS nebylo příliš velké. Nacvičoval jsem s tím v únoru asi 2 týdny. Různé raidy, různá nastavení. Výsledek - vcelku zklamání a když už máme DS508 tak s cenou DS1511+ velké zklamání - zvýšení rychlosti tak sotva o 5%.

Pokud to má někdo na zálohování, ať si klidně pořídí NAS.
Pokud někdo potřebuje něco i do malé firmy se 2 - 3 účetními, tak ať na NAS rychle zapomene. V prospektech výrobci udávají utopické přenosové rychlosti, blížící se rychlostem disků. Navíc je to měřeno v síti mezi 1 pc a 1 NASem při přenosu 1 velkého souboru. Ve skutečnosti i s 1Gb switchi nemáte v síti pouze 2 zařízení. Každá účetní může otvírat několik desítek DB souborů ale když to není sql, tak nastavení " Zrychlení práce s databázemi" v konfiguraci NASu to celé zpomalí tak, že druhá účetní spouští sw asi 6 - 7 minut.

A po dlouhém nacvičování, když už nevíte kudy kam, vezmete jeden z těch nových disků WD Black ed. 1TB SATA3 ( v NASu byly testovány takto i posléze zpomaleny propojkou na SATA2 ) - pracně sehnaný přesně ten typ, který má Synology na svých stránkách jako kompatibilní - tento 1 disk dáte do pc s win xp ( Athlon X2 4200 + 2GB RAM ), zformátujete, nahrajete ze zálohy data pro účetnictví, nasdílíte a z klientského PC spustíte účetnictví a to se spustí 3 - 4x !!!!!!!!!! rychleji než z nejlepšího NASu. Pak na NAS asi zanevřete.

NAS je skutečně dobrý pro zálohování, má malou spotřebu, je tichý. Někomu se může líbíit vzhled. Ale to je všechno, co o něm řeknu dobrého. Na on-line práci se nehodí.

Za tím si stojím. Výsledkem mého testování je několika stránkový dokument ve wordu - testování DS1511+, kde jsem si dělal poznámky jednak k rychlostem jednotlivých disků ( všech 5 nových jsem jednotlivě testoval v XP, abych vyloučil vliv vadného disku ) a jednak vliv různých nastavení NASu na přenosovou rychlost.

Ono to je IMHO všechno o nepochopení úlohy a účelu NAS. On totiž NAS není primárně fileserver, ale "jen" síťové úložiště, a mezi tím je malý, ale docela jasně definovaný rozdíl (jehož podstatu jsi sám popsal ve svých peripetiích). Pokud chceš používat NAS pro úlohy fileservingu (a tento scénář je celkem pochopitelný), řešívá se to tak, že NAS se připojí (fyzicky) ke stávajícímu fileserveru pomocí dedikovaného ethernetového propojení a pro samotné zpřístupnění se použije iSCSI (které koneckonců pro tento účel bylo vyvinuto). Výsledkem je, že samotný NAS nemusí odbavovat relativně komplikovaný CIFS protokol, ale "soustředí se" pouze na relativně nenáročný iSCSI a samotné počítání RAIDu.

Ostatně i tvé výsledky hovoří za vše - pokud nebylo poznat to, že jsi změnil RAID5 na např. RAID10 (který nepočítá XORy), pak výkon omezoval použitý přenosový protokol, a nikoli diskový subsystém...

V článku sa píše, že NAS sa zvykne používať pomenej a hlavne na zálohu. To ma ešte viac núti opýtať sa na možnosť vypínania diskov po určitom čase. Na jednej strane, ušetrí to elektrinu, na druhej disky. Tiež by ma zaujímala možnosť okamžitého vypnutia diskov po odpojení všetkých zariadení od routra. Proste vypnú sa v domácnosti všetky počítače, tak NAS zistí po nejakej dobe, že počítače sú odpojené a vypne disky (samozrejme, ak nie je nejaká aktivita smerom von z NAS). To by som už chcel asi veľa čo?

Green disky maju vlastny power managment, ktory ich vypne po urcitej dbe necinnost (povodny cas bol len 8 sekund). Bohuzial tam zacal byt problem po case s LCC (load cycle oount), ked NASko (linux) prinutil disk k operacii a samotny WD garantoval cca 300k cyklov, ktore si takto disk minul uz za par mesiacov. Od roku 2009 uz disky neoznamuju vysoke LCC, ale nevie sa ci bol problem ozaj vyrieseny alebo len WD maskuje jeho narast.
NASka vacsinou umoznuju nastavenie vypnutia diskov po urcitom case alebo okamzite, cize aj pre non-green ediciach. Ak sa pytas na toto konkretne NASko tak si uz nespominam, ci to bolo v menu. Vzhladom na spotrebu diskov sa mi zda vypinanie/zapinanie z hladiska spotreby pomerne nedolezite.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru