Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno diakritika v PSpade (po neviemkolky krat)

No - ano viem ze sa to uz riesilo, a aj google som skusil, ale nejak si s tym neviem rady.

Mam Windows XP (UK verzia) kde som v regional settings nastavil podporu pre nonunicode na Slovak. Vsetko ide fajn - stranky zobrazuje dobre, mozem pisat s diakritikou, maily word notepad - proste vsetko fajn.

Ale nainstaloval som si PSPad a ten si nejako s mojou slovencinou nie a nie poradit. Skusil som vsetko kodovania (proste vsetky vo Format menu, a pri Open Files mam nastavene Use menu Format) ale akosi to nie a nie ist...

majme priklad:

subor 1.txt v ktorom je ľščťžýáí , ked tento subor otvorim v notepade a skusam ho savnut (v notepade) tak pise ze encoding je ansi. Nuz fajn. Skusim otvorit tento subor v PSPade a dostanem:
¾šèžýáí

(neviem ci to ma vyznam, alebo je to uz prekodovane, ale pri hexe je to v pspade: BE9AE89D9EFDE1ED)

vieme ze na sk/cz sa ma pouzivat iso 8859-2 nuze skusme to.

Ked otvorim moj povodny notepadovsky subor 1.txt dostanem v pspade toto:
ž±è¶·ýáí

najzvlastnejsie je ze mam taky pocit ze ked vytvorim priamo v pspade subor (iso8859-2) v ktorom napisem ľščťžýáí a tento savnem, zatvorim pspad a znova subor otvorim, tak sam paspad to vidi inak (lšctžýá - poodstranoval niekde makcene)

Podme dalej :) vcera som robil rozne experimenty s diakritikou a mam subor v kodovani UTF-16LE. Otvorim ho - ide dobre, savnem - ide dobre... Proste fajn. Az by sa zdalo ze to riesi moj problem... Problem vsak je ze tento subor je v Unicode. Teda - to je dovod preco ho aj notepad aj PSPad vidi "dobre". Ale ja mam mnozstvo suborov ktore som vytvoril v kodovani Ansi a tieto chcem teraz editovat v PSpade (savnutie ako Unicode nepripada do uvahy - suborov je mnozstvo, nechce sa mi to konvertovat po jednom, a najma - som spokojny s ANSI)

Som si isty ze sa to nejak dat MUSI - pretoze ak to zvladne notepad preco by nemal PSPad? Font mam nastaveny Central European v Notepade aj PSPade...

Uff - poradi niekto co robim zle?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Není to sice odpověď jakou čekáš, ale tip na možné řešení tvého problému. Dlouho jsem nemohl nalézt…
Craft_logout 23.10.2006 13:34
Craft_logout
pspad fora: ano aj tam som pozeral a z tohoto: http://forum.pspad.com/read.php?4,23056,34221#msg-3 4…
wray 24.10.2006 11:03
wray
PSPad umi v teto chvili pracovat pouze s ANSI = nastaveni odpovidajici regionalnimu nastaveni Window…
Jan Fiala 24.10.2006 11:09
Jan Fiala
au :( no - verim ze cast vety "v teto chvili" naznacuje, ze to raz bude mozne... dik aj tak poslední
wray 24.10.2006 11:47
wray

Není to sice odpověď jakou čekáš, ale tip na možné řešení tvého problému. Dlouho jsem nemohl nalézt chybu, proč se mi nechce ve fóru zobrazovat registrační kód a jiné problémy, i když jsem vše pečlivě dělal v PSPadu pod UTF8, nicméně problém přetrvával, poté mi došla trpělivost a na radu jsem použil editor jEdit, kde jsem udělal úplně to samé a světe div se problém odstraněn, přitom se oba soubory jak z PSpadu, tak jEditoru tvářili jako UTF8 a přesto je tam někde rozdíl, na který jsem dodnes nepřišel. Nicméně PSPad považuji stále za skvělí editor, akorát když potřebuji něco provádět v kódování utf8 dělám to již v jEdit. Pokud chceš zjistit v jakém kódování je soubor uložen stačí jej otevřít v notepadu a dát uložit jako - automaticky se ti nabídne kódování, ve kterém je uložen.

BTW. Proč se na to přímo nezeptáš Jendy Fialy ve fóru na jeho stránkách, třeba je to tam už vyřešeno.

Craft

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru