Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nerozluštitelná šifra (vymyslel jsem ji a chci to zpeněžit)

... este k tej enigme, ale plati to aj uplne vseobecne:
Sifra ako taka ma 2 zlozky: 1.samotny algoritmus sifrovania, 2. kluc (premenliva zlozka, to je to co drzim v tajnosti, u enigmy bol kluc nastavenie tych rotorov).
Kazda zlozka musi splnat nejake kriteria. 1. musi byt vzhladom na kluc dokonale jednosmerna, t.j. podla nejakych zavislosti v zakryptovanom texte nemozem byt schopny urcit ziadnu cast kluca. Ani keby som poznal cast nezasifrovaneho textu (to by bol tzv partial known plaintext attack), a mala by kluc a plaintext dokonale "rozptylovat" na cely znakovy rozsah, aby sa tamnedali najst statisticky casto sa opakujuce pismena apod.
2. kluc musi byt tajny, a musi mat velmi vela kombinacii (ochrana proti bruteforce). Kluc musi poznat aj vysielatel aj prijmatel. To je tiez problem ked je nejaka ponorka 3mesiace na mori tak jak jej posles novy kluc? (dnes je to uz vyriesene u SSL navazovanim spojenia s nesymetrickymy klucmi)
Z tychto bodov enigma splnala bod 1. tusim celkom dobre, aj ked mam pocit ze som cosi cital ze anglicani tam nasli nejake statisticne nedostatky ohladom poctu vyskytov pismen v slovach ale neviem zhlavy. Bod 2. je hlavny kamen urazu a to z dvoch dovodov - malo kombinacii (3koleckova enigma mala len nejak okolo 17tisic kombinacii to sa da strjovo preskusat vsetky kombinacie relativne rychlo), a za druhe prave to ze pri zmene kluca je treba to mat nejak dohodnute s prijmacou stranou je tiez problem. To bol aj problem preco to nemenili casto alebo ked to menili a oznamili to dalo sa to zachytit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny