Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Koniec ruskeho projektu Baikal

Až vám zase nějaký jouda bude tvrdit, že sankce uvalené na Rusko nefungují, odkažte ho na tenhle příběh (přebírám z zive.cz):
Ruské procesory Baikal jsou pasé. Firma zbankrotovala a ukončila vývoj.
Společnost T-Platforms, pod kterou spadá divize Baikal Microelectronics a která stojí za vývojem těchto procesorů, definitivně zbankrotovala a nic nevyvíjí. Původní ředitel Vsevolod Opanasenko dle informací Cnews.ru oznámil i osobní bankrot a to potom, co čelil 10letému vězení.
Podle zdrojů přitom problémy s ruskými procesory Baikal nebyly tolik způsobené sankcemi, které přišly už v roce 2014, kdy Rusko obsadilo Krym. Zatímco v případě procesorů na bázi instrukčních sad Arm a MIPS nebyl s vývojem a výrobou tak velký problém (v pozdější fázi se plánovala dokonce výroba u TSMC), v té době se do struktury a rozhodování dostala ruská vláda, která do společnosti vložila vlastní investice. Cílem bylo vyvíjet kompletně vlastní procesory nezávislé na západních technologiích od Intelu a AMD.
To se ale v termínu nepodařilo stihnout a po nedodání 9 tisíc počítačů pro ruské ministerstvo, byl ředitel společnosti T-Platforms zatčen a provoz pozastaven. Sen o tom, že procesory Baikal budou řešením jak pro běžné počítače, tak servery, se tak definitivně rozplynul.

Muhehehe...oooo ako typicky ruske.

Zdroj: zive.cz
Předmět Autor Datum
No a? Ukradli na Ukrajině spoustu praček, tak mají zásobu kvalitních řídících čipů. Sovětskej soudru… nový
Pavel 05.10.2022 19:14
Pavel
Muhehehe...oooo ako typicky ruske. Nerozumim. Firma naslibovala hory doly, sliby nesplnila a zbankr… nový
RedMaX 05.10.2022 19:21
RedMaX
Zabudol si si vsimnnut, ze stat tu firmu financne podporoval....tipujem, ze tam tiekli desiatky mili… nový
fleg 05.10.2022 20:08
fleg
Ikdybys měl všechny prachy světa, tak nedoženeš několik desetiletí vývoje Západních technologií, pro… nový
RedMaX 05.10.2022 22:17
RedMaX
Ale jistě že sankce fungujou,jenže oboustraně zapomínáš padnou firmy v Rusku ale už padaj i firmy po… nový
sambilionk 07.10.2022 00:44
sambilionk
člověče ty už sem chodíš blít jen ty své demagogické sračky - nebo jak se nově říká - fuck news. vy… nový
lední brtník 07.10.2022 01:24
lední brtník
Co je na tom demagogický ty hňupe? Argument nula, blba tu ze sebe děláš akorát ty tradičně tak šup n… nový
sambilionk 07.10.2022 03:39
sambilionk
Je to demagogicke, pretoze operujes s niecim, co si si vymyslel. Takze Korejci obchoduju s Rusmi? A… nový
fleg 07.10.2022 07:28
fleg
Nemá smysl to tu probírat. Vysvětluje většinu věcí JaFi na debatách, může tam zavítat každý. Nicmén… nový
RedMaX 07.10.2022 07:43
RedMaX
Na rozdiel od teba ak som si v niecom neni isty napisem to s tym, ze predpokladam, ze je to podobne… nový
fleg 07.10.2022 08:04
fleg
díval jsem se kdo ty sračky lajkuje, no od tebe intelektuální záběr fak nečekám. debaty: chlív pro l… nový
lední brtník 07.10.2022 19:08
lední brtník
Tvůj problém je, že se chováš hulvátsky. To že máš na věc jiný názor, dokonce i to, že ti názor jiné… nový
RedMaX 07.10.2022 23:36
RedMaX
Toho šaška nemá cenu komentovat že v ČR je situace normální to může napsat jenom vůl a ještě si tu h… poslední
sambilionk 08.10.2022 19:26
sambilionk
Takže spec pro tebe co čte A a už ne B ,v chemičce makám a zpracovává ropu ( tu sem snad nezmiňoval?… nový
sambilionk 07.10.2022 13:30
sambilionk
Podme po jednom. akže spec pro tebe co čte A a už ne B ,v chemičce makám a zpracovává ropu ( tu sem… nový
fleg 07.10.2022 18:16
fleg
[url=]Zaujimave, ze okrem teba nikto nehlasi problem s ropou, pretoze sa ukazalo, ze objemy vie EU d… nový
sambilionk 07.10.2022 20:02
sambilionk

Muhehehe...oooo ako typicky ruske.

Nerozumim. Firma naslibovala hory doly, sliby nesplnila a zbankrotovala. A neni divu, postavit procesor bez západních technologií je dnes mimo jakoukoli realitu. I Číňanům při vývoji stoprocentně čínských na Západu zcela nezávislých procesorů pomáhá americká firma AMD. A že ředitele zatkli, lepší než když slyšim jak Muskovi v Americe vyplatili na dotacích "za nic" miliony.

Ikdybys měl všechny prachy světa, tak nedoženeš několik desetiletí vývoje Západních technologií, prostě ten čas je sakra důležitá veličina. Podívej se kolik prachů do toho lejou Číňani, kteří jsou navíc mnohem schopnější jak Rusáci a stejně potřebujou od Ameriky pomoct.

Ale jistě že sankce fungujou,jenže oboustraně zapomínáš padnou firmy v Rusku ale už padaj i firmy po EU....Co nekoupěj rusové v EU koupěj nakonec v Číně nebo jinde,viz jižní Korea s nima obchoduje vesele dál sankce nesankce.Číňani co sypou do vývoje čipů za chvilku doženou Tchaj-wan za nějakej rok a rusové budou mít náhradu.Ono se uvidí kdo zapáče nakonec nad těma "sankcema" protože se suroviny budou stejně z Ruska kupovat akorát od amíků co je berou z Číny.Až padne ten strop na ropu/plyn tak tady padnou chemičky (zásobníky ca měsíc vystačej) a hurá všichni na pracák, polovina severu protože nějaká výroba aut tady taky skončí která tu zaměstnává nejvíc lidí.Takže super hází se sankcema nějak to poškodí Rusko a to tady budou všichni na pracáku rejt držkou v zemi nebo co tu bude?

Je to demagogicke, pretoze operujes s niecim, co si si vymyslel.
Takze Korejci obchoduju s Rusmi? A co im tak dodavaju asi konkretne by ma zaujimalo.
Cinania dobehnu Tchajwan? A v com prosim ta? Jedna vec su patenty a tie nemaju a druah vec su fabriky a tie tiez nemaju (le vedia postavit to uznavam).
A u nas budu krachovat chemicky? A preco by mali? Je jediny zdroj plynu z Ruska?
Neviem ako v CR, ale u nas tvoril posledne obdobie rusky plyn len 20% z celkovych dodavok a predpokladam, ze v CR je to rovnake.
Krachuje vam nejaka chemicka?
Podla AGSI mate 42% rocnej spotreby v zasobnikoch., takze odkial mas ten udaj 1 mesiac?
Ano to, co si predviedol je cista demagogia.

Na rozdiel od teba ak som si v niecom neni isty napisem to s tym, ze predpokladam, ze je to podobne ako u nas, kedze tie dodavatelske vztahy mate budovane na podobnej baze.
Zvysok mam samozrejme podporeny argumentami.
Ak mas nieco konkretne, cim vyvratis moje tvrdenia sem s tym, ja sa rad poucim a kludne priznam, ze som sa mylil.

díval jsem se kdo ty sračky lajkuje, no od tebe intelektuální záběr fak nečekám.
debaty: chlív pro lůzu, kam slušný člověk neleze. možná je to tvoje sociální bublinka, já mám některé "lidi" v kategorii odpad. opravdu nemám v plánu být poučován 18letým primitivem.
situace v čr je normální, jen ji každý vidí a vykládá podle sebe. protože každý má názor, imbecilové tomu názoru dokonce říkají pravda.
na technickém webu - i v tomto threadu - je skvělé, když se řeší technický problém.
když tam naběhne primitiv a tahá do toho svůj výklad politiky (něco ještě méně moudrého než náboženství), pak je to o ničem.

edit: koukám dole, že primitiv nezavřel hubu a svými názory to tu sveřepě tapetuje, jako kdyby šlo o jeho chlív.
s tupými lidmi a obecně s mysliteli z spd moc nepokecáte.

Tvůj problém je, že se chováš hulvátsky. To že máš na věc jiný názor, dokonce i to, že ti názor jiného přispěvatele přijde hloupý, se pořád dá říct slušně. Mácháš okolo sebe termíny jako primitiv, ale jak myslíš, že vypadají tvoje příspěvky. Můj lajk sambilionkovi nebyl, že bych s nim ve všem souhlasil, ale právě za to, že ti řekl, co tu úplně zbytečně ze sebe děláš. Máš toho zapotřebí?

situace v čr je normální, jen ji každý vidí a vykládá podle sebe.

Viděl jsem minulý týden kilo cukru za 20 Kč, tenhle týden už bylo kilo cukru v sámošce za 35 Kč. Možná vidíš jinou cenu, nevím, ale myslím, že každý kdo byl v poslední době v sámošce bude souhlasit, že situace normální není.

Toho šaška nemá cenu komentovat že v ČR je situace normální to může napsat jenom vůl a ještě si tu hraje na nějakýho intelektuála se slovníkem co má tak možná tak dlaždič.Stačí naťukat do google,to ale jeho zakrnělej mozeček asi nezvládneí.Tady příklad k pekárnám a prodejnám co končej a jsou to vládní weby....:-)

Takže spec pro tebe co čte A a už ne B ,v chemičce makám a zpracovává ropu ( tu sem snad nezmiňoval? ) z Ruska druhá co je v Ústí to je to samí ,je to závislí i na plynu,takže co tam asi budou vyrábět až ropa nepoteče a jsou speciálně dělaný na ruskou ropu? Zbourat a postavit znova chemičky co tu jsou už od války tak to chci vidět,už jednou poslali rusové nějakou mizernou ropu a zásobníky byli max na měsíc,pak co?A snad tu nechceš vypisovat firmy co tu v EU už padaj .(samozřejmě to není jenom kvůli sankcím ale i debilní politice EU green deal.) 42% a pak co zkapalněnej od amíků co stopli Bulhaři kvůli vysoký ceně?

Že se suroviny vozí z Ruska do Číny a tam je kupuje USA to je fakt nebo co výmysl? Je nedostatek jak terminálů tak tankerů na LNG a to těch tankerů má tuším se někde zmiňovalo nejvíc Irán a Rusko.

Jižní Korea ,všude se píše uvalí ,připojí,kde je že to udělala? Stačí naťukat a vylítne ti třeba,jj ale údajně se sankce neporuší.:-D

Napsal sem že doženou v čipech Tchai wan s tím co do toho rvou za prachy a když to nestačí narvou další to je lež /demagogie? Sem zvědavej co bude dělat Tchai wan jestli tam přestanou dovážet z Číny křemíčitej písek,no jiste to se dá nahradit a kdo si pak koupí nějakej HW několikanásobně dražší než teď ?

Takž to co píšeš ty v úvodu platí i pro tebe o nějakým tvrzení,protože ty žiješ v iluzi že si ty sankce schytá jenom Rusko to co blejou dokola média,si někde dohledej co všechno se dováží co se dá nahradit,nahradit částečně a co ne v objemu co se potřebuje ve světě k výrobě ,ale chápu to se ti nehodí do krámu,tak uvidíme to si tu můžem povědět pak až se to stane...

No tvůj rozhled je jasnej Rusko se surovinama a částečně nahrazeným vývozem/dovozem je v prdeli a v EU se máme čím dál lépe,životní úroveň tu obyvatelstvu roste jedna báseň a sankce se nás dotknou jenom okrajově že?

Podme po jednom.

akže spec pro tebe co čte A a už ne B ,v chemičce makám a zpracovává ropu ( tu sem snad nezmiňoval? ) z Ruska druhá co je v Ústí to je to samí ,je to závislí i na plynu,takže co tam asi budou vyrábět až ropa nepoteče a jsou speciálně dělaný na ruskou ropu? Zbourat a postavit znova chemičky co tu jsou už od války tak to chci vidět,už jednou poslali rusové nějakou mizernou ropu a zásobníky byli max na měsíc,pak co?A snad tu nechceš vypisovat firmy co tu v EU už padaj .(samozřejmě to není jenom kvůli sankcím ale i debilní politice EU green deal.) 42% a pak co zkapalněnej od amíků co stopli Bulhaři kvůli vysoký ceně?

Zaujimave, ze okrem teba nikto nehlasi problem s ropou, pretoze sa ukazalo, ze objemy vie EU dovazat aj z inych krajin ako je Rusko.
Ano drahsie, ano nas Slovnaft tvrdil, ze vie spracovat len rusku ropu a ze potrebuje 2 roky na to, aby bol schopny spracovat iny druh, Stat nanho pritlacil a zrazu je ticho, cital som, ze veselo experimentuju so zmesami a zatial celkom uspesne.
Takze problem je plyn a otazka je kolko % plynu dovezene z Ruska, pretoze v 2020 to bolo cca 20-30%. Predpokladam, ze teraz je to uz pod 20%, pretoze sa usilovne zhanaju ine zdroje. Ak vypadne 20% plynu mas pocit, ze hned musia skrachovat chemicky? Lebo ja nie. Ak skrachuju nebude to kvoli plynu, bude to kvoli recesii, do ktorej ideme a nikto nevie co bude buduci rok. Ale to urcite nesuvisi len s plynom, alebo hlavne s plynom.

Že se suroviny vozí z Ruska do Číny a tam je kupuje USA to je fakt nebo co výmysl? Je nedostatek jak terminálů tak tankerů na LNG a to těch tankerů má tuším se někde zmiňovalo nejvíc Irán a Rusko.

Co take konkretne? Ci nieco si pocul na weboch, kde sa pise pravda?

ižní Korea ,všude se píše uvalí ,připojí,kde je že to udělala? Stačí naťukat a vylítne ti třeba,jj ale údajně se sankce neporuší.

Aha, takze spolupracuju na nejakej lektrarni v Egypte a ty si to nazval veselym obchodovanim. Vies o tom, ze Vikto O. ide stavat v Hu rusku jadrovu elektraren? A cuduj sa svete tiez tym neporusuje sankcie. Slo o obchody dohodnute davno pred vojnou. Navyse aj my odoberame jadrove palivo z Ruska (tipujem, ze aj CR) a zrovna tohto roku pocas vojnu k nam dorazil naklad jadroveho paliva...a tiez sme neporusovali sankcie.

Napsal sem že doženou v čipech Tchai wan s tím co do toho rvou za prachy a když to nestačí narvou další to je lež /demagogie? Sem zvědavej co bude dělat Tchai wan jestli tam přestanou dovážet z Číny křemíčitej písek,no jiste to se dá nahradit a kdo si pak koupí nějakej HW několikanásobně dražší než teď ?

Napisal si do roka, co je blbost. Takze cina prestane dovazat piesok a Tchajwan im prestane dodavat polovodice...kto myslis, ze v tejto vojne vyhra? Cina samotna si nevie vyrobit tiez nic, zober si marny boj Huaweiu proti USA, ktory Huawei jednoznacne prehral. A to ide o jednu z najvacsich cinskych firiem podporovanu vladou. Aver tomu, ze Huawei to skusal...vid projekt Kirin, ktory sme tu preberali. Mala to byrt revolucia, odpuranie sa od USA a jeho patentov a kde skoncil?

Takž to co píšeš ty v úvodu platí i pro tebe o nějakým tvrzení,protože ty žiješ v iluzi že si ty sankce schytá jenom Rusko

Na toto uz nreagovat nebudem, pretoze uz bohapusto klamses....staci ist na debaty a uvidis, co som riesil v tomto vlakne https://debaty.net/discussions/3140336-ekonomika-v-roku-2022

[url=]Zaujimave, ze okrem teba nikto nehlasi problem s ropou, pretoze sa ukazalo, ze objemy vie EU dovazat aj z inych krajin ako je Rusko.
Ano drahsie, ano nas Slovnaft tvrdil, ze vie spracovat len rusku ropu a ze potrebuje 2 roky na to, aby bol schopny spracovat iny druh, Stat nanho pritlacil a zrazu je ticho, cital som, ze veselo experimentuju so zmesami a zatial celkom uspesne.[/url]

Co se ukázalo? To je jasný že se dá dovážet z jinejch krajin jenže to nahradit bude trvat ca 5 let a do tý doby co to prostě pozavíraj a začnou přestavovat všechno,to se týká plynu na LNG a ekonomika pojede vesele dál,seš dobrej komik, a to neberu ostatní suroviny co to bude stát až to bude přeprodanný z Číny.Tak to co si napsal je zase tvoje čistá demagogie "četl jsem" tak to bude pravda.Tak mě řekni jednu věc když přestane téct ta ropa ,bude přestavba na jinou ropu než ruskou ropu trvat dva roky ok to něko řekl může to bej pravda nebo nemusí a ty dva roky co když ta ropa nebude a garantuju ti že tu nikdo nenahradí ,ty chemičky pojedou dál jak prosím když jsou závislí na týhle ropě to mě teda rozum nebere,firma nevyrábí a nezkrachuje kde žiješ navíc to patří polákům tak není vůbec jistý jestli se jim to vyplatí ta přestavba?

Ohledně Thai wanu sem psal "za nějakej rok" to neznamená do roka, ale pár let rok dva apod.Čína má na rozdíl od rusů prachy na ten vývoj a nejseš tak naivní snad že si myslíš že bude Tchajwan jedinej na věky.No maj vesmírnej program tak to asi nebudou takový křováci jak ti podsouvaj ty tvoje weby.Že tankery suroviny vozej do Číny odkud se to prodává vesele dál to je pravda i zmiňuje se to i na tvejch vládních webech.Že terminálů na LNG je málo je známá věc a to komu ty lodě patří sem četl na nějakým webu dřív,tak se ukaž a hoď sem kolik kdo vlastní těch tankerů na světě když máš ty takový zdroje pravdy a ukaž se jak sem tu lhal.BRICS taky nic co kdo pak bude ovládat ty dopravní prostředky na dodávky LNG apod,jistě za pár let se dá postavit náhrada a do tý doby co?

Info na mojich webech no to tvoje info je z mého pohledu jako co melou vládní weby takže nemusíš nic hledat ,který rády vše ostatní mažou blokujou apod. Zatímco co tu padlo může bejt věc názoru na věc ty lžeš jak fanatik,továrna co nevyrábí pojede dál ty asi nebudeš podnikatel co ty bys platil lidi klidně x let ze svého jen tak no tos mě pobavil opravdu?No reagovat nemusíš za čas se uvidí kdo tu dělal ze sebe vola,bla bla krachla ruská firma ,ale psst padaj i ty po EU že.Jestli někdo tvrdí že se sankce Ruska nedotkli je vůl jenže to i ten co mele že se nedotkli nijak zásadně ani EU.Naťukej si ty krachlý firmy do Google a pak tu něco piš.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru