Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Špatné fotky z flashky

Řeším stejný problém... Kamarádka mi dala flasdisk 16GB vyhraný v nějaké soutěži, na kterém má skoro všechny fotky z poloviny, třetiny, nebo i z 90% šedé a z původních fotek jdou vidět jen nepatrné fragmenty v podobě 1-6ti centimetrových proužků. Zajímavé je, že takto kopírované soubory z flašky na disk nehlásí žádnou chybu v kopírování a na disku v PC mají původní velikost. To je ale jen zdání. Fotky jsou poškozené.

Hrál jsem si s tím už dva dny. vyzkoušel kdoví co - placené R-Studio, což je profi nástroj na obnovu smazaných a poškozených dat, pak různé free programy, klonování identické kopie na jiný disk a následné čtení, nakonec i obnovu a opravu disku ve Windows, ale nepomohlo nic... Jde prostě o poškozenou flešku, které nesvědčí vytahování z portu bez kliknutí na bezpečné odebrání zařízení.

Tyto chyby mohou nastat ale i samovolně nekvalitní fleškou. V podstatě jsem se ještě nesetkal s takovouto závadou u flešek značky Kingston a nových flešek od Samsungu. Ukládat ale citlivá data na nějaké noname levné reklamní flešky, ať už vypadají sebekrásněji, je ale sebevražda. Jsou vadné většinou už hned na začátku, nebo se pokazí do pár měsíců... Jestli teď máte v ruce takovou flešku a na ní třeba jedinou kopii diplomky, kterou píšete už půl roku, tak na nic nečekejte a okamžitě si ji zkopírujte ještě do PC nebo telefonu, nebo si ji aspoň pošlete z emailu v příloze na svůj vlastní email.

Nejlepší a nejvíce spolehlivé je zálohování na klasické plotnové disky. Mají velkou kapacitu, netrpí na přepětí jako třeba SSD a např. R-Studio z nich umí vytáhnout plno věcí. A kdyby se Vám náhodou disk pokazil na hardwareové úrovní, za 2-4.000 se z toho dají data stále zachránit ve specializované firmě, která umí vyměnit plotny, čtecí hlavičky nebo elektoniku a data z toho prostě dostat. Obnova dat z pokažených SSD je složitější, nákladnější (cca 10-16.000 Kč) a mnohdy neúspěšná. O flash pamětech a SD kartách ani nemluvě.

Častým neduhem umírajících flešek je mimo jiné podivné snížení přenosové rychlosti na zlomky původní rychlosti. Poslední věcí je třeba se ještě pokusit nějak na flešce obnovit zaváděcí soubor, ale to bohužel neumím.

Nefunkčnost flešek a SD karet může způsobit i to, že jsou to padělky. V systému se tváří, že mají třeba 32GB, ale ve skutečnosti jsou to jen 2 nebo 4GB karty. Jakmile nahrajete více dat než 2 nebo 4GB, původní data se začnou nekontrolovaně přepisovat a ikdyž se může podle názvu a velikosti zdát, že jsou všechny soubory na disku v pořádku, většina už je KO.

Na ověření funkčnosti flešek a zjištění, zda jsou to padělky s menší kapacitou a nebo spolehlivé originály je nejlepší program H2testw. Testuji jím všechny flešky a SD karty, než je začnu používat - i ty z oficiálního prodeje... Člověk nikdy neví...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny