Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem WinXP a jména log. disků

Chtěl bych se zeptat znalců, jak WinXP přidělujou jména log. disků. Bude-li interní disk rozdělen na primární a rozšířený oddíl (a v rozšířeným bude jedna log. jednotka), budou to obligátní C: a D:

Když se k PC připojí (před nabootováním) externí disk s jedním primárním oddílem, bude tento E: nebo bude D:? Je na to nějaký jednoznačný pravidlo? Vím, že tohle se dá upravit ručně, ale jde mi o ty "automaticky přidělovaný".

No a podotázka: existuje rozumnej způsob jak zařídit, aby konkrétní externí hdd "byl vždycky S:", nezávisle na tom, zda se připojí před nebo po nabotování z interního?

Pavel

Předmět Autor Datum
Nepovažuji se za znalce, ale přesto se opovážím odpovědět: Pokud uživatel nezmění přiřazení písmen,…
Pytlík 18.02.2007 18:14
Pytlík
Z toho co říkáš by vyplývalo, že: nabootuju jen s interním a mám C: a D: nabootuju s připojeným exte…
Pavel 18.02.2007 18:26
Pavel
nejdřív opísmenkuje primární oddíly, v pořadí fyzického umístění disků na řadiči (asi v pořadí maste…
lední brtník 18.02.2007 18:43
lední brtník
Chápeš to, Pavle, špatně. Když vezmu tvůj postup, tak (pro přehled oddíly do závorky pojmenuji): 1)…
Pytlík 18.02.2007 20:16
Pytlík
Aha, špatně jsem tě pochopil, tohle už je jasný (teda pokud je to pravda) :-) Děkuji. Pavel poslední
Pavel 18.02.2007 20:26
Pavel
Děkuju všem. Koukám, že jsem zase neřekl všechno. Ten externí nebude šuplík do PC, ale přes USBčko..…
Pavel 18.02.2007 18:48
Pavel
Jména disků si windows ukládají v registrech do to možná zjistíš v registrech HKEY_LOCAL_MACHINE\SYS…
MM_tank 18.02.2007 18:55
MM_tank
Děkuji za vysvětlení, už jsem kdysi něco podobnýho dělal s flashdiskem (vždy Y:). Stačí mi to na vla…
Pavel 18.02.2007 18:58
Pavel
pokud ti jde o chování toho šuplíkového disku u sebe (v kombilaci s jinými připojenými usb mass stor…
lední brtník 18.02.2007 19:33
lední brtník

Nepovažuji se za znalce, ale přesto se opovážím odpovědět: Pokud uživatel nezmění přiřazení písmen, tak Windows převezmou označení oddílů od BIOSu (také se říká, poněkud nepřesně, z DOSu). To přiřazení se dělá tak, že nejprve se přiřadí písmena všem primárním oddílům a teprve potom rozšířeným. Toto přiřazení si Windows pamatují a když nějaký oddíl přibude (nebo zmizí), tak bez ohledu na to zůstane stejné. Další přidané oddíly "navíc" obsazují volná písmena. A tato přiřazení, s vyjímkou systémového oddílu, lze samozřejmě libovolně měnit. Windows si tato přiřazení pamatuje, má je zapsáno v registru.
Když tedy přiřadíš disku písmeno S:, tak mu zůstane přiřazeno nastálo, resp. do té doby, dokud tento disk nebude odpojen a v té době nebude toto písmeno přiřazeno jinému oddílu. Teprve potom se to přiřazení přepíše, ale do té doby si bude pamatovat, že to, či ono písmeno je přiřazeno jistému konkrétnímu oddílu (či spíše číslu svazku). Když tento disk odpojíš a po nějaké době zase připojíš, tak zase bude S: (pokud mezi tím nebylo toto písmeno přiřazeno jinému oddílu).

Z toho co říkáš by vyplývalo, že:
nabootuju jen s interním a mám C: a D:
nabootuju s připojeným externím a mám C: D: E: (přičemž E: je teda původní D:, log. jednotka v rozšířeným oddílu)
nabootuje jen s interním a mám C: a E: a to se mi právě nezdá...

Ale díky.

Pavel

nejdřív opísmenkuje primární oddíly, v pořadí fyzického umístění disků na řadiči (asi v pořadí master0, master1, slave0, slave1). na každém disku by to byly primary partitions za sebou, pak další disk...
pak se opísmenkují logické disky v extended (čili šuplík s primary odd. ti obvykle vleze jako d: mezi původní c: a extended "d:", nyní e:.
cd mechaniky jsou odsunuty za ně.
to platilo před sata - co má u nich přednost, šlak ví, záleží na biosu kam si je "mapuje".

usb pokud měly ve správci disků přidělené písmeno, nevím jestli se posunou, udrží označení nebo jsou zakryty, pro jistotu mám optické mechaniky odsunuté vždy pryč a na usb se mi hodí manažer usbldm URL=usbdlm_e.html

Chápeš to, Pavle, špatně. Když vezmu tvůj postup, tak (pro přehled oddíly do závorky pojmenuji):
1) Nabootuješ jen s interním diskem a máš C:(system) a D:(data)
2) Přidáš externí a máš C:(system), D:(data) a E:(externí), protože D: je již obsazeno (a zapsáno) a systém Windows přidělí nejbližší volné písmeno.
Ale dejme tomu, že se ti to přiřazení nelíbí a zaměníš oddíly Data a Externí mezi sebou, takže vznikne C:(system), D:(externí) a E:(data). Když nabootuješ bez externího disku, tak vznikne C:(system) a E:(data). Písmeno D: zůstane neobsazené. To se ti nebude zdát, neboť to nebude sen, ale skutečnost.

Jména disků si windows ukládají v registrech do
to možná zjistíš v registrech
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

V levé horní části je řetězec charakterizující disk. K němu je v pravo přiřazený jakýsi číslo a dole je k tomuto číslu přiřazeno písmenko - k \DosDevices\x:

Takže teoreticky kdybys připojil disk určil mu písmeno a potom vyexportoval dvě potřebné položky z těch registrů...a potom jej před připojením například v druhém počítači naimportoval tak by to teoreticky šlo. Bez záruky :-)

Děkuji za vysvětlení, už jsem kdysi něco podobnýho dělal s flashdiskem (vždy Y:). Stačí mi to na vlastním, na cizích je mi to jedno :-) Hlavně mi šlo o to, že bych potřeboval ty označení všech log. disků konstantní, tj. jednou to nastavím a už to bude pořád stejný bez ohledu na to, co je či není připojeno.

Pavel

pokud ti jde o chování toho šuplíkového disku u sebe (v kombilaci s jinými připojenými usb mass storage krámy), pak tebou kdysi linkovaný usbldm manažer umožňuje vrazit jeho .ini soubor do kořene disku - když mu trochu odsadíš písmeno od ostatních disků, nepřepíše ti ho ani jiný současně připojený usb.
(pro jediný konkrétní usb disk si wirdows dokážou písmeno zapamatovat)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru