Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nainstalovat Windows na GPT vedle Linuxu? Jak zatrhnout aktualizace? Na co dát pozor?

Pro ovládání nějakého HW (programovani FPGA, mikroskop, ...) jsou k dispozici jen programy pro Windows a u některých je už jasné, že nová verze pro jiný systém už nikdy nevyjde (firma skončila, je potřeba použít starší verzi programu, protože novější už tak starý HW nepodporují, jde o pochybný nedohledatelný čínský zdroj atd atd).

Mám počítač s linuxem (a pod Wine se mi ty programy nepodařilo rozchodit). Lépe řečeno mám tam několik dilnuxů, každý na jiné partišně za jiným účelem, disk je 2TB, tabulka GPT, zatím asi 1TB nealokováno.

Tak jsem si říkal, že bych udělal nějakou partišnu i pro Windows a dal tam příslušné programy (načež ji zazálohoval pro snadnou obnovu), ale nemám s tím žádnou zkušenost, tak se chci zeptat jak na to nejlíp, než se o něco začnu pokoušet.

Co si myslím:
- Windows budou sloužit jen jako zavaděč těch programů, data (zdrojáky, fotky, ...) budu zálohovat mimo počítač (klasicky USB flash s FATkou) prakticky hned po vzniku (takže případná ztráta dat není velký problém).
- Pokud se ve Windows "něco rozbije" tak mi přijde jako nejjednodušší nic neopravovat a partišnu prostě přepsat rozbalením zálohy (tedy celou partišnu včetně filesystému, nejen soubory)
- Při používání Windows nebude počítač připojený k síti, takže by neměly hrozit ani infekce, ani pokoutné aktualizace něčeho do nefunkčního stavu.
- jako nejlepší mi vycházejí asi sedmičky Home (protože ty programy tvrdí, že pod nimi chodí a o XP nemluví)
- plánuju to používat do fyzické smrti toho HW a pak ho zkusit něčím podobným nahradit (není to tak dávno, co jsem kvůli nějakým vykopávkám používal 486 se skutečným sériovým a paralelním portem)

Co nevím:
- dají se sedmičky ještě trvale provozovat bez připojení k síti a co je případně potřeba u nich pro to nastavit? (myslím, že jsem z víc zdrojů slyšel, že desítky se bez možnosti aktualizací časem zablokují, o osmičkách nevím) (pokud se jednou rozběhnou, tak další aktualizace zjevně nepotřebujou, ochrana před novějšími zranitelnostmi taky není třeba, pokud se na počítač zvenku dostanou jen textové soubory)
- dají se sedmičky rozumě snadno nainstalovat na GPT (tedy nikoli MBR)?
- dají se nainstalovat z USB?
- dají se nainstalovat tak, aby si jen zabraly/vytvořily partišnu dané velikosti a nerozbily všechno ostatní na disku? (Pod UEFI by to IMHO fungovat mohlo, nemusejí přece přepisovat MBR, aby se daly spustit ...)
- dá se takto nainstalovat víc stejných kopií "vedle sebe"? Tedy na každou partišnu jedna kopie Windows a jeden konkrétní program.
- kolik asi tak místa ty Windows minimálně potřebují, pokud nepočítám dotyčný program a jeho data?
- co dalšího bych měl vědět/vzít v úvahu

Co se počítače týče, je to nějaký novější laciný 64bit intel s integrovanou grafárnou a síťovkou, HDMI a pár USB portů a nechci po něm víc, než klávesnici, myš, obyčejnou obrazovku a přístup na USB porty jako seriové porty (případně co za proprietální protokoly ty programy mají, ale přímý HW přístup by jim stačit IMHO měl ...).

Předmět Autor Datum
zásadně se instaluje nejdřív tupější systém (nebo ten, který bezohledně sere na všechno kolem sebe)…
lední brtník 26.04.2019 00:52
lední brtník
Ten GPT není nijak zmateně rozkouskovaný - EFI, swap, 5 linuxů (každý jednu partišnu) - jedna partiš…
Henonee 26.04.2019 01:51
Henonee
jdu si dát absint. :-DTak to by sis asi měl změnit avatar.:-D
čumil old 26.04.2019 18:23
čumil old
Doplnim medveda: - pocitej ze Win 7 zaberou cca 15-20GB v zakladu, tj 120GB SSD je uplne dostacujic…
vopicak 26.04.2019 01:04
vopicak
Díky, takže pro ně (a programy a data) dám 60GB partišnu a bude z půlky prázdná :))
Henonee 26.04.2019 01:56
Henonee
Veľkosť oddielu po vyčistení W7 x64 bit. od bloatware, balastu, IE, Defender, Telemetrie, vypnutie s…
Nuda 26.04.2019 08:46
Nuda
60gb disky jsou pomalé výpotky se zastaralými řadiči, nedělal bych to, i když se ti to vejde a zbude…
lední brtník 26.04.2019 20:36
lední brtník
Jak jsem psal, SSD není kam připojit, pokud nevyndám ten HD, jednak nejsou kabely, jednak není místo… poslední
Henonee 27.04.2019 00:07
Henonee

zásadně se instaluje nejdřív tupější systém (nebo ten, který bezohledně sere na všechno kolem sebe) a teprve po něm ten rozumnější.
u zmateně rozkouskovaných gpt disků bych se s tím nepral: pro windows jít koupit ssd disk, na něj vrazil systém + programy. z toho 1tb prostoru můžeš mít čistě datový oddíl pro windows, naformátovaný ntfs.
se společným bootloaderem bude i tak boj, možná by to řešil bcdedit. nebo jiný tvůj postup, který ti vyhovuje líp.

není to tak dávno, co jsem kvůli nějakým vykopávkám používal 486

jdu si dát absint.

Ten GPT není nijak zmateně rozkouskovaný - EFI, swap, 5 linuxů (každý jednu partišnu) - jedna partišna za druhou bez mezer, druhá polovina volná v kuse.
Bootloadery zabírají každý pár kilo, jeden soubor pro každý systém (konec konců to je pointa UEFI, že není nutný centrální bootloader).
SSD tam není kam připojit, pokud nevyndám ten HDD a 1TB pro data, která budou zabírat 100MB max (spíš tak 5MB) je neskutečně přehnané plýtvání a navíc zcela zbytečné.
Programy se vejdou dohromady na 4 CD celkem, takže jde jen o to, kolik sežerou Windows.

Nicméně to beru tak, že se MS dosud nenaučil napsat rozumnou instalaci, takže budu počítat s tím, že mi to smaže a já to pak obnovím.

Veľkosť oddielu po vyčistení W7 x64 bit. od bloatware, balastu, IE, Defender, Telemetrie, vypnutie swap, hiberfile, usw., môžeš následne zmenšiť nejakým PartitionManager nabútovaný z externého média.

W7 sa dá po nainštalovaní na disk elegantne osekať napríklad číňanom; Dism++, v lište options nastavený v expert mode (je to bežná klikačka, fajkačka) na celkové miesto cca 6GiB, takže ti bude stačiť na primárnom oddiele miesto max. 15GiB, bohate a s rezervou aj na spustený swapák pagefiele a Hiberfile v koreni oddielu.

Plateným nástrojom nLite sa dá upraviť samotné inštalačné ISO W7 do podoby, že inštalácia zaberie pri zachovaní funkčnosti sedmy na oddiele iba miesto 4GiB.

W7+SP1 môžeš po nainštalovaní odstrihnúť od siete netu bez ujmy cestou sieťovej karty, vypnutím. Tebe stačí vlastne čistá W7 bez záplat a SP, v tom prípade to máš ozaj minimum miesta na oddiele.

Jak jsem psal, SSD není kam připojit, pokud nevyndám ten HD, jednak nejsou kabely, jednak není místo, tak jsem chtěl na tom 2TB HD prostě udělat partišnu pro Windows.

Že jsou Windows pomalá #$%^#$^# beru prostě jako fakt, párkrát do měsíce se to snese. Restartuju počítač, uklidím hračky ze stolu do skříně, vytáhnu ze skříně jiné, připojím kabely a pokud ještě ten zázrak moderního marketingu nebude provozuschopný, tak se třeba nasnídám, nebo dám vařit oběd, nebo tak něco.

Na normální věci používám Linux a ten tam bootuje dost rychle na to, aby pro mě bylo zajímavější místo na disku a cena, než pár ušetřených sekund jednou za hodně dlouho. Když se texťák s rozumně dlouhým souborem (pár tisíc řádků) nastartuje a otevře než přehmátnu z F4 na šipky, tak necítím velkou potřebu investovat do zrychlování.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru