Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Slovákom začali chodiť 60-eurové faktúry za prístup na rozličné webové servery

Viacerým internetovým užívateľom zo Slovenska v utorok prišli emailom faktúry na 60 eur za ročný prístup na rozličné slovenské webové servery, na ktoré sa registrovali v predchádzajúcich mesiacoch. Podľa vyjadrení týchto užívateľov vo viacerých diskusných fórach si často neboli vedomí spoplatnenia prístupu k týmto serverom napríklad ponúkajúcim odkazy na stiahnutie freeware softvéru a texty básní, ich praktiky nepovažujú za korektné a platiť odmietajú.

Předmět Autor Datum
Když někdo nečte co odklikne/podepíše, tak je to těžké...
Dale Cooper 04.11.2009 20:39
Dale Cooper
Tohle právě není jednoznačné - podle diskuzí tam ty podmínky dopsali dodatečně...
L-Core 04.11.2009 20:59
L-Core
Nejde o to, ze tam nieco dopisali. Takyto pravny narok neobstoji na sude pretoze formular na stranke…
fleg 04.11.2009 21:09
fleg
Nevím jaké zákony platí u vás, ale u nás platí, že pokud cokoliv přijde bez předchozí objednávky, ne…
Wikan 04.11.2009 21:28
Wikan
Což neznamená, že se to u nás nemůže stávat. Viz. třeba "causa" rejstřík firem (ať už je pravda jaká…
Zarniwúp 06.11.2009 10:44
Zarniwúp
Presne tak. Niet co dodat, len suhlasit. Dufam, ze nas bojovnik Fico okamzite zakroci voci vydierani…
2laak 04.11.2009 21:44
2laak
Ono je hlavně sporné, zda IP může sloužit jako identifikace osoby.
karel 04.11.2009 21:11
karel
Jak jsem psal - je to těžké a lidé ze strachu spíše zaplatí... Obávám se, že to k nám dorazí co nevi…
Dale Cooper 04.11.2009 21:35
Dale Cooper
K hromadnému trestnému oznámeniu sa mozte pridat tu: http://www.cms-antonak.sk/home/formular-na-regi…
fr.kocka 06.11.2009 22:19
fr.kocka
ovšem pre úplnosť treba dodať,že si ludia väčšinou neprečítali kompletné podmienky registrácie a zač…
audax 06.11.2009 18:03
audax
No, sedlácky je v těch registracích chybička, že tlačítko "Ďalej k básnickým zbierkam" je uvedeno je…
Zarniwúp 06.11.2009 19:38
Zarniwúp
Tu vobec nejde o to, co sa zakliklo pri registracii a co je vo vseobecnych podmienkach. Navyse autor…
fleg 06.11.2009 22:09
fleg
Inak keby to niekoho zaujimalo tak dnes davali o tom reportaz v hlavnych novinach na markize... poslední
jano47 06.11.2009 22:39
jano47

Nejde o to, ze tam nieco dopisali. Takyto pravny narok neobstoji na sude pretoze formular na stranke moze s tvojimi osobnymi udajmi vyplnit hocikto a firma nema ako preukazat, ze si to bol prave ty. Samotny formular nic neznamena.
Firma ma smolu, ze elektronicky podpis sa este u nas tak malo vyuziva a pokial sa budu ich dokazy zakladat na nejakych osobnych udajoch posle ich sud do prdele.
Smutne je, ze min polovica ludi sa naplasi a tieto "faktury" zaplati.
Inak neviem ako v cr ale u nas je podobny druh podnikania velmi popularny. Postup je nasledovny.
- firma vam zavola a pokusi sa vam natlacit vzorku zdarma. Vzorka pride ako obycajna postovna zasielka alebo aj nepride. Obcas sa neunuvaju ani volat, ale rovno vam na adresu pride zasielka, ktoru ste si nikde neobjednali.
- druha zasielka pride automaticky za par tyzdnov uz so sekom. Nikoho nezaujima, ze ste si nic neobjednali, pride sek a pokial ho nezaplatite (vacsinou sa jedna o mensie sumy do 30 Eur) za par tyzdnov sa vam ozve advokatska kancelaria, ktora dane "pohladavky" vymaha. Samozrejme sudit sa nechce zase min polovica ludi a zaplati.
- pointa je v tom, ze vam pride aj tretia zasielka a cely kolotoc sa opakuje dokolecka napriek tomu, ze sa im telefonicky riadne vyjadritem, ze si ziadne dalsie zasielky NEZELATE.

Osobne sa ma takto pokusa vydierat akasik firma so superkvalitnymi svajciarskymi ziletkami (v zivote som ich ziletky nepouzival), moju zenu akasi ina firma na spodne pradlo (ona ani nevie o aku firmu ide) a v mojom okolo je asi 20 nestastnikov, ktori bud uz zaplatili alebo je na nich vyvijany natlak. Ja som zvedavy, co to dotiahnu az na vydanie platobneho rozkazu na sud (samozrejme sa odvolam a ideme sa sudit), ale tipujem, ze tak daleko to zajst nenechaju lebo vedia, ze by prehrali.

Skoda, ze k sudu pravdepodobne nedojde, na toto pojednavanie by som sa zvlast tesil.

ovšem pre úplnosť treba dodať,že si ludia väčšinou neprečítali kompletné podmienky registrácie a začiarkli aj možnosť automatického zaradovania do súťaží o vecné ceny,kde je v podmienkach zdôraznené,že bezplatná je len registrácia,účasť v súťažiach je spolatňovaná administratívnym po platkom 5eur mesačne za to,že prevádzkovatel bude automaticky účastníka prihlasovať do súťaží a vybavovať za neho všetky formality a vyberaná jednorazovým ročným poplatkom vo výške 12x5 eur,účasť v súťažiach a žrebovaniach je nepovinná,treba ju v prihlasovacom registračnom formulári začiarknuť osobitne,kto nečíta a len kliká.....a nepozerá,čo odklikne.....ono tak úplne bez ich vedomia nebolo,bolo to skôr kvôli ich nepozornosti...tu sa obvykle vypomstí to obvykle zaužívané,že ako najposlednejšia zo všetkých posledných možností na vyriešenie problému sa volí možnosť prečítania návodu na použitie...

No, sedlácky je v těch registracích chybička, že tlačítko "Ďalej k básnickým zbierkam" je uvedeno ještě před informací o platbách etc. Asi jako bych měl na podepsané smlouvě další odstavec pod podpisem smlouvy. (Nevím ale, co je ve Všeobecných obchodních podmínkách, jestli je to i tam, tak smolík)
Jednoznačně je to záměrné (alespoň pro mě), právně nevím, ale imho se na tom dá u soudu otočit. (Ale jsem laik..)

Tu vobec nejde o to, co sa zakliklo pri registracii a co je vo vseobecnych podmienkach. Navyse autorom stranky ani neslo o to, aby o bolo koser (to by si dali na tom viacej zalezat). Oni vedia, ze z 10000 zaslanych faktury sa im 500-1000 zaplati a to je velmi slusny biznis, ktory maju takmer zdarma (ak odratame nejaku administrativu).
Nech by boli podmienky stavane akokolvek pri sude neobstoji hlavne dokazove bremeno zalujucej strany....vyplneny formular je len zdrap papiera. Zalujuca strana musi jasne preukazat, ze si dany formular vyplnil ty, co sa pri tychto podmienkach da v jedinom pripade, ze sa priznas, ze si to naozaj vyplnil. Ale i tak by sa dalo napadnut este kopec veci, ktore uz boli spomenute v diskusiach, takze fakt by som nechcel byt na strane zalujuceho advokata.
Je jasne, ze k ziadnym zalobam nedojde, firma vsadila len xenofobiu ludi, proste ludia zbadaju fakturu a dostanu bububu mail a radsej zaplatia. Hoci sa o Slovakoch hovori, ze sa radi sudia (ja som pekna vzorka;o)), fakt, ze toto nie je jedina firma, co sa tako zivi svedci o tom, ze tento biznis sa naozaj oplati.
P.S. Onoho casu som vyhral spor s DP (dopravnym podnikom), ktory na mna na sude vytiahli tvrdenie revizora a moje osobne udaje vratane cisla OP.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru