Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ubuntu a v Mint nejde FF česky dá se to nějak nastavit?

Zdar mám tu takovej starší Pc tak jsem si zkusil nainstalovat Linux,dřív jsem zkoušel Xubuntu se starší verzí FF a čeština tam fachala normálně dá se říct,teď jsem si chtěl zkusit Mint Mate a čeština nešla následně ani v Ubuntu.Žádnej doplněk v FF češtiny prostě nic nelapačka.(balíčky cz jazyka vše Ok aktuální).Dá se to vůbec nějak zprovoznit aby šel FF česky?

Předmět Autor Datum
balíčky cz jazyka vše Ok aktuální Jaky balicky? Nemas nainstalovanou ceskou lokalizaci Firefoxu, t…
RedMaX 09.05.2016 19:59
RedMaX
No jazykový balíčky Cz po čistý instalaci to tam chtělo ještě něco stáhnou v nastavení jazyka(Mint i…
sambilionk 09.05.2016 21:47
sambilionk
Tak prave z duvodu podpory i jazykovych lokalizaci je nejlepsi ciste Ubuntu. Co je v nastaveni jazyk…
RedMaX 09.05.2016 22:20
RedMaX
Tak nakonec jsem to nastavil a FF Ok jenže systém jel jak zabržděnej (FB trhanej) zkoušel jsem tam i…
sambilionk 24.05.2016 19:57
sambilionk
FB nevedu, to nevim. Na hry to neni, hodne toho jde pod DirectX9, ale nemusi jet vsechno. Rar klikne…
RedMaX 24.05.2016 20:19
RedMaX
No problém je že ten Rar se v půlce prostě drbnul a hodilo to rozbalování selhalo.(předtím zkoušenej…
sambilionk 24.05.2016 20:33
sambilionk
Tak s Mintem si dost hraju a po čisté instalaci a aktualizaci FF jede normálně česky a plynule. Nicm…
skrob 24.05.2016 20:33
skrob
No v Ubuntu mě fungoval flash akorát u FF a Qupzille ostatní jako Chromium mrtvola takže proto jsem… poslední
sambilionk 24.05.2016 22:09
sambilionk
Také jsem si dosadil do staršího Notebooku Linux Mint Mate 17.3, instalaci jsem provedl v online mod…
Václav3 09.05.2016 23:11
Václav3
Par poznamek: jádro systému se mi nevyplatilo povyšovat k čtyřkové verzi a již se nedalo zbavit chy…
RedMaX 10.05.2016 02:27
RedMaX
Při instalaci z iso obrazu, kdy vytvoříš bootflash je vše česky. Samozřejmá je poinstalační aktualiz…
skrob 10.05.2016 07:10
skrob
Uvedený jev - částečná lokalizace FF - se stává, když jazykový balíček ve FF je nižší verze než nain…
janík 10.05.2016 09:39
janík

balíčky cz jazyka vše Ok aktuální

Jaky balicky?

Nemas nainstalovanou ceskou lokalizaci Firefoxu, takze skoc do Synapticu, zadej do hledani "Firefox" a stahny cesky jazykovy balicek. Posleze ho aktivujes v spravci doplnku.

No jazykový balíčky Cz po čistý instalaci to tam chtělo ještě něco stáhnou v nastavení jazyka(Mint i když jsem odklikal všude v Cz byl navíc En,to Ubuntu už pak v Cz),ale stejně je to divný něco je v Cz něco En takovej myšmaš.Ten Synaptic zkusím dík pak dám vědět zatim jsem skončíl chcípla mě na tý MB síťovka.:-) (Zlatý Xubuntu tam jelo vše hned a nic složitýho v nastavování i to bylo komplet v Cz.)

Tak prave z duvodu podpory i jazykovych lokalizaci je nejlepsi ciste Ubuntu. Co je v nastaveni jazyka pocesti system, ale nemusi pocestit programy. S tim Firefoxem se to stava, ze nic a musis si jazykovy "cs" balicek dostahnout. Synaptic je v takovem spartanskem GUI, ale je to uzasne prehledne a za chvili se v tom zorientujes.

Tak nakonec jsem to nastavil a FF Ok jenže systém jel jak zabržděnej (FB trhanej) zkoušel jsem tam i hry jedna jela druhá ne,problém rozbalit Winrar soubory atd,tak s Linuxem končím,asi když není na výběr tak Ok ale za mě žádná sláva co jsem zkoušel tak nejlepší byl asi Xubuntu.Jinak jsem zkusil nainstalovat na tu plečku (Atom D525) místo Linuxu zkušebně W10 i když nejsou pro to drivery a tam vše šlape jak hodinky,ve správci taky vše Ok žádnej vykřičník takže nam hodím W7 a aktualizuju na W10 na tom mě vadit nebudou.:-)

FB nevedu, to nevim. Na hry to neni, hodne toho jde pod DirectX9, ale nemusi jet vsechno. Rar kliknes pravym tlacitkem a rozbalit.

Linux mi slape jak hodinky, ale neni to tak, ze te nebavi platit Windows, tak nainstalujes Ubuntu a budes mit jako Windows zadarmo. Linux je jiny, ovlada se jinak a pracuje se s nim jinak, pokud se to nechces naucit (a pro samoadmina rozumej nikdo se ti o to nestara to muze byt na dlouho), tak to nema smysl vubec zkouset. ;-)

No problém je že ten Rar se v půlce prostě drbnul a hodilo to rozbalování selhalo.(předtím zkoušenej na W7 takže ten je Ok,co jsem koukal na net tak ty problémy asi normál).No s pár verzema jsem si pohrál,ale nic pro mě zkoušel jsem hry přímo pro Linux co tam byli,nevím třeba si to nerozumělo s tím HW ,Xubuntu jsem zkoušel na jiným Pc..Jinak na FB to bylo nejvíc viditelný v lítání na FF to tuhlo prostě zešedla obazovka a pár sekund ende,pak se to zase rozjelo.

Tak s Mintem si dost hraju a po čisté instalaci a aktualizaci FF jede normálně česky a plynule. Nicméně je fakt, že aktualizace FF jsou časté a někdy je to spíš na škodu než k užitku.
1. Buď se dá nahodit ESR verze FF
2. Výborný je Pale Moon, což je skoro FF, ale bez kravin okolo.
3. Poslední zkušenost mám s Brave, což je úplný letadlo proti FF i Chromiu.

Také jsem si dosadil do staršího Notebooku Linux Mint Mate 17.3, instalaci jsem provedl v online modu a hned po instalaci nasvštívil jazykový mod, pak jsem nechal asi na dvakát dopostahovat aktualizace, které zaktualizují i firefox na novější verzi a hned bylo vše v češtině. Pak jsem provedl jen synchronizaci účtu kvůli záložkám a doplňkům. Nedalo mi to a uplně bez problému jsem si tam dal i na prostředky úsporný Palemoon - stačilo jen rozbalit a spustit instalační skript, pak už se jen doinstaluje v doplňcích https://addons.palemoon.org/extensions/other/zing- locale-switcher/ a k němu češtinu http://relmirror.palemoon.org/langpacks/26.x/cs.xp i , poté stačí v ikonce zingu vpravo nahoře na liště vybrat češtinu, provede se restart Palemoonu a frčí to v češtině..)) Jen jádro systému se mi nevyplatilo povyšovat k čtyřkové verzi a již se nedalo zbavit chybové zprávy a skončilo to reinstalem, do dvou hodin vše v původním stavu. Ten Linux jsem instaloval na Pentium M, a šlo to až přes fintu forcepae kdy se odmázne kousek řádku při startu systému přes tabulátor a toto tam dopíše..) Bez problému tam běží Skype a po výberu v mesengeru i ICQ. Přehávač se mi osvědčil Smplayer, VLC převálcoval v kvalitě zobrazení. Tam kde se aplikace na Win škubly tam to jede v Mintu plynule..))

Jen varuji před dualbootem s win, ten automatika Linux Mint nezvládá a spolkne i disk s Win, je nato jen finta s ručním dělením disku. Na dualboot je perfektní poslední vydání Ubuntu. Ve win se zmenší oddíl třeba o 25Gb. Instalátor Ubuntu pozná Win10 leze si si do volného prostoru is swapem atd. a nastaví zavaděč. Tam riziko moc pro začátečníky není.

Čas od času testuji novější Linuxy, ale to co umí nyní Linux Mint Mate a Ubuntu, to mi vyrazilo dech.:-) Paráda je že neprobíhá neustálý tracking systému známý z Win7 až Win10.

Par poznamek:

jádro systému se mi nevyplatilo povyšovat k čtyřkové verzi a již se nedalo zbavit chybové zprávy a skončilo to reinstalem

v Grubu vyberes stare jadro a jedes vesele dal. (Nove nefunkcni jadro zase odinstalujes. Mimochodem vetsinou je nove jadro OK, ale pri bootu mohou zlobit nejake proprietarni stare ovladace, ktere je potreba nejdrive zaktualizovat.)

je nato jen finta s ručním dělením disku

kazdy aspon mirne pokrocily uzivatel voli prave tuto variantu. Duvod je, ze v linuxu je velmi vyhodne vytvorit zvlast dva (respektive tri) oddily, oddil "/" je na system a staci mu i 20GB, zalezi podle poctu instalovanych programu, ja davam 50GB cimz vim, ze mi misto nikdy nedojde. Oddil "/home" je pro uzivatelske soubory a vetsinu konfiguraku programu a potom je oddil swap ve velikosti nebo dvojnasobku velikosti tve RAM, obvykle se dava 5GB az 10GB.
Duvod pro toto rozdeleni je, ze ve chvili, kdy se rozhodnes pro reinstal nebo pro instalaci jine distribuce linuxu, preformatujes jen oddil "/" a tim ti v oddilu "/home" zustanou vsechny tve soubory vcetne konfiguraku, takze vetsinu veci mas i na novem linuxu nastavenou hned po instalaci a nemusis se s tim uz "nikdy" nastavovat.

Při instalaci z iso obrazu, kdy vytvoříš bootflash je vše česky. Samozřejmá je poinstalační aktualizace. Nacpu to na čínské ssd 16gb za pár korun a v podstatě staré strojky více jak 15 let se rozjedou k výšinám. Na filmy, net a fotky to pro starší generaci úplně stačí.

Uvedený jev - částečná lokalizace FF - se stává, když jazykový balíček ve FF je nižší verze než nainstalovaný FF což může být po jeho aktualizaci. Jak už radil Redmarxs, starší jazykový balíček ve FF odebrat a pomocí Synapticu správnou verzi doinstalovat.
Podle mě je právě Mint MATE pro starší HW ta správná volba, ale méně náročný na prostředky než FF a rychlejší je Opera v12 - je v repositářích

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru