Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Torrenty. Jsou legalni?

Ahoj. Chci se zeptat jestli je legalni stahovani torrentu např z cztrackeru. Mam zakazany upload a jen stahuju filmy a serialy co už byly v TV.
Dopouštím se něčeho nelegálního? Můžete mě odkázat na nějake informace? skoro nic jsem na me otazky nenašel. Budu rad když mi poradíte vy. Diky... Ja jem že raději taham vše co jde přes torrenty krom her a aplikací. Mistni poskytovatel to neřeší, max může dát agregaci. Diky

Předmět Autor Datum
Pokud pouze stahuješ, tak to asi legální je. Jenže běžní torrentoví klienti úplně zakázat upload nes…
kacikac 14.05.2019 01:50
kacikac
Torrentový klient bez upload funkcionality ztrácí smysl. Pokud by byli samí uživatelé bez uploadu, n…
Jan Fiala 14.05.2019 07:14
Jan Fiala
Nezacne, protoze tim by padl duvod vybirat penize za pametove media a pod. To je poradny balik penez… nový
lucifer 14.05.2019 07:29
lucifer
Že by tím padl důvod to vybírat, ještě bohužel automaticky neznamená, že by se to přestalo vybírat. nový
Wikan 14.05.2019 07:30
Wikan
Nedávno schváleno: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:52016PC0593&from=E… nový
Karel6666 14.05.2019 09:59
Karel6666
1. Já tu ale řeším tazatele, ne globálně torrentové klienty. Pokud by všichni torrentoví klienti nem… nový
kacikac 14.05.2019 11:32
kacikac
Ahoj. - Samotny Torrent jakoz to klient P2P (Peer-to-peer) ilegalni neni a muzes klidne sdilet s pr… nový
XoXoChanel 14.05.2019 10:47
XoXoChanel
Dobře diky... stahl jsem už asi 6TB přes klient uTorrent, s tim že jsem dal zakazat upload. stejně t… nový
HoggyShoggy255 14.05.2019 20:34
HoggyShoggy255
Nevím odkud stahuješ torenty, ale platí většinou P2P. Takže co stáhneš to poskytneš. Pokud nebudeš m… nový
Cat 14.05.2019 20:38
Cat
ratio nemam. řeším to tim že si ten Cztracker zaplatim za par kaček a jedu vklidu... nestahuju hry a… nový
HoggyShoggy255 14.05.2019 20:42
HoggyShoggy255
To v klientovi nezakážeš. To se ojebává jinak. Nicméně trošku musíš žilou pustit. poslední
Cat 14.05.2019 20:45
Cat

Pokud pouze stahuješ, tak to asi legální je. Jenže běžní torrentoví klienti úplně zakázat upload nesvedou, například proto, že obsahují optimistic unchoke a ty takového běžného torrentového klienta určitě máš, takže se dopouštíš nejspíš i něčeho nelegálního a i uploaduješ. Řešením je naprogramovat si torrentového klienta bez upload funkcionality.
Na druhé straně jsem si nikde nevšimnul, že by se tu v čr nějaký torrentový provoz u uživatelů někdy řešil.

Torrentový klient bez upload funkcionality ztrácí smysl. Pokud by byli samí uživatelé bez uploadu, neměl bys od koho stahovat.

A to, jestli to někdo řeší nebo ne je jen otázkou času. Začne se tím, že stahování autorsky chráněných děl i pro vlastní potřebu se postaví mimo zákon a v souvislosti s tím se rozpoutá hon na uploadery.

Nedávno schváleno: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:52016PC0593&from=EN
Hlava VI, kapitola 2, článek 13.

Vyřešilo se to tak, že odpovědnost přenesou na provozovatele, místo na uživatele.
Tím se začne více kopírovat jako za starých časů, kdy internet byl pomalý a nebylo tolik možností sdílení dat. Nebude důvod přestat vybírat poplatky za média.
Nakonec možná i využiju těch 6000 DVD, co jsem v té době nakoupil :-)

1.
Já tu ale řeším tazatele, ne globálně torrentové klienty. Pokud by všichni torrentoví klienti neměli upload funkcionalitu, tak je jasné, že by p2p sdílení přes torrent jaksi nefungovalo. Jenže já tu řeším konkrétní případ. Pokud se nějaký uživatel rozhodne, že přes p2p neodešle ani B, tak to prostě technicky možné je. A toto rozhodnutí naprosto chápu pokud se jedná o případy, kdy by došlo k porušení AZ, což je jaksi většina případů. Jde pak o schopnost a informovanost daného uživatele.
2.
Je to něco podobného jako falešné generování uploadu na privátních trackerech, existují programy (volně dostupné na internetu) na takové generování, pokud někdo chce, tak je využije, já dokonce jeden takový naprogramoval a dnes jsou tomu 4 roky, co je volně dostupný ke stažení i se zdrojovým kódem. Takové generování je naprosto triviální záležitost, například na CZT při používání takového programu i když člověk neodešle ani B, nezaplatí ani Kč a přitom tam může být VIP, upload a ratio jaké chce a může si od jiných uživatelů CZT stahovat co chce kdy chce. Může se tak uživatel rozhodnout? Může. Já v tom nevidím problém. A i když každý uživatel třeba CZT tu možnost má, CZT funguje, protože ne každý uživatel toto řeší ať už z jakéhokoliv důvodu (je altruista nebo neinformovaný nebo hloupý a podobně).
3.
To, jestli to někdo řeší nebo ne je možné, že je jen otázka času. Upload je mimo zákon už teď, proč se neřeší třeba na torrentech? Proč, když bylo možné típnout KAT tak proč nejsou u nás tlaky na típnutí třeba CZT? Ty myslíš, že by stahování autorsky chránených děl pro vlastní potřebu něco řešilo? Já myslím, že ne. Já myslím, že by se to mělo nastavit tak, aby se to opravdu řešit mohlo a řešilo se to.

Ahoj.

- Samotny Torrent jakoz to klient P2P (Peer-to-peer) ilegalni neni a muzes klidne sdilet s prateli fotky, slozky etc, na tom neni nic ilegalniho a je to zcela legalni
- Co se tyka, co te zajima asi nejvic, je multimedialni sdileni jako Filmy s chranenym obsahem. Nebydlim v CR, ale stala se mi vec, ktera nedivil bych se, bude za chvili i v CR.
- Jakoz to nestahovac, dnes je hodne poskytovatelu (jako OCS, Netflix, Orange, SFR a podobne) tak nejak potrebu stahovat nemam a nejsem az takovy "cumilek". "Ale ! " :

[Ma vlastni zkusenost]
- Parkrat jsem si stahl nejaky serial (hlavne pro pritelkyni), bud abych ho videl driv, nebo nebyl zrovna nikde jinde dostupny a pristihla me mistni organizace HADOPI.
- Tady to funguje tak, ze jsi "3x varovan" a kdyz "3x ignorujes" tak uz pak na sebe nemuzes napsat ani internet, v hrosich pripadech dostanes i pokutu.
* Prvni varovani, které jsem dostal je formou upozorneni, ze "z Vasi IP adresy je poderzreni ilegalniho "bla bla", at si svou sit zabezpecis, zktontrolujes ruter, zmenis klic etc etc + cislo HADOPI slozky, kterou si muze nechat zaslat, to jsem také udelal.

- Doslat jsem to formou "dopisu + mail" kde bylo uvedeno ze mé "prvni-upozorneni" nebylo vylozene za stahovani ale za zdileni tzv seedovani, ilegalniho sireni obsahu s autorskymi pravy. Prilozili i jaky serial/film jsem stahl, v kolik to bylo hodin, pres jaky Torrent a o jakého klienta presne slo. (samozrejme i adresa, mé jméno, muj internetovy poskytovatel a cislo kontratu)
* Zkratka né za to co ze jsem stahoval, ale za to, za obsah ktery sel z mého PC (z mé IP) k jinym uzivatelum. Kdyz stahujes tak tam vidis dve sipky, jedna "↓" dolu = stahovani, druha "↑" nahoru = seedovani (coz ma HADOPI chytre promyslené, bez seederu tyto stranky pak upadaji, protoze kdyz nebudou uzivatelé seedovat, nebudes moc stahovat).

TiP :i: ~ Pouzivat placené [VPN] muze byt v jistém smeru reseni. Osobne to jiz neriskuji, jelikoz pracuji s citlivimi informacemi firmy, bych mohl dojit o zamestnani.

Dobře diky... stahl jsem už asi 6TB přes klient uTorrent, s tim že jsem dal zakazat upload. stejně to nějaky ten kilobajt vždy odešle jkdyž tsahuju, zatim nikdo nic, ani poskytovatel. mam mistniho ten to moc neřeší, jen má na stránkách napsane že když to bude uživatel příliš těmi torenty zatěžovat, tak že uplatní agregaci. což se mi zatim nestalo. těch terabajtu, to jsem stahoval asi 10 let nejmin. diky jinak za info

ratio nemam. řeším to tim že si ten Cztracker zaplatim za par kaček a jedu vklidu... nestahuju hry a hudbu nebo software. soft si kupuju na ebay a hudbu nepotřebuju, hry si kupuju na steamu. stahoval jsem vždy jen filmy, pro vlastni potřebu, a ty co už byly davno v kině nebo v TV... jo a serialy k tomu... ano, to jsem jich stahnul tolik :D mě totiž nebavi se divat online. mam rad když si to dam na plochu, kliknu, přetočim a koukam...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru