Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nečitelný HDD (exFAT) ve Win7, TV disk vidí a čte

Ahoj všem.

Používám 2TB externí disk WD My Passport Wireless (model E2B, s valstním baterií). Disk používám jako úložiště dat, filmy, foto...soubory. Běžně jej používám pro přehrávání uložených filmů na TV (převážně Samsung (UE55H8000SLXXH). Po nedávném výletu a neúspěšném připojení k TV Panasonic, následně notebooku, vždy přes kabel USB, kdy zařízení pouze nekonečně načítala obsah, který nezobrazil, jsem po návratu HDD připojil k domácímu počítači, který zobrazil hlášku u nutnosti formátovat disk. Toto jsem neprovedl. Má televize Samsung vidí veškerá data na disku (filmy, fota, soubory) a spolehlivě je čte. Počítač ale tvrdošijně vyžaduje formátování. Po pokusu nápravy spuštěním příkazu "chkdsk X: /f" se zobrazila tato hláška:

Systém souborů je exFAT.

Seriové číslo svazku je bla-bla.

Obě kopie spouštěcích informací pro tento svazek jsou poškozené.

Program Chkdsk nemůže pokračovat.

Při kontrole oblasti spouštění byla zjištěna chyba.

Nástroj SPRÁVA DISKŮ ve Správě počítače disk vidí, ukazuje jej jako online, velikost uvádí jako 1858,98 GB RAW s poznámkou "V pořádku (primární oddíl)". Tato velikost asi označuje celkově skutečně obsazené místo na HDD. Ovladač v PC po kontrole ukazuje použití poslední, aktuální verzce a systém ve Správci zařízení ukazuje, že zařízení pracuje správně, které označuje jako velkokapacitní paměťové zařízení WD My Passport 83C USB Device.

Používám Windows 7 Ultimate, 64bitový OS.

Zjistil jsem, že program "DiskInternals Linux Reader" vidím celý obsah disku se všemi soubory. Nedokážu s nimi ovšem nic udělat, program je v AJ a tím ne příliš vládnu.

Poradíte mi prosím někdo, jak disk bez rizika ztráty dat učinit opět viditelným pro PC nebo čím zkopírovat data ve Win, když jej tento systém nevidí?

Děkuji za jakoukoli přínosnou radu a předem se omlouvám za žádné reakce na komentáře, které nejsou k danému tématu relevantní.

Řešení:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Windows7 by měl exfat zvládat. Pokud televize vidí vše dobře, asi bude chyba v něčem, co nezpůsobuje… poslední
ml1 03.01.2019 13:39
ml1

Windows7 by měl exfat zvládat. Pokud televize vidí vše dobře, asi bude chyba v něčem, co nezpůsobuje problémy. Může to taky být problém s USB, zejména jesli je to disk, co nemá vlastní napájení, něco málo se načte, ale jak počítač chce číst víc, tak nestačí napájení a disk přestane odpovídat a počítač ho prohlásí za RAW. Ale to by ho zase neviděl prohlížec linuxových oddílů (je to opravdu exFAT?).

Ještě me napadá zkusit linux nebo nějakou live distribuci, co si o něm bude myslet. (Taková nenáročná distribuce (myšleno na uživatele, na počítač je náročná dost) je mint, ale vyhoví téměř cokoliv, hlavně musí v sobě mít správce disků, což některé distribuce nemývaly). Zejména pokud to vidí reader linuxových oddílů (je škoda, že to nedovede připojit pod písmenem disku nebo přípojným bodem, ale kopírovat soubory z něj pokud vím jde).

Na obnovu ztracených dat se mi osvědčil GDB (Get Data Back), umí FAT12/16/32, exFAT, NTFS, i linuxové ext, ale neni zadarmo (cca 70$/€ nebo cca 2200Kč). Za to je zadarmo demo, které ukáže, co si o disku myslí (teda pokud se nic nezměnilo, bylo to tak, že před objednáním programu to přímo nabízelo a až po zaškrtnutí že jsem si program vyzkoušel mě to pustilo dál, to že jsem objednávku nedokončil, protože jsem nebyl schopný zaplatit online kreditkou a koupil ho od českého distributora je už příběh jiný). To demo dělá vše, jenom neobnovuje (nebo jenom nějaký kousek řádově 100MB). No jo, ale zase je v angličtině, prostě světu počítačů vládne angličtina, čeština je v tomto až za slovenštinou (mohu-li soudit podle překladů různých programů, slovenský překlad je obvykle k dispozici dřív).

Já bych se spíš vydal cestou kopie všech souborů, potom bych si teprve hrál s restaurováním když bych měl všechny soubory "v suchu" a nebylo by co zkazit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru