Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Co se to děje s Microsoftem?

WTF MSFT aneb Co se to děje s Microsoftem?

Vikendové počtení od Rybky.

Zaujala mě jedna věc:

Bezpečnostní expert Mark Burnett experimentoval s Windows 10 Enterprise a zjistil, že i když se zakážou služby jako IPv6, stále se pokoušejí připojit. Telemetrie, SmartScreen, Error Reporting – v podstatě vše, co zakázal, se stále připojuje. Dokonce poté, co odinstaloval Paint3D, se aplikace znovu nainstalovala a ve firewallu si nastavila výjimku. Windows 10 i ve verzi Enterprise prostě kašlou na to, jak je nastavil administrátor, a dělají si, co chtějí.

Tož, tolik k očekávání některých zdejších poradňáků k tomu, že až nebude zbytí, seženou Enterprise bez telemetrie. :-/

Zdroj: pctuning
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nějak mi to nesedí, pokud je služba viditelná a má možnost k zastavení tak pochopím, že se muže spus…
M-Pol 27.05.2017 11:02
M-Pol
Napriklad ve Windows 10 je sprava osobnich udaju, tam si muzes nastavit, jak az moc chces byt sledov…
RedMaX 27.05.2017 11:14
RedMaX
Co to přesně je ta "správa osobních údajů"? Já na testovacím NB W10 mám, žádné omezení nad rámec toh…
L-Core 28.05.2017 18:09
L-Core
To jses hrozne chytrej, ale ja to tam taky nemam, sakra a nemam ani Creator update. Vysvetlim situa…
RedMaX 28.05.2017 18:38
RedMaX
https://www.microsoft.com/software-download/window s10 tam si stáhneš 6MB průvodce upgradem a on to… nový
touchwood 29.05.2017 09:23
touchwood
No treba to pro muj PC jeste ladej. :-) Pockam, docela me zajima, jestli to prijde samo nebo se na m… nový
Redmarx N 29.05.2017 10:23
Redmarx N
Uzivatel sa stejne furt vyhovara ze "to samo". Tak to tak rovno aj naprogramovali. nový
MM.. 29.05.2017 11:36
MM..
:-D nový
mif 29.05.2017 21:14
mif
Co se týče Paint3D, netuším jestli se vrací Paint3D po odinstalování z nainstalovaného systému, rozh… poslední
kacikac 12.06.2017 09:11
kacikac

Nějak mi to nesedí, pokud je služba viditelná a má možnost k zastavení tak pochopím, že se muže spustit automaticky při aktualizaci OS a ne jenom restartem.
(jinak služba/y jsou navázané na další a je vždy uvedeno které s tím souvisí)

Napriklad ve Windows 10 je sprava osobnich udaju, tam si muzes nastavit, jak az moc chces byt sledovan a jestli chces personifikovane reklamy.

Mimochodem, pokud nemas spravu osobnich udaju nastavenu na "full" teda vsechno povoleno, tak se ti nenainstaluje Creators Update, dokud neprojdes s Microsoftem spravu osobnich udaju a nepotvrdis mu, ze to chces mit presne takto nastavene.

Nasledne se zacne stahovat Creators update a instalovat. U otce na notebooku to bylo presne takto, ja spravu osobnich udaju nepotvrdil a tudiz stale nemam Creators Update. Microsoft mi pise, ze je na ceste, ale to je vsechno.

Problem je nasledujici, po instalaci Creators update se polozka se spravou osobnich udaju objevi v nabidce Start i presto, ze jsem ji odtamtud predtim smazal a kdyz ji smazu, tak se tam po restartu objevi znova a znova a znova. Dotaz tedy je, na kterou sluzbu je to navazane a co mam zastavit, aby se po kazdem restartu zastupce znovu a znovu nekopiroval do nabidky Start. Problem je, ze proste nedokazu odhalit zavislosti a povypinat ty sluzby a naplanovane ulohy, ktere nechci.

Co to přesně je ta "správa osobních údajů"? Já na testovacím NB W10 mám, žádné omezení nad rámec toho, co dovoluje ofiko Microsoft - tedy mám tam i telemetrii na ten nejnižší stupeň a zakázané vše, co se zakázat dá. Creators update se mi normálně stáhnul a nainstaloval.

To jses hrozne chytrej, ale ja to tam taky nemam, sakra a nemam ani Creator update.

Vysvetlim situaci.
Doma mame Win10 ja na svem pocitaci a otec na notase, zbytek maji jine systemy. Stale mi neprichazel a neprichazi Creators Update, tak me zajimalo, jak to vypada u taty. Take nic. Vsiml jsem si, kdyz jsem byl u nasich minuly tyden, ze ma vpravo nejakou informacni ikonu a ze tam cosi je, tak jsem na to klikl a vyjela obrazovka od Microsoftu, ze jsou Creators update na ceste a ze je potreba projit osobni nastaveni pred instalaci. Bylo to nekolik obrazovek, kde jsem naklika, co chci a co je normalne v Nastaveni pocitace - Soukromi. Potom jsem dal vyhledat aktualizace a nahle to napsalo, ze se aktualizace nejake cislo (onen Creators Update prave instaluje do meho pocitace). Po dokonceni instalace je od te doby v Nabidce start neco jako Sprava osobnich udaju a je to presne ona nabidka, ktera predtim vyjela pred tou instalaci Creators Update. Kdyz zastupce smazu, tak je tam po restartu znovu.

Nazvem si nejsem uplne stoprocentne jist, az se zase dostanu k nasim, tak sem napisu presny nazev toho zastupce i se podivam jaky spousteci soubor se za nim skryva.

---

Predpokladal jsem, ze to same udelam doma na pocitaci a nainstaluje se Creators update, jenze doma mi nic takoveho nevyskakuje a Creators update stale nikde. Pritom pocitac Skylake, takze zadnej starej sunt, pro kterej by to Microsoft musel nejak ladit. Nevim no, proste Crators update nikde a trochu me to stve.

Co se týče Paint3D, netuším jestli se vrací Paint3D po odinstalování z nainstalovaného systému, rozhodně se ale nevrací, pokud jej člověk odebere už přímo z instalačky. Používám RS2 (15063) od března, Paint3D mám vyhozený přímo z instalačky a Paint3D se mi doposud nenainstaloval!
Co se týče telemetrie tak z instalačky Windows 10 se telemetrie, smartscreen, error reporting, ceip (sqmapi) a podobné věci dají vpohodě vyházat.
Jde to pomocí dism (součást windows) a cmd a powershell scriptů.
A při aktualizaci se to do windows nevrací.
A před upgradem se zas upraví další instalačka nového buildu (to už je celkem triviální, když člověk ví jak na to a má vše připravené) a upgraduje nebo instaluje se z upravené instalačky.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru