Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Přidání dalšího disku do diskového pole RAID 0

Zdravím, řeším přidání dalšího disku do serveru, kde jsou již dva disky v RAIDu 0. Zajímalo by mě, jestli tato rekonfigurace nezničí současná data a jen rozšíří diskovou kapacitu. Nikdy jsem to ještě nedělal a nemám si to ani kde nanečisto vyzkoušet. I když SW Dell OpenManage Server Administrator člověka vede pěkně tak jsem se ani v nápovědě nedozvěděl, jestli přidání dalšího disku do již existujícího pole nezruší současná data. V následném kroku se mě ještě navíc nabízí volba mezi RAID 0 a 5, i když se snažím jen rozšířit RAID 0. Předem moc děkuji za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
pokud si nejsi jistý, volej tech. podporu Dellu. Rádi ti tam poradí, případně i navedou. Předpokládá…
touchwood 28.01.2008 07:25
touchwood
Asi to tak pro jistotu udelam, Dell to jisti, diky za tip ;-) Jasne, je to disk od Dellu (i kdyz kou…
Brumík 28.01.2008 10:41
Brumík
ale firmware bude dozajista odlišný... já jen abys pak nebyl moc překvapený, až se ti ten raid rozp… nový
touchwood 28.01.2008 10:45
touchwood
To byla mozna chyba v pocatku, ale co uz... Volba pole byla ciste na me a vycet jsem, ze RAID 0 ma p… nový
Brumík 28.01.2008 10:52
Brumík
Zalezi na pouziti. RAID 0 se pouziva, kdyz potrebujes rychle pristupovat ke kratkodobym datum ( tedy… nový
JR_Ewing 28.01.2008 11:18
JR_Ewing
Tak to jo, s tim jsem pocital (proto take ta pravidelna zaloha na pasku), ale nevedel jsem uz tolik… nový
Brumík 28.01.2008 12:37
Brumík
Na severu se voli RAID tak, aby byl co nejvic bezpecny a odolny. Zkus se mrknout sem: http://pc.pora… nový
Jan Fiala 28.01.2008 12:54
Jan Fiala
Ja tedy doporucuji RAID 5 + 1 spare disk ( tedy kapacita rovna se disky-2 ). nový
JR_Ewing 28.01.2008 12:59
JR_Ewing
Mate pravdu, lepsi je vyssi bezpecnost nez vyssi kapacita a asi to na tu 5ku prehodim, i kdyz mam k… nový
Brumík 28.01.2008 13:17
Brumík
Opravdu nevim, jaky tam je radic a jak funguje pod nainstalovany OS. nový
JR_Ewing 28.01.2008 13:26
JR_Ewing
OK, je jasny, ze tohle je trosku risk a kompletni zaloha vsech dat je nezbytna a pak se da experiemn… poslední
Brumík 28.01.2008 14:00
Brumík
Jde mi jen o jednu vec a to rozsireni kapacity za soucasneho stavu. Kdyz ke stavajicim dvoum diskum… nový
Brumík 28.01.2008 13:04
Brumík

pokud si nejsi jistý, volej tech. podporu Dellu. Rádi ti tam poradí, případně i navedou. Předpokládám, že máš disk od Dellu (protože strkat tam "normální" disk z obchodu není až tak rozumné, protože obsahuje jiný firmware, což může udělat docela velký průšvih)

Asi to tak pro jistotu udelam, Dell to jisti, diky za tip ;-) Jasne, je to disk od Dellu (i kdyz koupeny jinde), protoze je tam navic nutnost mit jeste specialni SCSI suplik, bez nehoz bych do serveru ten disk ani nepridal a samostatne ted pry tento suplik neni ani k dostani. Navic je to uplne identickej disk jako ty predchozi dva, alespon co se typu a kapacity tyce.

ale firmware bude dozajista odlišný...

já jen abys pak nebyl moc překvapený, až se ti ten raid rozpadne.. u R0 je to docela fatální záležitost, narozdíl od R1. BTW, proč máš R0 na serveru, to opravdu nechápu.. to ti nezáleží na datech?

edit: aha - "disk od Dellu, i když koupený jinde" - pak snad ano.. :-)

To byla mozna chyba v pocatku, ale co uz... Volba pole byla ciste na me a vycet jsem, ze RAID 0 ma prumerne vyssi cteci/zapisovou rychlost, i kdyz pravda, prevazne asi jen u velkych souboru a tak pri sekvencnim cteni/zapisu. Jenomze tenhle server je prave primarne databazovy, bezi na nem MSSQL a nektere databaze jsou dost velke, do site je dale pripojen gigabitem atd. Data navic pravidelne zalohuji na pasku, takze na samotne disky dlouhodobe moc nespoleham. Kdyz bych pouzil RAID 1 tak budu mit polovicni kapacitu coz by nestacilo na prvotni urceni tohoto serveru, RAID 5 (cca 2/3) asi taky ne. Tak jsem tehdy pri instalaci zvolil tuto moznost. Je RAID 0 vseobezne opravdu tolik povazovan za tak spatny typ pole? Co by jste mi doporucoval? Diky

Zalezi na pouziti. RAID 0 se pouziva, kdyz potrebujes rychle pristupovat ke kratkodobym datum ( tedy rozdelana prace grafika - denne zalohovana atd. ), nikoli k trvalemu ulozeni. Protoze pri havarii jednoho z disku prichazis automaticky o vsechna data nezavisle na velikosti pole. Proste prijde uplne o vsechno.

Tak to jo, s tim jsem pocital (proto take ta pravidelna zaloha na pasku), ale nevedel jsem uz tolik to, ze do serveru se RAID 0 celkove tolik nehodi a ze je lepsi spis pro lokalni pouziti. Co by jste mi tedy na server, aby se vyuzila maximalni kapacita, doporucoval? Mam na mysli variantu kdy mam vice disku a chci z toho udelat jeden velky, souvisly virtualni disk. Nemam tedy zajem o RAID 1 ci RAID 5.

Na severu se voli RAID tak, aby byl co nejvic bezpecny a odolny.
Zkus se mrknout sem:
http://pc.poradna.net/article/view/72-diskova-pole- raid-jejich-vyhody-a-nevyhody

Nevím, proč jsi proti Raid 5, který by asi nejvíc vyhovoval bezpečnosti a tvým představám. Protože bezpečný RAID, jaký si představuješ by byl např. RAID 10, ale na to potřebuješ 2x tolik disků.

Mate pravdu, lepsi je vyssi bezpecnost nez vyssi kapacita a asi to na tu 5ku prehodim, i kdyz mam k dispozici jen ten jeden disk. Tyhle disky preci jen neco stoji a nemuzu ihned koupit zase disk dalsi... Ted me ale napada, jak to bude zase s tim prevodem? Jak pri konverzi RAID 0 > RAID 5, kdyz se pridava novy disk? Teoreticky by to melo byt OK, kdyz se pridava dalsi prazdny disk, nebo ne?

OK, je jasny, ze tohle je trosku risk a kompletni zaloha vsech dat je nezbytna a pak se da experiemntovat jakkoliv. Takze to tu uz dale rozvadet asi ani nebudu, byl by to svym zpusobem trosku zacarovany kruh. Zakladni fakta jste mi vsichni poradili a za to moc dik. A ten clanek vyse o RAIDech si rad pro pouceni a prehled prectu...

Jde mi jen o jednu vec a to rozsireni kapacity za soucasneho stavu. Kdyz ke stavajicim dvoum diskum v RAID 0 pridam onen novy disk tak se mi nabizi pokracovat v RAID 0 a nebo prejit na RAID 5, jenze u RAID 5 nenavysim novou kapacitu skoro o nic, jen zvysim aktualni zabezpeceni a nebo se pletu? Tuhle volbu bych videl aktualni az v pripade, kdybych pridaval treba dalsi dva disky. Mozna na to koukam ale opravdu ze spatneho uhlu. Ja jinak proti RAID 5 nic nemam a na jednom serveru mam toto pole vsude, jen jsem ted potreboval rozsirit diskovou kapacitu stavajiciho pole a pri prechodu z RAID 0 na RAID 5 ta kapacita moc nenaroste.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru