Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Matematika se outsourcuje, musíme změnit vzdělávací systém

Doktor Keith Devlin ze Stanfordské univerzity tvrdí, že západnímu světu začíná docházet dech a práci na matematických výpočtech přebírá Asie v čele s Indií. Matematika vyučovaná na univerzitách tak už postupně přestává být zajímavá pro firmy, protože je levnější ji dělat na dálku v cizině. Co s tím?

Jak se zdá, východní národy budou v budoucnu zastávat kromě manuální práce i pokročilejší záležitosti. A s článkem souhlasím. Matiku je třeba v nepřímo matematických oborech zredukovat na základní znalosti a naopak rozvíjet schopnosti řešit reálné problémy a kreativitu.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Matiku je třeba v nepřímo matematických oborech zredukovat na základní znalosti Kravina. Matika je…
mif 03.02.2013 22:06
mif
Ne chápeš to špatně. Kdo chce studovat matiku, ať si jde na matfyz. Ale proč ostatním podsouvat něco…
Niko Bellic 03.02.2013 22:26
Niko Bellic
Chápu tvůj přístup k problematice, tady se ale neshodneme. Jsem zastáncem spíš Frištenského (před Ko… nový
mif 03.02.2013 22:44
mif
nacpat to do lebky dřevěnou palicí Abych to pak mohl s klidným svědomím zapomenout.. :-) Ok, jiný v… nový
Niko Bellic 03.02.2013 22:53
Niko Bellic
90 % věcí zapomeneš. Pokud chceš mít v hlavě určité množství vědomostí, tak se toho holt nejdřív mus… nový
Wikan 03.02.2013 23:04
Wikan
matiku nemam rad, nejsem na to talent (spis naopak jsem na matiku drevo) a nemyslim si, ze je potreb… nový
RedMaX 04.02.2013 00:34
RedMaX
z kreativniho blbce nebude pravdepodobne matematik Může být, když vlastní výpočty bude outsourcovat… nový
L-Core 04.02.2013 06:23
L-Core
z matematiky se neodvíjí např. právo, proto to u nás vypadá jak to vypadá, proto není DPH pravých 21… nový
touchwood 04.02.2013 08:57
touchwood
Tak tak, pravnici by mali mat povinne niekolko semestrov matematickej logiky. Na druhej strane, tie… nový
nl12345 04.02.2013 11:17
nl12345
matematika je naprostý základ. Už dnes je vidět, že dnešní děti a studenti nejsou schopni pochopit a… nový
touchwood 04.02.2013 06:44
touchwood
Suhlas ... Matematika ide ruka v ruke s logikou ... Ak sa toto radikalne zredukuje, tak ... spanombo… nový
Mailo 04.02.2013 07:12
Mailo
Je to tak. Vyucovani matematiky z vetsi casti neslouzi k tomu, aby ses nabifloval a umel to sypat z… nový
JR_Ewing 04.02.2013 07:26
JR_Ewing
Nikdo tu nemluví o radikální redukci ale o redukci na to, co je v daném oboru opravdu využitelné. Te… nový
Niko Bellic 04.02.2013 09:29
Niko Bellic
Hmm ... ale uzka specializacia na skole potom obmedzuje pri vybere povolania ... nový
Mailo 04.02.2013 11:27
Mailo
Úzká specializace v matematice by IMHO byla jen ku prospěchu. nový
Niko Bellic 04.02.2013 11:46
Niko Bellic
Na to, abyste se v matematice mohl specializovat, tak nutně potřebujete základy! nový
ms 04.02.2013 19:39
ms
OK, aplikujeme Tvoji logiku na můj případ - proč mi na škole (maturitní ročník, to už je hodně blízk… nový
marekdrtic 04.02.2013 20:21
marekdrtic
Ale to, co je problém dnešního systému je to, jak optimalizovat výuku tak, aby se předměty, na které… nový
Niko Bellic 04.02.2013 20:54
Niko Bellic
Napsal jsi tady půl stránkový elaborát a nakonec přiznáš sám, že po písemce většinu věcí zapomeneš.… nový
kurela 04.02.2013 21:27
kurela
Učil jsem se to proto, abych po pár letech měl alespoň malý základ a letmý vhled do problematiky toh… nový
marekdrtic 04.02.2013 21:58
marekdrtic
Humanitně zaměřený člověk se v životě s matematikou potká rozhodně mnohokrát častěji (hypotéka, DPH,… nový
Boeing 04.02.2013 21:36
Boeing
cpou filozofii, literaturu a další humanitní věci copak to je jeste dobry, ale kdyz po cloveku chte… nový
RedMaX 04.02.2013 21:47
RedMaX
copak to je jeste dobry, ale kdyz po cloveku chteji, aby se ucil ruzne "imperialisticke" pavedy jako… nový
Prasak 05.02.2013 20:42
Prasak
Taky s tím souhlasím, akorát v trochu mírnějším duchu :-). Na FEL ČVUT, kam bych chtěl po maturitě j… poslední
marekdrtic 05.02.2013 22:59
marekdrtic
Jestli to chápu správně, je třeba vyrobit idioty Ano! To by bruselští aparátčici velmi rádi! Už jen… nový
ms 04.02.2013 19:51
ms

Matiku je třeba v nepřímo matematických oborech zredukovat na základní znalosti

Kravina. Matika je exaktní věda, nelze ji redukovat. Jestli to chápu správně, je třeba vyrobit idioty, kteří budou kreativní a asertivní (vulgo vychcaní). Jen tak dál - potřebujeme víc zmrdů, kteří se neumějí podepsat, nicméně řídí nadnárodní společnosti. Ještě že su už starý a brzo zdechnu.

Ne chápeš to špatně. Kdo chce studovat matiku, ať si jde na matfyz. Ale proč ostatním podsouvat něco, co se učí s nechutí, polovinu toho nepochopí, protože jsou osnovy příliš rozsáhlé a po absolvování zkoušky většinu zapomenou? Pokud se zeptám člověka z praxe na nějaký matematický pojem, většinou dostanu odpověď "jo to jsme brali na VŠ, ale už si to nepamatuju". Myslím, že ten čas by se dal využít líp.

Chápu tvůj přístup k problematice, tady se ale neshodneme. Jsem zastáncem spíš Frištenského (před Komenským) - nacpat to do lebky dřevěnou palicí. Každému. Neoperuj intelektem, který je třeba k pochopení látky - docela to zavání elitářstvím. Každému vše, někdo to dá, jiný ne. Tak to vidí moje maličkost.

matiku nemam rad, nejsem na to talent (spis naopak jsem na matiku drevo) a nemyslim si, ze je potreba to cpat do lebky nekomu, kdo to stejne nepochopi nebo hned zapomene. S clankem ale nesouhlasim, uvedu jeden priklad, kdysi jsme se bavili v praci neco kolem mobilnich technologii a kolega mi tam hned na papire vyseknul vypocet, ze kteryho mi ten princip musi bejt preci naprosto jasnej, no prepocital se. :-D nicmene je v tom skryta ona podstata, kdo chape matematiku, chape i navazne obory, protoze z matiky se odviji uplne vsechno. dokazu si predstavit, ze matematik se preskoli na kreativniho inovatora, obracene to nefunguje (z kreativniho blbce nebude pravdepodobne matematik). :-)

Je to tak. Vyucovani matematiky z vetsi casti neslouzi k tomu, aby ses nabifloval a umel to sypat z rukavu. Vyucovani matematiky je nastrojem k rozvijeni urcite casti mozku (v dobe, kdy je mozek jeste flexibilni), jinym zpusobem to nejde. Takze matematiku rozhodne neredukovat. Pravda, mysleni boli.

Nikdo tu nemluví o radikální redukci ale o redukci na to, co je v daném oboru opravdu využitelné. Tedy vytvořit třeba menší okruh témat, ale probrat více do hloubky. Místo abych uměl hodně věcí trochu, budu umět míň věcí pořádně. A nemluvím samozřejmě o ZŠ, ani o SŠ, ale o VŠ. EU dojede spíš na to, pokud školství reformovat nebude.

OK, aplikujeme Tvoji logiku na můj případ - proč mi na škole (maturitní ročník, to už je hodně blízko VŠ) cpou filozofii, literaturu a další humanitní věci, které se učím s nechutí, polovinu z toho nepochopím (toto platí hlavně u filozofie), osnovy jsou rozsáhlé a většinu věcí po písemce zapomenu? A vůbec nepočítám ten čas, který bych mohl investovat efektivněji. Pokud se zeptáš člověka (třeba právníka) na filozofický pojem (třeba hýlemorfická nauka), dostaneš přesnou a relevantní odpověď?

Ano, určitá část výuky na školách by se dala využít lépe. Matematika je exaktní věda, jejíž studium podporuje logické uvažování a nijak zvlášť nezatěžuje. To, co zatěžuje, je přístup společnosti a její naprostý odpor k matematice a i fyzice. Pokud se dítě od rodičů a z medií dozví, že "matika a fyzika je totální nepochopitelná blbost, běž studovat na právníka, tam seženeš prachy", ženeme se hodně rychle do záhuby. Budeme mít populaci nějak vzdělaných lidí, kteří budou nějak schopni řídit lidi nebo kteří budou schopni pracovat v kanceláři a počítat peníze. Ale nebudou mít koho řídit a tím pádem nebudou mít ani peníze, které by počítali.

Musíš se na všechno koukat z obou stran. Chápu, že pro lingvisticky nebo humanitně nadaného člověka může být matematika problém, Ale uvědomuješ si, jaké je třeba pro mě (striktní zaměření na matematiku, fyziku + částečně angličtina) utrpení memorovat mnoho stran filozofie a literatury? Humanitně zaměřený člověk se v životě s matematikou potká rozhodně mnohokrát častěji (hypotéka, DPH, půjčka, trojčlenka, celkově ekonomika) než matematik s humanitními vědami. Je třeba jak ten, tak i ten druh lidí. Ale to, co je problém dnešního systému je to, jak optimalizovat výuku tak, aby se předměty, na které je dotyčný zaměřen učily intenzivně a zároveň ty, na které není kladen důraz, vyučovaly nenásilnou a zábavnou formou. Tj. aby si ten člověk odnesl ze všeho něco. Současný systém je v tomhle naprosto nedostačující. Upozorňuji znovu, že jsem tvrdý zastánce toho, že by i "fyzik měl vědět něco málo z filozofie a i filozof něco málo z fyziky". Budiž v tomto oslavována moje dějepisářka, která dokázala tu výuku postavit tak, aby byla naprosto nenásilná a přece nám něco do hlavy vtloukla. Letopočty jsme furt museli memorovat, ale dávala nám to do souvislostí s pomocí map, starých listin, historických filmů apod. Poprvé za život, co jsem se na hodiny dějepisu těšil.

Dalším problémem je to, že studenti mají poměrně malý potenciál k rozvíjení se v oboru. V ČR se ale již naštěstí rozvíjí projekty jako Otevřená věda, existuje Středoškolská odborná činnost - i za to buďme rádi. Potom taky existují různé aktivity organizované NIDM - v jedné z nich jsem jedním z lektorů (Robot ASURO - kurz základní robotiky). Je toho ale furt málo a víceméně je to orientováno jen na ty studenty, kteří jsou celorepublikovou elitou v tom daném oboru a účast v těchto aktivitách je podmíněna excelentními studijními výsledky a účastí v oborových soutěžích a olympiádách. Je třeba něco "menšího", ale zároveň "většího" - menší méně náročné projekty, ale pro více lidí.

Ale to, co je problém dnešního systému je to, jak optimalizovat výuku tak, aby se předměty, na které je dotyčný zaměřen učily intenzivně a zároveň ty, na které není kladen důraz, vyučovaly nenásilnou a zábavnou formou. Tj. aby si ten člověk odnesl ze všeho něco.

Však k tomu tu celou dobu směřuji. Mám pocit, že ta snaha v matematice, aby si student odnesl aspoň něco, má často za následek, že si neodnese téměř nic - široký okruh témat, rychlý postup, někdy arogantní kantor. Není pak na místě diskuze o tom, zda se nezaměřit na jednu konkrétní oblast (v závislosti na oboru) a zbytek nechat matematikům?

Napsal jsi tady půl stránkový elaborát a nakonec přiznáš sám, že po písemce většinu věcí zapomeneš. Takže než dokončíš školu, nebudeš si pamatovat ani ten zlomek. Tak k čemu že to vlastně bylo? K čemu ses učil něco, co si na 99% za pár let pamatovat nebudeš? %Reknu ti to - k hovnu. Sám to přiznáš, ale píšeš o něčem jiným.

Učil jsem se to proto, abych po pár letech měl alespoň malý základ a letmý vhled do problematiky toho daného oboru. Kdybych se na to úplně vykašlal, tak nebudu mít ani to. A to je opět v rozporu s mým způsobem uvažování - od všeho trochu, u něčeho hodně. U matematiky, fyziky a navazujících oborů (chemie, teď i biologie, když vyvíjím přístroje pro měření vitálních funkcí) zapomínám naprosté minimum věcí - potřebuju to ke své práci a je to pro mě priorita. Popřípadě mi stačí jen nahlédnout do starých sešitů / nějakých skript a vše si rychle připomenu.

Humanitně zaměřený člověk se v životě s matematikou potká rozhodně mnohokrát častěji (hypotéka, DPH, půjčka, trojčlenka, celkově ekonomika) než matematik s humanitními vědami.

Asi zásadním pilířem humanitních věd je mj. i komunikace, schopnost naslouchat, chápat jedince, číst mezi řádky, uvažovat emočně, nikoliv logicky. Myslím, že spousta lidí tohle neovládá ani na základní úrovni a tenhle defekt má na svědomí mnohem víc problémů.

Jinak u nás je školství celkově velmi zoufalé, ale to je na velmi dlouhou debatu a hodně hluboko do politiky a to tu radši neřešme.

cpou filozofii, literaturu a další humanitní věci

copak to je jeste dobry, ale kdyz po cloveku chteji, aby se ucil ruzne "imperialisticke" pavedy jako sociologie, psychologie, ... ]:)

literatura, filozofie by nemel byt problem, ikdyz te bavi matika a fyzika, tak vseobecny prehled se v zivote hodi taky, abys treba kdyz se dostanes mimo spolecnost matematiku nevypadal jako blbec. :-D (me vzdycky nejvic vadili ty pavedy nebo vylozene talentovy predmety, kdy se pokud nemas na ten predmet talent nic naucit nemuzes - kresleni, hudebka, castecne telocvik)

Taky s tím souhlasím, akorát v trochu mírnějším duchu :-). Na FEL ČVUT, kam bych chtěl po maturitě jít, budu mít taky nějaké povinné humanitní předměty. A už vím, že si tam dám manažerskou psychologii - umět aspoň trochu řídit a pracovat s kolektivem lidí není nikdy k zahození.

Jestli to chápu správně, je třeba vyrobit idioty

Ano! To by bruselští aparátčici velmi rádi! Už jen ty základy vedou k samostatnému uvažování a to politici a ostatní verbež nechce. Nehledě, že na matematiku se "balí" další obory lidské činnosti.
Už v USA delší dobu hořekují, že nemají dostatek studentů v přírodovědných oborech a až to vede k tomu, že vědecký vojenský výzkum vykonávají čínští agenti, protože "správný" "emeričan" nebude přeci používat mozek, když se může živit hubou. Pro mnohé krásná představa splnitelná i pro intelektuálně poněkud slabé, což se zakrývá tzv. "kreativitou", ale vede k naprostému úpadku společnosti. Viz děj tohoto scifi - vědomosti "na příděl"...

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru