Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problémy s diskom SATA II

Dobrý večer,

K svojej stávajúcej konfigurácií (viď dole) som prikúpil pevný disk Samsung 250 HJ, 250 GB, S-ATA II, 7200 RPM. Keďže však moja súčasná základná doska podporuje len štandard S-ATA I, je mi jasné, že ho treba dočasne "spomaliť" na rýchlosť 1,5 Gb/s. Podľa údajov výrobcu by sa takéto spomalenie malo dať docieliť prostredníctvom utility HUTIL na webe. Program som si stiahol, napálil na CD, nabootoval - a na moje prekvapenie som dostal na výber len režimy UDMA-66, UDMA-100, UDMA 133 a SATA. Keď som teda vybral režim SATA a potvrdil, tak po reštartovaní disk nie je vidieť ani v BIOS-e a samozrejme ani vo Windows. Následne som teda skúsil v utilite HUTIL zadať hodnotu UDMA-133. Po tejto voľbe už disk v BIOS-e aj vo Windows vidieť je, avšak len do najbližšieho vypnutia počítača. Ak počítač vypnem a následne zapnem, disk zase nie je vidieť, pretože - ako som zistil - si nový SAMSUNG samovoľne znova prestaví rýchlosť na SATA.

Má niekto z vás poňatie, prečo sa toto deje a prípadne ako by sa mu dal nanútiť nejaký pomalší režim (aby ho moja doska "zobrala" aj po ďalšom zapnutí PC)? Napadlo ma, či by sa na disku nedali nastavovať jumpery, ale v návode o tomto nie je ani zmienka, iba pri PATA diskoch, pri SATA ani čiarka. Hoci na disku sa nachádzajú aj "kolíčky", ktoré bývajú na mechanikách práve na tento účel. Mimochodom: s mechanikami, ani s mojím prvým IDE diskom zatiaľ problémy nemám.
Za akékoľvek rozumné rady vopred ďakujem.

Moja zostava:
MB MSI KT-6 VLSR (čipset VIA KT-600); AMD Athlon 2600+ Barton; pamäť: 768 MB DD-RAM 400; zdroj: Fortron 400 W 60GLN; HDD Maxtor IDE 40 GB, 7200 RPM ; HDD Samsung 250 GB, 7200 RPM S-ATA II, NCQ zvukovka: onboard Realtek; grafika: ATI Radeon 9550 256 MB; DVD-RW NEC ND 3520 A, operačný systém: Windows XP HOME OEM

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1) KT 600 má jako první VIA čipset integrovaný SATA 1 řadič 2) sou s ním problémy, je to dobastlený,…
MM_tank 02.10.2007 23:14
MM_tank
Ďakujem ti za odpoveď aj keď ma práve nepotešila. Možno si pozabudol na to, že ja sa chystám v ďalšo…
Majo 2 03.10.2007 21:30
Majo 2
Sata II se někdy na sata 1 řadiči nerozjede, je to normální.Disk může čekat na pokyn od řadiče který…
MM_tank 03.10.2007 22:09
MM_tank
Aha, konečne mi niekto potvrdil to, čo som si aj myslel. (že si nerozumejú) :-) Žiaden predajca ani…
Majo 2 03.10.2007 22:23
Majo 2
Budeš to muset zase znovu přepnout tím softwarem. http://www.samsung.com/global/business/hdd/support… poslední
MM_tank 03.10.2007 23:21
MM_tank

1) KT 600 má jako první VIA čipset integrovaný SATA 1 řadič
2) sou s ním problémy, je to dobastlený, první = problémový, nedokonalý
3) disk to hledá a vypisuje až po proběhnutí klasického biosu. Čili disk v biosu nadetekovaný neuvidíš ale měl bys vidět něco jako hledání SATA disku před tím než začnou nabíhat windows. Pokud nevidíš žádné hledání disků musíš to v biosu povolit.
4) sata 2 disk to určitě nezdetekuje
5) Normální výrobci disků jako Seagate a Western dávají možnost přepnout režim disku do SATA 1 pomocí jumperu.
6) Nenormální výrobci jako Samsung a Hitachi na to dlabou a mělo by to jít přepnout pomocí softwaru.Ovšem podle mého názoru se ti to podaří přepnout jen v jiném počítači se sata 2....8-)
7) jestli to můžeš vrátit tak bych doporučil na tuhle desku spíš pata. Nečekej rozdíl v rychlosti spíš víc problémů se sata.
8) jakmile se disk při zapnutí počítače vypíše můžeš řešit ovladač do windows jak ti radí.

Ďakujem ti za odpoveď aj keď ma práve nepotešila.
Možno si pozabudol na to, že ja sa chystám v ďalšom období dosku vymeniť, práve preto som teraz kúpil S-ATA II. disk, aby to potom nebolo zbytočne pomalé. Naivne som si myslel, že dovtedy ten disk "zrazím" na polovičnú rýchlosť a pôjde. Lenže ako vidím, ono to nebude také jednoduché.

BTW: Dnes som si všimol, že po naštartovaní počítača sa niekedy ten disk ani neroztočí - nepočujem, že by to urobil. Keď dám však počítač resetovať, tak na druhý pokus už aj počujem, ako sa ten nový Samsung roztáča. Nejak mi ale nie je jasné, prečo sa neroztočí už na prvý pokus. :?:

Sata II se někdy na sata 1 řadiči nerozjede, je to normální.Disk může čekat na pokyn od řadiče který nedostane nebo jen někdy protože si spolu nerozumí.

Přepnutí režimu sata 2 do sata 1 není změna firmwaru. Je to nastavení podobné jako když nastavuješ datum v setupu- "biosu" počítače.

Jestli nastavíš sata 1 nebo sata 2 nemá vliv na skutečnou rychlost disku. Je to rychlost komunikace elektroniky disku s počítačem. Není to rychlost zápisu/čtení na pohyblivé součásti disku.

http://www.svethardware.cz/art_doc-81E1400A4F919E4C C1257288004045F2.html

Aha, konečne mi niekto potvrdil to, čo som si aj myslel. (že si nerozumejú) :-) Žiaden predajca ani technik o tom nechce ani počuť a tejto vete sa vyhýbajú všemožnými spôsobmi.

Ešte by som rád vedel, čo sa stane, keď neskôr vymením dosku za takú, ktorá bude mať S-ATA II. Zvýši si ten disk rýchlosť sám alebo mu to bude treba znova nejako nastaviť (ak áno, tak ako?). Ak by si náhodou mal s tým nejaké konkrétne skúsenosti...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru