Předmět Autor Datum
Při takto položeném dotazu je jediné doporučení: "Virtualizace!" "Ostrá" instalace zjevně nepřipadá…
ms 07.09.2014 21:24
ms
Něco co bych mohl odzkoušet delší dobu,co se vyplatí instalovat
ksdafkaskasfha 07.09.2014 21:26
ksdafkaskasfha
Ve virtuálu to můžeš zkoušet jak dlouho chceš.
Wikan 07.09.2014 21:29
Wikan
...co se vyplatí instalovat... Nic. VirtualBox. Domníval jsem se, že prázdniny skončily.
ms 07.09.2014 21:29
ms
Co ti vyhovuje, co budeš schopný používat a ovládat a co je vhodné na tvůj HW. Většina distribucí má…
Mayhem 07.09.2014 21:28
Mayhem
Co ti vyhovuje, co budeš schopný používat a ovládat a co je vhodné na tvůj HW. Jsem neEUovsky pesim…
ms 07.09.2014 21:34
ms
Dostal radu, kterou by průměrně (a více) inteligentní člověk měl být schopný pochopit (či si pojmy v…
Mayhem 07.09.2014 21:37
Mayhem
Ano pravda je že s Linuxem nemam absolutně žádnou zkušenost,do teď jsem byl Windowsackej typ ale z d…
ksdafkaskasfha 07.09.2014 21:45
ksdafkaskasfha
Všechny běžné distribuce jsou v zásadě srovnatelné.
Wikan 07.09.2014 21:48
Wikan
Já to prostě vidím zcela pesimisticky. OpenSuSE - oproti jiným distribucím má jednu velikou výhodu.
ms 07.09.2014 22:00
ms
Hodně se doporučuje Mint (já nemám moc dobré zkušenosti). Osobně mi hodně vyhovuje ZorinOS. Vypadá s…
Mayhem 07.09.2014 22:13
Mayhem
(...) Fedory a další, ale tam je podpora (obzvláště v češtině) téměř nulová (...) Tady bych se přel…
Rce 07.09.2014 22:24
Rce
Čeština ano, ale podpora a čeština v systému jsou dvě zásadně rozdílné věci. Ohledně podpory - já zk…
Mayhem 07.09.2014 23:56
Mayhem
Kodeky do Fedory jsem psal tady v jiném příspěvku, se musí extra doinstalovat přes program EasyLife,…
Rce 08.09.2014 01:40
Rce
V tom je právě krása Linuxu, že si každý vybere prostředí, které mu vyhovuje. to je obrovský omyl L…
jirka44 08.09.2014 07:26
jirka44
To máš pravdu. Ovšem kolegu Mayhem nepovažuji za BFU :-). Pro BFU je samozřejmě nejlepší distro rovn…
Rce 08.09.2014 13:23
Rce
Ovladače v Linuxu jsou většinou součástí jádra a nedoinstalovávají se jako u Widlí svobodné asi jo,…
Mayhem 08.09.2014 08:28
Mayhem
Ovladače pro Xorg (X11) jsou něco jiného. S AMD a Radeony jsem neměl nikdy problém, horší je Nvidia,…
Rce 08.09.2014 13:20
Rce
Doporučuji nějakou distribuci s KDE. Pro méně znalého uživatele doporučuji KUbuntu, jednoduchá insta…
Rce 07.09.2014 22:18
Rce
Ano přiznávám že můj inzerát nebyl moc inteligentní ale ne zase nic z čeho by se nedalo vyčíst konkr…
ksdafkaskasfha 07.09.2014 22:31
ksdafkaskasfha
Zkus to Kubuntu nebo Fedoru. Na dokumenty máš vynikající LibreOffice (je i pro Widle), přečte dokume…
Rce 07.09.2014 22:56
Rce
Kolego, a proto jsem doporučil VirtualBox a poté distribuci, která má obrovskou výhodu oproti všem z…
ms 08.09.2014 16:06
ms
Mint v poslední verzi Cinnamon (převlečené Ubuntu) je podle mě pro začátečníka nejlepší. Prostředí i…
jirka44 08.09.2014 07:23
jirka44
Chybí mi informace o HW, starší počítač je dost neurčitý pojem. Podle toho bych vybíral distribuci. poslední
janík 08.09.2014 17:51
janík

Co ti vyhovuje, co budeš schopný používat a ovládat a co je vhodné na tvůj HW. Většina distribucí má tzv. liveCD, kde si to (byť za cenu velice nízké rychlosti) můžeš zkusit ohmatat.
Pro začátek jsou dobré distribuce založené na Ubuntu / Debianu, protože k nim je obrozvské množství nápověd na netu.
Například:
(x)Ubuntu
Mint
ZorinOS...

Co ti vyhovuje, co budeš schopný používat a ovládat a co je vhodné na tvůj HW.

Jsem neEUovsky pesimistický, už styl dotazu napovídá naprosto nulové znalosti na uživatelské úrovni, natož schopnost administrovat os. Jsou jedinci, co nečtou a místo spuštění Live relace, jsou schopni zběsile nainstalovat a pak křičet: "Linux je na ho?no!" a: "Ono samo!"
Pokud není ani ochoten najít význam výrazu: "linuxová distribuce", pak je to marné.

Dostal radu, kterou by průměrně (a více) inteligentní člověk měl být schopný pochopit (či si pojmy vyhledat na internetu a následně pochopit).
Pokud je někdo idiot, jakákoli rada je pro něho zbytečná. Takhle dostal šanci ukázat svůj "talent"... :)

Ano pravda je že s Linuxem nemam absolutně žádnou zkušenost,do teď jsem byl Windowsackej typ ale z důvodu náročností a přeplácaností windowsu to už můj postarší PC přestává zpracovávat a proto tímto dotazem jsem se chtěl pouze informovat která z verzí linuxu se vyplatí a která ne,která je spíše na vývoj a která je stabilnější pro multimedia,hry už dávno nehraji tak by mě ani nemrzelo z oken přejít na linux a ulehčit mému PC stárnutí

Hodně se doporučuje Mint (já nemám moc dobré zkušenosti).
Osobně mi hodně vyhovuje ZorinOS. Vypadá skoro jako Windows a má v sobě Wine (zapínání jednoduchých! Windowsích programů - jde naintalovat i na jiné distribuce). Jediná nevýhoda je, že se blbě zapíná čeština (jde to, ale musí se vědět, jak na to).
Ani jedna z distribucí není HW moc náročná.
Pak je tady Ubuntu - nejvíce návodů, největší rozšířenost, nejvíce programů... Problém je, že obzvláště poslední verze mi přijdou docela dost HW náročné a nestabilní.
Pak samozřejmě deriváty Ubuntu (Xubuntu, Kubuntu, lubuntu...), z nichž mi nejlépe sedí lubuntu (taky nejméně náročné na HW).

Další variantou jsou Fedory a další, ale tam je podpora (obzvláště v češtině) téměř nulová a pokud nedejbože něco nejde, není sranda to vyřešit (pro začátečníka).

Další varianta je (záleží na použití počítače, já to mám na notebooku) live distribuce - například Porteus. Zapíná se z CD (DVD, fleška...) a pokud se při startu natáhne do paměti, je to pekelně rychlé i na starých strojích. Záleží ovšem, co se s počítačem bude dělat a jak moc jsi schopný se s tím naučit atd.

Ještě jednou a (pro začátečníka) nevhodnou variantou jsou Debian, Archlinux, Gentoo apod., které jsou docela náročné na znalosti linuxu.

Ovšem pozor na to, linux funguje "trošku" jinak, než Windows a ten přechod nemusí být vůbec jednoduchý. Spousta lidí zjistí, že jim tam něco chybí, neumí to ovládat apod. a ve finále stejně skončí u Windows...

(...) Fedory a další, ale tam je podpora (obzvláště v češtině) téměř nulová (...)

Tady bych se přel. Čeština je ve Fedoře samozřejmostí, existují návody v češtině a dokonce je česká pobočka RedHatu, která se stará o Fedoru. Taky se mi ještě nestalo, že by ve Fedoře něco nešlo. Česká dokumentace k Fedoře: doku.php, české fórum o Fedoře kde může kdokoliv podat dotaz a na rozdíl od zdejší Poradny dostane přímou a jasnou odpověď: forum.fedora.cz, stránky české komunity Fedory: fedora.cz .

Čeština ano, ale podpora a čeština v systému jsou dvě zásadně rozdílné věci.
Ohledně podpory - já zkoušel anglickou a moc nadšený jsem z toho nebyl, odpověď přišla asi po třech dnech a byla to odpověď, jako když si dopisuju s Microsoftem (zkuste támhle kliknout tam na to a ono by to mohlo něco udělat). Uznávám, že české podpory jsem si nikdy nevšiml, asi jsem blbě hledal.
Nefungovaly mi například ovladače (!), chyběly tam kodeky apod. Prostě Fedora mě neoslovila. Prostředí (Gnome) se mi tam líbilo hodně, ale jinak nic moc.

Co se týká KDE, zkoušel jsem ho, ale moc se mi to nelíbilo. Jsou to takové omalovánky... Ovšem většině se KDE líbí, takže jsem asi divný já.
Obzvláště na starší stroj bych ale KDE (ani Unity, Gnome shell apod.) rozhodně nedal. LXDE mi přijde podstatně vhodnější. Samozřejmě jsou tu pak různá MATE, Gnome (původní) atd., ale to už nevypadá moc kůůl... :)

Kodeky do Fedory jsem psal tady v jiném příspěvku, se musí extra doinstalovat přes program EasyLife, protože Fedora si důsledně hraje na free součásti a některé kodeky nejsou svobodné a musí se doplnit jejich repozitáře (EasyLife vše udělá sám a vše pak funguje). Ovladače v Linuxu jsou většinou součástí jádra a nedoinstalovávají se jako u Widlí.

V tom je právě krása Linuxu, že si každý vybere prostředí, které mu vyhovuje. Někdo je na Gnome, někdo na KDE. Já preferuji KDE (a rozhodně neodsuzuji jiná prostředí), ne pro "omalovánky" ale pro jeho veliké možnosti - různé widgety, libovolně umístěné a libovolný počet nástrojových lišt s libovolným obsahem, mnoho pracovních ploch a ještě různé aktivity (= jakoby různé "souploší") a už si vůbec nedovedu představit Windowsy s jednou ucumlanou plochou... Je fakt, už jsem to i kolegovi zmínil, že na pomalejší stroj KDE není vhodné, bude loudavé.

Ovladače v Linuxu jsou většinou součástí jádra a nedoinstalovávají se jako u Widlí

svobodné asi jo, ale ty za moc nestojí.
Je fakt, že AMD má ovladačovou podporu horší, než nV, ale já snad ještě neviděl distro, kde by mi ovladače fungovaly dobře samy. V Ubuntu mi bez nich problikává myš, a ve většině (včetně fedory! ) nejdou bez ovladačů složitější operace (přehrávání videa ve vysokém rozlišení, hry ve wine a další).

Ovladače pro Xorg (X11) jsou něco jiného. S AMD a Radeony jsem neměl nikdy problém, horší je Nvidia, ale u nich se dá stáhnout relativně výborný ovladač a dobře se instaluje. Horší jsou různé Pulsbo (=Intel Video GMAxxx), ty jsou dost neoblomné, Intel neuvolnil nic k tomu, dají se sehnat různé dekompilované různě lepší či horší ovladače pro X11. Lépe je se grafikám Intel vyhnout, bohužel mnoho notebooků má právě tyto grafiky. Jsou levné a ani pod Widlema nic moc. Je fakt, že vybírám grafické karty podle toho, jak fungují s Linuxem. IMHO čím dál víc výrobců začne podporovat Linux, příkladem je HP, který pro všechny svoje tiskárny dělá Linuxové ovladače přímo perfektní (stačí nainstalovat HPLIP a to už se postará o vše).

Doporučuji nějakou distribuci s KDE. Pro méně znalého uživatele doporučuji KUbuntu, jednoduchá instalace a po instalaci vše funguje jak má. Máš-li příliš pomalý stroj, pak KDE (možná) nebude také to pravé, pak Gnome nebo LXDE. Až budeš mírně pokročilý, určitě zkus Fedoru + KDE (další prostředí lze snadno doinstalovat a při spuštění si vybrat to nejrychlejší nebo nejlíbivější). Rychlá a snadná instalace, po instalaci vše funguje. Hodně jsem instaloval Fedoru a spousta lidí ani nezaregistrovali, že jedou na Linuxu. S multimédii je trošku potíž, protože Fedora si hraje důsledně na svobodnou licenci a některé kodeky nejsou svobodné a tudíž nejsou v oficiální distribuci, ale lzou snadno doinstalovat programem EasyLife. Příručky k Fedoře v češtině najdeš tady .

Pro kolegu MS: Stále se snažíš lidem vnucovat, aby to na co se ptají zapomněli a raději šli hrát kuličky. Rač věnovat svůj talent zodpovězení dotazu a nemrhej síly vnucováním lidem, co mají dělat a co nemají. Do toho ti nic není a neosobuj si právo rozhodovat o lidských osudech, i kdyby se ti zdáli sebevzdálenější tvého nebetyčného génia!

Ano přiznávám že můj inzerát nebyl moc inteligentní ale ne zase nic z čeho by se nedalo vyčíst konkrétní věc na kterou odpovědět
Na Linux jsem prostě lajk nikdy jsem si s ním cestu nekřížil pač XPečka byly pro mě zlatý tu danou dobu, až na méně povedenou x64 verzi která myslím nebyla ani pořádně v češtině...

Proto jsem se chtěl informovat na linux verze. Jakým verzím se vyvarovat a kterým naopak, pro mě jako lajka na linux by byla vhodná méně náročná verze kterou nainstalují,dostanu se v klidu na net,pustím hudbu,film,občas udělám nějaký dokument něco na bází officu a by jak spolupracovaly v linuxu a v oknech dané typy formátu souboru,věřím že na linuxu se v celku najde i pár přijatelných programů na úpravu fotek,toť vše,nevím co je na tom pesimistického poradit... Možná tím že člověk se povyšuje a ve skutečnosti v tom sám lítá a umí pouze popsat jednu verzi jak básničku k recyklaci

Zkus to Kubuntu nebo Fedoru. Na dokumenty máš vynikající LibreOffice (je i pro Widle), přečte dokumenty i po M$ Officích. Na úpravu fotek je spousty programů - mimo jiné DigiKam a na těžší úpravy Gimp... Vyzkoušíš jistě sám co ti bude vyhovovat. Na přehrávání videa v téměř všech existujících kodecích je VLC (nenašel jsem nic, co bych nepřehrál), na střih videa Kdenlive (IMHO nejlepší program na střih vůbec). To vše zdarma. Linux je dobrá volba. Já nainstaloval ve firmě Fedoru s LibreOffice a téměř nikdo nepoznal, že nemá už Widle.... :-)

Mint v poslední verzi Cinnamon (převlečené Ubuntu) je podle mě pro začátečníka nejlepší. Prostředí i ovládání velmi podobné jako Windows, instalace programů klikací, zatím jsem nepotřeboval se někde po něčem pídit, všechno šlape jak má. A zatím jsem nepotřeboval otevřít terminál. Jediné, s čím může mít začátečník sklerotik (což je můj případ) problém je to, že i pro blbou změnu rozlišení obrazovky musím zadávat heslo. (Přihlášení do systému se naštěstí dá nastavit tak, že heslo nevyžaduje).
www.linux-mint-czech.cz

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru