Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bezpečnostní kamera

Dobrý den,

mohu použít webkameru (např. Genius GE 111) jako záznamovou pro hlídání (vnitřní) objektu, připojenou na PC ?
Děkuji za odpověď.

jiri.kolarik@email.cz

Předmět Autor Datum
Teoreticky můžeš, ale není to ono, protože jí musíš vyhradit jeden nonstop zapnutý počítač. Lepší je…
Ynd0r 14.03.2007 10:56
Ynd0r
Díky moc za radu. Jako naprostý laik přes PC se Tě ještě zeptám: 1) jaké parametry musí splňovat můj…
Jiří Kolařík 14.03.2007 13:45
Jiří Kolařík
Nemusis tu nikomu nic na oplatku opravovat tu sa vsetko deje na zaklade dobre vole. Navyse silne poc…
fleg 14.03.2007 14:07
fleg
Doporučil bych asi samostatnou IP-kameru (například některou z těch uvedených v prvním linku mojí př…
Ynd0r 14.03.2007 15:12
Ynd0r
Díky moc za supervyčerpávající rady, PC v tom objektu mám, tak to zkusím, jak jsi mi poradil s tou j… poslední
Jiří Kolařík 16.03.2007 12:47
Jiří Kolařík

Teoreticky můžeš, ale není to ono, protože jí musíš vyhradit jeden nonstop zapnutý počítač.
Lepší je koupit samostatnou bezpečnostní kameru - docela levné mají například tady: http://www.computershop.cz/eshop/default.asp?cls=sp resenttrees&strid=348

anebo použít lacinou webkameru určitého typu spolu s routerem od Asusu - viz http://pc.poradna.net/question/view/102351-bezpecno stni-ip-wifi-kamera-za-par-supu

Obě řešení fungujou stejně, jsou nezávislé na počítači, ovládají se přes webové rozhraní, umožňují posílat záběry při detekci pohybu na email, atd.

Díky moc za radu.
Jako naprostý laik přes PC se Tě ještě zeptám:
1) jaké parametry musí splňovat můj počítač
2) využití záznamu kamery by bylo pouze přes noc v osvětleném prostoru
3) kamera by měla zaznamenávat pouze při pohybu
Kterou z těch verzí, co jsi mi napsal, bys´ mi doporučil, případně i konkrétní kameru?

Mockrát díky za rady a až budeš potřebovat opravit lodní motor, tak Ti to zdarma udělám (tím se já živím)

Nemusis tu nikomu nic na oplatku opravovat tu sa vsetko deje na zaklade dobre vole. Navyse silne pochybujem, ze tu niekto vlastni nejaku lodku s motorom;o).
1. Kamera je osobitne zariadenie nezavisle na pc cize ide skor o to aby ti tam bezal prijatelny OS, v tvojom pripade Windows XP. Dolezity aj velky hdd, ktory bude uchovavat zaznamy po dlhsiu dobu. Z mojich skusenosti odporucam apson 200GB (aj ked je pravda, ze vsade som robil min 4kamerove systemy). Odporucam pC na urovni Sempron 3000+, 512MB RAM, 200GB HDD
2. Radsej si over ci je priestor dostatocne osvetleny...tie lacnejsie kusky nie su na tom az tak dobre co sa tyka citlivosti.
3. To sa da nastavit asi na kazdej kamere.
Ja by som ti asi odporucal skor ip kameru ako riesenie od Asusu aj ked tam je tiez nutne serverove riesenie (neustale zapnute pc na uchovavanie zaznamu). Asus nie je vhodny pre zaciatocnikov, pretoze jeho primarna funkcia je ina.
Ak by si vsak do buducnosti premyslal o viacerych kamerach jednoznacne odporucam pci zaznamovu kartu s koaxialnymi vstupmi, na ktoru mozes pripojit rozny pocet kamier...vacsinou 4. Vyhodou tohoto riesenia je moznost dokupenia externeho monitora nezavisleho na pc a vacsi pocet pripojenych kamier.

Doporučil bych asi samostatnou IP-kameru (například některou z těch uvedených v prvním linku mojí předchozí odpovědi) za 3000-4000,-Kč v kombinaci s jakýmkoli starším pc z bazaru za pár stokorun (které bude plnit pouze funkci FTP serveru). Už i některé z těch nejlevnějších IP-kamer mají infračervený přísvit, takže na osvětlení nezáleží - vidí dobře i potmě.

Jestli v té lokalitě už nějaké pc máš, můžeš ho použít - FTP server na pozadí ti ho nijak nezatíží.
Obecně postačí jakékoli PC se síťovou kartou. IP kamery umožňují zaznamenávat a ukládat na FTP server při pohybu záběry s libovolnou délkou (ve formátu MP4) nebo jednotlivé fotky. Místa na disku to spotřebuje poměrně velmi málo (ale samozřejmě záleží na tom, jak často se ti tam bude někdo pohybovat :-) ).

Existují také softwary, které dělají stejnou službu s libovolnou webkamerou připojenou přes USB, ale to klade mnohem větší nároky na použité pc - a podle mě to není tak spolehlivé. USB kamera pak musí být zapnutá 24 hodin denně, neustále přenášet celý obraz do pc, to musí vyhodnocovat pohyby, atd. Ale zase ty softwary mají víc možností - můžeš si například definovat zóny, ve kterých se má pohyb s různou citlivostí detekovat, a podobně. Podívej se na ActiveWebCamMainpage.htm nebo www.webcamxp.com .
Ovšem tyto softwary taky něco stojí... a radši bych moc nesázel na to, že to usb spojení při 24/7 provozu po nějaké době nespadne.
Ale za pokus nic nedáš - jestli v té místnosti už nějaké pc máš, stáhni si trial verze a vyzkoušej je s tou tvou webkamerou (pokud už ji máš). Jestli ti to bude vyhovovat, možná nebude ani nic jiného na to noční pohlídání potřeba.

P.S. díky za nabídku ohledně motoru ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru