Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook na VŠ za 15000

Dobrý den,

v říjnu budu nastupovat na vysokou školu, kde budu potřebovat notebook. Notebook jsem nikdy neměl a vůbec se v nich nevyznám, proto bych se rád zeptal zde. Pokusím se zde vypsat vše, na co si vzpomenu, co by Vám mohlo pomoci mi pomoci, takže to asi bude trochu delší počteníčko :D

Na co notebook potřebuji?
- Nastupuji na VŠ, obor strojírenství a později zaměření robotika, tudíž kromě klasických textových, tabulkových programů atd., budu používat i nějaké 3D modelovací programy, simulace atd.

- Doma bych si na něm taky ve volném čase rád něco zahrál

- Nakonec taky na nějaké to běžné používání, internet, filmy atd.

Co očekávám a vyžaduji?
- Cenu okolo 15 000 (dejme tomu plus mínus 2000, ještě nevím, kolik přesně si vydělám, ale zůstaňme kolem té patnáctky)

- Teoreticky jedinou podmínkou, kterou notebook skutečně musí splňovat, je DVD mechanika a Wi-Fi.

- Od hraní neočekávám žádné zázraky, ačkoliv se v noteboocích nevyznám, tak vím, že na hraní je vždy lepší stolní PC, než notebook. Bohužel můj stolní PC dosluhuje a já si rozhodně nevydělám na notebook i stolní PC, tudíž to musím řešit takto. Rozhodně nečekám, že na něm rozjedu nejnovější hry ani na nejnižší detaily. Jak říkám, můj stolní PC je stará rachotina, která rozjela nejnovější hru z roku 2010, takže jsem zvyklý hrát málo náročné/starší hry :D. Co mě teď tak napadá, že bych na tom chtěl hrát je asi WoW, Heroes of the Storm, SWTOR, Assassin´s Creed II, World of Tanks, Skyrim atd. Bylo by samozřejmě super, kdybych na tom rozjel GTA V, ale jak říkám, neočekávám to a ani to není podmínkou. Samozřejmě ale čím výkonnější by byl, tím lépe. Takže tímto bych zároveň chtěl poprosit různé chytráky, aby se zdrželi bezvýznamných komentářů o tom, jak jsou notebooky na hovno, a jak se na nich nedá hrát atd. Jak říkám, nečekám zázraky a většinu zmíněných her jsem stejně rozjel i na té stolní rachotině s 256 MB grafikou a 2 GB RAM :D

- S výkonem ale souvisí chlazení. Bylo by dobré, aby vzhledem k ceně a hardwaru bylo kvalitní a v rámci možností dobře odvádělo teplo, nerad bych to usmažil. Případně, je dobré dokoupit alespoň domů chladící podložku? Funguje to?

- S velikostí teda moc nevím, jak říkám, budu ho nosit do školy (zatím vůbec nevím jak často, ale hádám, že denně asi ne), ale i používat doma, takže čím větší, tím lepší, ale zase ať to není nějaká pětikilová potvora. V tomhle ohledu asi budu potřebovat radu někoho zkušeného, co je ještě na přenášení přijatelná váha a velikost.

- Taky by bylo fajn, aby mi nějakou dobu vydržel, a abych nemusel za dva roky kupovat nový.

- Jakou značku vůbec nevím, slyšel jsem akorát od známých, že za žádnou cenu nemám brát Acer, že prý nejsou zrovna kvalitní, ale vůbec nevím.

Nový nebo repas?
- Momentálně dělám brigádně ve skladu, kde je jeden z našich zákazníků Dell. Od šéfa jsem dostal kontakt na servisního technika přímo z Dellu, který dělá repase notebooků. Jsou tři, čtyři roky staré, ale ten technik je komplet vyčiští, případně vymění baterii, disk, nahodí oficiální Windowsy. Šéf mi ho doporučuje, že na to, že je to použité, je to prý hodně kvalitní, funguje mu už hodně dlouho a v případě problémy prý není problém se domluvit na servisu. Chápu, že na tohle je asi těžké odpovědět, ale vyplatí se mi spíše kupovat nový nebo je lepší takovýto repas od odborníka?

No, to je asi vše, ale je možné, že jsem na něco zapomněl, takže to případně přidám do komentářů nebo se doptejte. Budu tedy skutečně rád za každou rozumnou radu a pomoc s výběrem :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud si přeješ na NB používat uvedené věci,tak samozřejmě nový,ne žádné vykopávky,které se můžou ho…
kozakl 17.08.2017 07:13
kozakl
Pokud bych teda měl jít do nového, mohl byste mi poradit trochu více, než jen "samozřejmě nový"? :)
Wedge 17.08.2017 07:45
Wedge
Tím začneme.Ještě to má být 15 nebo 17 " ? Zatím mrkni :https://www.alza.cz/lenovo-v310-15isk?dq=453…
kozakl 17.08.2017 08:58
kozakl
Notebook se 4 GB RAM a integrovanou grafikou ? Zřejmě pokus o vtip. Hrál jsem Heroes of the storm na…
Araneus84 17.08.2017 10:42
Araneus84
Vtip to asi není,tazatel zadává limit 15 tis. a netrvá na herním. Je to v podstatě požadavek na kanc…
forestek 17.08.2017 12:10
forestek
Tohle doufejme tazatele uvede do reality, ty zmiňované hry nejsou zrovna hry vhodné pro kancelářský…
Molseon 17.08.2017 13:51
Molseon
Jo, moje chyba, asi jsem to nenapsal zrovna nejlíp. Momentálně se raději ptám na notebook kolem 15k,…
Wedge 17.08.2017 20:06
Wedge
S tím HOTS je to myšleno jinak, pokud ti opravdu stačí to hrát v 720p na low při 25fps, tak nemůžeš…
Molseon 17.08.2017 21:22
Molseon
To máte pravdu no, říkám, jen jsem nečekal, že když jsem to rozjel na takové rachotině, že by s nima…
Wedge 17.08.2017 21:39
Wedge
Pokud se vám jej podaří sehnat za 17000kč tak by to bylo dobré, je potřeba kontrolovat větší prodejc…
Molseon 17.08.2017 22:03
Molseon
Jo, tak uvidím, jak mi to teda vyjde a kolik se mi podaří vydělat navíc. Až budu vědět přesnou částk…
Wedge 17.08.2017 22:08
Wedge
Určitě pak obnov tohle vlákno a poradíme. poslední
Molseon 18.08.2017 10:20
Molseon

Notebook se 4 GB RAM a integrovanou grafikou ? Zřejmě pokus o vtip.
Hrál jsem Heroes of the storm na 3 roky starém asusu (i3 + vlastní grafika + 4 GB RAM kupovaný tehdy za 12 tis.) a bylo to doslova peklo,takže kupovat si v dnešní době horší konfigurace od Lenova a zaplatit za ni o 5 tis. víc nemůže normální člověk udělat. Alt+tab ze hry do win nebo jen omylem zmáčknutá klávesa do win znamená 2 minuty čekání než se pamět naswapuje na disk. Až po koupení 8 GB Ram začal notebook fungovat normálně rychle.
Výše uvedený nový asus je jednoznačně nejlepší volba s poměrem cena/výkon v případě nového notebooku.
Tazatel sem bohužel nenapsal parametry repasu od Dell, takže není s čím srovnávat.

Tohle doufejme tazatele uvede do reality, ty zmiňované hry nejsou zrovna hry vhodné pro kancelářský notebook, stejně tak si nejsem jistý zda programy na 3D modelování jsou zrovna pohodlné na kancelářském procesoru.
Pokud jde o nový notebook do 15K tak tady žádný zázrak asi nikdo nevykouzlí. Já jen nechápu proč pokud má takové požadavky, tak není schopný přihodit 5K a koupit něco lepšího?

Těch 5000kč je dnes otázka 10 denní brigády, takže mi nepřijde logické ušetřit 10 dní za cenu toho, že budu pak použivat další 3 roky nějakej plastovej šunt s usporným procesorem.

Jo, moje chyba, asi jsem to nenapsal zrovna nejlíp. Momentálně se raději ptám na notebook kolem 15k, protože to je jistota, kterou vím, že budu mít. Ovšem je možné, že budu mít 17; 19, to zatím bohužel nevím, záleží ještě na tom, kolik budu mít práce a kolik dnů mě bude šéf potřebovat. Takže jak říkám, skutečně raději zatím počítám s tou levnější variantou, byť asi budu mít trochu více.

Co se parametrů zmíněného repasu od Dell týče, tak chápu, že je to dost blbé, když to není s čím porovnat, ale nepsal jsem je zde, protože je ani sám neznám. Když jsem mluvil s tím technikem, tak mi říkal, že si mám ujasnit, co přesně chci a podle toho by pravděpodobně byl schopný mi něco sehnat a upravit (např. vyměnit HDD za SSD, dát novou baterii atd.). Mohl bych ale zkusit dát mu nějaké detaily a zjistit, jestli by už byl schopný mi dát vědět přesnější parametry.

Co se např. toho HotS týče, tak to hraju i nyní na svém, sice stolním, PC, které má skoro 10 let starou grafiku s pamětí 256 MB, 4 GB RAM a jen dvoujádro procesor. Sice to jelo na nejnižší detaily a načítalo to déle, ale potom to jelo naprosto plynule. A když to rozjel tenhle vrak, čekal jsem, že nový notebook by s tím neměl mít nějaký větší problém. Ale jak říkám, v noteboocích se nevyznám a právě proto se Vás tady ptám :)

Jak jsem říkal, jedinou skutečnou podmínkou je Wi-Fi, mechanika, operační systém a to, aby mi to dobře sloužilo hlavně na škole (tudíž krom klasické práce např. na to 3D modelování). Zbytek, jako například zmíněné hry, nejsou podmínka, spíše to bylo moje očekávání, že takovéto věci by to snad mohlo rozjet (klidně na nejnižší detaily), ale právě z těchto všech důvodů se tady ptám: abyste mi doporučili něco, co splňuje mé podmínky a případné další přání nebo, jak říkáte "mě uvede do reality" :) Stejně tak jsem nikde neřekl, že chci kancelářský notebook, já nevím, co je vhodné na práci, a aktivity, které bych na něm vykonával a to je další důvod, proč se ptám :)

S tím HOTS je to myšleno jinak, pokud ti opravdu stačí to hrát v 720p na low při 25fps, tak nemůžeš sáhnout vedle u kdejakýho notebooku za 15000. Pokud máš nějaký vztah ke hrám a plánuješ u nich nějaký ty hodiny strávit, nevidím důvod je při tvé investici peněz hrát podřadně.
Ono jsou to detaily, ale u stolního pc nemusíš řešit, že se ti potí ruka, protože je celej notebook teplej. Nebo časem tím teplem degraduje výkon atd.

Vždy je dobrý mít dostatečně silný procesor, aby ty hry co plánuješ hrát ho zatěžovali co nejméně, pak si zachová přijatelné teploty, životnost a i tvůj herní zážitek bude lepší. Takže je dost možný, že seženeš notebook za 15000 kde si svoje hry zahraješ, protože je utáhne, druhá věc je ta, že u toho bude celou dobu větráček na maximum aby to sotva uchladil což nejen zkrátí jeho životnost ale otravuje i další lidi kolem tebe.
Ať si koupíš cokoliv, dohlídni na to aby to nebyl procesor typu U ( v názvu procesoru). Jsou to usporné procesory opravdu nevhodné na hraní 3D her. Lepší volbou jsou procesory s označením M, ty mají o něco málo snížený výkon a uplně nejlepší jsou procesory H Q. Kde máš zajištěné, že procesor je v rámci možností plnohodnotný a čtyřjádrový. Takový procesor ti právě ušetří spousty trápení, jediná jeho nevýhoda je, že má třikrát větší spotřebu, ale to dohání mnohem větším výkonem.

To máte pravdu no, říkám, jen jsem nečekal, že když jsem to rozjel na takové rachotině, že by s nima mohl mít i nový notebook (byť chápu, že ta cenová kategorie, ve které hledám, není zrovna nic extra) nějaký výraznější problém, ale vaši radu ohledně procesorů rozhodně zohledním :) Každopádně, zatím mě tedy nejvíce zaujal ten MSI, který jste mi doporučil níže, teoreticky by mi to na něj mohlo vyjít a vybavení vypadá hodně dobře. Ten už by zřejmě neměl problém jak s prací v nějakých náročnějších programech, tak s těmi hrami, že?

Pokud se vám jej podaří sehnat za 17000kč tak by to bylo dobré, je potřeba kontrolovat větší prodejce, občas se tam objeví rozbalený a nebo zánovní kus za super cenu, jinak jsou tyto notebooky standartně nad 19000kč.
Řekl bych, že tak 99% notebooku pod 17000kč je osazeno U řadou procesorů, což výběr dost komplikuje, protože pro lepší kousek je opravdu potřeba připlatit.
Logicky zde platí, že těch 5000kč připlatek k 15K, může katapultovat k těm notebookům, které prostě jsou výkonem někde jinde (mají 4 jádra a min. 950m a výš). Nejen, že to zaručí zmíněnou rezervu a notebook se u starých her sotva zapotí, ale taky je možnost hrát nové hry na skromnější nastavení a pohodlnější práce s 3D programy.

Jo, tak uvidím, jak mi to teda vyjde a kolik se mi podaří vydělat navíc. Až budu vědět přesnou částku, mohl bych se vám případně znovu ozvat a poradil byste mi přesněji? Vím, že zatím je to takové neurčité, ale chtěl jsem se právě poptat už nyní, ať mám už alespoň nějaký přehled a tipy, co a jak :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru