Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zhasíná monitor

Dobrý den, setkal jsem se s problémem, zhasíná mi monitor. Zničehonic prostě zhasne, při tom je slyšet pořád zvuky, systém normálně běží. Chvíli. Nastartuje OS, uvítací song, chyby v některém SW (normální), z nichž některé už nevidím, monitor už zhasnul, jen slyším cinkání (ty Win tóny). Chvíli se nic neděje, čučim na to jak blázen. Pak monitor elektrostaticky zapraská, jako když se zapíná nebo vypíná, kontrolka je opět zelená a já koukám, co uvidím. K mému úžasu je to ASUS screen při bootování. Teď čučim ještě hloupěji. Vidím logo windows, ale pak místo plochy jen tma, uvítací song, slyším info bubliny, zase obvyklé chyby (mám na mysli neaktualizovaný antivir apod.) a nic. A pořád dokola. Napadlo mě rozlišení nebo refresh rate, ale 1152x867 at 60 Hz mám odzkoušené, vždycky to běželo. A zajímavé je, že to poprvé vypadlo během hraní Crysis, asi po půl hodině. Kdyby rovnou, tak vim, ale jen tak, zničehonic... Nevím si rady. Jestli máte někdo zkušenosti, poraďte, prosím. Moc díky. A

Ještě doplním parametry:
ASUS M2V32-MVP
ATi X1600pro 512MB
2GB RAM

Předmět Autor Datum
V prvom rade skus pri starte mackat F8 a zvolit si VGA mod. funguje? Ak ano tak odinstaluj ovladac V…
MM.. 05.08.2008 18:50
MM..
"monitor elektrostaticky zapraská" - čili skleněný monitor. u něj je blikání při refresh 60hz tak ší…
lední brtník 05.08.2008 19:27
lední brtník
Oh, předem díky za lichotky a za přiřazení mezi "nenormální" lidi. Ale především děkuju za pomoc. Ja…
Alexej 05.08.2008 20:38
Alexej
může být mrtvé cokoli. grafika, ramka, board, zdroj. nejsou v tom pc úchylné teploty (procesoru, gra…
lední brtník 05.08.2008 21:42
lední brtník
reinstalace ovladačů vypadá jako řešení, zatim to stojí. Předtim počítač normálně běžel dál, šlo pat…
Alexej 05.08.2008 23:17
Alexej
Ne, neni to v pořádku. Pořád to blbne. Už nevim co, zkusim ten linux, ale nevim. Mám k dispozici ins…
Alexej 07.08.2008 00:05
Alexej
Taky je docela dobře možné, že umírá grafika ( při nižším zatížení - rozlišení a frekvenci - vydrží…
Kachlík 07.08.2008 07:12
Kachlík
žádná instalačka, nech svůj disk na pokoji. píšu ti zkus "live edition" - to je většina těch bootova…
lední brtník 07.08.2008 10:14
lední brtník
Mas v haji grafiku, alebo kabel k monitoru, alebo monitor. Nie, program na otestovanie kablu neexist…
MM.. 07.08.2008 13:13
MM..
Linux Live určitě stojí za to zkusit. I když se na mně sesype spousta nadávek, zkus si půjčit nějako…
Fuente 07.08.2008 11:52
Fuente
Grafika odchází, špatně chladí, při přehřátí se vypne, po sléze se restartuje i celý systém a celé t…
Alexej 06.11.2008 18:24
Alexej
oblíbený problém hloupě navržených chladičů s úzkými mezerami mezi žebry, které se časem zanesou pra… poslední
lední brtník 06.11.2008 20:39
lední brtník

V prvom rade skus pri starte mackat F8 a zvolit si VGA mod. funguje? Ak ano tak odinstaluj ovladac VGA karty a restart a potom ho znova nainstaluj, a nastav len take rozlisenie a frekvecniu ake monitor urcite podporuje (vid navod k monitoru alebo stranky vyrobcu monitoru alebo google.com)

"monitor elektrostaticky zapraská" - čili skleněný monitor. u něj je blikání při refresh 60hz tak šíleně vidět, a zároveň je to tak škodlivé pro oči, že vůbec nemá cenu ten krám spravovat - lepší je rovnou všechno vyhodit a dělat něco zdravějšího, třeba poslouchat veřejnoprávní rozhlas.

pokud nemáš doma rádio, nudíš se a chceš tomu dát ještě šanci, smiř se s tím že tvoje instalace windows je po smrti (chyby v některém SW =normální, restart pc...) a přijde celá smazat.

- svůj disk musíš vybrat ven, připojit jako druhý přes šuplík nebo usb k jinému pc, a stáhnout data která chceš zachránit. rozhodně tě nepodezírám že bys měl dělený systémový a datový disk jako to mívají normální lidi, čili bez pomoci jiného pc se neobejdeš.
- disk vrátíš, nabootuješ z originálního instalačního cd, zvolíš úplně novou instalaci, pokud je tam dotaz zda starý oddíl před použitím zformátovat, potvrdíš ano - jinak instalaci zastavíš a začneš shánět nějaký normální partition manager pro rozdělení a formátování disku.
- pro windows nenecháš celý jediný oddíl pro systém+data na jedné hromadě. zatímco systém jde zas nainstalovat, data těžko vytvoříš znovu. čili pro systém zvolit třeba 20gb, a ze zbylého místa vytvoříš logický disk pro data.
- do windows nainstaluješ poslední service pack, ovladače k chipsetu tvého boardu, drivery k ostatnímu hardware, u skleněného monitoru nastav refresh 85-100hz. drivery máš na cd k boardu, detailní názvy hw máš na fakturách k pc (jde to zjistit i dosovými programy).
- doinstaluj ostatní soft.
- účet administrator si nech jen pro instalaci. pro připojování na net si zřiď jiný účet který nebude mít instalační práva (obrana proti virům i tvému ničení systému).
- a je to.

Oh, předem díky za lichotky a za přiřazení mezi "nenormální" lidi. Ale především děkuju za pomoc.
Jak instalovat OS vím a jak se k němu chovat taky, o rozdělení disku systém - data nemluvím. Vytrpěl jsem si už své. Ale neva, asi jsem se špatně vyjadřoval. Těmi "normálními" chybami jsem měl namysli např. hlášku antivirového SW, který hlásí, že by potřeboval aktualizovat apod. Žádné systémové chyby.
Problém je v tom, že OS byl "načisto" instalován minulý pátek, čili před 4 dny. Takže této variantě bych se rád vyhnul. Spíš bych to viděl na řadič či samotnou grafiku, případně monitor. Ten jsem ale právě otestoval na NB FS, všechny možné režimy (podporované), včetně kravin s obn. frekv., přičemž monitor nevykázal jedinou známku neuspokojivého chování. Při zobrazení výstupu z ATi X1600pro v režimu VGA se zdálo být vše OK, ale po chvilce monitor opět vypověděl, a to hned na 640x480px at 60 Hz. Čili podle všeho je monitor v pořádku, zbývá řadič a grafika. Při výměně PCIe slotu (deska podporuje CrossFire) žádná změna. Nevím, jestli bych měl nějakou čekat. Myslím, že pokud by odešel řadič, bylo by to v northbridgi, ne jen v konektoru, takže by odešly oba příp. celej bridge, paměti i procesor. Ale vzhledem k tomu, že alespoň pár okamžiků i PC funguje, řekl bych, že řadič bude v pořádku. Možná.
Ohledně grafiky, právě zkouším přeinstalovat ovladače, uvidíme, jestli poznáme rozdíl. Budu testovat a přijdu zpět.
Jsou moje dedukce a postupy správné? Prosím ještě o reakcí. Děkuju moc.

může být mrtvé cokoli. grafika, ramka, board, zdroj.
nejsou v tom pc úchylné teploty (procesoru, grafiky)? můžeš otevřít pc, zkontrolovat prach mezi žebry chladičů, a nechat to nějakou dobu vypnuté? (myslím že o tom předkolega psal taky).

můžeš vypnout restart pc, ať visí v blue screen, a doufat že monitor bude zobrazovat (kolik umí max. horizontální kmitočet v khz?)
pravým myšem na tento pc - vlastnosti - upřesnit - spuštění a zotavení - zrušit zatržení "restartovat" dole

dejme tomu že se nepodařilo nainstalovat korektně nějaký ovladač, nebo si něco nerozumí se základním chipsetem, a systém momentálně bude ve windows padavý furt. podívaj se na časopisová dvd, kde vydali live linux (nejspíš iso soubor, případně nějaký stáhni z netu) - vypal ho jako bootovací a zkus z něho najet. je jedno jestli linuxu třeba vůbec nerozumíš - vesele v něm klikej a zkoušej ovevírat co se dá - jde hlavně o test: zatížit nějakým grafickým prostředím tvůj pc, jestli taky spadne/zamrzne, nebo bude celkem normálně fungovat.

Ne, neni to v pořádku. Pořád to blbne. Už nevim co, zkusim ten linux, ale nevim. Mám k dispozici instalátor Ubuntu pro windows. Je možné ho použít? Nebo je potřeba načisto z cd?

Já už fakt nevim, jedu teď na res. 640x480 at 60Hz, oči jak tenisáky a mrazí mě, kdy to zas zhasne. Během psaní tohohle příspěvku už to spadlo třikrát, dvakrát se to samo reslo, jednou jsem to normálně vypnul přes Power. Jak je možný, že spustim pc, najedu do win, 10 minut pracuju na jednom rozlišení a frekvenci a pak zničeho nic prásk. Existuje nějaký program na test monitoru, jako vert. a hor. frekvence, přechody rozlišení atd., já našel jen nokia monitor test, ten ale nic neukázal. Díky za příp. postřehy

Taky je docela dobře možné, že umírá grafika ( při nižším zatížení - rozlišení a frekvenci - vydrží déle, při vyšším se hroutí dřív). Co takhle zkusit otavovat nějakého kamaráda, jestli by si nenechal strčit tu kartu do kompu, jestli u něj bude taky blbnout? ( Samozřejmě s rizikem, že jestli karta odejde poklusem, tak s sebou možná vezme i nějaký vzorek z jeho počítadla;-)).
K.

Mas v haji grafiku, alebo kabel k monitoru, alebo monitor. Nie, program na otestovanie kablu neexistuje. Rovnako ako neexistuje program na zistovanie ze ci mam na sebe ciste ponozky.
Program na test kablu je: skusit iny kabel. To iste plati aj pre test grafiky a monitora :-)

P.S. mozes skusit kyvat s kablom na roznych miestach, ak sa to bude prejavovat tak je to bud nalmeny kabel alebo studenak na konektore grafiky alebo monitora.

P.S.2. live linux je napr. knoppix. Das si slovo knoppix do google.com, az najdes jeho domovsku stranku tak si stiahnes .iso, vypalis (sposobom "z obrazu"), a nabootujes z toho CD. Ak to bude blbnut aj v linuxe tak potom budes vediet nabeton ze to je HW problem (ako som pisal, monitor, kabel alebo grafika).

Grafika odchází, špatně chladí, při přehřátí se vypne, po sléze se restartuje i celý systém a celé to jde znovu. Intervaly se zkracují, po několikátém restartu už nenajedu ani do biosu. Problém tedy vyřešen - řešení = výměna HW. Díky za pomoc.

oblíbený problém hloupě navržených chladičů s úzkými mezerami mezi žebry, které se časem zanesou prachem a nechladí.
nepředpokládám žes grafiku (její chladič) montoval sám, a nebyl by dokonalý kontakt po celé ploše - to by jinak byla druhá možnost.
třetí varianta - prostě to chcípá samo od sebe, protože čínský šmejd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru