Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak omezit programům maximální spotřebu systémových zdrojů (CPU, RAM, ...)?

Dobrý den,
potřebuji se zeptat, jestli existuje nějaký program/možnost/nastavení operačního systému, jak můžu pro konkrétní programy omezit, že můžou využívat maximálně určitý počet % výkonu procesoru (nebo-li počet % času procesoru) a maximálně určitou velikost operační paměti, případně i další systémové zdroje (swap, grafická paměť, síťová přenosová rychlost na download a upload, ...), ale to není tak důležité, asi by mi úplně stačilo omezovat pro konkrétní programy jen maximální výkon CPU a maximální velikost RAM?

Ideálně aby takový program sám nežral moc CPU výkonu a objemu RAM a neobsahoval tuny adware, spyware a bloatware ..., prostě hledám malou výkonnou účinnou utilitku, případně jestli mají operační systémy takové možnosti nekde hluboko v sobě zabudované, rád bych o nich věděl a využil je.

Jo zapomněl jsem, má to být pro operační systémy Linux, Windows XP a Windows 7 (používám všechny).

Děkuji moc! Moc by mi to pomohlo!

Předmět Autor Datum
Ve správci úloh v záložce procesy změň prioritu. V Linuxu nevím. nový
Lukas1982 04.10.2018 16:21
Lukas1982
Děkuji. Linux má taky možnost změnit prioritu procesu, jednu dobu jsem si s tím hodně hrál, tam je t… nový
Luboš123456 08.10.2018 22:18
Luboš123456
Procesor by ještě snad omezit šel, ale s tou pamětí už by to bylo horší. Je dost pravděpodobné, že b… nový
Wikan 08.10.2018 22:22
Wikan
Ono jde o to, když nějaký nenažraný program - typicky webový prohlížeč snažící se zpracovat nějakou… nový
Luboš123456 08.10.2018 23:32
Luboš123456
No ale jak jsem psal. U RAM by takové omezení mohlo vést k okamžitému pádu daného programu. To asi n… nový
Wikan 09.10.2018 07:06
Wikan
Děkuji. Pravda, pád programu nechci, chci aby konkrétní program kterému omezím i RAM, aby viděl svůj… nový
Luboš123456 11.10.2018 11:53
Luboš123456
... až ji zaplní, aby se jeho data začala swapovat na harddisk ... Na tak zrovna tohle bys fakt urč… nový
Zdenál 12.10.2018 19:22
Zdenál
maximálně třeba na 200MB RAM to je s dnešními přeskriptovanými stránkami nesmysl. kup si dost ram a… nový
lední brtník 09.10.2018 21:58
lední brtník
Děkuji za radu :-/ . Vím, že s tím dnes asi moc neudělám a že jediné co můžu je hlasitě nebo tiše na… nový
Luboš123456 11.10.2018 12:09
Luboš123456
Ona se od té doby taky dost změnila definice kancelářského počítače. Browser se stal často nejdůleži… nový
Wikan 11.10.2018 12:15
Wikan
Kdo to jako chtěl takový hnus? Na rozsáhlé informační systémy jsou servery k tomu určené, nikoliv zn… nový
Luboš123456 11.10.2018 12:27
Luboš123456
Takový hnus dost často chtějí právě zákazníci. Je totiž velmi snadné aktualizovat webovou aplikaci v… nový
Wikan 11.10.2018 12:31
Wikan
Však kdo pamatuje, první hřebíček do rakve kavlitného efeotivního výkonného softu byly tehdy nové a… nový
Luboš123456 11.10.2018 12:21
Luboš123456
praktickou radu, doporučení programu aby člověk pohledal! a to odpívají ti nejangažovanější poslední
freak windows 8.10 13.10.2018 13:58
freak windows 8.10

Děkuji.
Linux má taky možnost změnit prioritu procesu, jednu dobu jsem si s tím hodně hrál, tam je to hodnota "nice", ale ta jde myslím jen snižovat (přesněji zvyšovat protože menší číslo nice = vyšší priorita), pokud člověk nemá práva roota, teď už si moc nevzpomínám, když tak mě někdo opravte.

Ale měl jsem na mysli, jestli je přímo možné nějak nastavit např. to, že ten konkrétní program, např. Firefox nebo Opera nebo Chrome si může sáhnout maximálně třeba na 20% výkonu procesoru nebo méně ale ani o nic víc a maximálně třeba na 200MB RAM nebo méně ale ani o nic víc bez ohledu na všechny ostatní spuštěné procesy, jejich počet a jejich spotřebu? Prostě jestli je možné nějak konkrétním programům nastavit např. že 20% CPU a 200MB RAM je pro něho maximum které nesmí překročit?

Děkuji.

Ono jde o to, když nějaký nenažraný program - typicky webový prohlížeč snažící se zpracovat nějakou nenažranou špatně spatlanou stránku přeplácanou tunami odpadního balastního kódu v Javascriptu který toho moc nedělá jen zpomaluje, když si chce ukousnout moc, tak tím brzdí i všechny ostatní programy, kterým se potřebných zdrojů nedostává. Já chci docílit toho, aby když vím, které programy jsou nejnenažranější, tak abych jim nastavli maximální strop výkonu CPU a maximální strop objemu paměti RAM a přes to by nemohly přelézt a nemohly by tím rušit a omezovat jiné důležitější programy, aby nenažrané programy nemohl užírat % výkonu procesoru a objem RAM jiným důležitějším programům, kde je výkon CPU a velikost RAM potřeba daleko víc (např. textový editor, grafický editor, ...), prostě ať se nenažrané programy samy klidně sekají a jedou si pomalu, ale ať si můžu kromě nich pracovat v jiných programech neomezován nenažranými programy.
Děkuji.

Děkuji.
Pravda, pád programu nechci, chci aby konkrétní program kterému omezím i RAM, aby viděl svůj maximální příděl RAM jako maximum dostupné fyzické RAM a až ji zaplní, aby se jeho data začala swapovat na harddisk a ostatní programy by se neswapovaly a běžely v RAM, dokud by nezaplnily zase svůj příděl RAM. V normálním běžném případě bez jakéhokoliv nastavování a omezování to tak přece funguje, že když všechny programy zaplní RAM, tak se jejich data začnou swapovat na HDD, ne?
Navíc, bez nastavování a omezování, když nějaký nenažraný program zaplní celou RAM, tak buď stejně spadne nebo stejně začne swapovat, akorát při zaplnění celé RAM celá událost probíhá s daleko většími bolestmi a těžkostmi než kdyby nenažraný program zaplnil jen nějaký striktně omezený kus RAM, např. při zaplnění celé RAM jsou nenažraným programem omezovány a utiskovány i všechny ostatní programy jako paměť jádra OS, ovladačů, file manager, desktop manager, přepínání oken, taktéž je značně ztíženo a zpomaleno a zbolestněno spuštění jakýchkoliv dalších programů, např. v Terminálu v Linuxu a Správce úloh ve Windowsu, abych mohl nenažraný program sestřelit když bude dělat velké problémy, což všechny tyto případy by v případě zaplnění jen určitého maximálního kousku RAM byly daleko snadnější, svižnější, rychlejší a bezbolestnější, ne :-) ?
Myslím, že i omezení RAM má smysl. Poradíte někdo prosím?

Děkuji za radu :-/ .
Vím, že s tím dnes asi moc neudělám a že jediné co můžu je hlasitě nebo tiše nadávat, ale stejně: velmi nesouhlasím s tím dnešním stupidním perverzním úchylným nenažraneckým konzumeristickým trendem tzv. úmyslného plánovaného zastarávání, který nám násilím nastolili nenažraní výrobci a prodejci hardwaru spolu v nečisté podvodné obchodní dohodě s výrobci shitového softwaru (Windows, Office, Chrome, webstránky a přejavascriptování, Adobe, ...), kdy nám nabízejí čím dál nenažranější programy které toho dělají a umějí čím dál míň a hůře a pomaleji, že jak dřív pojmy jako "kancelářský PC" nebo "PC na internet, MS Office a e-mail" znamenaly tu nejnižší výkonovou kategorii PC, tak že nenažraní perverzní výrobci HW a SW tuto kategorii PC podvodně a perverzně posunují co se nároků týká někam mezi kategorii "herní PC".
Četl jsem studii, že v roce 2007 byly všechny kategorie PC (kancelářské, na práci, na hry) až víc než dost výkonné i s rezervami do budoucnosti ke svému účelu a programy dost kvalitní a výkonné a efektivní (jedinou výjimkou byly tehdejší tehdy tak moc nenáviděné a odmítané Windows Vista) a že odvětví PC už dosáhlo na strop. Ale výrobci a prodejci hardwaru museli a chtěli dál tučně vydělávat a tehdejší stav PC odvětví pro ně znamenal, že uživatelé nebudou chcít utrácet, proč taky. Tak výrobci HW museli udělat špinavé neetické obchodní dohody s největšími výrobci softwaru, aby dělali nenažranější software, který toho umí stejně jako starší rychlejší programy, ale potřebuje mnohem výkonnější počítače a aby výrobci SW protlačili své nové šmejdy jako oficiální standardy. A hle, koryto se otvevřelo a dnešní stav odvětví je toho důkazem.
Ale jak říkám, asi s tím nic nenadělám, můžu maximálně jen hlasitě nebo tiše nadávat, ale stejně je toto co se děje pořádný hnus. Můžu maximálně zkusit psát vlastní programy a doufat, že se přes veškeré tržní nečisté neetické lobby a kartely prosadí... .

Kdo to jako chtěl takový hnus? Na rozsáhlé informační systémy jsou servery k tomu určené, nikoliv znásilňování klientských počítačů a násilné rabování a kradení strojového času nebohých uživatelů, takže k tomu mají být server-side aplikace v PHP, Java, C, ... nikoliv znásilňování a rabování a kradení v podobě té příšernosti Javascriptu. Ten byl původně zamýšlen jako jazyk na drobné změny, drobné úpravy, drobné výpočty a drobné efekty na stránce, nikoliv na běh komplexních velkých aplikací. A podle toho dnes internet vypadá.
"Jo, zmrzlina je taky moc dobrá věc na chuť, auto je výborný dopravní prostředek, plech je moc drahý, co tak třeba postavit auto ze zmrzliny? Týjo, to je super nápad?!"
zmrzlina = javascript
auto = velké komplexní programy a systémy
plech = výkon serveru a server-side technologie
auto ze zmrzliny = přejavascriptovaný web odpadními kontraproduktivními scripty
oběšenec v autě ze zmrzliny = uživatel nebo klidně ii programátor který vždycky vše ods.re

Však kdo pamatuje, první hřebíček do rakve kavlitného efeotivního výkonného softu byly tehdy nové a nenáviděné kolosálně velké šíleně pomalé a nekompatibilní přeplácané nic navíc nenabízející Windows Vista, a z čeho myslíte že vycházejí Sedmičky? XPéčko vycházelo co se bezpečnosti a práce týká z Windows 2000, co se multimediálních funkcí týká z Windows ME. Vista byl nový pomalý šmejd. Sedmičky jsou lepší Visty. Osmičky je žalostný zoufalý pokus o sjednocení OS pro PC, tablety a mobily, který skončil pomalým ohromným nenažraným neefektivním problémovým nicneumějícím systémem. 8.1 je service pack Osmiček. Desítky jsou to nejhorší co kdy přišlo, základ je Windows 8, ale jsou zpomaleny a prošpikovány tunami špionážního a telemetrického balastu a balastu pro vzdálené ovládání a vzdálené nastavení Windowsu 10 na uživatelově stanici ze serveru, nekomaptibilní pomalý nebezpečný problémový nenažraný šmejd.
Na poli internetových prohlížečů vývoj probíhal stejně, Chrome nabobtnal a zpomalil a zešpionážněl na úroveň jednoho z nejpomalejších prohlížečů (Chrome je do kvality de facto MSIE s osekaným nastavením a žádnými funkcemi) a všechny hlavní prohlížeče kromě MSIE který byl vždycky šmejd, (Firefox, Opera) přešly v tichosti na šílené jádro Chorme.
Na poli webstránek to je jasné snad každému co se děje, mnoho stránek, kde je jen nadpis, pár odstavců textu, pár odkazů a pár malých obnrázků se načítají a zpracovávají šíleně dlouho, problémově a často rozhozeně díky přeskriptování odpadními kontraproduktivními a reklamními a šmírovacími skripty, které často nejenže nejsou vůbec potřeba, ale jsou spíš na obtíž.
Mobilní platformy taky moc nemusím diskutovat, z tehdy natuněného nabušeného Symbianu, Maemo a Bada se přešlo na pomalý nenažraný patlací pro-stupídos Android, iOS a díky Bohu už mrtvé Windows Phone.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru