Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dosový driver pro SATA Cdrom

Pro bootovací CD (bootující do DOSu) potřebuji též DOSový driver CDROM. Pro PATA žádný problém, ale pro SATA CDROM používám jediný driver, který jsem sehnal a to Gcdrom.sys. Funguje to, jenomže to má jeden "drobný" háček: Nesnese se totiž s Ghostem, což je pro mě dost podstatná závada.
Nevíte někdo o nějakém jiném dosovém driveru pro SATA CDROM? Pokud ano, podělte se o tuto znalost, popř. i driver s jedním nešťastníkem!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mam ten samy problem s Ghostem jak si mel Ty. Vyresil si ho nejak? Ja nad tim prave sedim, ceka na m…
pavon 10.02.2008 10:40
pavon
Riesenia mas vyssie, ak ghost s tym DOS-ovladacom pada tak je chybny a takze ostava ti akurat nepouz…
MM.. 10.02.2008 12:36
MM..
Nechápu jaká řešení tu zazněla, protože rada typu "nepoužívej Ghost" nebo "nepoužívej DOS" nejsou ta… nový
Pytlík 10.02.2008 18:17
Pytlík
Pisal som to uz hore pred pol rokom ze preco sa to tyka niektorych dosiek a aj co treba v BIOSe nast… nový
MM.. 10.02.2008 19:12
MM..
dneska jsem mel problem se spustenim cd rom ovladacu k SATA dvd mechanice pod dosem. Pouzivam uprave… nový
djdave 25.03.2008 14:27
djdave
Má to tak někdo štěstí. Na "mé" předmětné desce se toho dá nastavit pramálo: řadič SATA do režimu ID… nový
Pytlík 25.03.2008 14:55
Pytlík
Jen se zeptám, Pytlíku, verze Ghost 11 dělá s tím driverem taky kraviny? Možná by pomohlo emulovat n… nový
mia 10.02.2008 19:01
mia
Bohužel, KAŽDÁ verze se staví na hlavu. Mimochodem - samozřejmě, i emulaci diskety 2,88MB jsem také… nový
Pytlík 10.02.2008 19:14
Pytlík
No asi takhle - na některých deskách se mi ani nedaří standardně nabootovat z CD, nemusí tam být ani… nový
mia 10.02.2008 19:21
mia
pokial máš v pc sata cdrom,nechaj si ghostom vytvoriť spúšťacie záchranné cd,a predtým spusti driver… poslední
ogl 26.03.2008 17:45
ogl

Nechápu jaká řešení tu zazněla, protože rada typu "nepoužívej Ghost" nebo "nepoužívej DOS" nejsou tak úplně ono.
Bohužel jsem mezitím zjistil, že žádný ovladač nepomůže, protože je to spíše záležitostí kombinace některých desek a sata - prostě stačí přítomnost sata CDROMu a v DOSu (a DrDosu a FreeDOSu a PcDOSu ...) Ghosta nespustíš, i když tam žádný driver pro CDROM není (dal jsem si tu práci a vytvořil RamDisk, přetáhl tam Ghost a ..., no, však víte co). Zajímavé, že se to týká jenom některých desek, jiným zase sata CDROM nevadí. Co dělat.

Pisal som to uz hore pred pol rokom ze preco sa to tyka niektorych dosiek a aj co treba v BIOSe nastavit aby to slo.
P.S. a problem vidim ja osobne (po tej diskusii) v tom, ze ten ghost pre DOS obsahuje nejaku chybu, inac by nepadol. Tak ak sa niekomu nepaci konstatovanie "nepouzivat ghost alebo nepouzivat DOS", tak nech si zozenie zdrojaky ghostu a nech si ho opravi :-D

dneska jsem mel problem se spustenim cd rom ovladacu k SATA dvd mechanice pod dosem. Pouzivam upravene bootovaci cd z win98 kde jsem si pridal par dosovych utilit a vyuzil nastaveni ovladace pro cdrom na tom puvodnim win98 cd.
SATA dvd mechaniku mi ovladac nenasel, pak mne ale diky teto diskuzi trklo ze se preci musi v biosu prepnout na NATIVE rezim radice. To jsem udelal, ovladac na dvd se zavedl a pak se bez problemu spustil z meho upraveneho boot cd - Norton Ghost ver. 11 a provedl jsem bez problemu zalohu systemoveho disku ...
To boot cd pouziva ovladac na cd rom nejaky OEM - OAK ....

Jen se zeptám, Pytlíku, verze Ghost 11 dělá s tím driverem taky kraviny? Možná by pomohlo emulovat ne 1,44MB disketu, ale 2,88MB. To mám odzkoušený a vleze se mi tam Ghost 11 v pohodě a ještě tam hafo místa zbyde.

Bohužel, KAŽDÁ verze se staví na hlavu. Mimochodem - samozřejmě, i emulaci diskety 2,88MB jsem také zkoušel (aby nebylo zapotřebí driverů) a jako vrchol svého umu (no, vrchol - on je to v mém případě spíš brdek :-( ) jsem učinil bootovaní pouze z diskety, ta vytvořila RamDisk (který jinak nevadí, jak mám odzkoušeno) a začala na něj rozbalovat část archivu s Ghostem, druhá část potom byla na druhé disketě. Výsledek nelze slušnými slovy popsat, proto se o něm nebudu rozepisovat.
Prostě - u některých desek stačí pouhá přítomnost CDROMu na SATA a je to v háji.

pokial máš v pc sata cdrom,nechaj si ghostom vytvoriť spúšťacie záchranné cd,a predtým spusti driver verifikation,norton si sám zoberie zo systému a doplní do image záchranného cd všetky potrebné ovládače všetkých detegovaných hardwarových súčastí.Inak pre všetky typy cd/dvd mechaník sa používa univerzálny cdrom dos-kompaktibilný driver od firmy BTC,bol dostupný napr. na stránkach singapúrskej firmy Kobian-Mercury,dnes súčasťou ECS/Elitegroup a pridával sa aj k záchranným utilitám na obnovu zdevastovaných boot sektorov antivírových riešení firmy TrendMicro,a býval pridaný aj na cd s ovládačmi pre zákl.dosky Elite,Matsonic,Kobian-Mercury,Procomp...dnes dodáva priamo dos-kompaktibilné ovládače len firma LiteOn a nemecké zastúpenie Toshiba,ostatní už s podporou dosu viac-menej skončili.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru