Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Samsung Z, nový model s OS Tizen dnes představen

Dlouho očekávaný, ale také dlouho odkládaný projekt smartfonu se systémem Tizen byl dnes představen. Jedná se o jakéhosi nástupce Bady, kterou Samsung zařízl již před několika léty. Není to však první finální projekt od Samsungu s tímto OS, znalí jistě ví že na letošním MWC byly představeny chytré hodinky Gear 2 a Gear 2 Neo. Samsung Z jak byl oficiálně nazván, prošel dizajnovou změnou, zepředu mi tohle zařízení silně připomíná LG Optimus L9, zezadu není pochyb o tom že jde o model ze stáje Samsungu. HW výbava bude pro začátek skutečně královská, aplikace budou k dispozici po zahájení prodeje na Tizen Store. Ostrý prodej je pak plánován na třetí čtvrtletí, prozatím jen v Rusku.

http://samsungmania.mobilmania.cz/clanky/samsung-z -vlajkova-lod-tizenu-je-tady-preview/sc-309-a-1327 171/default.aspx
http://mobilenet.cz/clanky/samsung-z-prvni-telefon -se-systemem-tizen-predstaven-15998

Zdroj: mobilenet, mobilmania
Předmět Autor Datum
Osobne bych do Tizenu nesel, Samsung se k tomu stavi takovym zpusobem, ze jako cekame jestli se to c…
RedMaX 02.06.2014 17:45
RedMaX
Tak ten jiný přístup měla třeba Nokia. Ehm. :)
Mayhem 02.06.2014 20:06
Mayhem
Tomu nerozumim, v cem mela Nokia jiny pristup. Jakoze vydala telefon s MeeGo a hned ho zarizla? Nebo…
RedMaX 02.06.2014 20:37
RedMaX
Tak Nokia se rozhodla vnutit lidem systém, který nějak moc nechtěli. Poprvé MeeGo, podruhé WP. Z obr…
Mayhem 03.06.2014 00:11
Mayhem
Ono je to trochu jinak, co lidi opravdu zajima jsou aplikace. Na Tizenu, pokud by Samsung chtel, nen…
RedMaX 03.06.2014 06:33
RedMaX
V aplikacích problém nebude. BlackBerry taky umí pouštět Androidí aplikace a dopadli jako Nokia. (ne…
Mayhem 03.06.2014 09:52
Mayhem
Tak ono uz jenom to, ze mam aplikace koupene pres Google Play a tim padem musim mit Android, protoze…
RedMaX 03.06.2014 17:45
RedMaX
Právě, že si to nemůže pořádně dovolit ani ten Samsung. Nokia taky kdysi měla značné procento trhu.…
Mayhem 03.06.2014 19:41
Mayhem
Problém u ovládání je ten, že je to 100 lidí, 100 chutí. To je prave obrovska vyhoda Androidu, kter…
RedMaX 03.06.2014 19:53
RedMaX
Me neoblibene pseudoznacky: Gigabyte, Sony, Sencor, A4tech, Huawei, ENERMAX. Mam Huawei Co konkrét…
Mayhem 03.06.2014 20:26
Mayhem
Jinak já si nic upravovat nepotřebuji, stačí mi, když to dobře funguje Podepisuji. Nepotřebuji root…
Dale Cooper 03.06.2014 20:36
Dale Cooper
Windows Phone rulezzz!!!
karel 03.06.2014 20:47
karel
Amen.
Dale Cooper 03.06.2014 20:55
Dale Cooper
Ohledne Huawei, foun hardwarove funguje dobre, problem je v softwarove podpore, v dobe kdy jsem foun…
RedMaX 03.06.2014 21:28
RedMaX
Já teda když si vybírám telefon (nebo i něco jiného), tak si ho půjčím od někoho, kdo ho má, nebo v…
Mayhem 03.06.2014 22:16
Mayhem
Founy kupuju v Cine, nejezdim tam osobne je vyzkouset. :-) Kdyz si kupujes pocitac, tak si ho taky…
RedMaX 04.06.2014 06:26
RedMaX
U počítače je to jiné. HW prostě koupím podle zkušeností a doufám, že půjde. Když ne, reklamace. Ovl…
Mayhem 04.06.2014 10:25
Mayhem
Poslední příspěvek vůbec nechápu. Nevidím rozdíl mezi počítačem a smartphonem, obojí má základovku,…
Redmarx N 04.06.2014 12:14
Redmarx N
Ano, má to paměť, základovku, bla bla. Jenže zásadní problém je v tom, že počítač si koupíš HW a pot…
Mayhem 04.06.2014 12:57
Mayhem
Pokud se mi líbí řekněme rozhraní u Samsungu, přece si koupím Samsung a nebudu kupovat Cetung a upra…
RedMaX 04.06.2014 17:47
RedMaX
Ale o tom právě přesně mluvím. Ano, někteří lidé to tak nedělají, ale je přece jednodušší si vybrat…
Mayhem 04.06.2014 19:50
Mayhem
Drazsi veci je lepsi brat pres DHL, dovoz az domu a u drazsich veci to neni na cene tak znat a stale… poslední
RedMaX 04.06.2014 20:24
RedMaX

Osobne bych do Tizenu nesel, Samsung se k tomu stavi takovym zpusobem, ze jako cekame jestli se to chytne a kdyztak to zarizneme jako Badu a zustaneme na Androidu. S timhle pristupem to daleko dotahnout nejde, je videt, ze tah na branku Samsung od Apple okopirovat nedokazal.

Tomu nerozumim, v cem mela Nokia jiny pristup. Jakoze vydala telefon s MeeGo a hned ho zarizla? Nebo ze pohrbila Symbian? Nebo snad ze misto vlastniho operacniho systemu se rozhodla vsadit vsechno na OS od Microsoftu, ktery sama nemohla nijak ovlivnit? No to je hodne debilni jiny pristup.

Tak Nokia se rozhodla vnutit lidem systém, který nějak moc nechtěli. Poprvé MeeGo, podruhé WP. Z obrovského giganta se stal prcek s pár procenty trhu. OS na tom zajisté měl podstatný vliv. Šanci měli možná se Symbianem, pokud by ho aktivně vyvíjeli dál a konkurovali Androidu. WP přišlo pozdě, všichni už telefon měli (většinou androidový) a nikdo si nechtěl na nový systém zvykat. Podobně to bude s ostatními novými systémy, musí si vybudovat silnou základnu skalních fanoušků, kteří ten OS pak posunou dál. Vnucení nového OS ze strany Samsungu by pro ně znamenalo osud jako pro Nokii. :)

Ono je to trochu jinak, co lidi opravdu zajima jsou aplikace. Na Tizenu, pokud by Samsung chtel, neni problem rozchodit aplikace z Androidu, nevim, jestli to pujde, ale nic tomu nebrani, nakonec treba Sailfish to umi.
Jinak samozrejme jedna vec je vnucovani noveho systemu a druha vec je vydat paralelne ke androidi Galaxy vlastni radu pro Tizen, samozrejme ze by chvili trvalo nez by si na Tizen lidi zvykli, ale potom by mel Samsung vlastni OS a mohl by se odtrhnout od Google, nicmene na tuhle kartu Samsung moc nesazi, jedine me napada, ze si je vedom, ze nema schopne vyvojare, kteri by slusny os vyvinuli.

A co se tyka Nokie, tak MeeGo mohl mit bombasticky uspech, protoze pred Nokii byl otevreny cely novy trh, tehdy tech uzivatelu smartphonu jeste moc nebylo. Ale Nokia ho vydala (telefon s MeeGo) a zaroven rekla, tak a s MeeGo koncime, jenom blazen by si kupoval foun, ktery vyrobce oznamuje, ze ho nebude dale podporovat.

V aplikacích problém nebude. BlackBerry taky umí pouštět Androidí aplikace a dopadli jako Nokia. (ne-li hůř)
S MeeGo máš asi pravdu, ale WP je ukázkový případ. Málokdo si chce zvykat na něco nového a spousta lidí Android (jiní zase jablko) uctívá jako modlu a neodejdou od toho i kdyby nevím co.
Všechny důležité aplikace jsou i pro WP a ono BlackBerry, aplikace jsou jenom výmluva. :)
Stejně si myslím, že se z těch nových OS nic nechytí. Lidi jsou v tomhle strašně konzervativní.

Tak ono uz jenom to, ze mam aplikace koupene pres Google Play a tim padem musim mit Android, protoze je jinde kupovat znovu nebudu a zdaleka s kazdym vyvojarem se nedomluvis, ze ti poskytne aplikaci zdarma na jinou platformu, kdyz uz jsi mu jednou zaplatil.

Nevim jaka je aktualni situace, ale svyho casu ani jedna z bank FIO, mBank, AirBank nemela aplikaci pro WP, myslim, ze nektera z nich stale nema. Mam super aplikaci na spravu osobnich financi Financisto, na WP neni a kamos hledal neco jineho na WP a rikal, ze nenasel. Teda vsechny aplikace pro WP nejsou. ;-)

Co se tyka BlackBerry, tak tam je zasadni problem, ze ten system je jenom na jeden telefon (respektive par telefonu od jedne firmy) a ty nemusi kazdemu vyhovovat, bez otevreni systemu dalsim vyrobcum founu ho neprosadis, pokud teda nejsi Samsung nebo Apple, teda firmy ktere zabiraji znacne procento trhu. Tohle bude zajimave sledovat u Sailfishe, jestli ho dokazou prosadit i do cinskych telefonu, pak muze Sailfish uspet.

No a pripad WP urcite neni, ze si lidi nechteji zvykat na neco noveho, lidi si nechteji zvykat hlavne na neco blbeho a to je rozdil. Sam to muzu zdokumentovat na sobe, mel jsem Windows Mobile 6.5, o Androidu jsem nemel ani paru, koncil jsem s nim v dobe kdy zacinal WP7, ale videl jsem to, zjistil jsem, ze je to s prominutim uplne debilni, mnohem horsi nez WM6.5 a tak jsem se zacal zajimat o Android a dneska absolutne nemam duvod prechazet zpatky na WP, prohral si to Microsoft sam.

Právě, že si to nemůže pořádně dovolit ani ten Samsung. Nokia taky kdysi měla značné procento trhu. Apple měl štěstí, že to je prostě jabko, ale ostatní tuhle pozici nemají a i kdyby ano, pro další "jabko" není místo.
A WP je dostupné prakticky všem výrobcům.
Nepsal jsem, že všechny aplikace pro WP jsou, ale všechny podstatné. Tady je problém, co považuje kdo za podstatné. Já třeba banku obsluhuji výhradně z live systému z počítače a aplikaci pro banku tak nepotřebuji.
Jinak co se týká toho ovládání, Androidí ovládání mí tedy ze všech čtyř systémů, které jsem zkoušel sedlo nejméně. Jasně, každý Android je trochu jiný. HTC, ZOPO, LG ani Samsung mě ale nijak nezaujaly. Ovládáním mi přišlo přijatelné možná Sony, ale to je zase tak brutálně nestabilní a zasekané... (LG je kombinace dementního ovládání a stability na úrovni beta verze Win95)
Nevím, radši než Andoida bych tedy volil WP kvůli ovládání. Problém u ovládání je ten, že je to 100 lidí, 100 chutí. :)

Problém u ovládání je ten, že je to 100 lidí, 100 chutí.

To je prave obrovska vyhoda Androidu, kterou ale rada lidi neni schopna pochopit. Ja zase nechapu ty lidi :-D, ale urcite to je tim, ze jsou vsichni zvykly na jedno ovladani z Windows, zatimco ja delam na linuxu a zde mam na vyber velke mnozstvi ruznych desktopovych prostredi. No a na Androidu je to stejne, proste si stahnes launcher z Google Play a mas co si sam vyberes.
Mam Huawei a jejich prostredi EMUI neni vylozene spatne, stejne tak vlastni prostredi, ktere ma muj druhy mobil Jiayu, ale stejne jsem na oba founy nahodil NOVA launcher, k tomu pouzivam SiMi Folder, kterym jsem vytvoril paradni slozky na plose a v nich mam prislusne aplikace vztahujici se k nazvu slozky, kterou jsem vytvoril. Ikony jsem pouzil MetroStation. Proste totalni customizace GUI, neco takoveho je na ostatnich platformach nemozne.

Jinak já si nic upravovat nepotřebuji, stačí mi, když to dobře funguje

Podepisuji. Nepotřebuji rooty, měnit GUI a kdesi cosi, aby se to nesekalo. S červeným Marxem se nedá rozumně diskutovat, za chvíli se dozvíš, že nejlépe vyrábět mobily a ladit android umí Jiayu, Hua-wua, Jin_lig-wing a Cetung.

Ohledne Huawei, foun hardwarove funguje dobre, problem je v softwarove podpore, v dobe kdy jsem foun kupoval, jsem to nevedel.

Navazu na prvni vetu obecne, kdyz si na pocitac koupis Windows, tak ziskas jak jadro systemu, tak GUI v jednom a customizovat to muzes jen velmi omezene. U linuxu je to tak, ze linux je jen jadro, chces-li prikazova radka a GUI nadtim muzes volit ruzne za vsech moznych dostupnych. U Androidu je to jeste trochu slozitejsi, vyrobce founu si zadarmo stahne zdrojaky Androidu, doda k tomu vlastni ovladace na svuj smartphone, obvykle Googlu zaplati za jeho nesvobodne aplikace tzv. Gapps (Google Play, Google Search, Google Talk, Google Maps, ...) a bud pouzije vestavene prostredi GUI Androidu nebo si tam da vlastni, coz je velmi caste (Samsung - Touchwiz, HTC - Sense, Huawei - EMUI). Ty se bud stejne jako u Windows Phone muzes spokojit s tim, co tam je od vyrobce nebo si to muzes customizovat. Nekomu staci to od vyrobce, nekdo si tam nahodi vlastni, vyhoda je zrejma, muzes si vybrat. znam lidi, kteri miluji Samsunguv Touchwiz a nedaji na nej dopustit a znam take ty, kteri na to nadavaji. Ti prave maji moznost volby. To je ten zasadni rozdil, kdyz ti vyhovuje Windows Phone tak jak je, tak nemas co resit, kdyz ne, tak mas smulu. Kdyz ti vyhovuje Samsunguv Touchwiz tak jak je, tak nemas co resit, kdyz ne, tak si tam strcis neco jineho.

Jinak zhruba velmi obecne takto:
Sony = problematicke zpracovani uz na urovni hardware
Samsung = pro nekoho problematicke zpracovani GUI
HTC = pro nekoho problematicke zpracovani GUI
LG = drive nestabilni telefony, kvuli spatne napsanym ovladacum od LG, dnes udajne jedny z nejlepsich founu, sam nevlastnim, zkusenost nemam
Huawei = problemy se spatne napsanymi ovladaci, casto vyreseny komunitou (nastesti), samotne GUI je docela OK
Xiaomi = dobre zpracovany HW, dobre napsane ovladace, vyborne GUI (MIUI)
Google NEXUS = tovarni Android "primo" od Google, obvykle bezproblemovy

To jsou asi tak ty nejznamejsi znacky a jedna z chyb uzivatelu, ze vybiraji telefon s Androidem, ale je nutne vybirat i znacku, protoze vyrobce muze "uvarit" spickovy Android nebo ho muze taky pekne zprasit, to u WP nenastane, tam co nezprasi Microsoft, to uz nikdo dal podelat nemuze.

Já teda když si vybírám telefon (nebo i něco jiného), tak si ho půjčím od někoho, kdo ho má, nebo v obchodě a ošahám si ho. Vyzkouším ovládání, displej, co mě zajímá. Třeba půl hodiny si s tím founem hraju. Pak řeknu "jo, pěkný" nebo "ne, špatný". Pokud má telefon blbé prostředí, prostě ho nekoupím. Je blbost kupovat něco, co pak stejně budu muset upravovat, abych to vůbec mohl používat.
Nemá smysl se celé dny mrcasit s něčím, když je milion dalších a lepších, které není nutné upravovat.

U počítače je to jiné. HW prostě koupím podle zkušeností a doufám, že půjde. Když ne, reklamace. Ovládání dělá operační systém. A ano, operační systém bych si bez předchozího vyzkoušení nekoupil. Navíc jedu na linuxu a prostě jsem si vybral LXDE, protože mi vyhovuje a nic nemusím nastavovat.
Mobil koupíš jako celek s nějakým často pochybným operačním systémem a uživatelským rozhraním. Takže ne, počítač a mobil nejsou stejné, ale dvě naprosto odlišné věci.
Taky elektroniku často kupuji přes internet (i když obvykle od nás na západ), ale to mi přece nebrání si telefon půjčit od kamaráda nebo na prodejně týmobajlu, nebo někde v elektro worldu.
Jenže to jsme zase u toho, já nekupuji různé pochybné značky, které si není možno ani vyzkoušet, nemají tu servis a musím se jen modlit, že až to přijde, že se mi tam povede nahrát nějakou romku, která bude jakštakš použitelná. :-)

Poslední příspěvek vůbec nechápu. Nevidím rozdíl mezi počítačem a smartphonem, obojí má základovku, procesor, paměť, atd.
Který mobilní telefon kupovaný mimo ČR tu dokážeš vyreklamovat? Osobně si raději nakoupím v zahraničí levněji.

Ano, má to paměť, základovku, bla bla. Jenže zásadní problém je v tom, že počítač si koupíš HW a poté si nainstaluješ libovolný systém. Můžeš to kdykoli změnit. Prostě HW a SW je oddělený. Pokud nekoupím něco spešl, budou mi tam ty OS fungovat všechny. U telefonu se musíš spoléhat na to, že někdo udělá danou romku pro tvůj telefon, nebo vypustí ovladače apod. Jde o to, že koupíš počítač, vyjdou Win8, zalíbí se ti, koupíš, nainstaluješ, funguje (pokud HW nemá za sebou 10 let a jsou ovladače). Pokud se mi líbí řekněme rozhraní u Samsungu, přece si koupím Samsung a nebudu kupovat Cetung a upravovat si ho, aby vypadal jako Samsung.
A věc koupenou přes Amazon např. není problém vyreklamovat, už jsem to takhle dvakrát dělal. Foťák byl nefunkční, poslal jsem ho zpátky a za týden jsem měl nový. Trička mi nepřišla vůbec, napsal jsem a poslali mi na jejich starosti nová, žádné starosti. Nevím, jestli to nechali být, nebo se soudili s poštou, ale mě z toho vynechali.
Z Číny objednávám docela často, ale koupit tam dražší věc je sebevražda. Sice pošta zadara, ale občas to nepřijde, občas to nefunguje a občas je na zařízení nastavená čínština. Reklamace neexistuje, komunikace téměř nula. Je to dobré třeba na bumper k mobilu za dvě €. Elektroniku jsem odtud už měl (třeba kameru do auta), díky, nechci.
(Je mi jasné, že to bude jako s Androidem, není špatný, jen ho výrobci kromě Jiauy kazí. Čínské obchody jsou taky určitě dobré, jen to všichni kazí a jediný dobrý je kimcong.cn) :)

Pokud se mi líbí řekněme rozhraní u Samsungu, přece si koupím Samsung a nebudu kupovat Cetung a upravovat si ho, aby vypadal jako Samsung.

Ty ne, ale lidi to bezne delaji, treba na muj Huawei je custom ROMka s Touchwizem.

U telefonu se musíš spoléhat na to, že někdo udělá danou romku pro tvůj telefon

Vim, o cem mluvis, na Huawei Horor 2 nakonec udelali, ale do te doby to bylo nepouzitelne, proto uz Huawei nechci, nicmene treba u Jiayu nebo Xiaomi podobne problemy nejsou.

Do Ciny jsem zatim nereklamoval, ale znam par lidi co reklamovali a nebyl problem, zarucni doba je nekdy jen 6 mesicu a nekdy rok. Naposledy jsem z Ciny kupoval obleceni pres Aliexpress a tam to funguje tak, ze zaplatis kartou Aliexpressu, obchodnik ti posle zbozi a az dojde, tak potvrdis na webu Aliexpressu, ze to doslo OK a Aliexpress preposle penize obchodnikovi. Kdyz to neprijde, tak otevres spor a penize ti vrati. Mobila muzes koupit treba u Etotalk nebo Mixeshop a zaplatis jim pres Paypal a kdyz ti zbozi neprijde, tak otevres spor na Paypalu a penize zpatky taky dostanes, takze nakupy z Ciny pohodicka. 8-)

Ale o tom právě přesně mluvím. Ano, někteří lidé to tak nedělají, ale je přece jednodušší si vybrat to, co už mi vyhovuje, než koupit "něco" a upravovat to. :)
Aliexpres nevím, já to s něčím normálním nad pár dolarů vzdal asi už předtím.
Nejde o to, že by to vůbec nešlapalo. To ono to většinou funguje. Problém je jak. Kamera do auta z Číny se občas zasekla, občas resetovala a najít v čínštině přepínání jazyků bylo dost drsné. Do teď funguje, ale tam mám kameru za 800 u které jsem rád, že to něco dělá a tady mám za 1200 FullHD kameru kterou jen zapojím a jedu.
Navíc se tady stresovat s naší poštou...

Drazsi veci je lepsi brat pres DHL, dovoz az domu a u drazsich veci to neni na cene tak znat a stale se to proti nakupu tady vyplati.

V Cine prodavaji samozrejme i sunt, je treba si umet vybrat a samozrejme ze oni kvalitni zbozi dokazi levneji nez pres oficialni distributory do Evropy, ale pokud je to moc levne, tak musi pocitat s tim, ze se ta cena nekde projevi, vratime-li se k mobilum, tak ja mam foun z Ciny za 4.000,- i s dopravou, tady by tehdy neco parametrove podobneho stalo cca. 6.500,-, takze jsem docela usetril, ale videl jsem i podobne founy za 2.500,- ale to je proste moc levne a uz bych tomu neveril.

Treba na Etotalk ti klidne Android prepnou i do cestiny, pokud si reknes a pokud to lze - vetsinou jo.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru