loading...
Předmět Autor Datum
no jo, furt dookola hon macky a mysi medzi nelegalnym sirenim autorsky chranenych diel a pokusmi to…
MM.. 29.07.2011 21:04
MM..
Ted v souvislosti s tim co se stalo v Norsku jsem cetl, ze vezni tam na internet mohou, ale ma to ne…
RedMaX 29.07.2011 23:07
RedMaX
Mozes zorganizovat demonstraciu. V europe uplne bezna vec, ked sa ludom nieco nepaci idu demonstrova…
MM.. 29.07.2011 23:55
MM..
Pekne povedané o tom duševnom vlastníctve. No ako vždy, nejako sa to zvrhlo v tomto bláznivom, realn…
Joseph 30.07.2011 00:14
Joseph
Vlastnik je studio pretoze bez studia by ten umelec nemal marketing a bez marketingu by sa dostal ma…
MM.. 30.07.2011 00:18
MM..
Ach jo. Vraj umretý Jakson kúpil autorské práva na skladby Lennon-a. Lenon mrtvy, Jakson mrtvy a f…
Joseph 30.07.2011 00:28
Joseph
ale ono to jde, kvalita si cestu najde sama. lilie od nohavici posunuji na úroveň kryla watch a věří…
kmochna 30.07.2011 05:24
kmochna
jj, ta dekokracie watch :-D
gd 30.07.2011 12:58
gd
Inac pouzivat v tomto kontexte slovo "cenzura" ju uplny nezmysel, a pisatelia takych clankov by si m…
MM.. 30.07.2011 00:11
MM..
Tak samozrejme, ze to cenzura je, uz z toho duvodu, ze ten zablokovanej web je taky autorsky dilo, s…
RedMaX 30.07.2011 01:16
RedMaX
Pretoze to druhe dielo porusuje zakon a to prve dielo ziaden zakon neporusuje. Je to uplne jednoduch…
MM.. 30.07.2011 01:39
MM..
Jen doufám, že se "demokratické" způsoby VB a Francie nedostanou k nám. Ve světě internetu, když je…
Nigfire 29.07.2011 23:07
Nigfire
Dovolte mi na úvod slova básníkova, byť vyřčená v jiných časech a souvislostech. Karel Kryl ......…
Joseph 29.07.2011 23:33
Joseph
" A čo si Vy predstavujete pod takým slovom, “internet ? ” Čo bolo, to bolo, Terazky je to tak ....…
Joseph 29.07.2011 23:42
Joseph
Mne osobne sa tento pristup k vymozitelnosti prava nepaci. Problemom su bananove republiky. Pokial b…
fleg 30.07.2011 09:09
fleg
Skutočne cenné a významné veci sa kradnú, kradli a kradnúť budú. Excluzívny dodavatel pre USAF, teda…
Joseph 30.07.2011 10:14
Joseph
Zvoní zvoní zrady zvon zrady zvon Čí ruce ho rozhoupaly Francie sladká hrdý Albion a my jsme je milo…
mif 30.07.2011 14:56
mif
Písal to insitný obdivovateľ Tatíčka Masaryka zrejme .... Mal by tiež vedieť že " Česká Mafie " vra…
Joseph 30.07.2011 15:19
Joseph
Mno, neznal jsem Halase osobně :-), nicméně jeho inklinace k demokracii čiší ze všech jeho veršů. To…
mif 30.07.2011 15:30
mif
Označenie " demokracie " ako NAJ superlatív, NAJ spôsob riešenia problémov nemám rád. Vzhladom na š…
Joseph 30.07.2011 16:38
Joseph
Aristotelés o obci a vládě (politická filosofie)Aristotelés vychází z toho, že člověk je živočich, ž…
jirka44 30.07.2011 16:58
jirka44
Tak som sa zase dozvedel nieco nove aj na stare kolena, ale aj Aristoteles ma logicke chyby vo svoji…
fleg 30.07.2011 19:25
fleg
A ako vyberes "tych najlepsich" pre tu aristokraciu? Kto je ten najlepsi? Kto to posudi? Opytame sa… poslední
MM.. 03.08.2011 00:52
MM..

no jo, furt dookola hon macky a mysi medzi nelegalnym sirenim autorsky chranenych diel a pokusmi to obmedzit.
Sirenie autorsky chranenych diel je porusenie zakona tak ked to web robi tak potom nech sa nedivia ze to v pravnom state (kde zakony nie su pre srandu kralikov) sud zablokuje.
Dost ma udivuje ze kazdy sa zhrozuje nad prostym vynutenim platnosti zakona co by sa malo povazovat za samozrejmost (a nazyva to slovom cenzura co je nezmysel), namietso toho aby robil tlak na to ze ten zakon je asi blby a nutil politikov aby ho zmenili. A nie zhrozovat sa nad prostym dodrziavanim (vynucovanim) platneho zakona. To by sa potom bolo treba zhrozovat aj nad tym ze ked nejakeho zlodeja zavru do basy, tak ze je chudak v base cely ocenzurovany lebo mu nedovolia pouzivat internet vobec (co v base pokial viem dovolene neni), a dokonca mu nedovolia ani vyjst von z basy :) Taky je proste zakon, ked sa niekomu nepaic tak nech voli politikov takych ktoriu zmenia zakony. Tusim uz existuje aj politicka strana piratov, tak v dalsich volbach nech sa ti anticenzuristi ukazu, ze koho budu volit :)

Ted v souvislosti s tim co se stalo v Norsku jsem cetl, ze vezni tam na internet mohou, ale ma to nejake podminky, asi za dobre chovani. ;-)

Jinak to mas tak, absolutne nemas kontrolu nad tim, co politici vymyslej za zakony a zmenit to nemuzes. politici te vzdycky dokazou nejak oblafnout, protoze jsou to oni kdo maji moc. Musel by jsi ziskat dostatecnej pocet obcanu, udelat revoluci a zavest primou demokracii, tam je to pak tak jak rikas, co si lidi udelaji, to maji, ale v zastupitelske pseudodemokracii to tak neni. Jenom si vem to, ze ohledne tohohle konkretniho bude vyvijet tlak na politiky dejme tomu 10% volicu, ktere tato oblast zajima a to je dost optimisticke cislo, jenze to je hrozne malo a pritom to neni tak, ze by ostatnich 90% bylo proti, ale proste ty ostatni tohle nezajima a ani vetsinou nevi o co jde. Ovsem hromadne sdelovaci prostredky, kterym to treba lze tem 90% vysvetlit, vlastni protistrana, takze jak se da zmenit blby zakon ???

Mozes zorganizovat demonstraciu. V europe uplne bezna vec, ked sa ludom nieco nepaci idu demonstrovat, a ked sa ich tam zide 100tisic tak je to vo vsetkych spravach a politici minimalne potom vedia ze daco asi neni vporiadku.
Ale zas na druhej strane nechapem co by sa ako malo menit na ochrane dusevneho vlastnictva, je to niekoho vlastnictvo a nema to absolutne co hladat ako download nikde na webe, ak to autor nedovolil. Potom by sa konecne videlo ze kolko komercnych veci fakt stoji za tie peniaze a nakolko je dobra alebo zla hudba zdarma. A na kvalite hudby zdarma vidis ze jak by to dopadlo keby ochrana dusevneho vlastnictva nebola - a by sa na t ovsetky komercne spolocnosti vybodli a bola by len hudbva zdarma, napr. nejaki 5 indiani s pistalkami pred Tescom, to su hity jak svina, toto chceme aj v radiu! Prec so svinami komercnymi! Ja uz demonstrujem. :-D

Pekne povedané o tom duševnom vlastníctve.
No ako vždy, nejako sa to zvrhlo v tomto bláznivom, realnom svete. Totiž, nejako stále viac a viac sa stáva, že vlastníkmi nie sú pôvodcovia/autori niečoho originálneho, výnimočného ale vlastníkmi sa cez právne pikle stala banda špekulantov, bankárov, investorov.

Áno, to sú tí, ktorí sa na práve prebiehajúcej kríze stále viac a viac nabaľujú. ....

No nezaslúžia si ochranu ?

Hovorím že tento svet je mierne bláznivý .... :puff:

Vlastnik je studio pretoze bez studia by ten umelec nemal marketing a bez marketingu by sa dostal maximalne tak do tretej krcmy za druhou zakrutou. Preto kasiruju hlavne studiove spolocnosti. Navyse dnesny pop music robia studiove spolocnosti takmer kompletny (maju skladatelov atd atd) a ten spevak je len obycajny "robotnik" alebo "zamestnanec", co kdesi poskakuje na javisku, robi to co mu ukazali ze ma robit a spieva to co mu zlozili. Je to tak v kazdej firme, zamestnanec ma hovno, ja mam tiez hovno a vyrobil som uz hodnoty za miliony. Ano skasne to firma ale bez firmy sam by som nevyrobil vobec nic.

Ach jo.

Vraj umretý Jakson kúpil autorské práva na skladby Lennon-a.

Lenon mrtvy, Jakson mrtvy a furt zarábajú miliony ... Som za ... toto treba chrániť, ešte tisíc rokov nech zarábajú...

A co takto Pytagorovi za jeho vetu trojuholníkovú platiť ? Hneď by bolo Grecko z dlhov von .....:puff:

Inac pouzivat v tomto kontexte slovo "cenzura" ju uplny nezmysel, a pisatelia takych clankov by si mali pozriet v slovniku ze co to slovo znamena. Zakazuje tu niekto publikovat nejaky nazor alebo nejaku vlastnu tvorbu? Nie. Len chrania nejaky sukromny majetok pred rozsirovanim.
To by potom aj oplotenie sukromneho pozemku bola cenzura, lebo tam nemozem chodit kradnut kukuricu. Prec so sukromnymi plotmi! Cenzura! My chceme ist kradnut kukuricu! :) Sudruh opaleny spoluobcan by sa potesil :)
P.S. kricat a vypisovat clanky treba az ked zablokuju nieco kvoli tomu ze ake nazory sa tam publikuju. Ja zatial nic take nepozorujem a teda nevidim dovod na kricanie ani na vypisovanie rozzurenych clankov.

P.S. jedine co sa mi zda debilne je ze ta autorska ochrana plati tusim 70rokov, takze taky michael jacksom uz nezije ale stale zaraba 300milionov alebo kolko (neviem zhlavy) rocne a este mozno 50rokov bude :D To povazujem za uplnu blbost mali by to skratit na 5rokov apod.

Tak samozrejme, ze to cenzura je, uz z toho duvodu, ze ten zablokovanej web je taky autorsky dilo, s tim si take dal nekdo praci, aby to vytvoril. Proc teda podle britskeho soudu ma mit ochrana jednoho autorskeho dila prednost pred jinym autorskym dilem?
Jak napsal dole Joseph a kdy dostane Recko poplatky za Pythagorovu vetu? (krasne prirovnani)

Je to proste mnohem slozitejsi a v pripade ochrany dusevniho vlastnictvi je tu mnoho otazniku, ono kdyby byly skutecne dusledne dodrzovany veskera autorska prava, tak by zadna hudba nebo filmy ani nevznikly, protoze by se jenom vynalezcum veskerych technickych zarizeni pouzitych pri priprave dila, nedoplatili. A to nemluvim ani o tom, ze i cele staty v cele s USA kradou autorska dila, viz. Tesla a podobne pripady. Na druhou stranu ma treba Apple patentovany v USA veci, ktere rozhodne nevymyslel, jen si to patentoval prvni. Proste ochrana dusevniho vlastnictvi naprosto ve svete selhava, jenze proti tim velkym si soud netroufne, maximalne tak CENZUROVAT obsah webu napsaneho nejakym studentikem, to by jim slo. 3-[

Pretoze to druhe dielo porusuje zakon a to prve dielo ziaden zakon neporusuje. Je to uplne jednoduche a jasne napisane v tom zakone. Stejne tak je v inom zakone napisane ze ked budes kradnut tak ta zablokuju na par rokov, a ludi ktori nekradnu nikto nezablokuje :)

Pytagorova veta nie je dielo ale len popis skutocnosti. On tu skutocnost nevytvoril, ta skutocnost existovala davno pred nim. Mohol by to byt patent ale aj to si nie som isty ptz tusim ze prirodne zakony sa nedaju patentovat :) Ale ako sranda je to dobre, posli to Papndreuovi ako navrh :D

BTW. nechapem ze sa rozculujes nad tym, tak proste si spievaj sam alebo ked sa ti paci jak spieva niekto iny tak si to kup alebo ked platit nechces tak si zapni radio, tam to za teba zaplatili firmy ktore davaju do radia reklamu.

Mne osobne sa tento pristup k vymozitelnosti prava nepaci. Problemom su bananove republiky. Pokial by bol server v demokratickom state a staty by mali podpisanu medzinarodnu dohodu o ochrane dusevneho vlastnictva a stacilo by jedno rozhodnutie sudu v ktoromkolvek state a server by sa musel vypnut.
Lenze co z toho, ze ked je server v Cine tak si v prdeli a ked je aj v Amerike musis sa ist sudit do Ameriky lebo rozhodnutie naseho sudu nebude nikto akceptovat.
Ale direktivne nariadovat ISP filtrovat obsah je somarina ako mraky, existuje milion moznosti ako tuto "ochranu" obist a je to len zbytocna zataz, uz len to, ze nas stat nuti logovat pristupy uzivatelov a pritom to nijako nekompenzuje mi pride diskriminacne.

Skutočne cenné a významné veci sa kradnú, kradli a kradnúť budú. Excluzívny dodavatel pre USAF, teda armádu ikony "najprávnejšiehoho štatu", Boeing, veselo kradol, odpočuval u Airbusu ...

Je to podobné ako s daňami. Dane do haliera musí zaplatiť spodina. Velký hráči dostanú investičný stimul, z tých daní ........:puff:

Písal to insitný obdivovateľ Tatíčka Masaryka zrejme ....

Mal by tiež vedieť že " Česká Mafie " vraj využívala počas jednaní s mocnosťami, odposluchy telefonátov partnerov za jednacím stolom. Idealizmus o Masarykovi by ho prešiel ....

Označenie " demokracie " ako NAJ superlatív, NAJ spôsob riešenia problémov nemám rád.

Vzhladom na štruktúru inteligencie ľudskej spoločnosti, je veľký predpoklad že rozhodnutia väčšiny sú CHYBNÉ.
Sú chybné pre neschopnosť väčšiny chápať, pre schopnosť väčšiny nechať sa zmanipulovať na ľubovoľnu absurdnú ideu.

Historia je plná príkladov.

Demokracia je rozhodnutie väčšiny. Je to násilie väčšiny voči menšine. Veľmi často rozhodnutia hlúpej a nevzdelanej väčšiny proti užšej elite. To bol zrejme aj jeden z dôvodov vzniku elitárskych, uzavretých klubov, lóži slobodomurárov a podobných zoskupení. Časom nasledoval ich prechod do ilegality a dnes to tu vraj riadia ... teda aspoň západný svet.

James: "Sire, pojedete letos na dovolenou i s lady?"
Lord: "Ne ne, Jean, kdo by se v mém věku vláčel po horách s urnou?"

James: "V Americe zvolili prezidentem černocha."
Lord: "Áno ? Jeho pán bude mít velikou radost ...."

Chce to klid ..... :puff:

Aristotelés o obci a vládě (politická filosofie)Aristotelés vychází z toho, že člověk je živočich, žijící v obci (zóon politikon), a nemůže tedy žít sám:

„Kdo však nemůže žít ve společenství nebo je ve své soběstačnosti nepotřebuje, není částí obce, ale buď divoké zvíře nebo bůh.“ (1253a)
Aristotelovo myšlení není evoluční ani historické, nýbrž systematické. Protože celek je podle něho (logicky) první, není obec sdružením lidí, nýbrž naopak člověk částí obce.
Lidé se spolčují na dvou úrovních:

rodina nebo lépe hospodářství (řecky: oikia) zajišťuje obživu a reprodukci;
obec nebo stát (řecky: polis) je soběstačný a je účelem a cílem lidského spolužití.
„Obec je soběstačné společenství rovných za účelem co nejlepšího života“ (1328a).
„Obec je společenství dobrého života v domech a rodinách, jehož účelem je dokonalý a soběstačný život.“ (1280b)
„Je druh vlády, kde se vládne nad sobě rovnými a svobodnými; nazýváme ji politickou. Nemůže dobře vládnout, kdo se nenaučil poslouchat.“ (1277b)
Základem života v míru je rozdělení majetku; Aristotelés odmítá Platónův názor, že by lidé měli mít všechno společné. Uznává, že „peníze mají, takříkajíc, všichni nějak rádi“ (1263b), varuje však před každou hamižností, která obec ničí.

“Výsady zámožných ničí ústavu víc než výsady lidu.“ (1297a)
Otroky pokládá Aristotelés za samozřejmou nutnost a součást každého hospodářství. Svobodný je ten, kdo dovede rozkazovat i poslouchat, kdežto otrok umí jen poslouchat. „Kdo dává bezpečnosti přednost před svobodou, je právem otrok.“ Nejlepší je, pokud se svobodní ve vedení střídají, takže jednou rozkazují a jindy poslouchají.
Podle toho, kdo vládne, rozlišuje Aristotelés tři právní formy obce (státu):

1.monarchii, kde vládne jednotlivec ve prospěch všech občanů,
2.aristokracii, kde vládnou ti nejlepší (řecky aristoi)
3.politeu, kde se na vládě podílejí všichni svobodní občané.
a tři pokleslé formy:

1.tyranii, vláda samozvaného vládce ve prospěch sebe samého,
2.oligarchii, vládu bohatých pro svůj vlastní prospěch,
3.demokracii, vládu davu.
"Demokracie je tam, kde vládne většina nemajetných a svobodných, oligarchie tam, kde vládne menšina bohatých“ (1290b)
Demokracie vznikla z domněnky, že lidé, kteří jsou si v něčem rovní (například svobodou), jsou si rovni ve všem, oligarchie naopak z předpokladu, že lidé v něčem nerovní (například v majetku), jsou nerovní vůbec. (1301a)
Za nejlepší právní formu státu považoval monarchii, tedy vládu spravedlivého panovníka. Za vhodnou dále považoval aristokracii (vládu „nejlepších“), a za méně vhodnou, ale stále přijatelnou považoval politeu, vládu mnoha.

Politeia může být spíš oligarchická, kde se nepřítomnost na zasedání trestá, anebo demokratická, kde se naopak chudým za účast zasedání platí. (1293b)
Nejdůležitější v každé ústavě je, aby zákony zaručily, že se nikdo z úřadu nemůže obohatit. (1308b)
Za naprosto nepřijatelnou formu vlády považoval tyranii, tedy vládu jedince, jemuž jde jen o vlastní prospěch, dále oligarchii (vládu bohatých), která je přeci jen o něco lepší než tyranie, a konečně demokracii, čili vládu lidu, což je nejmenší zlo z těchto tří.

Jako první odděloval politiku od etiky: zatímco v soukromém životě má člověk hledat mnoho různých ctností, v politice rozhoduje spravedlnost čili „dobro těch druhých“. Politika se řídí určitými pravidly, která jsou spojena s formou vlády, a která je možno použít v každém politickém zřízení.

Tak som sa zase dozvedel nieco nove aj na stare kolena, ale aj Aristoteles ma logicke chyby vo svojich uvahach a chvilami mi pripomina komunizmus, ci socializmus, ktory je ideovo tiez cisty, ale v praxi nefunguje.
Dlhodobym vyskumom (a nie jednym) bolo potvrdene, ze najlepsie vysledky dosahuju jednoznacne autoratitavne styly riadenia hoci prirucky a skripta aj tak odporucaju kombinovany styl. Pritom staci sa pozriet do minulosti a aj tam vidiet, ze hlavne niektorym narodom doslova a do pismena vyhovuje autoratitavny styl riadenia s tyranskymi crtami.
Ale inak to Aristoteles vysvetlil pekne.

A ako vyberes "tych najlepsich" pre tu aristokraciu? Kto je ten najlepsi? Kto to posudi? Opytame sa farara ze nech pan na nebesiach urci kto je najlepsi? Pan ukaze na nejakeho cirkevnika a bude z toho stredovek a hon na carodejnice a pripadne rozkvet pedofilizmu :)
Mozes to brat tak ze vo volbach sa hlasovanim vyberaju "ti najlepsi", a oni potom vladnu, takze mas v sucasnosti vpodstate tu aristokraciu.
Teoria je odtrhnuta od reality, v teorii mozes uvazovat vseobecne o tom ze existuje "dobre" a "zle" ale v praxi neni nic ciernobiele. Co je dobre vladnutie, ze ludia mozu konzumovat vela? Ok. Super vlada. A o 100rokov zistis ze si tak znecistili zivotne prostredie chemickym a inym odpadom ze sa uplne otravili a to co sa povodne zdalo ako super vlada zahubi spolocnost. Apod. Nic neni ciernobiele, je nutne hladat nejaku rovnovahu. A ziaden clovek nebude nic robit pre dobro druheho, ak nema uspokojene vlastne potreby a sny. To tiez teoretici nechapu, vcetne tych hokus pokus teorii spred 100rokov ktore nam tu este strasia dodnes.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru

loading...