Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem CNC a NC nebo mechatronika

Už se to blíží a já budu muset podat zapisový lístek... Ale nevím, jakou z techto dvou specializaci si vybrat. Co myslíte, že je lepší pro budoucnost? Co bych třeba už využila i ve 3. a 4.rocniku jako na brigády...? Já jsem hodně slyšela, že v budoucnu se bude víc hodit ta mechatronika, ale tedkom pořád shánějí lidi na CNC...
Pak je tam jedna specializace a to je automatizace a informatika. Zbytek specializaci mě už nelákají.
Jinak druhý obor jsem si dala strojírenská technická administrativa ( napůl ekonomka, napůl technika ), ale to protože jsem měla strach z toho, že budu jediná holka ve třídě a ještě k tomu blbá a všichni mě budou odsuzovat... Teď už se moc nebojím...

Předmět Autor Datum
Automatizace a informatika.
Obor 29.04.2018 09:31
Obor
Proč zrovna tohle? I když já chápu proč no:DD Ale tak zrovna tahle speciakizace mě neláká, tak jako…
Lea1234 29.04.2018 09:33
Lea1234
CNC? V tom případě si napřed odpověz sama, zda tě baví obrábění kovů, protože to v tom z velké části…
Prasak 29.04.2018 10:46
Prasak
To se neboj. Já dost dobře vím, co obnáší co:D Co bys mi doporučil do budoucna? Mě zatím nejvíc táhn…
Lea1234 29.04.2018 11:02
Lea1234
Mechatronika je docela neprůhledný obor, možná bys byla zklamaná, co se od tebe bude chtít. V IT (pr…
mif 29.04.2018 11:08
mif
Myslíš? Já jsem slyšela, že dneska je ekonomů víc než dost a ani VŠ nemůžou najít práci. Natož aby j…
Lea1234 29.04.2018 11:18
Lea1234
No nevím, jestli to dělá každý, když v IT lidi prý celkem chybí... A to, že jsem ''cérka'' je úplně…
Lea1234 29.04.2018 11:22
Lea1234
Já chápu, že ty to jako "cérka" tak nebereš, ale v technických oborech dominují chlapi, takže až bud…
Prasak 29.04.2018 11:51
Prasak
Ne nadarmo se říká ... devatero řemesel, desátá bída ... Tím nijak neneguju chytrou hlavu, všeobecný…
Obor 29.04.2018 11:26
Obor
Přijde mi, jako by první část odpovědí říkala, že je lepší, když budu umět jednu věc pořádně, než od…
Lea1234 29.04.2018 11:40
Lea1234
na brigády musíš mít štěstí. větší firmy tě nebudou k ničemu pouštět - zaučování někoho jim zabíjí č…
lední brtník 29.04.2018 11:27
lední brtník
Já chci jít na vš, takže se možná necim jiným živit budu...:D Ale hodně lidí z prumky v tom oboru po…
Lea1234 29.04.2018 11:42
Lea1234
V každém případě bych se snažil předejít vystudování oboru na SŠ, který mi v profesním působení nebu…
Obor 29.04.2018 11:50
Obor
Ve všem souhlasím a i ty stejný příklady a hodně věcí co jsi mi napsal jsem si hodně krát rikala tak…
Lea1234 29.04.2018 12:34
Lea1234
Pak je tu ještě jedna možnost a to obrátit se na specialistu z pedagogisko-psychologické poradny. On…
Obor 29.04.2018 14:20
Obor
Mně to vůbec nepomohlo. Jediný co mi řekli bylo, že jsem ve všem nadprůměr, mám výborný numericky my…
Lea1234 29.04.2018 14:32
Lea1234
Na automatizaci (mechatroniku) je logický myšlení potřeba. A u programování zvláště.
Prasak 29.04.2018 14:43
Prasak
Co zkusit uvažovat z druhého konce? Vím, nemusí to být lehké, ale stojí za to to zkusit. Zamyslím s…
Obor 29.04.2018 15:04
Obor
Chápu, spousta z těch věcí jsem si řekla taky... A ptát jsem se byla u jednoho typka, který pracoval…
Lea1234 29.04.2018 17:44
Lea1234
Já bych to až tak nehrotil. Pokud nebudeš studovat nějaký úplně nepoužitelný obor o nesmrtelnosti ch… poslední
Yarda 29.04.2018 19:27
Yarda

CNC? V tom případě si napřed odpověz sama, zda tě baví obrábění kovů, protože to v tom z velké části je.

Mechatronika je naopak z velké části elektro, k tomu pneumatika, hydraulika, mechanika, ale to není až tak kritický. Programování - jak počítače, tak automaty (PLC).

Mechatronika je docela neprůhledný obor, možná bys byla zklamaná, co se od tebe bude chtít. V IT (programování etc.) dneska dělá každý, kdo má díru do prdele (podle toho to aji tak vypadá ]:)) - dnes bych do toho nešel. Celkem rozumně zní ta technická administrativa - jsi cérka, tady bys IMHO mohla mít budoucnost. Jen můj názor...

Myslíš? Já jsem slyšela, že dneska je ekonomů víc než dost a ani VŠ nemůžou najít práci. Natož aby ji našel stredoskolak... A prý když tam mám polovinu předmětů ekonomických a polovinu strojírenských, tak je to michanina a ani jedno z toho neumím pořádně...
Já jsem si říkala, že bych si udělala sš prumyslovku a potom třeba VŠE ( nebo něco jinýho, podle toho, co mě bude bavit )
Teď jsem úplně ve stresu z toho, co si vybrat:DD

Já chápu, že ty to jako "cérka" tak nebereš, ale v technických oborech dominují chlapi, takže až budeš shánět místo v oboru, tak se na tebe budou dívat trochu skrz prsty. To je bohužel realita, kterou nikdo nahlas nepřizná. Od ženských se očekává obvykle něco jinýho, než že budou programovat výrobní automat. Osobně jsem ještě žádnou takovou nepotkal.
Takže si v první řadě odpověz, zda na to vše máš opravdový talent, protože pokud nebudeš opravdu dobrá v oboru, tak v tom nikdy dělat nebudeš. Ne, že bys nechtěla, ale že dostanou přednost osoby s pindíkem.

Ten obor technická administrativa bude asi obnášet něco takovýho, že budeš někde ve fabrice dělat dokumentaci, objednávat náhradní díly, teoreticky i třeba vedoucí údržby. Prostě budeš vědět něco o tom, k čemu děláš papírování.

Ne nadarmo se říká ... devatero řemesel, desátá bída ...
Tím nijak neneguju chytrou hlavu, všeobecný rozhled a širší záběr. Takoví lidé určují směr, protože jsou schopní přemýšlet v souvislostech napříč obory. Tam kde je takový schopný člověk jako ryba ve vodě, mnohdy označovaný za podivína až blázna, tam ostatní vůbec nechápou ...

na brigády musíš mít štěstí. větší firmy tě nebudou k ničemu pouštět - zaučování někoho jim zabíjí čas.
menší firma když někoho vezme, nebude jen tak plýtvat nevyužitým člověkem.

cnc - strojní klasika.
mechatronika - tam bych viděl základy pro konstruktéry. možná pod to patří i běžné řízení pomocí simatic. (edit: aha, viz prasak výše)

ale není třeba to přísně dělit, nakonec se budeš z 99% živit něčím jiným, než na co nastoupíš na průmyslovku.

V každém případě bych se snažil předejít vystudování oboru na SŠ, který mi v profesním působení nebude k ničemu. Jakou má logiku studovat teorii něčeho a pak jít v praxi dělat něco jiného? Smyslem studia je připravit se na následující ...
To samé platí ve smyslu přechodu ze SŠ na VŠ. Příklad, určitě je pro mě důvěryhodnější mladá lékařka, absolventka medicíny, která předtím vystudovala SŠ zdravotní, než nějaký gymnazista který následně vystuduje medicínu. Ano, naznačuji tím, že je dobré jít cestou, aby student už během studia SŠ nabíral praxi. Teoretik s maturitou ze SŠ příliš šancí nemá.

Doplněno:
Ještě jeden pohled - studium a praxe s ním spojená mi má pomoci vytrénovat myšlení, prostě potrápit mozkovu. Vytrénovaná hlava si pak poradí s kdečím, i v soukromém životě. Lidé kteří vystudovali způsobem že se naučili přes noc na zkoušku a druhý den jim to buď namazali nebo to studenti opsali, takových je dost, k jeich smůle, v praxi pak trpí oni i jejich okolí.

Dobře zvolený obor na SŠ např. elektroprůmyslovce automatizační technika pomůže vytrénovat mozkovnu. Není nutné umět všechnu teorii, nutné je umět efektivně vyhledávat informace, chápat psaný text a nutná je samostatnost. Pokud má člověk vyniknout, musí se naučit přemýšlet a chodit vlastními cestami a nejít úplně s davem.

Ještě zásadní dodatek - nutné je naučit se učit dříve než v prvním ročníku na VŠ. Spousta lidí se neumí čit. Sebedisciplína, vytrvalost ... to chybí většině lidí.

Pak je tu ještě jedna možnost a to obrátit se na specialistu z pedagogisko-psychologické poradny. On může být schopný otestovat, posoudit osobnost, lze s ním konzultovat a může dát doporučení (to je prevence, aby člověk nešlápl totálně mimo, např. když ho tlačí rodiče a tím si sam sobě cosi dokazují, mnohdy si plní svá přání, dosud nesplněná, která sami nebyli schopní realizovat). Vím, že některé učitelky na ZŠ to dělají, aniž by k tomu měli glejt. Pak jsou takové, které jdou za tím, aby to měly papírově kryté, že takovou podporu můžou žákům poskytovat. Ve slutečnosti jim to zvedá plat, byť o pár stovek, ale pomůže jim to a právě proto to často dělají. Určitě bych raději věřil někomu, kdo vystudoval psychologii a je praktik, než někomu kdo prošel kurzem rychlokvašek.
V neposlední řadě je dobré opravdu pečlivě zvážit jak půjde dál život. Např. odejít z Aše do prahy na internát a studovat SŠ, pak se sebrat a jít studovat do Brna VŠ ... člověk je všude a vlastně nikde doma. Je to takový kočovný život o ničem. Zpřetrhané vazby s kamarády, přáteli a mnohdy i rodinou. Je dobré si ujasnit, jestli zvládám jazyky a předpokládám, že se v nich zlepším a půjdu pracovat do světa.
Omlouvám se, že asi píšu v rychlosti zmatečně, ale snad se to dá mezi řádky vyčíst a trochu pochopit. Budiž to dobrým odrazovým můstek pro další uvažování a rozhodování se.

Co zkusit uvažovat z druhého konce? Vím, nemusí to být lehké, ale stojí za to to zkusit.

Zamyslím se nad tím, jaká práce mě bude v životě naplňovat a hlavně bavit. Představím si to jako Kolbenku, kde bud otrocky tepat 6-14:30 hod. Představím si to jako svoji soukromou firmu s tím, že si vybírám k sobě schopné a potřebné lidi. Musím uvažovat, že vše zestereotypní. Vyberu si VŠ tak, aby mě dopřipravila na profesi. SŠ si vyberu tak, aby mě připravila na VŠ atd. Ještě jedna podstatná myšlenka a tou je soběstačnost a samostatnost. Dnes lze již podnikat od brzského mládí. Živnost vystaví i mladšímu 18 let. Narážím na to, že člověk může být skřípnutý a omezený tím, že si chce otevřít živnost a stát mu brání a přitom je student velmi schopný, ale nemá peníze a potřebuje si vydělat, aby se uživil už během střední školy.
Pokud člověk není hlupák, tak mu protisměrné uvažování až tak nelogické nepřijde. Prostě jinou variantou je, vzít to alternativně od druhého konce.

Pak je ještě možnost, jít za majitelem firmy, kde vím, že se můžu z těch a těch oborů uplatnit a ptát se ho, jací lidé mu chybí, jaké znalosti a schopnosti postrádá u svých lidí, jaké dovednosti jeho zaměstnancům chybí ... takoví lidé jsou pamětníci a zažili na vlastní kůži vývoj na trhu práce, úpadky i pokroky lidstva.

Já bych to až tak nehrotil. Pokud nebudeš studovat nějaký úplně nepoužitelný obor o nesmrtelnosti chrousta, ty technické obory se do jisté míry prolínají a je dost důležité, co tě zaujme a budeš se tomu věnovat během studia. Třeba já jsem se dostal (vlastně tehdy mi byla přidělena) na specializaci "spojovací technika" (telefonní ústředny) a jediné co jsem si z toho odnesl bylo rozhodnutí, že s tím nechci mít nic společného (a taky jsem neměl). Při výběru povolání jsem využil znalostí co jsem se k nim dostal během studentské vědecké činnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru