Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Přidání dalšího disku do diskového pole RAID 0

Zdravím, řeším přidání dalšího disku do serveru, kde jsou již dva disky v RAIDu 0. Zajímalo by mě, jestli tato rekonfigurace nezničí současná data a jen rozšíří diskovou kapacitu. Nikdy jsem to ještě nedělal a nemám si to ani kde nanečisto vyzkoušet. I když SW Dell OpenManage Server Administrator člověka vede pěkně tak jsem se ani v nápovědě nedozvěděl, jestli přidání dalšího disku do již existujícího pole nezruší současná data. V následném kroku se mě ještě navíc nabízí volba mezi RAID 0 a 5, i když se snažím jen rozšířit RAID 0. Předem moc děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Záleží na tom, jaký je použit řadič.
Jan Fiala 28.01.2008 06:11
Jan Fiala
V serveru jsou pouzity tyto komponenty: - Adaptec SCSI Card 39160/3960D - Ultra160 SCSI (PCI Slot 1)…
Brumík 28.01.2008 10:35
Brumík
pokud si nejsi jistý, volej tech. podporu Dellu. Rádi ti tam poradí, případně i navedou. Předpokládá…
touchwood 28.01.2008 07:25
touchwood
Asi to tak pro jistotu udelam, Dell to jisti, diky za tip ;-) Jasne, je to disk od Dellu (i kdyz kou…
Brumík 28.01.2008 10:41
Brumík
ale firmware bude dozajista odlišný... já jen abys pak nebyl moc překvapený, až se ti ten raid rozp…
touchwood 28.01.2008 10:45
touchwood
To byla mozna chyba v pocatku, ale co uz... Volba pole byla ciste na me a vycet jsem, ze RAID 0 ma p…
Brumík 28.01.2008 10:52
Brumík
Zalezi na pouziti. RAID 0 se pouziva, kdyz potrebujes rychle pristupovat ke kratkodobym datum ( tedy…
JR_Ewing 28.01.2008 11:18
JR_Ewing
Tak to jo, s tim jsem pocital (proto take ta pravidelna zaloha na pasku), ale nevedel jsem uz tolik…
Brumík 28.01.2008 12:37
Brumík
Na severu se voli RAID tak, aby byl co nejvic bezpecny a odolny. Zkus se mrknout sem: http://pc.pora…
Jan Fiala 28.01.2008 12:54
Jan Fiala
Ja tedy doporucuji RAID 5 + 1 spare disk ( tedy kapacita rovna se disky-2 ).
JR_Ewing 28.01.2008 12:59
JR_Ewing
Mate pravdu, lepsi je vyssi bezpecnost nez vyssi kapacita a asi to na tu 5ku prehodim, i kdyz mam k…
Brumík 28.01.2008 13:17
Brumík
Opravdu nevim, jaky tam je radic a jak funguje pod nainstalovany OS.
JR_Ewing 28.01.2008 13:26
JR_Ewing
OK, je jasny, ze tohle je trosku risk a kompletni zaloha vsech dat je nezbytna a pak se da experiemn… poslední
Brumík 28.01.2008 14:00
Brumík
Jde mi jen o jednu vec a to rozsireni kapacity za soucasneho stavu. Kdyz ke stavajicim dvoum diskum…
Brumík 28.01.2008 13:04
Brumík

pokud si nejsi jistý, volej tech. podporu Dellu. Rádi ti tam poradí, případně i navedou. Předpokládám, že máš disk od Dellu (protože strkat tam "normální" disk z obchodu není až tak rozumné, protože obsahuje jiný firmware, což může udělat docela velký průšvih)

Asi to tak pro jistotu udelam, Dell to jisti, diky za tip ;-) Jasne, je to disk od Dellu (i kdyz koupeny jinde), protoze je tam navic nutnost mit jeste specialni SCSI suplik, bez nehoz bych do serveru ten disk ani nepridal a samostatne ted pry tento suplik neni ani k dostani. Navic je to uplne identickej disk jako ty predchozi dva, alespon co se typu a kapacity tyce.

ale firmware bude dozajista odlišný...

já jen abys pak nebyl moc překvapený, až se ti ten raid rozpadne.. u R0 je to docela fatální záležitost, narozdíl od R1. BTW, proč máš R0 na serveru, to opravdu nechápu.. to ti nezáleží na datech?

edit: aha - "disk od Dellu, i když koupený jinde" - pak snad ano.. :-)

To byla mozna chyba v pocatku, ale co uz... Volba pole byla ciste na me a vycet jsem, ze RAID 0 ma prumerne vyssi cteci/zapisovou rychlost, i kdyz pravda, prevazne asi jen u velkych souboru a tak pri sekvencnim cteni/zapisu. Jenomze tenhle server je prave primarne databazovy, bezi na nem MSSQL a nektere databaze jsou dost velke, do site je dale pripojen gigabitem atd. Data navic pravidelne zalohuji na pasku, takze na samotne disky dlouhodobe moc nespoleham. Kdyz bych pouzil RAID 1 tak budu mit polovicni kapacitu coz by nestacilo na prvotni urceni tohoto serveru, RAID 5 (cca 2/3) asi taky ne. Tak jsem tehdy pri instalaci zvolil tuto moznost. Je RAID 0 vseobezne opravdu tolik povazovan za tak spatny typ pole? Co by jste mi doporucoval? Diky

Zalezi na pouziti. RAID 0 se pouziva, kdyz potrebujes rychle pristupovat ke kratkodobym datum ( tedy rozdelana prace grafika - denne zalohovana atd. ), nikoli k trvalemu ulozeni. Protoze pri havarii jednoho z disku prichazis automaticky o vsechna data nezavisle na velikosti pole. Proste prijde uplne o vsechno.

Tak to jo, s tim jsem pocital (proto take ta pravidelna zaloha na pasku), ale nevedel jsem uz tolik to, ze do serveru se RAID 0 celkove tolik nehodi a ze je lepsi spis pro lokalni pouziti. Co by jste mi tedy na server, aby se vyuzila maximalni kapacita, doporucoval? Mam na mysli variantu kdy mam vice disku a chci z toho udelat jeden velky, souvisly virtualni disk. Nemam tedy zajem o RAID 1 ci RAID 5.

Mate pravdu, lepsi je vyssi bezpecnost nez vyssi kapacita a asi to na tu 5ku prehodim, i kdyz mam k dispozici jen ten jeden disk. Tyhle disky preci jen neco stoji a nemuzu ihned koupit zase disk dalsi... Ted me ale napada, jak to bude zase s tim prevodem? Jak pri konverzi RAID 0 > RAID 5, kdyz se pridava novy disk? Teoreticky by to melo byt OK, kdyz se pridava dalsi prazdny disk, nebo ne?

OK, je jasny, ze tohle je trosku risk a kompletni zaloha vsech dat je nezbytna a pak se da experiemntovat jakkoliv. Takze to tu uz dale rozvadet asi ani nebudu, byl by to svym zpusobem trosku zacarovany kruh. Zakladni fakta jste mi vsichni poradili a za to moc dik. A ten clanek vyse o RAIDech si rad pro pouceni a prehled prectu...

Jde mi jen o jednu vec a to rozsireni kapacity za soucasneho stavu. Kdyz ke stavajicim dvoum diskum v RAID 0 pridam onen novy disk tak se mi nabizi pokracovat v RAID 0 a nebo prejit na RAID 5, jenze u RAID 5 nenavysim novou kapacitu skoro o nic, jen zvysim aktualni zabezpeceni a nebo se pletu? Tuhle volbu bych videl aktualni az v pripade, kdybych pridaval treba dalsi dva disky. Mozna na to koukam ale opravdu ze spatneho uhlu. Ja jinak proti RAID 5 nic nemam a na jednom serveru mam toto pole vsude, jen jsem ted potreboval rozsirit diskovou kapacitu stavajiciho pole a pri prechodu z RAID 0 na RAID 5 ta kapacita moc nenaroste.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru