Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě upřesním ,jedná se o instalaci programu XOSL do virtualu. Dík
vlasto 05.01.2007 10:10
vlasto
Do jakýho virtualu, prosím? Pavel
Pavel 05.01.2007 10:22
Pavel
Ahoj do VMWARE.Nevím jestli to tam půjde. Dík
vlasto 05.01.2007 11:43
vlasto
vyber si: - buď použiješ pro volbu z více systémů po zapnutí nějaký boot manager zvolený operační sy…
lední brtník 05.01.2007 12:09
lední brtník
Ahoj, popiš mně přesně prosím jak ten bootovací XOSL dostanu přes DOS do počítače.Ve virtuálu to chc…
vlasto 05.01.2007 12:40
vlasto
xosl jsem měl kdysi stažený ale nikdy jsem ho neinstaloval. pokud vím vývoj je už ukončen, asi by mě…
ledník brtník 05.01.2007 14:30
ledník brtník
Mám XP,disky dva a to 80 a 160GB.Vždy se mně dařilo nainstalovat druhý system,až nyní toho nemohu do…
vlasto 05.01.2007 14:58
vlasto
pokud chceš mít dva systémy kvůli záloze nebo opravitelnosti, v tom ti různé virtual pc nijak nepomů…
lední brtník 05.01.2007 20:08
lední brtník
Ale on se snaží si tu instalaci nacvičit a aby něco nezvoral, zkouší to ve virtuálním počítači... P…
Pavel 05.01.2007 20:43
Pavel
Děkuji
vlasto 05.01.2007 21:00
vlasto
tý jo. tušit že jde jen o nácvik uvnitř virtual pc, tak se na ten popis vykašlu a dělám něco užitečn…
ledník brtník 05.01.2007 22:59
ledník brtník
Ahoj Ledníku brtníku.Já se budu snažit využít toho tvého návodu.Děkuji za ten popis.Ten nácvik na vi…
vlasto 06.01.2007 08:24
vlasto
není čeho se bát - když máš dva disky můžeš jeden odpojit, tím dosáhneš toho že budeš mít obě window…
ledník brtník 06.01.2007 19:47
ledník brtník
nahrál jsem na edisk image bootovací diskety: http://data2.edisk.cz/stahni/90426/boot_image_v184. IM…
ledník brtník 06.01.2007 19:58
ledník brtník
Ahoj Brtníku, prosim co to znamená na té disketě za možnost: obnovit system Parad V 184. Děkuji
vlasto 08.01.2007 13:08
vlasto
moje chyba, toho si nevšímej, zvol jen možnost "Spustit DOS s podporou CD" nahrál jsem tam image kd… poslední
ledník brtník 08.01.2007 14:46
ledník brtník

vyber si:
- buď použiješ pro volbu z více systémů po zapnutí nějaký boot manager
zvolený operační systém pak má svou část disku a celý hw pro sebe
podle toho jaké jsou ty různé systémy a jak moc na sebe můžou/nesmí vidět, jde vymyslet různý způsob instalace nebo bootmanager (na něco stačí jen boot.ini z xp, jinde používám placený tuším acronis boot expert)

- nebo ti běží hostitelský systém (xp), pod ním vytvoříš virtuální pc se zprostředkovaným přístupem k hw a k disku, v něm si nainstaluješ svůj další operační systém. potřebuješ kvůli výkonu spíš současnější pc. s tímto řešením nemám žádné zkušenosti.

Ahoj,
popiš mně přesně prosím jak ten bootovací XOSL dostanu přes DOS do počítače.Ve virtuálu to chci zkusit proto,že se bojím o instalaci XP a ani nevím jak to nainstalovat přes DOS.Když jsem se před cca 8 lety učil dosovské povely tak jsem to vlastně v podstatě pro WIN nepotřeboval.Tam se programy instaluji sami.O toto se mně jedná,je to hloupé a nevím jak.XOSL mám stažený a co dál?
Dík

xosl jsem měl kdysi stažený ale nikdy jsem ho neinstaloval. pokud vím vývoj je už ukončen, asi by měl problém pracovat s oddíly na discích dnešních velikostí, dnes bych ho neriskoval.
(přesto pro masochisty: šířil se jako image boot diskety. programem rawrite nebo winimage z něj udělat boot disketu, z ní nabootovat a instalovat. pokud už máš xp na fat32/ntfs, asi bude chtít svůj malý oddíl fat16. víc bude mít v dokumentaci)
jiný free boot manager jsem nehledal (zkus zaměstnat google), v práci jsme kdysi používali system commander, pak os selector 8 od acronisu - teď je to součástí Acronis Disk Director 9,10.
popis: http://www.zebra.cz/rozruch/Detail.asp?ClanekID=170 &KatId=1009 , http://www.zebra.cz/rozruch/Detail.asp?ClanekID=287 &KatId=1009
kniha: http://www.zebra.cz/rozruch/Detail.asp?ClanekID=316 &KatId=1009

pokud bys trval na využití nějakého virtual machine, tam pro změnu žádný boot manager nepotřebuješ, ale řek bych že je to ještě na víc práce.

furt jsi ještě neřek: co máš nainstalované, na jak velkém disku, a co chceš dosáhnout (jaké další systémy, můžeš i připsat proč). teprv pak se dá začít vymýšlet jak na to.

Mám XP,disky dva a to 80 a 160GB.Vždy se mně dařilo nainstalovat druhý system,až nyní toho nemohu dosahnout.Instaloval jsem 2000 tisícovky a spadl mně celý počítač. Ještě je na disku schovaný a nemohu ho zlikvidovat.Snad jedině format pomůže.Jistě do Vmware to dostanu,ale já to chci mít na hlavním disku.Vím,že Acronis to má ,ale zatím musím šetřit než si to mohu koupit.Pamatuji si také na toho commandera,měl jsem ho a bylo to velmi jednoduché.Měl jsem také již nainstalovaný Linux,to šlo,ale ten je dost složitý na a tak jsem tam něco vymazal a zase z toho byla přeinstalace XP.Myslím si,že je dobré mít dva systemy.Můžeš si z toho opravit ten poškozený např. nahrát třeba ztracené soubory atd.
Zatím dík

pokud chceš mít dva systémy kvůli záloze nebo opravitelnosti, v tom ti různé virtual pc nijak nepomůžou, potřebuješ dualboot nebo boot manager.
když netrváš na tom, že se po startu budou oba systémy tvářit jako c:, stačil by dualboot jen pomocí boot.ini z windows.
ale když už máš dva disky, přímo se nabízí použít boot manager pro druhý systém na druhém disku: po nehodě se dá zvolit označením správného oddílu (active) start z funkčního disku a bude to fungovat.

před dalšími instalacemi doporučuju nejdřív uklidit:
- pojmenovat si všechny logické disky
- nabootovat do nějakého grafického partition manageru (partition magic, partition expert / disk director - něco z toho nedávno vyšlo v časopisech, nebo se zkus zeptat děcek)
- pokud se objeví skryté oddíly / bez dat / nepojmenované - a víš že tam nemají co dělat, smaž je.

normální instalace systému vypadá tak, že máš primární oddíl 10-20gb pro systém (zároveň je bootvací=active), za ním druhý oddíl ze zbytku disku pro data.
- řekněme že už v nějakém stavu máš xp, a chybí doinstalovat druhý systém na druhý disk, a ještě někde na jeho konci bude boot manager.
- ve win koukneš na druhý disk na kterém není systém, pokud jsou na něm nějaká data blbosti smažeš a zbytek přeházíš na první disk.
- od dětí / z cd přílohy časopisu vyptáš nějaký partition manager, nabootuješ z něj a zrušíš všechno na druhém disku. je uklizeno.
- vytvoříš asi 10gb primary oddíl pro w2000 (20gb pro xp), raději formát ntfs, na konci disku si uděláš 50mb další primary oddíl s fat16. volné místo mezi nimi bude pro data: primary nebo logical, ntfs. všechny nové oddíly si pojmenuj.
- jestli se má i budoucí druhý systém po svém startu tvářit jako c:, vytáhnul bych teď kabel od prvního disku, ať se detekuje jen druhý disk
- nabootuj z instalačního cd od win 2000/xp, nainstaluj do místa pro nový disk celý druhý systém.
- až bude všechno hotovo, vrať kabel prvního disku
- a hned nabootuj z instalačního cd/fdd pro boot manager. ten nainstaluj do vyčleněného oddílu na konci druhého disku. nech detekovat / ručně přidat tvé nainstalované systémy.
- restart :beer:

pokud se podaří některý systém zničit tak že bude potřeba použít fixmbr / fixboot, pozor na verzi win + servicepacku který použiješ, a na který disk ho pustíš.

tý jo. tušit že jde jen o nácvik uvnitř virtual pc, tak se na ten popis vykašlu a dělám něco užitečnějšího.
ale nějaké nástroje jsou vyjmenované - sehnat je a směle do toho.
když momentální situace v pc je taková že tam jsou dva disky, jde to nasimulovat i v nějakém tom vmware? protože postup se vždycky liší podle toho jak chcu různé systémy uspořádat, v jakém pořadí je instaluju pokud si můžu vybrat, na co mají vidět...
tak dobrou, mějte se.

Ahoj Ledníku brtníku.Já se budu snažit využít toho tvého návodu.Děkuji za ten popis.Ten nácvik na virtuálu je proto,a opakuji to,že se bojím
rovnou nainstalovat boot manager na hlavní počítač.Nevím co to udělá po instalaci.
Včera jsem tam zkoušel nainstalovat OS 2000 a přes něj Win 2000/do virtuálu/Bohužel se instalace win po načtení základní modré obrazovky a resetu zastaví a konec.Asi je to tím,že OS 2000 je shareware?
Je ale ještě jedna otázka na kterou jste mně neporadili.A to:
když chci instalovat program který je možno instalovat pouze v Dosu ,tak je postup takovýto? Dám tam záchrannou disketu z win 98 a po načtení a emulaci CDromu spustím ten program z cd romu nebo z diskety?

Děkuji za rady

není čeho se bát - když máš dva disky můžeš jeden odpojit, tím dosáhneš toho že budeš mít obě windows jako c: - a po připojení prvního disku, ale před! spuštěním windows z něj nabootuješ z instalačky bootmanageru - a po jeho nastavení jsi hepy.
taky bacha ať ti tvoje dvě windows navzájem nepřepisují boot.ini - proto je lepší to oddělení pořádným boot managerem.
na něco podobného ses tu onehdy ptal - platí pro stav kdy ty windows na sebe vidí:
http://pc.poradna.net/question/view/82352-druhy-os- na-jinem-disku a můj odkaz dál. když na sebe nevidí, neobsahuje boot.ini poslední řádek.

win2000 není a nikdy nebude shareware. modrá obrazovka může být způsobena nekompatibilitou příliš nové grafické karty se starými wirdows.

instalace dosového programu - jo, tak by to šlo. v podstatě jakákoli dosová bootovací disketa, nebo servisní bootovací cd, kvůli někdy vhodné podpoře fat32 pro hdd a kompatibilitě s většími disky je lepší disketa z win98. ta originální ale obsahuje fůru balastu. taky ten program může být přidaný rovnou na boot-disketě.

moje chyba, toho si nevšímej, zvol jen možnost "Spustit DOS s podporou CD"

nahrál jsem tam image kde jsem viděl že je založený na disketě z win98, nekontroloval jsem co přesně dělá. (to bylo v práci automatické obnovení nějaké zálohy, ta volba je nefunkční)
hm, v config.sys je pro další instalaci celkem zbytečný řádek: device=a:\emm386.exe NOEMS ... stačil by na začátku zaremovat, bohužel můj notebuk nemá disketovku tak jsem nezkoušel jak se to chová. sorry za zdržení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru