Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak omezit programům maximální spotřebu systémových zdrojů (CPU, RAM, ...)?

Dobrý den,
potřebuji se zeptat, jestli existuje nějaký program/možnost/nastavení operačního systému, jak můžu pro konkrétní programy omezit, že můžou využívat maximálně určitý počet % výkonu procesoru (nebo-li počet % času procesoru) a maximálně určitou velikost operační paměti, případně i další systémové zdroje (swap, grafická paměť, síťová přenosová rychlost na download a upload, ...), ale to není tak důležité, asi by mi úplně stačilo omezovat pro konkrétní programy jen maximální výkon CPU a maximální velikost RAM?

Ideálně aby takový program sám nežral moc CPU výkonu a objemu RAM a neobsahoval tuny adware, spyware a bloatware ..., prostě hledám malou výkonnou účinnou utilitku, případně jestli mají operační systémy takové možnosti nekde hluboko v sobě zabudované, rád bych o nich věděl a využil je.

Jo zapomněl jsem, má to být pro operační systémy Linux, Windows XP a Windows 7 (používám všechny).

Děkuji moc! Moc by mi to pomohlo!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ve správci úloh v záložce procesy změň prioritu. V Linuxu nevím.
Lukas1982 04.10.2018 16:21
Lukas1982
Děkuji. Linux má taky možnost změnit prioritu procesu, jednu dobu jsem si s tím hodně hrál, tam je t…
Luboš123456 08.10.2018 22:18
Luboš123456
Procesor by ještě snad omezit šel, ale s tou pamětí už by to bylo horší. Je dost pravděpodobné, že b…
Wikan 08.10.2018 22:22
Wikan
Ono jde o to, když nějaký nenažraný program - typicky webový prohlížeč snažící se zpracovat nějakou…
Luboš123456 08.10.2018 23:32
Luboš123456
No ale jak jsem psal. U RAM by takové omezení mohlo vést k okamžitému pádu daného programu. To asi n…
Wikan 09.10.2018 07:06
Wikan
Děkuji. Pravda, pád programu nechci, chci aby konkrétní program kterému omezím i RAM, aby viděl svůj…
Luboš123456 11.10.2018 11:53
Luboš123456
... až ji zaplní, aby se jeho data začala swapovat na harddisk ... Na tak zrovna tohle bys fakt urč… nový
Zdenál 12.10.2018 19:22
Zdenál
praktickou radu, doporučení programu aby člověk pohledal! a to odpívají ti nejangažovanější poslední
freak windows 8.10 13.10.2018 13:58
freak windows 8.10

Děkuji.
Linux má taky možnost změnit prioritu procesu, jednu dobu jsem si s tím hodně hrál, tam je to hodnota "nice", ale ta jde myslím jen snižovat (přesněji zvyšovat protože menší číslo nice = vyšší priorita), pokud člověk nemá práva roota, teď už si moc nevzpomínám, když tak mě někdo opravte.

Ale měl jsem na mysli, jestli je přímo možné nějak nastavit např. to, že ten konkrétní program, např. Firefox nebo Opera nebo Chrome si může sáhnout maximálně třeba na 20% výkonu procesoru nebo méně ale ani o nic víc a maximálně třeba na 200MB RAM nebo méně ale ani o nic víc bez ohledu na všechny ostatní spuštěné procesy, jejich počet a jejich spotřebu? Prostě jestli je možné nějak konkrétním programům nastavit např. že 20% CPU a 200MB RAM je pro něho maximum které nesmí překročit?

Děkuji.

Ono jde o to, když nějaký nenažraný program - typicky webový prohlížeč snažící se zpracovat nějakou nenažranou špatně spatlanou stránku přeplácanou tunami odpadního balastního kódu v Javascriptu který toho moc nedělá jen zpomaluje, když si chce ukousnout moc, tak tím brzdí i všechny ostatní programy, kterým se potřebných zdrojů nedostává. Já chci docílit toho, aby když vím, které programy jsou nejnenažranější, tak abych jim nastavli maximální strop výkonu CPU a maximální strop objemu paměti RAM a přes to by nemohly přelézt a nemohly by tím rušit a omezovat jiné důležitější programy, aby nenažrané programy nemohl užírat % výkonu procesoru a objem RAM jiným důležitějším programům, kde je výkon CPU a velikost RAM potřeba daleko víc (např. textový editor, grafický editor, ...), prostě ať se nenažrané programy samy klidně sekají a jedou si pomalu, ale ať si můžu kromě nich pracovat v jiných programech neomezován nenažranými programy.
Děkuji.

Děkuji.
Pravda, pád programu nechci, chci aby konkrétní program kterému omezím i RAM, aby viděl svůj maximální příděl RAM jako maximum dostupné fyzické RAM a až ji zaplní, aby se jeho data začala swapovat na harddisk a ostatní programy by se neswapovaly a běžely v RAM, dokud by nezaplnily zase svůj příděl RAM. V normálním běžném případě bez jakéhokoliv nastavování a omezování to tak přece funguje, že když všechny programy zaplní RAM, tak se jejich data začnou swapovat na HDD, ne?
Navíc, bez nastavování a omezování, když nějaký nenažraný program zaplní celou RAM, tak buď stejně spadne nebo stejně začne swapovat, akorát při zaplnění celé RAM celá událost probíhá s daleko většími bolestmi a těžkostmi než kdyby nenažraný program zaplnil jen nějaký striktně omezený kus RAM, např. při zaplnění celé RAM jsou nenažraným programem omezovány a utiskovány i všechny ostatní programy jako paměť jádra OS, ovladačů, file manager, desktop manager, přepínání oken, taktéž je značně ztíženo a zpomaleno a zbolestněno spuštění jakýchkoliv dalších programů, např. v Terminálu v Linuxu a Správce úloh ve Windowsu, abych mohl nenažraný program sestřelit když bude dělat velké problémy, což všechny tyto případy by v případě zaplnění jen určitého maximálního kousku RAM byly daleko snadnější, svižnější, rychlejší a bezbolestnější, ne :-) ?
Myslím, že i omezení RAM má smysl. Poradíte někdo prosím?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru