Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kde může být chyba v nabíjení mobilu Siemens C35i?

Mám starý mobil Siemens C35i, který používám, ve spojení s resetátorem PG-3, na dálkové ovládání el.topení na chatě, pomocí mobilu. Paeger-resetátor funguje bez problémů, ale u mobilu, který je k celkové funkci zažízení nutný, došlo k takovéto závadě při nabíjení akumulátoru.
Po zapojení na nabíječku dojde (měřeno) k napojení mobilu na nabíjecí zdroj (na zdroji je bez zatížení 5,2V DC) a proud krátkodobě projde kolem 350 mA. Při tom poklesne napetí na cca 4,9V. Ale ihned proud přestane procházet, napětí se opět vrátí na 5,2V a do mobilu nabíjecí proud "neteče". Ale přitom na displayi mobilu zobrazuje ikonka, že je mobil dobíjen.
Pokud tedy je mobil ve spojení s pagerem, který má vlastní nabíjecí zdroj, pro občasné automatické dobíjení aku mobilu, což je pro stálý pohotovostní provoz nutné, ten není tedy dobíjen a po určité době, když dojde k vybití aku (který byl nabit na jiném mobilu), funkce zařízení je ukončena, neboť mobil přestane fungovat.
Jde zřejmě o to, že se nějakým způsobem, po zapojení nabíječky, "zablokuje", někde v mobilu, průchod proudu do aku, ale mobil, podle diagnostiky (ikonka na displayi), napětí má.
Rovněž při zapnutí nabíjení mobilu z paegeru, které má za funkci i jeho automatické zapnutí, pokud je vypnut, toto provede, to znamená že ze zdroje napěté registruje, ale pokud je aku vybitý, okamžitě mobil upozorní, že "baterie je vybitá" a mobil opět ihned vypne. Takže, v tomto případě, je celé zařízení nefunkční.:-(
Aku je však určitě dobrý, v jiném mobilu jde bez problémů nabít. Nemá někdo zkušenost s takovouto závadou, případně jak ji odstranit?
A mobil nejde zaměnit za jiný, neboť zařízení je konstruováno pouze na tento typ.
Budu to sice řešit asi zhotovením síťového napaječe s napětím 3,7V, napojeným přímo, místo baterie (zařízení je stacionární), ale i tak bych to chtěl, pokud by to bylo schůdné, opravit.:-p

Předmět Autor Datum
Dam ti hrabeci radu. Postav to na necem modernejsim (arduino+gsm modul).
m4ITqHKyewTsYIbBPoRX 09.05.2018 10:33
m4ITqHKyewTsYIbBPoRX
To by se určitě dalo, ale když tenhle paeger funguje, včetně toho mobilu, perfektně (až na to dobíje…
George63 09.05.2018 14:11
George63
Fair enough. Hodne stesti.
m4ITqHKyewTsYIbBPoRX 09.05.2018 15:15
m4ITqHKyewTsYIbBPoRX
=> se nějakým způsobem, po zapojení nabíječky, "zablokuje", někde v mobilu... Ano, hovori sa tomu na…
Kilo.Viktor 09.05.2018 10:54
Kilo.Viktor
Ono to nabíjení nefunguje ani přímo z externí nabíječky 5V, pokud ji napojím na ten Siemens. A začal…
George63 09.05.2018 14:32
George63
Jen mimochodem: v menu C35 je volba NiMh/LiIon.
dsa 09.05.2018 16:06
dsa
No to bude ta chyba.
jezekhifi 09.05.2018 16:10
jezekhifi
Tak jsem prohledal na něm vše, ale tu volbu typu baterie jsem na něm nenašel. Můžeš upřesnit, kde by…
George63 09.05.2018 20:29
George63
Bohužel už mám zdechlou baterii, tak to nejde spustit. Ale určitě to tam bylo - původní baterie byla…
dsa 09.05.2018 21:37
dsa
No, mám asi smůlu, v tom mým nic takového není. :-( A jaké je firmware, to nevím, kde by se dalo zji…
George63 10.05.2018 15:55
George63
Pokud ovšem bude fungovat. Většina zařízení co mají akumulátor tak umějí fungovat jen na něj. Takže…
jezekhifi 09.05.2018 16:09
jezekhifi
Jo, přívod 3,7 V přímo na kontakty pro baterii. Zhotovím adaptér pro připojení (plastovou vložku ve…
George63 09.05.2018 20:34
George63
Ta baterie tam ale musí zůstat. Můžeš zkusit tam dát "velký" kondenzátor přímo na kontakty (místo ba…
dsa 09.05.2018 21:43
dsa
Myslíš, že "vyhlazení" ze síťového zdroje nestačí? :-p I když jde o zdroj "spínaný", ne s klasický s…
George63 10.05.2018 16:24
George63
C35i mám jako "památku", nefunguje čtečka (sokl) pro SIM. Ten FW verze 18 jsem tam flešoval. Se zdro…
dsa 10.05.2018 20:05
dsa
Děkuju za odpověď. Co se dá dělat.:-( O tom třetím kontaktu a problémech s baterkami a jejich nabíje…
George63 11.05.2018 01:29
George63
Ta čtečka už byla napružená (a pak vyměněná). Ale zase to začalo zlobit. To už jsem měl jiný mobil,…
dsa 11.05.2018 08:22
dsa
Vyřešeno. díky za nasměrování na ten třetí kontakt pro baterii. To mi vrtalo hlavou. :-/ Podařilo se…
George63 15.05.2018 16:37
George63
Nešlo by jej vyměnit za S55? Mám jej i s nabíječkou a před pár měsící normálně fungoval a nabíjel.
jege 10.05.2018 23:28
jege
Díky, ale bohužel ne. Ten paeger funguje plnohodnotně pouze s tím C35i.:-(
George63 11.05.2018 01:10
George63
čo ma napadlo,nemáš náhodou revíziu telefonu s malou "cmos" batériou na zákl.doske ? tá ked zdochla,…
audax 11.05.2018 22:50
audax
"Heuréka"!:-D Vyřešeno. Podařilo se mi ještě najít na netu diskuzi k tomuto mobilu "stařečkovi", z l… poslední
George63 15.05.2018 16:42
George63

To by se určitě dalo, ale když tenhle paeger funguje, včetně toho mobilu, perfektně (až na to dobíjení baterie mobilu- což je ale pouze problém toho mobilu) a jeho funkce jsou docela "vymakaný". ;-)
Jedním krátkým prozvoněním zapnu digitální časový relé (z arduina - to už jsem si k tomu přidal), které mi, po určitou, mnou nastavenou dobu, zapne topení, abych tam měl v zimě teplo, než přijedu.
V případě že je chci vypnout dřív, když si to třeba rozmyslím, prozvoním dlouze a ono se to ihned vypne.
Pokud chci topit déle, prozvoním znova, případně příště upravím čas na relé na delší dobu.
A o zapnutí a vypnutí mi mobil zpětně, prozvoněním, dá informaci, že operace byla provedena.
Pak má ještě i hlídání dveří chaty a pokud je někdo nezvaný otevře, tak mi mobil pošle SMS o narušení objektu.3-[
A přiznám se, koupil jsem na Aukru, vše, sice už starší, ale včetně mobilu, za 700,- Kč. A opravdu jednoduchý a funguje OK.
A mobil mám na kartu za 120,- Kč, na rok, s 200,- Kč kreditu. Ovládání i zpětná hláška je pouze prozvoněním, takže to kredit vůbec nečerpá. A mobil mohu jinak používat i na běžné volání, pokud třeba zapomenu svůj "smarťák" doma.
S věcmi od arduina pracuju běžně, ale proč řešit a vymýšlet něco, co je poměrně dobře vyřešeno a funguje OK?
A původní majitel mě, budiž mu ke cti, na ten problém s dobíjením upozornil. A já zkouším, zda to nepůjde u toho mobilu nějak opravit.;-)
A Jablotron dnes vyrábí a prodává něco podobnýho, s GSM a bez mobilu, ale ani to nemá snad tyto všechny funkce a chce za to něco přes 4000,- Kč!!!
Ale já už to nějak vyřeším. Když tak napojením na přímé napájení 3,7 V DC, bez baterky. To by neměl být větší problém. Použiji běžný napájecí zdroj 12 V DC, kterým napájím vlastní paeger a z něj přímo napojím napájení 3,7 V DC mobilu, přes regulovaný nastavitelný stabilizátor s LM 317, za 20,- Kč, z "Alíka".:-D A možná to bude i lepší.;-)

=> se nějakým způsobem, po zapojení nabíječky, "zablokuje", někde v mobilu...
Ano, hovori sa tomu nabijaci profil. Baterie do mobilov uz davno niesu len baterie, obsahuju aj elektroniku, minimalne čip v ktorom su ulozene charakteristiky baterie a pripadne aj statistiky (pocty nabiti, vybiti, kapacitu maximalnu, priebeznu, aktualnu a mnoho dalsieho. V starych mobiloch moze byt nabijaci profil sucastou firmware. Ten sa z pochopitelnych dovodov nepouzije ked sa bateria nabija inym zariadenim.

Ono to nabíjení nefunguje ani přímo z externí nabíječky 5V, pokud ji napojím na ten Siemens. A začalo to údajně dělat, dle původního majitele i na původní originální baterii mobilu. Přiznám opět, já nyní používám neoriginální baterii (aku). Ale ta jde běžně, na jiném mobilu (LG) nabíjet. Ale když ten Siemens s baterkou napojím na jakýkoliv nabíjecí zdroj, ať už běžný externí, nebo na ten peager, tak to dělá, to co jsem popsal. A opět se přiznám, nějak nechápu, jak by mohlo na toto mít vliv firmware mobilu, v tom se moc nevyznám. :-( Že by starší baterky byly jiné a s novými že nechce mobil komunikovat? A dříve to nabíjení z paegeru fungovalo a nyní ne?
Ale pro ty mobily, se i dnes, stále prodávají náhradní baterie a jsou už rovněž v provedení Li-Ion (staré zřejmě ne). Ale možná tu nějaké sovislosti jsou.:-( Takže asi bude nejlepší řešení to přímé napájení mobilu z napaječe, místo baterie. To by snad neměl být problém. To by mělo být mobilu "šuma fuk".;-)

Tak jsem prohledal na něm vše, ale tu volbu typu baterie jsem na něm nenašel. Můžeš upřesnit, kde by to mohlo být? Není to ani nikde v nastavení telefonu, ani u informace o baterii. Tam je pouze jestli ji chci úplně vybít (ano/ne). To bývalo u aku, které se měly formátovat.
Asi je už moc starý, možná z doby, kdy ještě LiIon nebyly. On byl na trhu už víc jak před 15-ti lety. A z tý doby má asi i firmware.:-(

Bohužel už mám zdechlou baterii, tak to nejde spustit. Ale určitě to tam bylo - původní baterie byla NiMh a později jsem používal LiIon. Poslední firmware byl verze 18.xxx (možná to tam původně nebylo). Prostě někde v nastavení kolem nabíjení.

No, mám asi smůlu, v tom mým nic takového není. :-( A jaké je firmware, to nevím, kde by se dalo zjistit. A případnou přeinstalaci bych si asi stejně netroufl provést (pokud byb byla vůbec nějak možná), už jsem si tímto jednou totálně "odboural" outdorovou kamerku. Takže jedna špatná zkušenost mi stačí! :-( Ale díky za informaci, je možné, že to bude tím. ;-)

Myslíš, že "vyhlazení" ze síťového zdroje nestačí? :-p I když jde o zdroj "spínaný", ne s klasický s trafíčkem, usměrněním a stabilizací? Osciloskop nevlastním, takže zjistit hodnoty výstupního zvlnění nejsem schopen. :-( No uvidím.:-/ Původně totiž, podle informace v návodu k tomu peageru, pro tento mobil, dokonce existoval přímo zdroj pro síťové napájení a měl mobil fungovat i bez baterie. Na tom paegeru je totiž i možnost, v případě použití tohoto napájecího zdroje, vypnout ve firmware paegeru, dobíjení baterie z paegeru. Ty o tom nic nevíš, pokud jej tedy ještě máš?
Ale kde jej sehnat, případně, kam byl zapojen a jaké měl parametry, to už se mi zatím zjistit nepodařilo. Ale třeba se ještě někdo ozve, pokud jej někdo měl a vzpomene.
Takže asi nejjednodušší bude vyzkoušet a uvidí se.::)
P.S. Teď jsem si ještě uvědomil. Ty jej máš a už nepoužíváš? Co takhle, kdyby jsi mi jej "střelil".:)) Já bych jej měl třeba i jako zálohu. Baterky LiIon do nich mám, pasují tam z LG, které mám z dřívějších dob. Případně že jo, tak navrhni cenu.;-)

C35i mám jako "památku", nefunguje čtečka (sokl) pro SIM. Ten FW verze 18 jsem tam flešoval. Se zdrojem jde o to, že musí být dost "tvrdý", nejde jen o vyhlazení. Možná by se dal takový udělat, v tom případě by musely být i přívody dost tlusté. Pak ještě může být nutné nějak nasimulovat ten 3. kontakt, je tam zapojený nějaký odpor nebo co, že pozná NiMh od LiIon.

Děkuju za odpověď. Co se dá dělat.:-( O tom třetím kontaktu a problémech s baterkami a jejich nabíjení jsem si teď počet na diskuzi k tomuto mobilu, kterou jsem ještě na netu našel. Bohužel, ale o tom síťovém zdroji, jsem tam nic nenašel. Ale problémů s firmwarem, baterkama a jejich nabíjením tam bylo diskutováno hodně. Tak až dám dohromady ten zdroj a vše vyzkouším, tak se uvidí. To zatížení a proud ofdebíraný z baterie by snad takový problém neměl být, pokud nebude náročný na proud pro spuštění - počáteční iniciaci. Provozní už velký nebude, snad jen "desítku milíků", s ohledem na možnou délku provozu na baterii. Zdravím.:puff:
Opět PS. O problému se čtením SIM jsem se tam taky dočetl a doporučovali vyčistění a napružení kontaktů v kastlíku SIM. A stáhl jsem si kompletní popis konstrukce a demontáže, včetně obrázkůí mobilu. Ale to asi možná znáš. Ale pokud by jsi měl zájem o tyto informace a Tvůj mobil chtěl zprovoznit, ozvi se a já bych ti to přeposlal.:beer:

Vyřešeno. díky za nasměrování na ten třetí kontakt pro baterii. To mi vrtalo hlavou. :-/ Podařilo se mi ještě najít na netu diskuzi k tomuto mobilu "stařečkovi", z let 2002-2008 a na ní bylo hodně informací o jeho firmware a akumulátorech. :-)
Na základě Tvé informace a příspěvků na této diskuzi jsem zkusil ten třetí kontakt (prostřední) přelepit izolepou a izolovat jej.
A ono to funguje OK!!!:-D
Paeger i externí nabíječka už baterku v mobilu spolehlivě nabíjí, mobil identifikuje nabití a po nabití dojde k ukončení nabíjecího procesu. To ukončení nevím, zda "hlídá" mobil, nebo chip v baterce (aku LiIon 700 mAh, 3,6V z LG, kterou jsem musel pouze o 1mm zkrátit).
Ale vše funguje OK, mobil se průběžne dobíjí a zůstává stále nabitý.
Ještě jsem si zhotovil adaptér, který mohu osadit místo baterie a pomocí kablíku napájet mobil z jakéhokoliv LiIon aku 3,6V, případně, až dostanu potřebný díl, externím síťovým zdrojem 3,6V.
A celý komplet, paeger včetně mobilu, teď fungují bez problémů a přesně podle manuálu.
Ještě jednou díky za Tvé rady.:beer:

čo ma napadlo,nemáš náhodou revíziu telefonu s malou "cmos" batériou na zákl.doske ? tá ked zdochla,tak telefon proste nevedel korektne pracovať,túto baterku mali niektoré posledné revízie telefonu,bola to malinká baterka,čo sa obvykle dáva do digitálnych hodiniek,tuším typ G3/AG3,je to už dávno,už si to presne napamätám....

"Heuréka"!:-D Vyřešeno. Podařilo se mi ještě najít na netu diskuzi k tomuto mobilu "stařečkovi", z let 2002-2008 a na ní bylo hodně informací o jeho firmware a akumulátorech. :-)
Na základě informací na serveru a příspěvků na této diskuzi jsem zkusil ten třetí kontakt (prostřední) přelepit izolepou a izolovat jej.
A ono to funguje OK!!!:-D
Paeger i externí nabíječka už baterku v mobilu spolehlivě nabíjí.
A vše funguje OK, mobil se průběžne dobíjí a zůstává stále nabitý.
A celý komplet, paeger včetně mobilu, teď fungují bez problémů a přesně podle manuálu.
Ještě jednou díky všem za reakce a rady.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru