Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Prodloužení rozvedeného ethernet kabelu

Hezký večer,

rád bych se poradil. Ve studentském domě, kde bydlím, je rozvedený kabelový internet z "ústředního boxu" do několika WiFi routerů a pak do každého pokoje/bytu - tam je zakončen LAN zásuvkou, kam si každý může strčit svůj Ethernet kabel. Byt, ve kterém bydlím já, prošel změnou a rozdělil se na dva jednotlivé byty, přičemž je tedy teď potřeba rozvést internet do nově vzniklého bytu. S tím se trochu počítalo již v době, kdy se internet rozváděl a tak v mém pokoji se nachází zástrčky na Ethernet dvě. Má otázka tedy je, jak co nejsnadněji dostat internet do druhého pokoje. Co se týče "stavebního" hlediska, tak rozvést kabel není problém, ale nemám moc jasno v tom, jak toho docílit. Blíže situaci snad pomohou přiblížit přiložené fotografie a mnou uvažované scénáře. V obou scénářích uvažuji, že LAN zástrčku z mého pokoje odmontuji a namontuji do pokoje vedlejšího, zůstává mi však v ruce kabel nedostatečné délky a bez zakončení. Hledám nejlepší řešení, které nebude trvat věčnost, nebude složité a technicky bude funkční a spolehlivé.

Možnosti, které mně napadly:

1) Odpojit starý kabel z "ústředního boxu" a nahradit ho novým. Nevím však, jak se takový kabel připojuje do onoho boxu a jaké má zakončení, tedy jaký kabel koupit. Navíc to vypadá, že tam není moc místa. Odříznout všechny od internetu je možné, bude-li třeba.
2) Sehnat nějaký komponent, který mi umožní starý nedostatečně dlouhý kabel spojit s novým kabelem, který koupím. Existuje takový komponent?

Nic dalšího mě nenapadá, se zastrkáním drátů do LAN zásuvky si poradit zvládnu (snad).

Jsem vděčný za všechny rady, tipy.
Děkuji.

img-3170.jpg - Zakončení starého, krátkého kabelu
img-3172.jpg - "Ústřední box" zavřený
img-3173.jpg - "Ústřední box" otevřený, pohled na oblast, kam se zapojují ethernetové kabely

Předmět Autor Datum
nacvaknout konektor rj45 a zapíchnout do switche. z něj si natánout kabely do obou polovin bytu.
lední brtník 27.10.2018 21:39
lední brtník
Kabely byly do mého bytu rozvedeny dva, stejně jako zásuvky, takže jeden zůstává a druhý je jen potř…
jojsor 27.10.2018 21:45
jojsor
Je tohle to, co hledám? av-cables.dk link
jojsor 27.10.2018 21:59
jojsor
Tobe taky hezký večer. Na konec potrebujes klasicky RJ45 (min zvol CAT@5e, kdyz pouzijes samicku tak…
COh 27.10.2018 22:35
COh
Neni, to je klasicka RJ45 koncovka na kabel akurat beznastrojova - nepotrebujes na to krimpovacie kl…
poihu 27.10.2018 23:39
poihu
Moc dekuju za objasneni. Vyreseno. poslední
jojsor 28.10.2018 15:07
jojsor

Kabely byly do mého bytu rozvedeny dva, stejně jako zásuvky, takže jeden zůstává a druhý je jen potřeba prodloužit. V mém případě tedy:

nacvaknout konektor RJ45, koupit další ethernet kabel s male koncovkami, jednu z nich uříznu a napojím do zásuvky.

Díky za odpověď a za pojmenování komponentu. Je to lepší řešení, než se vracet k boxu a vyměnit celý kabel? Jak se do toho boxu, respektive do té jedné části, ethernet kabel napojuje? Není tam vůbec vidět, ale na rj45 to nevypadá - nejspíš bych se tam ani bez odmontování celé skříně nedostal, je to tam natěsno.

Tobe taky hezký večer.
Na konec potrebujes klasicky RJ45 (min zvol CAT@5e, kdyz pouzijes samicku tak do ni muzes rovnou zapojit klasicky prodluzovaci RJ45 samecka -> switch -> etc) Pro to rozsireni pouzij neco takového : D-Link DGS-105/E (nepresahne 10Cm, je mensi jak se muze zdat na obrazku fakt je to jen drobek) 489,- KC
# Navic pristi pripadny pripojeni uz nemusis resit (tak jak shanet kleste a sam to stipat/stahovat) ;-) Existuji i varinaty v provedeni CAT6 mini. Nebo [stíněná UTP/STP Rozbocovac] ,[Adapter@2] ale moc jim osobne neverim ani nepouzivam.

Neni, to je klasicka RJ45 koncovka na kabel akurat beznastrojova - nepotrebujes na to krimpovacie klieste.

To co nazyvas "Ústřední box" je rackova skrina, v jej hornej casti su dva racky s patch panelmi, tam su zakoncene vsetky kable strukturovanej kabelaze, koncia tam i kable z tvojho bytu, vymenit sa sice daju ale do toho by som nerypal, kabel je tam pripojeny skoro "napevno". Z patch panelu je to poprepajane pomocou tych kratkych kablov - patchcordov do toho tretieho racku v ktorom je akysi switch Dlink. Patch panel je tam na to aby sa dala struktura siete podla potreby modifikovat -> poprepaja sa to podla momentalnej potreby tymi patchcordami. Ked chces predlzit ten kabel co mas v byte a nemas na nom RJ45 koncovku tak pouzijes takuto spojku ktorou pripojis predlzujuci kabel, ako ho potom ukoncis na konci ci RJ45 konektorom alebo nejakou ethernetovou zasuvkou je uz na tebe.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru