Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Bootovani z USB, nekompatibilní flashky?

Xoxo doteraz som si myslel ze mas znalosti
Za prve ja robim BIOS vo vyvoji motherboardov, 17rokov kazdy bozi den pozeram 8hodin do zdrojakov BIOSu chapes to?
Za druhe pri turbe mozu ist vsetky core na maximum, turbo je komplexny mechaniymus kde si CPU sam komunikuje s DC menicmi ze jak su zatazene a jake maju teploty, sam si kontrluje ci prekracuje TDP a o kolko, a napr. u skylake a kabylake mobilnych uplne bezne ide pri turbe prvu polminutu vsetko na max. Ze to nevies len ukazuje ze nemas znalosti.
Za tretie legacy boot (nezavisi od toho ci doska ma UEFI bios alebo ne, legacy boot vedia vsetky dosky) funguje nezavisle na suborovom systeme, BIOS nacita do pamate len MBR, a skoci nan. Aby fungoval legacy boot musia byt splnene nasledujuce podmienky:
1. Nejaky oddiel musi byt aktivny
2. V MBR musi byt kod ktory nacita ptrvy sektor aktivneho oddielu a skoci nan.
3. V prvom sektore aktivneho oddielu musi byt kod ktory pozna filesystem a nacita bootloader a spusti ho.
Jaky je tam suborovy system je uplne uprdele, moze tam byt aj ext3 ext4 durkoOS alebo cokolvek, bootsektor v pddieli je od vyrobcu OS a pozna ten filesystem.
Alebo pre USB sticky je mozne mat bigfloopy format bez MBR (tak to defaultne formatuje dementny Windows ak tam neni mbr), v tom pripade odpada MBR aj oddiely a len bootsektor OS musi byt zapisany v prveom sektore disku. Ale linux s tym asi nebude vediet pracovat.
Za stvrte len u UEFI bootu sa BIOS zaobera filesystemom, a to tak ze ak najde FAT32 a boot.efi subor v patricnej zlozke tak ponukne UEFI boot. Dotazovatel ale nema UEFI bios. (.. a existuju aj ine sposoby uefi bootu, ten FAT32 ani tam neni nutny)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny