Předmět Autor Datum
To nejsi sám schopen si to porovnat zde? https://www.kaspersky.com/free-antivirus
ajavar 05.01.2018 22:33
ajavar
Tam ovsem porovnani neni. Sam Kaspersky se totiz porovnani Kaspersky Antivirus a Kapsersky Free Ant…
RedMaX 05.01.2018 22:43
RedMaX
Bude zajímavé sledovat, jestli se bude Kaspersky sám kanibalizovat, předpokládám, že může jít o mark…
rest 05.01.2018 22:48
rest
Kaspersky Antivirus ma predplatitele a tak nemuze tenhle antivir zrusit nebo rict, ze i ten zadaco j…
RedMaX 05.01.2018 23:14
RedMaX
Já to teď trochu studuji, protože jsem kdysi používal Kerio, po jeho konci přešel na Sygate a po jeh…
rest 05.01.2018 23:55
rest
Presne jak pises, antivir z titulu sve funkce musi proniknout hluboko do systemu, hloubeji nez pripa…
RedMaX 06.01.2018 00:30
RedMaX
chci mít aspoň základní kontrolu nad komunikací počítače s internetem. pokud si nechceš hnojit pc n…
ledníbrtník 06.01.2018 22:21
ledníbrtník
To mluvíš o Comodu? Mně je jedno, který program použiju. Pokud je ve Windows 10 zabudovaný firewall…
rest 06.01.2018 23:22
rest
znám jen starý wirewall comodo a to byl mrchosoftu nadbíhající děravý shit. předpokládám, že se od t…
ledníbrtník 07.01.2018 00:08
ledníbrtník
Comodo je strasny a hlavne odinstalace je rucni mazani souboru a registru, protoze to odinstalovat n… poslední
RedMaX 07.01.2018 01:50
RedMaX
V podstatě u verzí Windows 8.1 a 10 se tyto ativiry (Avast,AVG,Avira,Kasper.) chovají jako viry. Mís…
kozakl 06.01.2018 08:27
kozakl
Dneska jsem pročítal články o antivirech publikovaných během r. 2017 (i v angličtině) a skutečně to…
rest 06.01.2018 17:51
rest
Naopak na routeru je ochrana zakladni. Ta by mela zabranit nejvetsimu poctu pokusu o prunik. Turris…
RedMaX 06.01.2018 17:56
RedMaX

Tam ovsem porovnani neni.

Sam Kaspersky se totiz porovnani Kaspersky Antivirus a Kapsersky Free Antivirus vyhyba a oba produkty porovnava jen s celkovym resenim Kaspersky Internet Security, ale ne mezi sebou. Z toho ale muzeme vyjit a provest srovnani sami.

https://www.kaspersky.com/antivirus

https://www.kaspersky.com/free-antivirus

Kaspersky Free Anti-Virus

Protects against viruses, spyware, phishing & dangerous websites

Kaspersky Anti-Virus

Protects against viruses, spyware, phishing & dangerous websites

Combines security & efficiency – so your devices can keep performing

Simplifies security management… saving you time, effort & hassle

---

Vidim to tak, ze obe reseni budou v podstate stejna nebo co do efektivni ochrany velmi podobna.

Bude zajímavé sledovat, jestli se bude Kaspersky sám kanibalizovat, předpokládám, že může jít o marketingovou reakci na stažení tohoto antiviru z US a UK počítačů, proto nabídli verzi zdarma. Uvažuji o instalaci Kaspersky Free AntiVirus spolu s Comodo Firewallem.

Kaspersky Antivirus ma predplatitele a tak nemuze tenhle antivir zrusit nebo rict, ze i ten zadaco je stejny. Postupne si myslim, ze ale placenou verzi utlumi a bude se soustredit na Internet Security a Total Security (Total je relativne nova vec).

Free verze je spis reakci na zvysujici se podil uzivatelu s Windows Defender.

Sam mam dva OS:

Win7 - Microsoft Essential Security + PrivateFirewall 7

Win10 - Windows Defender + TinyWall Firewall

---

On totiz PrivateFirewall na Win10 nebezi. TinyWall ma pomerne jiny koncept, kdy u beznych personal firewallu bezi vsechno a zakazujes co nechces, tak u TinyWall nebezi nic a povolujes co chces. Je to teda trochu slozitejsi, ale zvykam si. Bohuzel TinyWall ma jednu dosud neopravenou chybu, ze se treninkovy rezim sam po chvili vypina, ale ikona se nezmeni. Uzivatel nabyde dojmu, ze je v treninkovem zaznamenavacim modu, ale je v beznem a nic krome whitelistu neprojde. To je hrozne matouci.

---

Jestli pouzivas novou verzi Comodo Firewall, tak te docela lituju, protoze ten smejd si dela co chce a navic ma dost problematickou odinstalaci. Ja driv pouzival jak Comodo Firewall, tak Comodo Internet Security a az do nove verze, myslim vysla nekdy koncem leta, to bylo super, ovsem to zhorseni bylo desive.

Takze jo, pokud neveris Microsoftimu reseni, tak Kaspersky Free Antivirus asi bude dobry napad. Otazka je jaky nasadit firewall (hlavne pokud mas Win10).

Já to teď trochu studuji, protože jsem kdysi používal Kerio, po jeho konci přešel na Sygate a po jeho prodeji Nortonu jsem přešel na Comodo Firewall. Jsem laik, ale přesně jak píšeš, chci mít aspoň základní kontrolu nad komunikací počítače s internetem. Defaultně zakázaná komunikace a postupné povolování by mi vlastně vyhovovalo, na druhou stranu nejsem expert a jednoduchost Comoda mi vyhovovala. Nicméně přesně jak píšeš, sleduji zbytečné nabobtnávání Comoda a poslední rok divné chování.

Teď kupuji nový PC s Windows 10 Pro, což vede k přehodnocení mojí politiky zabezpečení PC.

Tady nějaký expert https://www.cnews.cz/souboj-bezpecnostnich-expertu-jsou-antiviry-prinosne-nebo-je-mame-zahodit/ píše, že by na počítač antivirus neinstaloval, a s podobnými názory se poslední rok na blozích a informačních serverech setkávám často, antiviry bobtnají a paradoxně se stávají pro laiky nebezpečné, navíc, pokud útočník (virus) ovládne antivirový program, získá kontrolu nad počítačem. Tolik jsem si odnesl z četby, sám tom vím prd.

Z diskusí dobře vycházel Kaspersky, proto o něm uvažuji jako o horkém kandidátovi. Ten expert z Mozilly se ale pozitivně vyjadřuje o Windows Defender, koukal jsem na něj a přijde mi zase až moc jednoduchý bez možnosti detailnějšího nastavení a dle screenshotů vypadá docela neobvykle oproti jiným antivirům.

Presne jak pises, antivir z titulu sve funkce musi proniknout hluboko do systemu, hloubeji nez pripadny vir, aby ho ten neodstrelil. No a jakakoli zranitelnost antiviru je pak zranitelnosti navic oproti tem, kteri zadny antivir nemaji.
Navic Windows Defender tam v tech Win10 proste je a muzes ho maximalne vypnout.

Osobne pouzivam ten Defender a nemam problem, nejake detailni nastaveni nebo nejake pokrocile zasady to nema, proste si to nekde na pozadi vykonava nejakou svoji cinnost a nevotravuje, idealni pro uzivatele. Jednou za pul roku, podle toho jak to vyjde si pro jistotu necham preskenovat pocitac free aplikaci Kaspersky Security Scan (akorat pozor pri instalaci se tam Kaspersky snazi vnutit nejaky svy nesmysly, ale jde to jednoduse odmitnout).

Nicmene pokud se rozhodnes pro Kapsersky Free Antivirus, tak myslim, ze to nebude spatna volba, to uz si musis rozhodnout sam.

---

Napodobne s firewallama: Kerio pak z toho byl nejak Sunbelt, potom Sygate, potom Comodo, potom uz nevim proc Check Point ZoneAlarm (strasne), PC Tools Firewall Plus (vyborny ale skoncil), zpet na Comodo Firewall (bohuzel od leta nepouzitelny), potom jeste chvilku PrivateFirewall 7 (prestal fungovat na Win10 s Fall Creators updatem, nove verze uz nebudou) a ted ten TinyWall.

Ono uz toho moc neni. Bud placene nebo free verze osekana tak, ze je lepsi pouzivat klasickej Windows Firewall. Kdybys nahodou neco objevil, tak dej sem vedet. (dik)

To mluvíš o Comodu? Mně je jedno, který program použiju. Pokud je ve Windows 10 zabudovaný firewall v rámci Defenderu dostatečná ochrana, asi mi bude stačit. Ale zatímco články z roku 2017, které jsem četl, chválí antivirus od Windows, tak k firewallu se staví kriticky. Proto mu nedůvěřuji.

znám jen starý wirewall comodo a to byl mrchosoftu nadbíhající děravý shit. předpokládám, že se od té doby museli vyvinout.
ale comodo je mi ukradené, měl jsem na mysli všechny firewally třetích stran.

proto jsem tu dal odkaz na tcpview. samozřejmě je to použitelné jen pro jistotu na kontrolu možných unikajících informací nebo downloaderů malware.
kdežto firewall může chránit i proti příchozím útokům - pokud to má v domácí lan za routerem smysl.

jedna technická: zaplacené články v časopisech nemají na funkčnost defenderu žádný vliv. já chválím jeho zaměření a to, že na rozdíl od jiných antivirů moc neškodí.

Comodo je strasny a hlavne odinstalace je rucni mazani souboru a registru, protoze to odinstalovat nejde. Pokud je dobra konstelace hvezd a proces odinstalace se nahodou dokonci, tak staci odmazat asi pulku jeho zbytku, pokud ne, tak je mozna rychlejsi reinstal Windows. Comodo se bohuzel zmenilo na stejny vsivaky jako je Iobit a dalsi jim podobny znefunkcnovaci Windows.

V podstatě u verzí Windows 8.1 a 10 se tyto ativiry (Avast,AVG,Avira,Kasper.) chovají jako viry. Místo nějaké praktické činnosti jen stále otvírají různá okna o svých jiných verzích,o tom a kolik nachytaly (vymyšlených) souborů a premiantem v tom je AVG a Avast. Nové Windows mají svoji ochranu a soft třetích stran nepotřebují. Maximálně občas projít PC nějakým MBS. Nebo online skenerem od Esetu.

Dneska jsem pročítal články o antivirech publikovaných během r. 2017 (i v angličtině) a skutečně to vypadá, že odborná veřejnost se přiklání k tomu, na Windows 10 žádný antivir neinstalovat a aktivovat pouze antivirovou ochranu Windows Defender. Tak to tak asi udělám a doufám, že rozhodnutí nebudu litovat :) Jsem sice poučenější laik, ale přece jen si netroufám používat počítač bez ochrany.

Nicméně firewallu ve Windows příliš nedůvěřuji. Asi opět nainstaluji Comodo Firewall a uvidím po pár měsících, jestli vyhovuje nebo ne. Nějaká základní ochrana by měla být na routeru, koupil jsem Turris Omnia, tak si zkusím pohrát i s jeho nastavením.

Naopak na routeru je ochrana zakladni. Ta by mela zabranit nejvetsimu poctu pokusu o prunik. Turris Omnia by mel mit k dispozici slusne nastaveni a vysledek by mel poskytnout vcelku slusnou ochranu, ja mam jiny router, tak ti nedokazu poradit konkretne, ale urcite se tomu venuj a nastav si to predevsim tam.

Edit: Pouzij Windows Defender a za mesic dva si pocitac projed pres ten Kaspersky Security Scan. To je jen vyhledavac viru, nic odvirovat nedokaze a nema zadnou rezidentni kontrolu, takze se do systemu nezazira. Mne nikdy nic nenasel, takze mam PC cisty a mam jen Windows Defender. (Podstrcil jsem do pocitace vir v jednom cracku, kde vim, ze opravdu vir je a to ten Kaspersky nasel, takze mam i jistotu, ze opravdu vyhledava, ale narozdil od mnoha jinych si nic nevymysli a pokud ma pocitac clovek cisty, tak opravdu zahlasi 0 viru. :-))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru