Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Databáze obrázků a fotek

Ahoj, potřebovala bych si vytvořit databázi fotek - s možností vytvoření seznamu vlastností. Teď nemyslím třeba rozlišení, jas, ale vlastní body, podle kterých bych to pak mohla řadit a vyhledávat. Možná něco jako tagy, nebo jak to nazvat. Nedaří se mi najít program, kde by šly zadat jiná kritéria, než je předepsáno. Asi se mi moc nedaří to popsat - ale budu mít několik tisíc časosběrných fotek - a budu si je muset nějak rozřadit podle toho, co na nich je - dejme tomu 200 objektů - takže číslo objektu, datum focení, pořadí focení, atd. A hodilo by se mi to nějak rozškatulkovat - u každé fotky si vyplnit několik bodů a podle toho pak dál třídit.

Za tipy budu vděčná, díky :-)

Předmět Autor Datum
kromě obvyklého umístění fotek do adresářů - xnview podporuje tagy i kategorie, nevím jestli to bude… nový
lední brtník 07.09.2013 17:42
lední brtník
Právěže potřebuju mít vše v jedné složce... Díky, přinejhorším si budu muset s tímhle vystačit, ale… nový
lacerta. 07.09.2013 19:44
lacerta.
Tak ono tagovať fotky a vkladať kategórie či kľúčové slová dokáže veľa programov, ja používam ACDSee… nový
deadhead 07.09.2013 19:54
deadhead
Napadlo mě, jít na to opačně. Přizpůsobit označování fotek. Jak ty vlastnosti (tagy, štítky) k fotog… nový
Prim 07.09.2013 23:23
Prim
Díky, mám to bez označení a je to tomu asi nejblíž. Sice se mi nepodařilo si měnit názvy kategorií,… nový
lacerta. 09.09.2013 01:27
lacerta.
zkus i to xnko, kde můžeš vyhledávat podle iptc (třeba čas, maroko, pláž), i podle exifu (datum poří… poslední
kmochna 09.09.2013 07:35
kmochna

Právěže potřebuju mít vše v jedné složce... Díky, přinejhorším si budu muset s tímhle vystačit, ale mám dojem, že jsem kdysi u něčeho viděla možnost úprav a vkládání nových polí do informací o obrázku... ale teď, když to potřebuju, to jako na potvoru nemůžu nikde najít.

Tak ono tagovať fotky a vkladať kategórie či kľúčové slová dokáže veľa programov, ja používam ACDSee Pro, ale ten je platený. Spomínaný XnView by to mal tuším zvládnuť tiež, fotky môžu byť kdekoľvek, kategorizovať sa dá bez ohľadu na umiestnenie v priečinku

Napadlo mě, jít na to opačně. Přizpůsobit označování fotek.
Jak ty vlastnosti (tagy, štítky) k fotografiím přidáváš? Nedal by se použít EXIF nebo IPTC? Tam jsou už připravené položky na kde co. S IPTC umí při organizaci fotek pracovat Picasa, s EXIFEM Zoner.
Jestli ale už máš svoje fotky nějako označené, tak jako bych nic neřek´. Byla by to asi spousta práce.

Díky, mám to bez označení a je to tomu asi nejblíž. Sice se mi nepodařilo si měnit názvy kategorií, ale snad mi to tak bude stačit.

Nakonec jsem si našla program JPhotoTagger - kterej pracuje s IPTC a dají se tam doplňovat tagy a snad i přijdu na to, jak nastavovat filtry.

Díky za tipy :-)

zkus i to xnko, kde můžeš vyhledávat podle iptc (třeba čas, maroko, pláž), i podle exifu (datum pořízení...)- toto je v obrázku a můžeš to použít i v jiném programu. dále to umožnuje řadit dle kategorií, které si vytvoříš a fotky tam rozškatulkuješ- to má xn v dtb na disku. k místopisným popiskám lze použít i geo setter.

edit// koukal jsem i na ten JPhotoTagger a vypadá dost pěkně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru