Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Chytré tetování pomůže hlídat choroby. Mění svou barvu podle stavu těla

Zajímavé že? Za pár let budou takové věci umět i telefonovat lékařům a propojí se s chladničkou a když budete mít nadváhu, tak se zablokuje a nevydá vám tlačenku. :-)

Chytré tetování, které bylo vyvinuto v Německu, dokáže monitorovat chronické choroby. Mění svou barvu v reakci na změny koncentrace glukózy a albuminu i hladiny pH v krvi. Je tak možné mít pod kontrolou například cukrovku, píše italský deník La Repubblica.

Hvězdičky, šípy, trojúhelníky a květy... Mohlo by to vypadat jako obvyklé tetování. Ale nesmazatelné obrázky, které zdokonalil tým vědců z Technické univerzity v Mnichově, skrývají cosi více: jsou schopné měnit barvu v reakci na změny koncentrace glukózy, albuminu a pH v našem těle.

Jak uvádějí vědci na stránkách časopisu Angewandte Chemie International Edition, dosud bylo nové tetování testováno na některých vzorcích kůže prasat, ale mohlo by být v budoucnu vyzkoušeno na lidech a jednoho dne by dokázalo umožnit pacientům a lékařům sledovat v reálném čase některé chronické choroby, jako je cukrovka a onemocnění srdce a ledvin.

Tým vědců vedený inženýrem chemikem Alim Yetisenem vyvinul senzory, které

Předmět Autor Datum
Bude to povinné? Budou takhle označeni lidé s AIDS? nový
Nol 26.08.2019 08:58
Nol
Super. Nejlépe na xicht, aby potenciální zaměstnavatel (zdravotní pojišťovna, etc...) okamžitě viděl… nový
mif 26.08.2019 14:02
mif
Taky hezký. Já jsem svým komentářem mířil spíš na značení Židů nacisty, ale už se blížíme. nový
Nol 26.08.2019 14:39
Nol
Jj. Dostáváme se (už dávno jsme) do románu páně Orwella. Jen bude potřeba předefinovat "židy" a "nac… nový
mif 26.08.2019 15:20
mif
Přečti si (neznáš-li) tohle: https://cs.wikipedia.org/wiki/Konec_civilizace Tam je to dotaženo k dok… nový
L-Core 26.08.2019 18:05
L-Core
Chlapi, chápu, že si z toho děláte prdel, ale už to spadá pomalu ke schýze. :-D Tetování utvořené z… poslední
Holy99 26.08.2019 20:54
Holy99

Jj. Dostáváme se (už dávno jsme) do románu páně Orwella. Jen bude potřeba předefinovat "židy" a "nacisty" (nejsem žádný vybroskvený rasista!, jen si hraju se slovíčky - to je třeba pochopit). Možná by taky nebylo od věci tetovat "geneticky méněcenné" čímž je přímo určit k likvidaci (někde jsem nedávno četl /na Oslovi?/, že se vyvíjejí etnoselektivní viry). V této společnosti nechcu byť. Ty máš moje plus :-)

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru