Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak se dostat zpět na běžící zamknutý administrátorský účet ve Windows XP Professional?

Dobrý den,
prosím Vás o rychlou radu.
Výchozí situace: Windows XP Professional. Firma, která kdysi PC instalovala a dodala vytvořila dva profily ADMINISTRÁTOR a KANCELÁŘ. Běžně se pracuje s účtem KANCELÁŘ. Včera po odchlášení z KANCELÁŘ a následném přihlášení do ADMINISTRÁTOR přes 2x stisknutí Ctrl+Alt+Delete se objevilo okno pro přihlášení k účtu ADMINISTRÁTOR. Po zadání administrátorského hesla byl účet ADNMINISTRÁTOR přístupný. Udělali jsem instalaci Microsoft Security Essentials pro Windows XP Professional a zadali celkovou podrobnou kontrolu PC. Kontrola běžela přes noc. Mezi tím se nám pravděpodobně účet ADMINISTRÁTOR "zamkl" a již se do něj nelze dostat výše uvedeným způsobem přes 2x stisknutí Ctrl+Alt+Delete a tím vyvolání okna pro přihlášení k účtu. V nabídce na grafické ploše je pouze možnost volby účtu KANCELÁŘ, kam se lze přihlásit. Při zadání pokynu restartovat PC v účtu KANCELÁŘ Windows varují, že běží procesy na pozadí (což je asi právě administrátorský účet) a restartem lze přijít o data (v našem případě nevíme, zda kontrola skutečně doběhla do konce, v PC jsou 10-100-tisíce malých souborů). Nyní se tedy potřebujeme dostat zpět do účtu ADMINISTRÁTOR, abychom zjistili výsledek podrobné kontroly.

Tímto prosím o radu, jak postupovat, abysme se opět dostali do účtu ADMINISTRÁTOR, tedy bez nutnosti restartovat PC (např. z profilu KANCELÁŘ). Děkuji.

Předmět Autor Datum
v účtu kancelář spust příkaz lusrmgr.msc a podívej se ve správě uživatelů, co se s účtem administrát…
touchwood 31.07.2013 08:14
touchwood
Provedu. Jen se obávám, že pokud nedoběhla bezpečnostní kontrola, že ji tím přerušíme a budeme ji po…
Admin_ucet 31.07.2013 08:24
Admin_ucet
... opomněl jsem napsat, proč to vlastně popisuji. Je to PC Stařeček. Nejsme schopní odhadnout důvod…
Admin_ucet 31.07.2013 08:30
Admin_ucet
tak hlavně trápit starý PC antivirem není zrovna ideální nápad. V první řadě jsi měl pročistit (nej…
touchwood 31.07.2013 08:53
touchwood
Tak se zadařilo. Restart PC proveden přes úživatelský účet kancelář. Defragmentace provedena. Ještě…
Admin_ucet 31.07.2013 13:08
Admin_ucet
Na Windows XP vyšší verzi než IE 8.0 nenacpeš
taxik 31.07.2013 13:11
taxik
dočasné soubory pomažeš pomocí nástroje pro vyčíštění disku. Je to na stejném místě nabídky Start ja…
touchwood 31.07.2013 13:22
touchwood
Provedeno dle rady. Bohužel je operační systém na PC stále velice pomalý. Zamýšlíme alternativně pa…
Admin_ucet 31.07.2013 14:23
Admin_ucet
kolik RAM je v PC osazeno?
touchwood 31.07.2013 15:00
touchwood
v PC jsou 10-100-tisíce malých souborů) pokud jsou v jediném adresáři, kam aplikace přistupuje, máš…
lední brtník 31.07.2013 18:09
lední brtník
touchwood: RAM je jen 256 MB. Je to PC Dědeček Chcípák jak píše lední brtník. Dell OptiPlex GX270,…
Admin_ucet 31.07.2013 20:10
Admin_ucet
Omlouvám se za překlep a opravuji: Procesor = Intel Celeron 2,4 GHz. Doplňuji: Grafický adaptér = I…
Admin_ucet 01.08.2013 08:05
Admin_ucet
lépe je příště nereagovat na Brtníka, ale odpovědět přímo mně, ať v tom není bordel. jinak 256MB RA…
touchwood 01.08.2013 08:14
touchwood
že se montuju: chcípákem byl nazván zjednodušený antivir "ms se" (ve skutečnosti zaměřený na převažu… poslední
lední brtník 01.08.2013 09:11
lední brtník

Provedu.
Jen se obávám, že pokud nedoběhla bezpečnostní kontrola, že ji tím přerušíme a budeme ji podstupovat znovu. Záměrně jsme to pustili přes noc, aby to ráno bylo zkontrolované a hotové. Hlavně aby se ráno mohlo normálně pracovat. Je to cca 7 let staré PC a při té kontrole je děsně pomalé. Dosud nemělo PC žádnou správu a údržbu, vyjma průběžných bezpečnostních záplat stahovaných automaticky. IT na to kašlalo. Výhledově plánujeme reinstalaci operačního systému, ale teď se snažíme pořešit alespoň základní bezpečnost. Děkuji za rady.

... opomněl jsem napsat, proč to vlastně popisuji.
Je to PC Stařeček. Nejsme schopní odhadnout důvod, zda stále blikající LED HDD indikuje kontrolu MS Security Essential, nebo se tak HDD chová pod tíhou svého letitého stavu a nedobrého stavu na něm běžících Windows XP Professional. ;-)

Tak se zadařilo. Restart PC proveden přes úživatelský účet kancelář. Defragmentace provedena.

Ještě prosím o radu, jak ručně dohledat dočasné soubory a ručně je smazat.
Nebo raději použít nějakou aplikaci? Jakou?
Na PC je IE 8.0 a chceme tam dát verzi IE 10, protože to vyžaduje práce (min. ver. 9, tak nevím, zda dát rovnou ver. 10 a jestli to PC vůbec rozdýchá). Je to celé zralé na přeinstalování, ale není možné to dělat teď, kdy je dost vypjaté období a PC je stále potřeba.

Provedeno dle rady. Bohužel je operační systém na PC stále velice pomalý.

Zamýšlíme alternativně paralelně nasazení Linuxu a přechod na něj. Není požadavek a závislost na aplikacích pro Windows.
Co z uvedených na spodním odkazu byste vybrali? Určitě bude potřebný Open/Libre Office, FireFox min. ver. 21. Na PC pracuje neznalý úživatel, který není schopný řešit doinstalaci bezpečnostních záplat a podobně. Vše musí fungovat zcela zautomatizovaně.
Odkaz na srovnání LTS verzí, které ještě mají 4 letou podporu. Za 3-4 roky klidně nasadíme novou verzi Linuxu v LTS verzi, která snad bude mít opět 5 letou podporu, tedy pokud se toho stařičké PC Dědeček dožije. http://mylinuxexplore.blogspot.cz/2012/04/ubuntu-1 204-vs-xubuntu-1204-vs-kubuntu.html
Po zapnutí PC bude nabídka multibootu s možností výběru Windows nebo Linux.

K Windows XP musím dodat, že Microsoft mu ukončí podporu v 04/2014 a to je bezpečnostním důvodem pro přechod na Linux, protože nový operační systém Windows 7 nebo 8 na starém PC Dědeček nezprovozníme. Až to bude nutné, tedy až stávající HW odumře, bude zakoupeno nové PC s novým operačním systémem. Zatím je naším cílem vydržet s tím co je k dispozici, protože zcela splňuje požadavky na práci a je používáno jako kancelářské PC.

v PC jsou 10-100-tisíce malých souborů)

pokud jsou v jediném adresáři, kam aplikace přistupuje, máš už jeden důvod zpomalení.

pomalost se skutečně neřeší antivirem - ani takovým chcípákem jako je msse.

po vypršení podpory xp bude pc stejně bezpečný, jako je teď.
pokud to řešíte přechodem na linux, snad se tam povede narvat ie10.

admošskému účtu vynulujte heslo, jsou na to boot cd s offline programy.

zakažte si rychlé přepínání uživatelů, ať na starém chcípákovi neběží najednou profily dvou uživatelů.

touchwood: RAM je jen 256 MB.

Je to PC Dědeček Chcípák jak píše lední brtník. Dell OptiPlex GX270, Intel Celeron 2,4 MHz, 40 GB HDD, RAM 256 MB, monitor Eizo FlexScan L367. K tomu je tiskárna s funkcí skeneru Canon i-SENSYS MF4410, ke které jsem našel ovladač pro Linux Ubuntu. Info zde 1, 2, 3, 4, 5.

PC dosud složilo pouze pro přístup na internet, na centrální servery kamsi do galaxie, k vyřízení pošty, kancelářský balík pro dopisy/tabulky (snad nasadím Open/Libre Office pro Linux). Při nejhorším budu shánět originál CD Win XP Pro, ze kterého bych to reinstalnul. Problém je, že ho nikdo v okolí nemá, už jsem to poptával. Nerisknu něco z neznámého zdroje druhé ruky, protože na PC se pracuje s osobními údaji lidí a jde o peníze. Pánové podržte se, je to stroj uvedený do provozu v květnu 2004 a vyjma jedné paní na něm nikdo jiný nic nedělá a IT-ka to nevidělo ani z rychlíku. Snad ještě dodám, že PC běží cca 10 hod. denně a je vypínáno.

Ve hře je Lubuntu, případně snad Xubuntu nebo Ubuntu, kvůli ovladači, který Canon k tiskárně nabízí. Půjde do Lubuntu/Xubuntu ovladač tiskárny pro Ubuntu? Nebo mám nasadit brzdu Ubuntu 12.04 LTS s pětiletou podporou a doufat, že to bude použitelné?

Omlouvám se za překlep a opravuji:
Procesor = Intel Celeron 2,4 GHz.

Doplňuji:
Grafický adaptér = Intel(R) 82865G Graphics Controller.
RAM = 256 MB DDR SDRAM.

Zkusím nasadit Lubuntu, pak Xubuntu, Kubuntu, Ubuntu a vylučovací metodou ujasníme, co zůstane na PC. Originální instalačku Win XP Pro bohužel není k dispozici. PC má na case licenční štítek (ne OEM verze Win XP Professional). Šlo by někde na stránkách Microsoft stahnout ISO instalačku Win XP Professional?. Hledal jsem, avšak neúspěšně. Chci tam nasadit jak Win XP Pro tak Linux a budou se spouštět výběrem v multibootovacím menu.
Prosím o rady v návaznosti na výše uvedené. Děkuji.

lépe je příště nereagovat na Brtníka, ale odpovědět přímo mně, ať v tom není bordel.

jinak 256MB RAM je brutálně málo, pokud to jen trochu jde, nech zvýšit osazenou RAM alespoň na 512MB, ideálně na 1GB. Po tomto upgradu se budeš divit, jaké to bude žihadlo. DDR RAM se dají nakoupit z druhé ruky na aukru za pár korun. XPčka bych tam nechal, to, že za půl roku skončí podpora je v podstatě celkem irelevantní, fungovat to bude nadále a pokud už by došlo k nějakému průšvihu, tak se dá řešit jinými prostředky než patchem.

edit: s ohledem na tvé dotazy "kde sehnat CD s instalací windows) ti silně doporučuju NIC NEMĚNIT! Tvé Windows jsou OEM předaktivované a je dost možné, že COA (štítek) nepůjde aktivovat s aktuálním instalačním CD Windows (jednak kvůli SP, jednak kvůli blokaci Dellích COA vůči aktivačním serverům - delly totiž mají svou vlastní instalační sadu, která nevyžaduje aktivaci - jsou předaktivovány pomocí SLP).

že se montuju: chcípákem byl nazván zjednodušený antivir "ms se" (ve skutečnosti zaměřený na převažující spyware).

Celeron 2,4 giga: podobné sestavy používáme v práci dodnes, pouze s normální ram, 512mb a výše.
tedy ne jako kancelářské, ale výrobní pro jedinou aplikaci. (to se ale od vašeho určení pro jakési účetnictví nemusí moc lišit). tyto pc běží v nepřetržitém provozu, restartu se dožijí tak jednou za 14 dní. při slabší správě paměti, jako mají xp, to ujde.

pokud potřebuješ originální xp, byl tu někde článek o zlegalizuj, klidně bych to tam koupil.

opakuju: kromě sp3 a hotfixu ms12-054 od ms žádnou podporu nepotřebuješ, rok 2014 tě může nechat zcela chladným.
pokud řešíš jakési zabezpečení toho pc, stačí nepoužívat administrátorský účet pro běžnou práci, děravý ms ie, ms outlook express a ms wmp pro přístup na internet - a hlavně zakázat autorun. nic z toho s rokem 2014 nesouvisí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru