Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nečitelný HDD (exFAT) ve Win7, TV disk vidí a čte

Ahoj všem.

Používám 2TB externí disk WD My Passport Wireless (model E2B, s valstním baterií). Disk používám jako úložiště dat, filmy, foto...soubory. Běžně jej používám pro přehrávání uložených filmů na TV (převážně Samsung (UE55H8000SLXXH). Po nedávném výletu a neúspěšném připojení k TV Panasonic, následně notebooku, vždy přes kabel USB, kdy zařízení pouze nekonečně načítala obsah, který nezobrazil, jsem po návratu HDD připojil k domácímu počítači, který zobrazil hlášku u nutnosti formátovat disk. Toto jsem neprovedl. Má televize Samsung vidí veškerá data na disku (filmy, fota, soubory) a spolehlivě je čte. Počítač ale tvrdošijně vyžaduje formátování. Po pokusu nápravy spuštěním příkazu "chkdsk X: /f" se zobrazila tato hláška:

Systém souborů je exFAT.

Seriové číslo svazku je bla-bla.

Obě kopie spouštěcích informací pro tento svazek jsou poškozené.

Program Chkdsk nemůže pokračovat.

Při kontrole oblasti spouštění byla zjištěna chyba.

Nástroj SPRÁVA DISKŮ ve Správě počítače disk vidí, ukazuje jej jako online, velikost uvádí jako 1858,98 GB RAW s poznámkou "V pořádku (primární oddíl)". Tato velikost asi označuje celkově skutečně obsazené místo na HDD. Ovladač v PC po kontrole ukazuje použití poslední, aktuální verzce a systém ve Správci zařízení ukazuje, že zařízení pracuje správně, které označuje jako velkokapacitní paměťové zařízení WD My Passport 83C USB Device.

Používám Windows 7 Ultimate, 64bitový OS.

Zjistil jsem, že program "DiskInternals Linux Reader" vidím celý obsah disku se všemi soubory. Nedokážu s nimi ovšem nic udělat, program je v AJ a tím ne příliš vládnu.

Poradíte mi prosím někdo, jak disk bez rizika ztráty dat učinit opět viditelným pro PC nebo čím zkopírovat data ve Win, když jej tento systém nevidí?

Děkuji za jakoukoli přínosnou radu a předem se omlouvám za žádné reakce na komentáře, které nejsou k danému tématu relevantní.

Řešení:

Předmět Autor Datum
Možná zkusit nějaký program pro obnovu ztracených dat - konkrétně obnovu oddílu (mohlo by to opravit…
dsa 26.12.2018 22:45
dsa
Děkuji. Nějaké programy jsem zkoušel...bez úspěchu.
Jiřoun 27.12.2018 14:39
Jiřoun
DiskInternals Linux Reader viděl bych to jako nejšetrnější cestu. někoho si pozvi na pomoc s anglič…
lední brtník 26.12.2018 23:28
lední brtník
Děkuji. Test disk jsem zkoušel. Přenosný disk byl jediná cesta jak narychlo vyřešit dlouhodobý pobyt…
Jiřoun 27.12.2018 14:41
Jiřoun
Souhlasím s navrženou nejšetrnější cestou, použití Linux Readeru, když umí načíst soubory. Přeložen…
host 27.12.2018 18:30
host
Ahoj. Velice se omlouvám, Tvůj příspěvek jsem zaznamenal až dnes. A rovnou vyzkoušel :). Děkuji! Red…
Jiřoun 02.01.2019 19:46
Jiřoun
Taky doporučuji "Testdisk" je to masakr, ale funguje... prohledá disk/podívá se na oddíly a dokonce…
FixExa 02.01.2019 23:34
FixExa
RAW - teda "surové" dáta. T.z. sú nesažiteľné pre PC. Buď si ich vytiahneš iným spôsobom, alebo ten…
yYy 27.12.2018 08:22
yYy
Děkuji. Nenahrával. Pouze jsem chtěl přehrát film na TV Panasonic. Problém ale asi byla velikost méh…
Jiřoun 27.12.2018 14:44
Jiřoun
Win nevidi file system disku alebo ho nevie citat. Jednoduche riesenie bude pouzit live cd linuxu (n…
fleg-sk 27.12.2018 08:49
fleg-sk
Zkoušel jsem nabootovat z linuxu, ale obsah disku se nezobrazil. Vím, že je to jistý protimluv vůči…
Jiřoun 27.12.2018 14:47
Jiřoun
zkus klonování z bootcd acronis na druhý disk. (jestli chceš čím dál hnusnější verzi, inkrementuj ro…
lední brtník 27.12.2018 16:59
lední brtník
Spíš ta podivná televize disk překódovala na Ext4, protože obvykle v televizích bývá něco z Linuxové…
Rce 03.01.2019 01:44
Rce
Na RAW jedine oprava zavádzacích dát na prvom sektore logického oddielu alebo disku. Nemá zmysel ona…
Nuda 27.12.2018 18:23
Nuda
Můžeš mi prosím poradit konkrétní postup, jak to lze učinit? Tedy opravu zaváděcích dat. Pokud bych…
Jiřoun 02.01.2019 19:35
Jiřoun
Bych na to žádné opravovací programy nepouštět, zničí to jen, páč s linuxovým FS neporadí. Zkusit di…
Rce 03.01.2019 01:48
Rce
Windows7 by měl exfat zvládat. Pokud televize vidí vše dobře, asi bude chyba v něčem, co nezpůsobuje… poslední
ml1 03.01.2019 13:39
ml1

DiskInternals Linux Reader

viděl bych to jako nejšetrnější cestu. někoho si pozvi na pomoc s angličtinou.
a zamozřejmě potřebuješ druhý disk, na který ty data budeš obnovovat.

mám zkušenost s programem testdisk, který je na takové věci dobrý, ale ovládání je textový masakr.

jedna technická: na přenosný usb disk patří bezcenná data typu stažené filmy.
ale dokumenty nebo originály fotek na takový potrat nepatří, důvod jsi právě zjistil.

Děkuji. Test disk jsem zkoušel. Přenosný disk byl jediná cesta jak narychlo vyřešit dlouhodobý pobyt v Asii, takže jsem na něj naházel foto, data a td. Samozřejmě mám k zaloze, nebo překopírování toho současného disku SATA disk 2TB. Jen najít to nářadí :).

Ahoj. Velice se omlouvám, Tvůj příspěvek jsem zaznamenal až dnes. A rovnou vyzkoušel :). Děkuji! Red cross sice v nabídce není, ale SAVE v kontextové nabídce ano :). Kopíruji. Děkuji za radu a polopatický návod :).

RAW - teda "surové" dáta. T.z. sú nesažiteľné pre PC. Buď si ich vytiahneš iným spôsobom, alebo ten RAW prekonvertuješ napr. na NTFS (https://www.easeus.com/data-recovery/other-recovery-software/convert-raw-drive-to-ntfs.htm).
Ešte ma napadlo - nenahrával si niečo telky na ten ext. disk? Niektoré telky používajú svoj vlastný formát, ktorý nie je zlučiteľný s PC (svedčí o tom i žiadosť o naformátovanie diesku).

Děkuji. Nenahrával. Pouze jsem chtěl přehrát film na TV Panasonic. Problém ale asi byla velikost mého disku (2TB), TV nereagovala ani po 30 minutách. Vypnul jsem TV, odpojil disk, od té doby disk nečitelný v PC. Asi tak zkráceně. Už jsem zkoušel i nástroj na čtení disků, které jsou formátovány právě Panasonicem. Bez výsledků.

Zkoušel jsem nabootovat z linuxu, ale obsah disku se nezobrazil. Vím, že je to jistý protimluv vůči mé otázce, kdy píši, že DiskInternals Linux Reader jej přečte, ale tak to prostě je :). Ano, moc rád bych data zkopíroval na jiný disk, následně zformátoval původní a byl bych šťastnej, jako želva :).

Spíš ta podivná televize disk překódovala na Ext4, protože obvykle v televizích bývá něco z Linuxového jádra (za Widle by se nedoplatili licencema). Nechápu, jak to ta televize tak rychle stihne překodovat, ale asi to souvisí s tím, že nesmí být disk z televize čitelný na jiné televizi kvůlivý přehnaných autorských právech. V každém médiu zaplatíme výpalné OSAe a ještě nám to televize zatrest překoduje. Obvykle soubory sice v Linuxu jsou čitelné, leč zašifrované.

Na RAW jedine oprava zavádzacích dát na prvom sektore logického oddielu alebo disku. Nemá zmysel onanovať sa s obnovou dát na iné úložisko:

EaseUS Partition Recovery 8.5
https://easeus-partition-recovery.soft112.com/
-------------------
M3 Partition Recovery je absolútna špička v rýchlosti algoritmu a bezpečnosti z RAW, len je platený:

https://www.m3datarecovery.com/products/
https://www.m3datarecovery.com/data-recovery/free-data-recovery.html

----------------

V prípade obnovy dát je vhodný:
EaseUS Data Recovery Wizard

jednička na trhu:
Stellar Phoenix Windows Data Recovery - Professional
https://www.stellarinfo.com/windows-data-recovery-professional.php

Můžeš mi prosím poradit konkrétní postup, jak to lze učinit? Tedy opravu zaváděcích dat. Pokud bych chtěl použít například Acronis Disk Director (registrovaný)...nebo jiný program...zkoušel jsem Tvé tipy, ovšem všechen SW požaduje samozřejmě registraci. Tedy, rád si licenci zakoupím, pokud budu mít šanci zaváděcí data opravit. Acronis Disk Director mi ukazuje, že se jedná o nenaformátovaný svazek, GPT, v pořádku. Nevím ovšem, jestli s ním dokážu změnit ten první sektor. Děkuji.

Bych na to žádné opravovací programy nepouštět, zničí to jen, páč s linuxovým FS neporadí. Zkusit disk přečíst v live distribuci Linuxu, obvykle ty televize disk překodují na Ext3/4. Ani pak není vyhráno, soubory bývají zašifrovány.

Windows7 by měl exfat zvládat. Pokud televize vidí vše dobře, asi bude chyba v něčem, co nezpůsobuje problémy. Může to taky být problém s USB, zejména jesli je to disk, co nemá vlastní napájení, něco málo se načte, ale jak počítač chce číst víc, tak nestačí napájení a disk přestane odpovídat a počítač ho prohlásí za RAW. Ale to by ho zase neviděl prohlížec linuxových oddílů (je to opravdu exFAT?).

Ještě me napadá zkusit linux nebo nějakou live distribuci, co si o něm bude myslet. (Taková nenáročná distribuce (myšleno na uživatele, na počítač je náročná dost) je mint, ale vyhoví téměř cokoliv, hlavně musí v sobě mít správce disků, což některé distribuce nemývaly). Zejména pokud to vidí reader linuxových oddílů (je škoda, že to nedovede připojit pod písmenem disku nebo přípojným bodem, ale kopírovat soubory z něj pokud vím jde).

Na obnovu ztracených dat se mi osvědčil GDB (Get Data Back), umí FAT12/16/32, exFAT, NTFS, i linuxové ext, ale neni zadarmo (cca 70$/€ nebo cca 2200Kč). Za to je zadarmo demo, které ukáže, co si o disku myslí (teda pokud se nic nezměnilo, bylo to tak, že před objednáním programu to přímo nabízelo a až po zaškrtnutí že jsem si program vyzkoušel mě to pustilo dál, to že jsem objednávku nedokončil, protože jsem nebyl schopný zaplatit online kreditkou a koupil ho od českého distributora je už příběh jiný). To demo dělá vše, jenom neobnovuje (nebo jenom nějaký kousek řádově 100MB). No jo, ale zase je v angličtině, prostě světu počítačů vládne angličtina, čeština je v tomto až za slovenštinou (mohu-li soudit podle překladů různých programů, slovenský překlad je obvykle k dispozici dřív).

Já bych se spíš vydal cestou kopie všech souborů, potom bych si teprve hrál s restaurováním když bych měl všechny soubory "v suchu" a nebylo by co zkazit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru