Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak blokovat reklamy na Facebooku (Sponzorováno)

Měl bych dotaz na technické experty, kteří rozumí blokování reklam, ublock pravidlům a xpath a možná i facebooku (jelikož je to monstrózní aplikace, která načítá spoustu dat neustále, mraky velkých zkodovaných javascriptů s náhodným jménem a spoustu parametrů v xml htttp requestech, neustálá komunikce přes *-chat.facebook.com, websocket). --- Normální člověk už to nemá šanci rozluštit

Zhruba od ledna se mi začlo ukazovat hodně příspěvků "Spoznorováno" od "profilů", které jsem nikdy neviděl (šminky, podomní prodej, přeslazená čokoláda, přeslazená ochucená voda, řemeslnící, webové firmy , čínské hadry, náboráři). Zároveň facebook používám v izolovaném prostoru, to znamená jen na krátkou chvíli, kdy smažu cookies a *storage a zároveň blokuji přístup facebook domén na jiných webech a samozřejmost jako blokace 3rd party. Také tam mám na profilu vloženo minimum informací, které jsem aktualizoval před 5 lety naposled. A pokud si chci prohlédnouti nějaký obsah na facebooku, tak to dělám z dalšího izolovaného prostoru, aby nebylo vidět, že daný obsah si prohlížím pouze já (to jen na vysvětlení, že minimalizuji množství interakcí a dat)

Chtěl bych poradit, jak SPOLEHLIVĚ blokovat ty reklamy - jak říkám, od ledna se jich ukazuje ještě víc. Zhruba v květnu minulého roku přestalo fungovat rozšíření FBYT z adblocks.org (které jsem prověřil předtím, ale stejně díky ublocku by mělo ucpané díry)

Problém je, že na to nestačí jednoduché pravidélko ublocku, protože už nejen kromě dynamicky generovaných identifikátorů reklam používá i dynamické načítání , ale má i takové triky, že slovo "Sponsored" je jako (zjednodušeně) "<span>Sp</span>rc<span>bla</span>ons<.... " což zamezí detekci pravidel typu ::has-text() nebo dokonce xpath selektorů.

Například co dřív fungovalo, teď nejde, protože všechny příspěvky teď obsahují tu sérii textů.

Prostě ty doplňky, pravidla po čase přestanou fungovat.

Nečekám rady používat mbasic.facebook.com (kde javascript není, kde si jen člověk musí dát pozor na jeden iframe a hlídat smetí v URL, ale nejde v něm třeba upload víc věcí obrázků najednou) nebo nepoužívat facebook vůbec.

Předmět Autor Datum
V souboru hosts blokuji pět adres Facebooku → reklamu na FB nemám žádnou. Nevím, jestli na FB funguj…
ivzez 24.01.2019 11:41
ivzez
ó až takhle trapně jednoduché? Že bych tohle "nějak" přehlédl? To mohu hned zkusit, protože v ublock…
Mere 24.01.2019 12:34
Mere
Opravdu nevím, jestli můj postup neblokuje i něco jiného. Mně na FB stačí být v kontaktu s lidmi a č…
ivzez 24.01.2019 14:22
ivzez
Odpoved neznam, protoze facebook provozuju jen na Androidu. Ve web prohlizeci ty sponzorovane reklam…
RedMaX 24.01.2019 20:43
RedMaX
>RedMax: To je nedorozumění. Hosts soubor používám jako last-call zálohu, kdyby omylem někdo použil… poslední
Mere 25.01.2019 09:48
Mere

V souboru hosts blokuji pět adres Facebooku → reklamu na FB nemám žádnou.
Nevím, jestli na FB funguje upload více obrázků najednou, protože to nepotřebuji,
a nevím, jestli tím kromě reklamy neblokuji i něco dalšího.

127.0.0.1  connect.facebook.com
127.0.0.1  connect.facebook.net
127.0.0.1  facebook.conduitapps.com
127.0.0.1  facebook.net
127.0.0.1  fbcdn.net

Podobně blokuji reklamy od Google Adsense, Doubleclick, bbElements, iBillboard, …
Od reklam mám na většině webů pokoj i bez doplňků prohlížečů, AdBlocku apod.

ó až takhle trapně jednoduché? Že bych tohle "nějak" přehlédl? To mohu hned zkusit, protože v ublocku to mohu filtrovat na stránce (a vidím v z jakých stránek se snaží marně načítat obsah) místo v hosts (a tam to mám jako zálohu, při použití neošetřeného prohlížeče)

Doopravdy se v příspěvcích neobjeví žádné Sponzorované hnoje ? (Stále pořád myslím jen stránky *.facebook.com, na jiné stránky ho ublock nepustí) Nic jiného nepoužíváš (userscript, doplněk,...)?
Jen mám dotaz: neblokuje to i náhodou i legitimní data z facebooku (obrázky, videa, ikony, kód (zlý i dobrý ) ? Protože z fbcdn.net se načítají fotky. A jakou verzi facebooku používáš (facebook.com, m.facebook.com, mbasic.facebook.com - nebo snad mobilní "appku"?) Přesto to funguje (není to rozbité, například prohlížení fotek, interakce se stránkou)?
Jestli to dobře chápu, tak přímo doména facebook.com není blokovaná.

(Ta poznámka se týkala ohledně nahrávání obrázků víc se týkala uplně něčeho jiného: že někdy na facebook nahrávám obrázky - -ano přiznávám se - a mbasic.facebook.com neumožňuje (mimo jiné )nahrávat víc obrázků najednou, protože je technicky jednodušší díky absenci javascriptu, je to jen čisté html, css, obrázky))

Opravdu nevím, jestli můj postup neblokuje i něco jiného.
Mně na FB stačí být v kontaktu s lidmi a číst, co píší.

Obrázky jsem nahrávala naposledy asi před pěti lety, od té doby je tam nevkládám.
Obrázky ostatních se mi zobrazují, funguje mi i odesílání zpráv.
Na video jsem se na FB podívala naposledy asi před rokem před prezidentskými volbami
(jinak mne tam videa nezajímají).

V levém sloupci mám odkazy na to, co používám, v pravém tři informace
o přidání něčeho od někoho do "Stories" a dole odkaz na Chat (většinou vypínám).

Používám plnou verzi www.facebook.com,
ale kdyby m-verze načítala více příspěvků na jedné stránce, dala bych přednost jí.

Odpoved neznam, protoze facebook provozuju jen na Androidu. Ve web prohlizeci ty sponzorovane reklamy nemam, ve facebook aplikaci ano. Blokuju totiz reklamy na Androidu pres AdAway, coz neni nic jineho nez stazeni antireklamnich adres do hosts a jeho nakopirovani do telefonu. Potreba je root.

Kdyz ovsem pises, ze nepouzivas adblocky do prohlizecu, tak mi to neda se nezeptat, jak casto ten svuj upraveny hosts aktualizujes? Adresy reklamnich serveru se meni a je treba to aktualizovat, coz u addonu do prohlizece jde delat snadno, ale u hosts je treba to nejak manualne nakopirovat a restartovat PC.

Proto pouzivam oboji, jednou za cas si stahnu seznam adres a vkopiruju si je do hosts, pricemz seznamy beru prave z dostupnych zdroju, ktere vyuzivaji adblocky a k tomu pouzivam i ty addony do prohlizece, ktere mi jisti situaci pro aktualizovane reklamni adresy.

>RedMax:
To je nedorozumění. Hosts soubor používám jako last-call zálohu, kdyby omylem někdo použil neošetřeny prohližeč - mám tam pár základních domén (asi 200) a neaktualizuji Ho. Na opravdické filtrování Mám ublock origin v Hard módu - (mocný nástroj - část doménový filtr) na dané stránce blokuje defaultně všechny ostatní domény mimo navštívené ("té v adresním řádku :) ") A samozřejmě jeho adblocková část na facebooku se hodně zadýchá - asi 70 pravidel. (pak v záznamu ublocku loggeru požadavků vidím, že pomalu každý druhý Ajaxový request je zablokovaný)

Paradoxně facebook.com používá jen facebook.net (načítá se odsud jen hsts-pixel.gif), fbcdn.net (uživatelský obsah + skripty/css), fbsbx.com (načítá se odsud jen hsts-pixel.gif) . Překvapuje mě, že nenačítá nic z *google* domén a ani jiných.
Bez fbcdn.net se mi zobrazí nenastylované HTML -- rozhozený design - nefunkční
Nevím, jak funguje AdAway, jestli jako VPN nebo jen host(s) filtr. Píšeš že hosts. Ale z jiných než výše uvedených domén facebook u mě nic nestahuje (na rozdíl od různých rádoby zpravodajských webů, kde je 20 pochybných šmíráckých serverů - právě to ublock nepustí a nepotřebuji hosts seznamy - samozřejmě je potřeba explicitně whitelistovat pár CDN serverů)

Mimochodem po aktualizaci hosts souboru se změny projeví různě, pokud nebyla doména načtena "resolvována", řekl bych že změna je okamžitá, pokud byla, tak se neprojeví hned, ale spolehlivě pomůže restart browseru( a někdy samo po nějaké době se to projeví).

A blokování se dá pomyslně rozdělit do 3 kategorií - blokace serverů a blokace (částí)URL (např ^tracker.js, banner_*.gif, remplib.js, api/log/impression$xmlhttprequest) + 3.část skrývání elementů HTML (.jobs-box, #cookie-notice).

Tohle vše umí ublock najednou ( protože má "dynamická pravidla" a "statické filtry", které umí syntaxi adblocku + pochopí i řádek v tvaru domény). Dynamická pravidla nadřazená a něco jako "systémové pravidlo (povolit/blokovat/pustit doménu / skripty / rámce) . Dají se jednoduše od/kliknout na stránce. Zatímco statická pravidla jsou "jemná", konkrétní a cílená,ale musím kvůli ním lézt do seznamu.

>ivzez
Opravdu by mě tedy zajímalo, jak to tedy máš, že se ti zobrazuje správně, přesto že blokuješ fbcdn.net...

Je mozné, že facebook používá nějakou polymorfní technologii, když "ho člověk" chce ladit - všiml jsem, si ,že najednou místo fbcdn.net/*.rsrc/php skriptů najednou chodí zakódované *.kf soubory.

A zdůraznuji - jde jen o "Sponzorované" příspěvky na hlavní timeline, nikde jinde svinstvo není.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru