Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jakou tankovou tiskárnu?

Doba dozrála, velké laserovky si nechám jen pro tisk nesmyslných sestav uzávěrek, které nikdo nečte, tisíce stran čísle...

Zajímá mě hlavně co nejlevnější provoz, čili velké tanky, levné inkousty. Chtěl bych barvu, fotky ale tisknout určitě nebudu. Odhad tisku: vyšší stovky až nižší tisíce stránek měsíčně, občas možná víc. Tím asi vypadávají "prdítka" s doporučeným tiskem 50-1000 stránek měsíčně a maximem 2500, to je na hraně, to dlouho nevydrží. Na laserovkých běžně tisku přes 100.000 stránek za jejich životnost..

Koukám na Epsonky, Brothery, případně další a nevím. Jedni chválí jednu a krituzují druhou, jiní naopak..

Rád bych aby to umělo:
- na vyžádání duplexní tisk. Určitě ne automaticky, protože většinou o duplex nestojím.
- síťová tiskárna, připojitelná do LAN zdířky routeru. Sdílet to z PC via USB už fakt nechci.
- čím jak největší vstupní/výstupní zásobníky na papír (A4, větší nepotřebuji)
- skener sice doma mám, ale zase jen USB sdílený na manželčině PC, nejsem s ním moc spokojen... když bude součástí tiskárny, bude jej dobře. Ale není to nevyhnutelně nutné.
- raději robustnější
- rozumná rychlost (počítám s tím, že tisícistránkové sestavy budu tisknout nadále na laseru)
- bezproblémové ovladače W7, 10, bonusem mohou být drivery pro XP
- :!: tiše předpokládám, že pokud má tisková úloha více stran než vleze do zásobníku, po jeho vyprázdnění se tisk pozastaví a po doplnění pokračuje dál. Snad?? je to normální funkce každé tiskárny...
- občas tisknu i z DOSovských aplikací z XP-mode, Virtualboxu, vDOSu, mám ale obavu, že tohle bude problém, že třeba *pjl soubory na takovou tiskačku nepošlu (jak to šlo u HP). Ale pro ten případ mám v případě nouze právě ty laserovky a třeba dBASE od roku 2018 už nepoužívám..
- cenu překousnu do cca 10k, víc raději ne. Ideálně ale tak do 8 tisíc..

Asi jsem se už o tohle zajímal (okrajově) i dříve, ale tentokrát už je to akutní :-)

Díky všem za tipy, uvítám osobní zkušenosti.

---
Na "velkých" origo tonerech HP LJ za 4-5 tisíc vytisknu klidně 30.000 stránek (economy mode). Chci se dostat s cenou za stránku určitě níž.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dopoučil bych asi EPSON řady L, protože aktuální modely jsou už celkem vychytané (mají i výměnnou ná…
touchwood 25.07.2018 07:30
touchwood
Koupeno L 6190. Díky za spolupráci
L-Core 25.07.2018 09:25
L-Core
Budu se těšit na "unboxing" video a recenzi po vyzkoušení. ;-)
host 25.07.2018 11:13
host
https://www.chip.cz/novinky/kratke-testy/test-multifunkce-epson-l6190-pro-doma-i-pro-male-firmy/
Rubik 25.07.2018 11:24
Rubik
Díky, ale jedna věc je recenze na webu, osobně dávám přednost vlastním zkušenostem nebo zkušenostem…
host 25.07.2018 11:32
host
No a hlavně ani slovo jak to tiskne (kvalita) recenze, spíš reklama...
jezekhifi 25.07.2018 11:44
jezekhifi
kvalita tisku je ucházející. Není rovna (samozřejmě) pomalým fototiskárnám, ale k přečtení to je. Fo…
touchwood 25.07.2018 12:01
touchwood
Fotky tisknout nebudu, jen kancl věci. Stejně jako doposud. nový
L-Core 25.07.2018 12:43
L-Core
co se týká podpory tisku z DOS: https://www.epson.cz/viewcon/corporatesite/products/mainunits/faq/57… nový
L-Core 27.07.2018 19:16
L-Core
1. v DOS aplikaci si musíš nadefinovat tiskárnu kompatibilní s Epson (pravděpodobně LQ/FX/LX - ideál… nový
touchwood 27.07.2018 19:44
touchwood
Jenže já netuším, jak tam tu tiskárnu nadefinovat. Instalace je stará 25 let, pak jsem ji vždy kopí… poslední
L-Core 27.07.2018 20:20
L-Core
Je doma, zprovozněno. Nejdříve jsem chtěl připojit tiskárnu prostřednictvím wifi (Mikrotik je 2 met… nový
L-Core 27.07.2018 12:44
L-Core
WiFi mě ani nenapadlo používat, když mám router kousek. kabel je navíc mnohem rychlejší. První zprov… nový
Jan Fiala 27.07.2018 12:59
Jan Fiala

Dopoučil bych asi EPSON řady L, protože aktuální modely jsou už celkem vychytané (mají i výměnnou nádobu na odpadní inkoust) a zároveň podporují ESC/P2, což je iterace "jazyka" původně pro staré jehličklové Epsony - tudíž i tisk z DOSových aplikaček podporujících standardní jehly by mohl chodit.

Já sám používám L550, jejíž přímý nástupce je L565: https://www.czc.cz/epson-l565-tankovy-system_2/179859/produkt

dnes bych ale volil toto: https://www.czc.cz/epson-ecotank-its-l6190-tankovy-system/224265/produkt - protože výměnný odpadní šuplík a duplex.

co se týká podpory tisku z DOS: https://www.epson.cz/viewcon/corporatesite/products/mainunits/faq/5775/22134 (u tebe platí, že driver ESC/P2 nepotřebuješ vůbec, stačí to natlačit z aplikace přímo do portu)

co se týká podpory tisku z DOS: https://www.epson.cz/viewcon/corporatesite/products/mainunits/faq/5775/22134 (u tebe platí, že driver ESC/P2 nepotřebuješ vůbec, stačí to natlačit z aplikace přímo do portu)

Tak tohle se nezadařilo.

Apka ve vDosPlus z roku 1992, font kameníci. Nějaké tiskárny byly instalovány s programem, asi jehličkovky. Také tam mám "laser", přes co jsem tiskl už od dob W95, vždy jsem měl laserovky HP. Jiné drivery v programu nemám.

Tisk ve vDosPlus probíhá tak, že vyskočí klasické windowsácké okno, kde určím tiskárnu a tiskne se. Nefunguje tisk do *pdf. A tisk na tihle Epsonku také ne. Vytiskne se z té tiskové stránky nějaký nesmyslný řádek "odněkud uprostřed" a papír zůstane viset v tiskárně, posune se jen o pár cm. Pokud dám tisk něčeho z Windows, vyjede, tisk ale začne o kousek níž.

Tisk tam v tom vDosPlus mám nastaven na RAW.

Mám dojem, že tohle nebude mít řešení, nikdy nefungovaly ani různé DOSPrinty. Ta apka je totálně nekompatibilní..
Zprovoznění bych považoval za malý zázrak.

Já to tušil, ale naštěstí to není fatální, tisk na HP laserovky funguje..

---
Jako "vedlejší úkol" jsem se pokoušel nainstalovat tuhle tiskárnu do XP ve Virtualboxu, bez úspěchu, ale moc jsem se nesnažil (nenašel jsem ovladače, XP má zákaz k připojení k internetu.. MSIE6, žádné aktualizace od dob vydání SP3).

Jenže já netuším, jak tam tu tiskárnu nadefinovat.

Instalace je stará 25 let, pak jsem ji vždy kopíroval furt pryč. A dřívější "zbytečné" drivery (*dts, *dtr) jsem dávno smazal, mám jen laser a výstup na obrazovku. Instalace musí být provedena z disket (ty mám), z jejich obrazů na PC nelze (možná bych musel použít nějakou jakoby iso alternativu).

Je doma, zprovozněno.

Nejdříve jsem chtěl připojit tiskárnu prostřednictvím wifi (Mikrotik je 2 metry vedle). Nastavení provedeno, uloženo (heslo), ale při instalaci ovladačů prostě tiskárna nešla najít. Musel jsem restartovat router, pak se našla. Instalace ale ke konci selhala, prý zase nevidí tiskárnu.. Nevím, kde je problém, zda wifi nějak vypadává či zda to něco stínilo (router byl schován za HP LJ3015). Doma mám všechny PC připojeny kabely, wifi použiju maximálně v pelechu na mobil/tablet.

Tak jsem wifi zrušil a připojil tiskárnu do LAN kabelem. Pak vše probíhá (instalace) bez problémů, nainstalováno na 4 PC.

Zkoušel jsem všechny funkce, tisk, kopírování, skenování, vše bez problémů. Akorát mi napoprvé (napodruhé, napotřetí) odmítal ADF brát papír. Jestli to byl nějaký "špatný", jestli jsem ho tam zasunul málo/moc, nevím. Prostě mě tiskačka vyzvala, ať odstraním uvízlý papír (který se vůbec nevsunul "dovnitř".
Nicméně zkouška s jiným dokumentem už dopadla dobře.

Líbí se mi bohaté možnosti nastavení tisku (třeba oboustranně a ještě k tomu 2 stránky na list). Také možnosti nastavení kvality tisku (a barev) jsou rozsáhlé, funguje i jakýsi "draft" režim (koncept, písmo je šedé), který možná využiju při tisku "zbytečných" sestav, pokud je tedy nebudu tisknout na laserovkách.

Obecně ale zprovoznění tiskárny (hardwarové, doplňování inkoustu) a pak softwarové není pro začátečníky. Je to celé docela složité, dlouhé - byť solidně zdokumentováno v dodaných tiskových materiálech a v pdf manuálu. Během instalace se provedl i update firmware tiskárny, na můj vkus to trvalo dost dlouho a už jsem znervózněl, když to 67% viselo asi 3 minuty ;-)

Zatím jsem neinstaloval - a ani nebudu - ty cloudové služby, jako je tisk z mobilů či PC odkudkoliv ze světa. Nepotřebuji to. A nebudu také využívat fax. Neinstaloval jsem ani dodaný podpůrný software (nějaký OCR, úprava fotek apod.)

WiFi mě ani nenapadlo používat, když mám router kousek. kabel je navíc mnohem rychlejší.
První zprovoznění je složité v tom, že musíš po prvním naplnění zásobníků spustit čerpání barev do zásobníků u hlavičky.

Cloudové služby používám jen pro skenování do mailu. Mám tam přednastavené lidi, takže naskenuješ a ten člověk to má v mailu. Když jsem pryč z domu, ušetří to čas na skenování do souboru (někým, kdo je doma) a následně odesílání mailem - stačí ti pouze tiskárna.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru