Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odešel mi disk, hledám firmu na záchranu dat.

Ahoj, není to ani 14 dní, co jsem si koupil novej disk (250GB Barracuda, ale to není tak podstatný). Včera zničehonic začal chrastit, pískat a přestal se detekovat i v BIOSu. Odpojil jsem ho, aby nedošlo k ještě většímu poškození, a teď hledám (zatím neúspěšně) firmu, která by zachránila aspoň část dat z disku (rodinné fotky, dokumentární filmy z TV - archív za poslední 4 roky...) a přitom zachovala disk v takovém stavu, aby se dal ještě vyreklamovat. Dokážete mi někdo poradit, prosím? Samozřejmě že mi záleží i na ceně za obnovu. Dík za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já nevím jestli to platí i v dnešní době zlodějského kapitalismu, ale při reklamaci, což toto eviden…
čumil 20.04.2007 11:34
čumil
No já mám ještě lepší nápad - co takhle, v rámci reklamačního řízení, požadovat po prodejci plně fun…
mia 20.04.2007 18:23
mia
Mio, s tímhle nemáš šanci uspět. Záruka se nemůže vztahovat na data... Pavel
Pavel 20.04.2007 18:42
Pavel
Já to vím, ale za zkoušku to stojí. Buď dostanu do ní nebo po ní. Ostatně náš dodavatel v reklamační…
mia 20.04.2007 20:16
mia
Je to asi tak reálné jako tvrdit, že jsi měl na disku padesát tisíc korun a ztratily se.
karel 20.04.2007 20:20
karel
ale no tak, ty data se přece z toho disku dají vytáhnout, ten disk není úplně tuhej, takže jakýpak t…
mia 20.04.2007 20:29
mia
Od toho firmá má obchodní podmínky, ty souhlasíš to co firma nabízí, je to smlouva. Nejsou to žádné…
TNT 20.04.2007 21:45
TNT
Klidně počkám třeba půl roku nebo rok, na hadr je záruka tři roky a byl v provozu ani ne 14 dní. mu…
mia 20.04.2007 22:08
mia
Ty jsi asi moc bumbal, co se týče poslední věty. No further flame.
Fuente 21.04.2007 04:16
Fuente
Já nepiju. Skoro vůbec. poslední
mia 21.04.2007 09:22
mia

Já nevím jestli to platí i v dnešní době zlodějského kapitalismu, ale při reklamaci, což toto evidentně je, by měla firma, možná obchodník, který si to pak s firmou vyrovná, uhradit i náklady související s reklamací, které doložitelně vynaložil postižený, do čehož by mohlo patřit i toto.
Zeptal bych se na sdružení ochrany spotřebitele, pak reklamace, ovšem nedat z ruky a domluvit se na úhradě těch šílených pálek za záchranu dat a na firmě co to provede.
Ps: možná jsem naivní.

Já to vím, ale za zkoušku to stojí. Buď dostanu do ní nebo po ní. Ostatně náš dodavatel v reklamačních podmínkách o datech nemá ani čárku, myslím si, že by mohl upozornit, že data se do záruky nezahrnují. Co není zakázáno, je povoleno a líná huba hotové neštěstí. Takže buď dosáhnu toho, že mi ty data zahrnou, anebo si to na webu opraví. Všechno dobré je k něčemu špatné a naopak.

Od toho firmá má obchodní podmínky, ty souhlasíš to co firma nabízí, je to smlouva. Nejsou to žádné trubky, takže s tvým argumentem ani náhodou neuspěješ, musel by ses jedině obrátit na výrobce disku, proč vyrábí tak špatné disky :-?.
Mimochodem, jak jsem už psal výše (jen dodám, že mi řekli vadný povrch, vzhledem k tomu, že zachránili celý disk >99,9%). Určení ceny záchrany a druh poškození disku je vždy neprůhledné, tady je opravdu těžké určit férovost firmy. Na EKO slevu 25% v ceníku mi řekli, že nikdo neví za jak dlouho to bude hotové, na webu plácají o třech dnech, ale na místě řekli klidně měsíc, že jsou zavaleni disky :-) - prostě odrazovali od toho :x:. Když už by padla volba na TDP tak bych zkusil tu jejich slevu na ISIC, u 250 GB disku se vyplatí dotáhnout nějakého toho studenta s tou průkazkou a dát mu pětistovku a ušetří se dalších 1500. Otázkou pak je z jakého základu vypočtou slevu:!:

Klidně počkám třeba půl roku nebo rok, na hadr je záruka tři roky a byl v provozu ani ne 14 dní.

musel by ses jedině obrátit na výrobce disku, proč vyrábí tak špatné disky

Neřekl bych že vyrábí špatné disky. Je to jeden disk z mnoha, co mi prošly rukama. Myslím tím od stejného výrobce. Když to spočítám, tak doma mám momentálně 20 disků od Seagate, pět z nich jsou naprosté vykopávky (630MB, 2GB, 2x3,2GB a 4,3GB - vše zatím bez vadných sektorů), 12 se mi vrtí v kompech od roku 2002-4 bez chyby, v poslední době jsem si pořídil tři dvěstěpadesátky a z toho jedna je bohužel v dýmu. V práci mi jich prošlo rukama něurekom, reklamací bylo asi pět. Jó, Western nebo Maxtor, k těm už jsem ztratil důvěru - co hadr to reklamačka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru