Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zhanam info o laptope Halikan nbc 386sx

Dobry den,
dnes som sa stal hrdym majitelom laptopu Halikan nbc 386sx Chaplet systems. Este som ho nemal zapnuty, chcel by som si o nom co-to precitat, google bol skupi na linky, tak prosim Vas, kto s nim ma skusenosti, ci linky a tak :-) Viem ze je dost nepravdepodobne, ze by niekto take daco este v dnesnej dobe zivil. Ja ho chcem len tak pre radost, rozobrat ho a poskladat, proste sa daco naucit bez rizika financnej ujmy :-D.

Kazde info je vitane :-).

[mod]Oprava modelového značení v nadpisu. Čtěte to po sobě. (anarchist)[/mod]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
může to mít tak 2-4mb ram. co s tím? žádné normální porty, jen pcmcia. v dosu - no potěš. baterka de…
lední brtník 17.01.2007 23:29
lední brtník
prázdné místo na stole místo toho je cennější než ten krám. A mne lezi na stole Didaktik GAMA s 80K…
MaSo 18.01.2007 11:32
MaSo
Mám skoro stejnou sestavu: Didaktik 40+origo ZX Spectrum poslední
mia 01.12.2009 08:58
mia
Měl jsem ten samý stroj, poté co jsem ho zkoušel resuscitovat (hrabal diskem a nebootoval) jsem prov…
Dale Cooper 05.02.2007 16:21
Dale Cooper
Tieto notbuky mali velmi rozdielne biosove cipy v roznych verziach. Tie najstarsie mali fixne paleny…
dudan 20.01.2009 15:50
dudan
Ozivovat presne 2 roky stary thread... :-) Inak vdaka za odpoved, ale je to uz bezpredmetne, nepoda…
2laak 20.01.2009 15:56
2laak
Nevie niekto či sa dá na nbs386sx nejak zväčšiť ram ?
igor5 10.04.2009 16:48
igor5
pochybuji. tehdejší desktopy 386 měli 1-2-4 vyjímečně 8 mega ram po jednomegových modulech. V ntb si…
MM_tank 10.04.2009 18:50
MM_tank
Vďaka za odpoveď.Škoda,mohol som ho použiť aspoň na programovanie čipov.Ak má niekto iné info ohlást… nový
igor5 10.04.2009 22:06
igor5
Zdravim Baterka biosu je v prd..li a preto sa mi vymazali nastavenia biosu a s tym aj konfiguracia H… nový
cocotello 07.06.2009 22:07
cocotello
Zdravim já zrovna mam taky ten samej Halikan :-p (a jen tak jestli to někoho zajímá, tak jsem 14ti l… nový
Astonov 30.11.2009 21:42
Astonov
modeláři to tak dělají - nevím zrovna jestli z nimh tužkovek, ale já bych to vyhodil. před vyhozením… nový
lední brtník 30.11.2009 22:36
lední brtník
Pôvodné akumulátory NiCd 1,2V na článok, náhrada aku NiMH je možná. Chcelo by to aj približne rovnak… nový
Joseph 30.11.2009 23:02
Joseph

prázdné místo na stole místo toho je cennější než ten krám.

A mne lezi na stole Didaktik GAMA s 80KB RAM a 5,25" floppynou DIDAKTIK 40, ktera ma v sobe skvely obvod 8255. A vubec se mi nezda, ze by prazdne misto bylo cennesi...:-p

Tieto notbuky mali velmi rozdielne biosove cipy v roznych verziach. Tie najstarsie mali fixne paleny cit, cize ziadne nastavovanie. V tom pripade bolo aj fixne poradie bootu, najprv disketa potom hdd. Podla mna odpajat hdd ci co sa to tu rozoberalo, necital som to cele, je zly napad.
Ak nema fixny bios tak treba pozriet nastavenia a dat na prve miesto disketovku. Ak bude fungovat, odporucam pre prvy test bootovaciu disketu win98, neboj sa ze 98, staci mu 512 kb ram a mozes s nim zistit napr v akom stave je hdd.
Ak je interna disketovka v cudu, tak to je zle. Vymenit sa da , ale dost komplikovane. Najlepsie je zistit, ci ma ten komp aj podporu externej disketovky. To by riesilo situaciu. Externu disketovku nemusis zhanat z tej doby, mozes pouzit aj novsiu, samozerejme musi byt pripojitelna na tlaciarnovy port.
Este k vyuzitiu takej masiny: Vyuzitie je omnoho sirsie, ako by sa zdalo. Je to predsa len maly komp a halikany boli spolahlive. Na taky stary komp existuje stale mnozstvo linuxovich distribucii. Dos je onicom, pouzi linux. Daju sa tam dokonca nainstalovat aj sucasne verzie linuxov, len samozrejme bez grafickeho rozhrania, a treba specialne instalacky. Pocul som, ze to ide s fedorou, alebo red hatom. Ale suverenne najlepsi je asi Slackware. Ked si nestiahnes iso najnovsieho slackware, ale jeho subory, tak medzi nimi najdes aj disketove imidze prave pre tieto operacie. Dost dobra je cast, co sa tusim vola zipslack. Ale mozes sa v Slasckware pokusit aj o plnu instalaciu, tusim cez image bare.i. Len treba nastavit, aby nepouzival ramdrive, ale swap. Ramdrive bezi az od 8 mb ram. Napriek tomu s trochou zrucnosti, mozes zredukovat najnovsi slackware a naistalovat ho. Dokonca by ti malo bezat aj graficke rozhranie.
No a potom sa zacina ta prava sranda. Zistis, co takato masina este zvladne: Surfovanie po nete, mail, chat, word, prezentacie, webserver, obycajny sietovi server, tlacovi server, domaci firevall...
Moznosti je neurekom.

Ozivovat presne 2 roky stary thread... :-)

Inak vdaka za odpoved, ale je to uz bezpredmetne, nepodarilo sa mi rozbehat disketovku (zrejme poskodena) + HDD je v cudu + aj s napajanim (bateria) bol neskor problem. Takze som to s nim vzdal. Teraz mi stoji v skrini a caka, ked ho bez lutosti vyhodim. :-)

pochybuji. tehdejší desktopy 386 měli 1-2-4 vyjímečně 8 mega ram po jednomegových modulech. V ntb si myslím ta ram nepujde ani vydělat/bude napevno/ nebo tam budou max dva sloty na á 1mb.

Zdravim já zrovna mam taky ten samej Halikan :-p
(a jen tak jestli to někoho zajímá, tak jsem 14ti letý vlastník :-D )
Já osobně jedu z bootovací diskety Win98, která si v ramce dělá Virtuální C:, což se celkem na kopírovaní malých souborů hodí..
Všechno co je uvnitř krabice je stejné...

Mám nejspíš ten typ, že se nejprv musí vložit ta správná disketa BIOSu, aby potom naběhlo vše ostatní.. nemáte někdo aspoň image či archiv s tím biosem? :-|

Jo a jak velký by bylo riziko vyfajrování, kdybych si na základě parametrů původní baterie složil baterii z několika nabíjecích tužkovek střední velikosti? :-)
Ne, neřeště, jen stupidní dotaz jestli by to šlo :-D

Pôvodné akumulátory NiCd 1,2V na článok, náhrada aku NiMH je možná. Chcelo by to aj približne rovnakú kapacitu cca 4000 mAh, kôli nabijacemu prúdu, inak sa články budú počas nabíjania prehrievať.

jak to myslíš "se musí vložit ta správná disketa BIOSu, aby potom naběhlo vše ostatní.. nemáte někdo aspoň image či archiv s tím biosem ?"

asi sa mýliš, BIOS na diskete určite nepotrebuješ, máš na mysli to, že nebootuje z Hard disku. Ešte DOS mi nevypadol celkom, je na to príkaz ako systém preniesť na hard disk : sys a: c:, samozrejme disk musí byť pripravený. Tiež WIN98 nie je ono, použi buď MS-DOS 5.0, DR-DOS alebo FreeDOS

Pred pár dňami som likvidoval niečo podobné, Acer 386/20, 2 MB RAM,

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru