Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Problemy UPC na dohled

UPC začne brzy přidělovat IPv6, zákazníci ale přijdou o veřejnou IPv4

---

O co jde, v podstate vsechno je v rozsahle diskuzi pod clankem, takze to muzu jen potvrdit, mam stejnou zkusenost.

Pokud jste trochu pokrocily uzivatel a chcete nejakou kvalitu sluzeb, tak dneska nejstabilnejsi pripojeni u UPC poskytuje Technicolor v rezimu bridge. Take to tak na tom modemorouteru mam a nemohu si stezovat.

Jenze novy zakaznici uz budou dostavat jen IPv6 + privatni IPv4 a router bude muset byt povinne v rezimu router. Dosavadni zakaznici zatim zustanou na "pouze" verejne IPv4, pokud si nezazadaji o IPv6, pak by pro ne platilo to same jako pro nove zakazniky.

Nicmene takto by to melo byt pristi rok, ale casem do toho asi spadnou vsichni zakaznici. Me teda konci v prosinci u UPC zvyhodnena smlouva, tak budu muset hodne uvazovat, jestli se vubec budu snazit si vyhadat novou slevu nebo pujdu pryc.

Zdroj: root.cz
Předmět Autor Datum
Myslis, ze ostatni ISP nebudu robit postupne to iste? nový
Michal2 13.06.2017 15:55
Michal2
Neni uplne duvod neumoznit i bridge rezim. Napriklad Centrio ti ani router standardne neda. Daji jen… nový
Redmarx N 13.06.2017 16:24
Redmarx N
Zeptam se sitaru: Jak velky problem bude u IPv6, kdyz budu mit router od UPC a za nim dalsi svuj rou… nový
touchwood 13.06.2017 21:07
touchwood
Pro místní síť bude pomocí DHCPv6 přidělován prefix o délce /56, drátová síť i Wi-Fi pak dostanou po… nový
RedMaX 13.06.2017 22:20
RedMaX
A to já ji mám rád. nový
JR_Ewing 14.06.2017 08:14
JR_Ewing
Tvý problémy bude mít tak jeden zákazník z dvou stovek dalších. Co by na dědinách a malých městech d… nový
Prasak 13.06.2017 17:35
Prasak
Asi tak. UPC mam taky a tomu, na co si Redmarx stezuje, vubec nerozumim :) nový
merlouska 15.06.2017 16:33
merlouska
Ve zkratce: 1. Soucasna situace: privod do bytu s verejnou IPv4 adresou > krabicka od UPC v rezimu… poslední
RedMaX 18.06.2017 12:20
RedMaX
Přesně tak, pro naprostou většinu zákazníků je to krabička, ze které leze parádně rychlé připojení,… nový
Potkan007 16.06.2017 09:44
Potkan007
Pokud jste trochu pokrocily uzivatel Jak pisu hned ve svem prispevku. Je zrejme, ze to bezneho Fran… nový
RedMaX 18.06.2017 12:03
RedMaX

Neni uplne duvod neumoznit i bridge rezim. Napriklad Centrio ti ani router standardne neda. Daji jen vlastni switch, uzivatel ma privatni IPv4 + IPv6 (ted si nejsem jist, jestli uz to maji standardne, snad jo).

Jsou u nich nasi a maji to tak, ze maji ten switch od Centria + od Centria kabelovy setobox pichnuty do toho switche a ten vede na TV. Internet maji pak vlastni wifi router pichnuty take do toho switche a az z vlastniho wifi routeru si pripojuji domaci LAN + wifi.

Alternativni poskytovatel u nas v baraku, ke kteremu asi prejdu, to ma dokonce tak, ze ma krabicku (asi switch) umistenou v zamcenem spolecnem prostoru v baraku a odtamtud vedou jen kabely, ktery mi proste da a je muj problem, jak se o to postaram u sebe. Pichnu to do vlastniho wifi routeru a bude klid.

Reseni od UPC bude proste dobre jen pro bezneho zakaznika na prohlizeni webu. Kdo ma doma vlastni infrastrukturu, ten bude chtit bridge rezim, nehrede na to, ze ten znacny problem u UPC byl, ze firmwary routeru byly natolik zprasene, ze prave jen bridge rezim poskytoval spojeni bez vypadku, takze obava, ze dojde ke zhorseni sluzeb je dosti realna.

Zeptam se sitaru: Jak velky problem bude u IPv6, kdyz budu mit router od UPC a za nim dalsi svuj router?

U verejne IPv4 pouzivam spojeni domu pres NX protokol a stacilo mi to nastavovat na svem routeru. Jestli by to fungovalo pres dva routery, teda bych byl jen v podsiti jine site netusim, ale asi bych to nedal. :-/

Zeptam se sitaru: Jak velky problem bude u IPv6, kdyz budu mit router od UPC a za nim dalsi svuj router?

Pokud ti UPC přidělí dostatečně/dodatečně další subnet pro LAN za routerem (NAT pro ipv6 zatím AFAIK není v produkčním stavu), tak to jako problém nevidím.

edit: osobně ipv6 nesnáším, nelíbí se mi.

Pro místní síť bude pomocí DHCPv6 přidělován prefix o délce /56, drátová síť i Wi-Fi pak dostanou pomocí SLAAC společný rozsah /64. Bohužel zatím nebude možné z routeru prostřednictvím DHCPv6 serveru dostat další rozsah pro zařízení v místní síti.

Takze z te prednasky to chapu tak, ze ne. Proste od UPC asi budu muset pryc. :-/

Ve zkratce:

1. Soucasna situace: privod do bytu s verejnou IPv4 adresou > krabicka od UPC v rezimu bridge > muj vlastni wifi router > mistni LAN z mych pocitacu + moje vlastni wifi.

2. Nadchazejici situace: privod do bytu s privatni IPv4 adresou > krabicka od UPC v rezimu router > LAN sit jdouci na muj vlastni wifi router > mistni podsit LAN z mych pocitacu + moje vlastni wifi.

3. Nebo (a take) nadchazejici situace: privod do bytu s IPv6 adresou > krabicka od UPC v rezimu router > omezena mistni sit LAN z mych pocitacu + wifi z UPC routeru.

---

V bode 3. je zrejme, ze bych musel vyradit svuj vlastni router, coz pro me znamena snizeni bezpecnosti u me doma.

Bod 2. ma zase tu nevyhodu, ze se nedokazu domu pripojit odnikud z venku, pouzivam NX protokol a pripojuju se k domacimu pocitaci z notebooku kdyz jsem mimo domov.

---

Ja rozumim situaci, kdy dochazi verejne IPv4 adresy a tak je UPC nahrazuje privatnima, coz ovsem znemoznuje pripojovat se domu na pocitac z venku. To samozrejme kazdy nebo respektive vetsina nevyuziva, ale kdo jo, tak na privatni IPv4 adrese ma smolika.

Proto se prideluji IPv6 adresy, coz je novinka, kterou ani ja moc nechapu, nejsem sitar, ale vim, ze tam zadne rozdeleni na privatni a verejne neni. Jenomze UPC ti prideli takovou podmnozinu IPv6 adresy, ze nedokazes vytvorit podsit pro sve domaci zarizeni. Jedinne co jde, je primo na krabicku od UPC pichnout pocitac. Coz je prave to, co zkuseny uzivatel urcite nechce, zatimco beznemu frantovi je to jedno, protoze nic takoveho stejne neresi a doma nema.

Jednoduse, je to zhorseni sluzeb a nutnost si hledat jineho poskytovatele internetu pro pokrocile uzivatele.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru