Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Základy problematiky PC zdrojů

Mezi uživateli počítačů je rozšířeno mnoho polopravd, mýtů a dilemat o zdrojích, které napájí jejich stolní počítače. Dotazy na zdroje, případně dotazy, jejich vyřešení vede právě přes zdroj, se v Poradně vyskytují velmi hojně - snad tento článek ulehčí život všem, kteří dosud trpělivě vysvětlují, že není zdroj jako zdroj.

Mýtus první - "Mám 400W zdroj, ten musí stačit!"

Watty na štítku zdroje působí na uživatele stejně magicky jako megapixely na dychtivého fotografa amatéra, přičemž v podstatě se jedná o údaj sám o sobě velmi nepodstatný. U zdroje neplatí "víc Wattů, víc Adidas". Výrobci se leckdy předhání ve výkonu, který je zdroj schopen dodat, přičemž ale se jedná např. o výkon špičkový, krátkodobý, případně na té napájecí větvi, kde jej váš počítač vůbec nedokáže využít. Pokud plánujete osadit procesor s TDP 125W a k němu grafickou kartu, která má udávanou spotřebu 100W v zátěži, pak rozhodně neplatí, že si vystačíte s nějakým noname 350W zdrojem! Neznačkové zdroje budou mít seriózní problém - možná se rozjedou, možná se budou tvářit, že stíhají. V životě ale nebudou běžet v bezpečném režimu a je otázkou času, kdy odejdou.

Mýtus druhý - "Na značce zdroje nezáleží, v PC jde hlavně o procesor a grafiku!"

Zdroje bývají velmi často odrbávané snad ve všech sestavách, které se prodávají v superhypermegamarketech a bohužel i uživatelé často volí zdroj podle toho, jak moc se jim líbí barevná kombinace černého plechu a pozlacené mřížky ventilátoru. Zdroj je přitom spolu se základní deskou vašeho počítače základním kamenem spolehlivosti, stability a bezpečnosti. Kvalitní zdroje používají kvalitní součástky renomovaných výrobců, masivnější chlazení - však si je potěžkejte! Spolehlivý zdroj vám nepřidá FPS, ale přidá vám jistotu - že vaše komponenty nebudou namáhány příliš zvlněným napětím, že se zdroj nebude přehřívat a bude tichý, že nebude PC záhadně tuhnout, že má celou řadu ochran zabraňující přetížení a že když všechno selže, tak s sebou nevezme do pekel i vaše nadupané komponenty za X tisíc korun. Dnes již kvalitní značkové zdroje nestojí o tolik víc, aby se o nich nevyplatilo uvažovat!

Mýtus třetí - "Zdroj je nejlepší pasivní!"

Naháněči ticha velmi často prosazují pasivní zdroj, protože "prostě nechtějí mít v PC žádnou vrtuli". Ventilátor ve zdroji ovšem nechladí jen zdroj samotný - jeho cílem je (ve většině případů) zajišťovat také správný tok a pohyb vzduchu v počítačové skříni. Už řada lidí po výměně zdroje za pasivní nevěřícně koukala, jak teploty ostatních komponent letí raketově vzhůru. Ventilátor ve zdroji je často jediným, který má na starosti pohyb vzduchu vaší sestavou - pokud to tak je, nesmíte v žádném případě pasivní zdroj použít. Tedy můžete, ale pak je třeba ještě skříň osadit dodatečným ventilátorem. Má to smysl?

Mýtus čtvrtý - "Výrobce grafiky požaduje 450W zdroj, musím vyměnit můj 400W!"

Výrobce grafiky dává především doporučení a je vždy trochu nadhodnocené - musí se sichrovat, protože dobře ví, že mezi lidmi jsou nejrozšířenější právě zdroje pochybných kvalit - nehledě na to, že můžete mít doma procesor, který spotřebuje 45W a nebo 125W. Důležité je mít kvalitní spolehlivý zdroj, který má ze svých útrob vyvedeny veškeré dodatečné konektory, které zvolená grafická karta vyžaduje (pokud nemá a musí se to řešit redukcemi, zaděláváte si na problémy) a pokud posčítáte maximální spotřebu procesoru, grafické karty, přihodíte 50W (s rezervou) na zbytek, pak byste měli být na cca polovině nebo kousek nad polovinou maximálního výkonu udávaného na zdroji. V tom případě je vše OK. V opačném případě zvažte, co dál. Kvalitní zdroj ustojí i větší zatížení, pokud ale nemáte jistotu, zeptejte se rádců zde v Poradně.

Dilema první - odpojitelná x pevná kabeláž

Milovníci designu ve skříni volí zdroje s odpojitelnou kabeláží - čím méně kabelů ve skříni máte, tím bezesporu vzdušnější vaše sestava je. Na druhou stranu odpojitelná kabeláž přináší také nevýhody spočívající v dalším mechanickém kontaktu, který může být zdrojem potíží a přechodový odpor kontaktu může také někoho znervózňovat. Výrobci zdrojů na to samozřejmě myslí a konektory navrhují bytelné, přesto doporučuji nepokoušet Murphyho zákony, a pokud nemáte zrovna PC s plexi bočnicí nebo mikroATX, pak je vždy možné použít zdroj s kabeláží napevno a plandající kšandy vyvázat páskami a přichytit tak, aby nepřekážely. A ani to nemusí vypadat odpudivě.

Dilema druhé - jediná 12V větev nebo několik 12V větví?

V dnešní době se drtivá většina výkonu zdroje distribuuje přes 12V větve. Žravost komponent je vysoká a filozofie výrobců zdrojů je v zásadě dvojí - buďto jedna supersilná 12V větev, nebo několik slabších 12V větví. Na netu lze najít celé řady informací proč je to nebo ono řešení výhodnější, nicméně je to asi u zdrojů jediná oblast, kde vám mohu s klidným svědomím říct "neřešte to". Kupujte kvalitní zdroj se všemi konektory, které potřebujete. Jak to výrobce udělal vám může být buřt.

Dilema třetí - 8cm nebo 12cm ventilátor ve zdroji?

Obecně vzato jsou 12cm nebo dokonce 14cm ventilátory tišší, ale nelze to takto paušalizovat. Neznačkové zdroje umí být pěkně hlučné i s 14cm ventilátory, zatímco značkové zdroje mohou fungovat i s 8cm ventilátorem docela tiše. Samostatnou kapitolou jsou pak počítačové skříně, kde má zdroj svůj vlastní nádech a výdech - tam nezbývá než vybírat zdroj tak, aby zapadl do koncepce skříně. Pokud nevíte, kudy kam a nemůžete najít recenzi na svůj vysněný zdroj, můžete být o něco klidnější, má-li velký ventilátor - statisticky vzato bude tišší a průchodnější.

Dilema čtvrté - účinnost zdroje

Nechci tu zabřednout do pojmů typu účinnost, účiník a další, kterým stejně nepotřebuje nikdo ze spotřebitelů rozumět. V zásadě jde o procentuální vyjádření, kolik energie ze zásuvky se zdroji podaří přeměnit v energii na svých výstupech - zbytek je nemilosrdně odveden ve formě tepla. Samozřejmě čím vyšší účinnost, tím lépe, nicméně adekvátně tomu narůstá také cena. Existuje celý systém certifikací zdrojů, který ale pro laika není kritický. V zásadě lze říct, že koupí zdroje od kvalitního výrobce nemůžete dostat zdroj s mizernou účinností. Stejně tak lze ale říct, že pokud plánujete koupi výkonného PC, které bude denně v provozu mnoho hodin, pak se již - i přes vyšší pořizovací cenu - vyplatí koupě zdroje s vysokou účinností.

Kvalita značek

Značek zdrojů je na trhu mnohem více, než výrobců. Proto i jednotlivé značky mohou mít kolísavou kvalitu v závislosti na tom, s jakou společností se zrovna podařilo uzavřít kontrakt a jaké mantinely byly nastaveny. I přesto se dá určit několik spolehlivých zástupců každé kategorie, kde nelze šlápnout vedle nebo naopak si lze zadělat na problémy.

Nejhorší pověst se dlouhodobě táhne se zdroji Eurocase, LC-Power, Chill, RedStar.

Do třídy "neurazí - nenadchne" bych zařadil Fortron (není to zdaleka takový hnůj jako ty nejhorší, ale kvalita už není, co bývala), CoolerMaster, Gigabyte, Thermaltake (tam už váhám s vyšší kategorií).

Určitě lze doporučit značky Chieftec, Corsair, Enermax, Nexus, Seasonic, SilverStone (včetně value řady EnergyKnight).

Nečiním si nároky nějak drsně obhajovat rozdělení výše - jsou to jen mé zkušenosti a zkušenosti lidí okolo. Věřím, že se kryjí i s většinou rádců v poradně přítomných stejně jako věřím, že se vyskytují lidé, kteří jsou přesvědčení, že Eurocase stačí. A že Elvis žije.

Doporučení

Z výše uvedeného už vyplývá, čím se řídit, pokud pokukujete po novém zdroji. Oželte dvě stokoruny na CPU, dvě na GPU a investujte tyto peníze navíc do zdroje. Odmění se vám kultivovaným chodem a stabilním napájením. Sledujte také recenze a srovnávací testy zdrojů - nejsou sice tak časté a populární jako testy grafických karet, ale jejich dopad na váš stroj je rozhodně zásadnější, než si leckdo dokáže připustit. Například zde v Poradně jsou hojně doporučovány zdroje Seasonic EnergyKnight. Na pohled nezaujmou, ale jedná se o výborný poměr cena/kvalita.

Sílu zdroje ve wattech je těžké zobecňovat. Pohybujeme-li se stále ve sféře kvalitních zdrojů, pak pro běžný kancelářský počítač s integrovanou nebo low-end grafickou kartou si bohatě vystačíte se zdrojem 350W. Domácí počítače, které se neskládají z vyloženě nadupaných komponent, budou nejspíš spokojeny s 450W zdrojem a pro opravdu našlápnuté sestavy musíte zamířit už opravdu vysoko - tri-SLI GPU si může vyžádat klidně i kilowattovou svářečku.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pěkné a přehledné. Lepím na zeď.
Kráťa 12.08.2011 07:52
Kráťa
Souhlas, tisknu. nový
FixExa 12.08.2011 14:43
FixExa
Dodam len svoje postrehy. Na vacsinu zostav, ktore sa dnes robia stale staci 350W zdroj uplne v poho…
fleg 12.08.2011 09:11
fleg
Eurocase jsou opravdu šílené zdroje. Protože již mám obecné znalosti uvedené v tomto článku, taky j…
Flash_Gordon 12.08.2011 12:27
Flash_Gordon
Otazka znie kolko EC zdrojov si drzal v rukach? Stovky ako ja? Kolko Corsairov? Aspon desiatky? Stat…
fleg 12.08.2011 12:55
fleg
Tak nevím, ale je v to nějaký chaos : "Konkrétně zdroje Seasonicu používají díly zdrojů Fortron" Ni…
M-Pol 12.08.2011 13:09
M-Pol
Mne je to v podstate jedno, ci je to cervene, ruzove alebo modre. Podstatne je, ze z desiatok Corsai… nový
fleg 12.08.2011 13:34
fleg
V článku mi trochu chybí to, jak se prakticky projevuje vadný zdroj. Toto je dost tezke posoudit je… nový
gd 12.08.2011 20:30
gd
Vadný kus se může objevit všude. U EC to ale není vada, ale vlastnost.. nový
Niko Bellic 13.08.2011 12:51
Niko Bellic
Článek parádní, z mé strany chválím, myslím že je tam popsáno vše důležité a snad pomůže všem kdo ma… nový
pukas 12.08.2011 19:03
pukas
Souhlas s Squad_leaderem a pridavam velkymi pismeny, aby to bylo neprehlednutelne: I TY NEJVETSI ZNA… nový
RedMaX 13.08.2011 16:08
RedMaX
Díky za užitečný článek. :beer: nový
host 13.08.2011 23:12
host
ale elvis fak zije!!! :-D:-D:-D nový
xd 14.08.2011 15:38
xd
Čaute, chtěl bych poradit s výběrem zdroje. Kolika wattový a jakou nejlepší značku si mám koupit pok… poslední
Mirouš 28.02.2014 20:36
Mirouš

Dodam len svoje postrehy.
Na vacsinu zostav, ktore sa dnes robia stale staci 350W zdroj uplne v pohode. Dokonca aj herne zostavy nedavnej minulosti (procesor+ati 5770) bezia na 350W znackovych zdrojoch. Preto sa vzdy pousmejem na tom, ked si uzivatelia nadrbu do zostav zdroje bliziace sa k 1kW pre akusi "istotu". Pritom ich zdroj by mohol napajat aj 2 take zostavy ake si navrhli.
8cm vetraky sa uz do beznych zdrojov dnes ani nedavaju. Dovod je logicky, vacsia vrtula=nizsie otacky=nizsia hlucnost. Suhlasim s autorom, ze nie je 12cm ako 12cm. Sam som menil zakaznikovi Eurocase za Eurocase a rozdiel v pocutelnosti bol viac ako vyrazny (akysi obycajny model s 12cm za model s pasivnym PFC a 12cm).
Uz som to raz pisal, ale Eurocase nie je zdaleka taka hroza ako sa pise. Aspon u mna nie. Mam predanych stovky kusov za poslednych 7-8 rokov a poruchovost na urovni percent. Zdaleka nie na 50% ako som cital pri nejakom type v statistikach isteho velkeho predajcu. Samozrejme kto drzal EC v ruke vie, ze to je silny lowend, staci si chytit 350W Corsair a 350W EC a rozdiel citite na prvy pohlad. Aj z tohoto dovodu som presiel asi pred rokom na trosku "lepsi" lowend zn. HEDY, ktora ma spracovanie zdrojov na vyssej urovni ako EC a chvali sa nizkou poruchovostou. Mozem potvrdit, desiatky predanych zdrojov a zatial ziadna reklamacia.
Samozrejme znackovy zdroj je o pocite istoty, cize ak si niekto robi hernu zostavu a nesetri na kazdej blbosti nebudem mu tam davat EC, ale siahnem po mojich oblubenych Corsairoch. Budem mat z toho lepsi pocit ja aj zakaznik.

Eurocase jsou opravdu šílené zdroje.

Protože již mám obecné znalosti uvedené v tomto článku, taky jsem vybavil svůj nový počítač dražším zdrojem Corsair 520W.
Bohužel pc se někdy nerozjel, někdy záhadně tuhl i při pouhé práci ve Windows a někdy se tak záhadně zmršil Windows, že nepomohlo nic jiného než reinstalace a někdy se počítač bezeslova vyresetoval a už nenaběhl.

Samozřejmě jsem nejprve podezříval grafiku (výměna za jinou s menšími nároky na watáž na chvilku "v tomto případě velmi zrádně" pomohla).
Dokonce jsem vyměnil i moji značkovou desku Asus za nějakou MSI, ale s touto deskou pc ani nenaběhl.

Nakonec jsem se rozhodl zkusit vyměnit drahý, nablýskaný, značkový zdroj Corsair a ejhle. PC se bez problému rozjel.
Nyní mám nějaký zdroj CoolerMaster (jeden z nejdražších modelů s odpojitelnými kabely) a nemám žádné problémy, pc pracuje jak má.

Takže výběr značky je alespoň u mě poněkud nejasný a neodpovidá přímo žebříčku zdrojů ve článku.
Konkrétně zdroje Seasonic používají díly zdrojů Fortron, takže i jejich rozdělení (jako lepší) je trochu diskutabilní.

V článku mi trochu chybí to, jak se prakticky projevuje vadný zdroj.
Na straně druhé je tento článek po delší době opravdu užitečný téměř pro každého [smiley24.gif].

Otazka znie kolko EC zdrojov si drzal v rukach? Stovky ako ja? Kolko Corsairov? Aspon desiatky?
Statisticky odvodene tvrdenia mozno robit naozaj len na vacsich vzorkach, v tomto pripade skusenost s jednym zdrojom ma velmi malu vypovednu hodnotu.
Inak Corsair nerobi tiez vlastne zdroje, su to len rebrandovane Fortrony (mozno ina znacka, neviem presne).

Tak nevím, ale je v to nějaký chaos :

"Konkrétně zdroje Seasonicu používají díly zdrojů Fortron"
Nikdy jsem nic takového nečetl, neslyšel?

"Corsair nerobi tiez vlastne zdroje, su to len rebrandovane Fortrony"
Co vím tak to jsou použité základy z Seasonicu.

V článku mi trochu chybí to, jak se prakticky projevuje vadný zdroj.

Toto je dost tezke posoudit jen na zaklade chovani. Jedinne, kdy to jde bezpecne poznat je, ze disk neustale startuje. Pri startu ma odber az 3A na 12V. To uz se zdrojem pekne zacvici, hlavne kdyz je disku vice....
Na testy je dobry jen a pouze osciloskop a zatez.

Priciny nepouzitelnosti vetsiny zdroju jsou vadne (nafoukle, vyschle) kondiky.

Fakt je, ze by se sem hodilo - tolerance jednotlivych vetvi (alespon zhruba si to kazdy muze overit v BIOSu, jak na tom je), typy zdroju apod. Neco podobneho bylo zpracovano na svethardware.cz.

Jinak tvuj zdroj mam 2x - je postaven na Seasonicu s japonskyma lepsima kondikama. Proto daval vyrobce 5 let zaruku. Dokonce kompletne vymenoval jednu serii kvuli hlucnemu vetraku... Problem je, ze tento zdroj ma slusnou ochranu proti nerovnomernemu odberu. Pri pretizeni se odmitne zapnout. S tim uz jsem se setkal - ale s tim rozdilem, ze PC se zapnul v 1 pripde z 5. Se zdrojem od EC, ktery byl bez teto pomucky PC take fungoval bez problemu...
Muj nazor je, ze jsi mohl byt na hrane, proto ta nestabilita. Pripadne zkus to v jimen PC a reklamuj. Vyjimka potvrzuje pravidlo.

Jinak by stalo za to uvest, ze stare historicke zdroje byly konstruovany na 5V, 12V byl jen doplnek. S postupnymi revizemi ATX se vsak specifikace zacaly menit. Takze neni zdroj jako zdroj a redukce jsou mnohdy kontraproduktivni. Nejkrasnejsi bylo, kdyz jsem se potkal s PC ve stare case a P4@1,8GHz byl napajen zdrojem 90W s temito specifikacemi: 5V - 10A, 12V - 1,5A, -12V - 0,2A, 3,3V - 6A... A jelo to (prvnich 15 minut)!!! :-D

Souhlas s Squad_leaderem a pridavam velkymi pismeny, aby to bylo neprehlednutelne: I TY NEJVETSI ZNACKY OBCAS VYROBI TOTALNI SHIT, KTERY SE HLAVNE VYZNACUJE TIM, ZE JE LEVNEJSI, RIKAJI TOMU EKONOMICKY MODEL.

Tady je priklad na zminenem Corsairu: levny (smecko) a drahy (kvalitnejsi).

Samozrejme se to netyka jen Corsairu.

Samozrejme o vyrobcich od RedStar apodobne bych snad ani nehovoril jako o PC zdrojich, vzdyt to vzhledem k vaze snad vyrabi z papiru! ::)

Ohedne EC zdroju, ktere samozrejme do kategorie "shit" patri take, bych proti vysoke poruchovosti zase namitl, ze se jich proda zdaleka nejvetsi mnozstvi, takze nejsou horsi nez jine low-endove zdroje.

Čaute, chtěl bych poradit s výběrem zdroje. Kolika wattový a jakou nejlepší značku si mám koupit pokud si koupím PC sestavu v tomto složení: procesor - INTEL CORE i7-4770
z.deska - ASUS MAXIMUS VI HERO
grafika - ASUS GTX770 DC2OC
ram - KINDGSTON HYPER X BLUE 2*4GB DDR3 1600Mhz XMP
Předem děkuji za Vaši odpověď. :-) VŠEM.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru