Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hrozí zánik DVB-S/S2 kvůli IPTV/OTT?

Dobrý den. Jelikož je IPTV nebo OTT - over the top TV úplně nová technologie umožňující funkce, které nejsou u satelitní televize možné (zpětné shlédnutí, videopůjčovna), nehrozí zánik dnes ještě populárnímu DVB-S/S2, čili satelitní televizi? Tady mi jde hlavně o technický podmínky. Když milion lidí nasměruje svou parabolickou anténu na satelitní družici, neexistuje zde riziko výpadku v důsledku nadměrného napojení. Ale u IPTV, pokud se na server, na který se připojuje set top boxy napojí milion lidí, server bude muset odesílat data do miliónů set top boxu a tady výpadky hrozí, zničení serveru a odstávky. Takže je asi lepší, když satelitní družice pokryje celé území signálem DVB-S/S2 elektromagnetickým zářením, než když milión lidí v jednom okamžiku zatěžuje jeden server obsluhující IPTV.

Ale to jsem hodně odbočil, ale dal jsem Vám najevo, v čem je satelit lepší než IPTV. V obslužnosti. Zatím co satelitní družice bez problému obslouží svým vyzařováním všechny parabolické antény, server musí jednotlivě obsluhovat připojené IPTV set top boxy a vzniká tlak na server.

Děkuji za zodpovězení. Doufám, že satelit tu zde bude ještě dost dlouho populární. Alespoň celý můj život.
Hezký den.

Předmět Autor Datum
Každá technologie má své. Satelitní příjem je dostupný kdekoliv i bez nutnosti mít dostatečně rychlé…
Jan Fiala 24.09.2018 09:44
Jan Fiala
Satelit tu bude dlouho. Ty tebou popisované situace platí pro místa a možnosti příjmu IPTV. To zatím…
forestek 24.09.2018 09:45
forestek
IPTV vyžaduje rychlé připojení-optikou.A to není u nás všude dosažitelné,takže odlehlejší místa a ma…
Karel04 24.09.2018 09:52
Karel04
Napriklad ve Svycarsku se rozhodli, ze uz nepujdou do DVB-T2 a casem nechaji antenu umrit. Duvod je…
RMX 24.09.2018 10:00
RMX
... Pak uz nebude davat smysl ani DVB-S ani IPTV.... tuto větu považuji za nepravděpodobnou. Ani jed…
forestek 24.09.2018 13:01
forestek
Myslis ze TV pomineme-li sport ma nejakou budoucnost? Muj nazor je ze nema. Samozrejme je ovlivnen…
RMX 24.09.2018 14:01
RMX
Má budoucnost. Ovšem hlavním hráčem jsou peníze za reklamu,co televize berou. Sport v TV bude vždy s…
forestek 24.09.2018 14:03
forestek
Ale já opravdu na TV nekoukám. Ani žádnou nemám :-) Nemáme ji asi tak dvacet let a vůbec nám nechybí…
HamHam 24.09.2018 15:09
HamHam
Teď jsem nepochopil,to si stěžuješ,že nemáš TV,nebo se chválíš. Já taky nemám TV,ale co chci,to mi v…
forestek 24.09.2018 15:16
forestek
Jo, souhlasim, ze zanik sportovnich TV nehrozi, ale to neni zase takovy mainstream a treba Eurosport… poslední
RedMaX 24.09.2018 17:54
RedMaX

Každá technologie má své.
Satelitní příjem je dostupný kdekoliv i bez nutnosti mít dostatečně rychlé internetové připojení.
U IPTV jde jako hlavní funkce o streamování - příjem dat a v tomto případě nehrozí problém s přetížením. Něco jiného jsou další funkce - prohlížení zpětně, nahrávky, půjčovna... Tady se pak datový tok zvyšuje. Ale co mám informace, tak poskytovatelé služby mají u poskytovatelů internetu servery, které kešují data. Takže když si někdo něco vyžádá z minulosti, další to už pak stahují už ze serveru svého poskytovatele internetu a ne ze serveru poskytovatele služby. A nic bych za to nedal, kdyby se všechny online pořady nějakou dobu zpětně takto cachovaly automaticky.

Satelit tu bude dlouho. Ty tebou popisované situace platí pro místa a možnosti příjmu IPTV. To zatím každý nemá,např. rychlý internet pro bezporuchový tok na IPTV. Každé má své výhody. Ve velkém městě (Brno) je je lepší IPTV a na chatě u přehrady zase satelit.Jistě,podle přání každého. U mne na té přehradě nenahradí posezení U Šuláka naprosto žádný možný příjem ordinací a ulic,nebo nějakých xichtů. (tváří).

Napriklad ve Svycarsku se rozhodli, ze uz nepujdou do DVB-T2 a casem nechaji antenu umrit. Duvod je dvoji, geograficke podminky Svycarska zvyhodnuji DVB-S2 a zaroven velka cast Svycaru ma internet a teda moznost IPTV.

Je to takovy prvni pokud o vymazani televizni anteny a dava i smysl proto, ze antenni frekvence se da pouzit pro navyseni kapacity bezdratoveho internetu a teda rozsireni kapacit i pro IPTV.

---

U nas je z geografickeho hlediska situace diametralne odlisna a verim, ze DVB-T2 dava smysl, ale zaroven jsem presvedcen, ze uz zadne DVB-T3 nebude. Mozna teda pristich 20 let budeme mit DVB-T2, ale potom i u nas prejdeme na IPTV.

Samozrejme dotaz byl na DVB-S2, ale myslim, ze to jasne dokresluje situaci, ze do budoucna nelze pocitat s DVB-T, ale DVB-S ma pred sebou jeste dlouhy zivot. Porad budou mista, kde bude obtizne dotahnout internet a bude treba se spolehat na satelit.

Spis si myslim, ze by casem mohli televize zaniknout a prosadi se novy druh vysilani na prani, teda forma jakou uz predvadi Netflix nebo treba Youtube. Pak uz nebude davat smysl ani DVB-S ani IPTV.

... Pak uz nebude davat smysl ani DVB-S ani IPTV.... tuto větu považuji za nepravděpodobnou. Ani jedna společnost,které uvádíš ti zadarmo nenahradí kvalitu "signálu" třeba ve 4K. Pokud ano,čemuž nevěřím,tak si dovedu představit - první půlhodina 30.- další celé hodiny po 90.- Mazaniny v SD na Flixu s titulkama - to není budoucnost TV.

Myslis ze TV pomineme-li sport ma nejakou budoucnost?

Muj nazor je ze nema. Samozrejme je ovlivnen tim, ze se na TV vubec nekoukam, protoze bych uz dneska nevydrzel ten dril podrizovat svuj cas nekomu, kdo mi naplanuje, kdy se na neco mam divat.

Sam na zadny sport nekoukam, ale u sportu chapu, ze to fanousek chce videt co nejdrive a idealne v realnem case, kdy se to utkani skutecne odehrava a pro tento pristup je TV vhodna, ale to je jedinny typ poradu, kdy divak chce byt u TV v dobe, kterou naplanoval nekdo jiny.

Co znam par lidi, tak vsichni kdo zacali sledovat porady po vlastni ose (HBO Go, Netflix), tak uz se zpet ke sledovani klasicke naplanovane TV nevratili.

Z toho pak plyne me tvrzeni, ze TV casem umre. Technicka kvalita je dneska lepsi na streamu nez u TV. U nas ve fullHD dokaze hrat jen CT. Urcite neni problem.
Zadarmo nic neni, zadne vysilani, bud platis penezi nebo sledovanim reklamy a myslim, ze pribyva lidi, co radeji zaplati v penezich, aby nemuseli sledovat reklamu.

Má budoucnost. Ovšem hlavním hráčem jsou peníze za reklamu,co televize berou. Sport v TV bude vždy sledovaný a klidně i placený. Obyčejný divák Ulic a Ordinací má tedy stále naději. Já třeba si čas na sledování udělám kdy chci já. Služba Kuki umožňuje odklad koukání i týden,navíc lze pořady i nahrát,ne přímo do PC nebo do bedny,ale na server poskytovatele. Chce to jen nehledět na každou ptákovinu. Navíc nevěřím řečem "na televizi se nekoukám" To můžou napsat podpantofláci,co nesmí doma pustit fotbal,hokej,nebo i jiné sporty.

Jo, souhlasim, ze zanik sportovnich TV nehrozi, ale to neni zase takovy mainstream a treba Eurosport dneska vysila i pres internet. Ja to zaostavani TV zminoval hlavne kvuli te technologii prenosu, ze jedno s druhym muze do budoucna souviset. Sportovni fanosci jen prejdou na IPTV nebo satelit. A to klidne v rezii te konkretni sluzby.

Kuki je takovej hybrid mezi TV a sluzbou typu Netflix, klidne se casem muze transformovat na sluzbu kopirujici Netflix, to nebude problem. Dnes to brzdi vysilaci prava, protoze soucasna media se nove konkurenci brani zuby nehty, ale vseho do casu.

---

Nekoukam se na TV, nemam duvod se koukat, serialy a filmy co chci koukam zatim z piratskych zdroju (WEB-DL a BR ripy), casem pocitam s prechodem na legalni sluzby, ale ty jsou bohuzel stale v plenkach a nenabizi komfort, ktery nabizi pirati. Verim, ze se to zmeni, nakonec u her bych ti pred 15 lety rekl, ze bych si hru nekoupil a dneska nemam jedinnou cracknutou a vsechno mam pres Steam a GOG. A prave to je jen dalsi konkurence pro TV, ktera je u me generace jeste malo rozsirena, ale u mladsich rocniku uz je to relevantni velka konkurence. Proc bych koukal na TV respektive filmy a serialy, kdyz mi hry casto nabizi lepsi zabavu. Takze pokud budu cast volneho casu, ktery bych nazval obrazovkovym volnym casem brat jako 100%, tak priblizne 70% jsou hry a zbytek ty ripnute filmy a serialy a ta herni slozka u me neustale vzrusta. Pro TV tam neni prostor vubec a mimochodem byl jsem kdysi naruzivy sportovni fanousek a dneska bych rekl, ze sledovani sportu je mene nez 1%, v podstate se omezilo na jednou rocne par etap Tour de France.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru