Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna HDD a instalace operačního systému

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli může provést výměnu HDD a instalaci operačního systému u notebooku, řekl bych amatér, jelikož by to jistě vyšlo levněji než v opravně.

Přemýšlím nad výměnou HDD již delší dobu, jelikož často při většímu objemu dat ke čtení disk "zamrzá", vyjede na 100%, ale nedělá téměř žádné procesy, max. do několika kb za několik vteřin a to trvá okolo 5min než se zase rozjede.

Na správný výběr disku jsem se ptal již před nějakou dobou: http://pc.poradna.net/q/view/1704305-nahrada-hdd-v -notebooku
Vybral jsem tedy "Wester Digital 1TB" o formátu 2,5.

Dále by mě zajímala především samotná výměna disku a poté instalace operačního systému. Samotnou výměnu disku chápu, ale nejsem si jistý se silou utažení disku v notebooku. Dále instalace operačního systému - Při koupi mého notebooku jsem dostal USB flash disk se zálohou, popravdě víc o tom bohužel nevím.

Dá se tedy provést instalace pomocí flash disku se zálohou, který jsem dostal při koupi? Případně potřeboval bych klíč k aktivování operačního systému?
Nejvíce by mi asi pomohlo nějaké popsání postupu a také napsání, co by šlo a co ne, abych si v tom všem udělal pořádek, moc děkuji.

Přikládám screenshoty při spuštění Windows System File Check tool a následnému zamrznutí HDD.

Pokud bude potřeba ještě nějaké info, pokusím se zjistit. Moc děkuji za odpovědi. :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nejsem si jistý se silou utažení disku v notebooku. další prázdninový troll, co si sem přišel dělat…
lední brtník 25.06.2017 00:55
lední brtník
Musím vás ujistit, že žádný troll to není. Vycházím z toho, že jsem někde četl, že pokud se šroubky…
HonzaVin 25.06.2017 09:22
HonzaVin
pokud se šroubky utáhnout moc nebo málo a stačí k tomu i malý rozdíl, pak disk se nemusí načíst Kra… nový
mif 25.06.2017 10:42
mif
Dobrá, děkuji za info. nový
HonzaVin 25.06.2017 12:50
HonzaVin
Pokud spustíš náročný proces a vyfotíš vytížení disku,tak jaký to má smysl ?
kozakl 25.06.2017 08:13
kozakl
Tak na druhém screenshotu je snad jasně vidět, že disk vyjel na 100% a od toho momentu se nezpracová…
HonzaVin 25.06.2017 09:26
HonzaVin
Jasně je tam vidět běžící proces sfv.
kozakl 25.06.2017 09:45
kozakl
Ano, proces tam možná je, ale doba odezvy je 5s. To moc přirozené není a dále rychlost čtení 57kb/s… nový
HonzaVin 25.06.2017 12:58
HonzaVin
Pokud je spuštěn proces kontrolující systémové soubory, nemusí toto zdánlivé "zamrznutí" signalizova… poslední
Zdenál 25.06.2017 16:42
Zdenál

nejsem si jistý se silou utažení disku v notebooku.

další prázdninový troll, co si sem přišel dělat srandu.

bez-nazvu1.jpg bez-nazvu2.jpg

neschopnost normálně pojmenovat obrázky avizuje další potíže: třeba to, že rychlost 200 kbyte/s někdo pokládá za problém a 100% vytížení disku.

Musím vás ujistit, že žádný troll to není. Vycházím z toho, že jsem někde četl, že pokud se šroubky utáhnout moc nebo málo a stačí k tomu i malý rozdíl, pak disk se nemusí načíst nebo něco takového.
Jak říkám, dělal bych takovou výměnu poprvé, tak se chci raději na vše zeptat v dobrém smyslu a ne potom případně něco zvorat a aby byl disk za 2k na vyhoz...

Navíc nemohl jsem to v tu chvíli pojmenovat jinak, jelikož během té kontroly se disk zadrhával neustále a jakmile se zasekl, tak nebylo možné téměř nic dělat. Odpověď jsem v tu chvíli tady psal stylem, že jsem napsal možná tak jednu větu, pak se to zaseklo a čekal jsem kolikrát několik minut, než to zase naběhlo. Procesy v řádech kb to dělá párkrát v rozmezí několika vteřín až minut. Jsou to takové malé procesy, které mi během zaseknutí toho disku načtou leda tak okno nějaké aplikace, kterou jsem se předtím pokus zapnout.

A ještě opakuji, že tento problém s diskem se stává jen, pokud spustím nějaký scan, který kontroluje celý disk nebo zkrátka disk dostane velký objem dat ke čtení.

Tak na druhém screenshotu je snad jasně vidět, že disk vyjel na 100% a od toho momentu se nezpracovávaly žádné data. To trvalo asi deset minut než se opět "chytil" a rozjel se. Během té kontroly se to stalo asi nejméně 3x a na jakmile se dostala kontrola na 100%, tak disk se zasekl asi na dalších 15 minut než se zase "chytil"

Ano, proces tam možná je, ale doba odezvy je 5s. To moc přirozené není a dále rychlost čtení 57kb/s při 100% využití disku též není moc normální. Navíc to trvá přes 5min než se disk rozjede a začne číst a zapisovat nějaká data.
CPU i RAM fungují. Při každé výměně HDD, o kterých jsem se zmínil v prvním příspěvku mi potvrdili, že problém byl s diskem. To je také důvod, proč bych chtěl koupit Western Digital místo Seagate.

Pokud je spuštěn proces kontrolující systémové soubory, nemusí toto zdánlivé "zamrznutí" signalizovat závadu. Tvoje dedukce je na úrovni věštění z kávové sedliny.
Předtím, než začneš měnit disk, udělej tyhle kroky:
1. zkontroluj zdraví disku pomocí hodnot S.M.A.R.T. (umí je zobrazit např. CrystalDiskInfo).
2. pokud bude vše OK, spusť kontrolu povrchu disku v programu HDTune

Až budeme znát tyhle dva výsledky, má smysl pokračovat.

CPU i RAM fungují

Pokud tak soudíš jen na základě Správce procesů, soudíš blbě (na CPU + stabilitu systému musíš spustit nějaký stress test, RAM otestuješ spuštěním MemTest86+ z bootovatelného média)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru