Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Grafické karty a brutální PODtaktování sběrnice

(Odpověď v mezičase zmizela, ale když už to píšu ...)

Na tom videu si staví v podstatě procesor a par primitivnich periferii pro debugování, ale jde o ten princip.

I takováto "hračka" (nemluvě o tom, když se jí přidá trochu RAM, což je trivialita), dokáže "něco" upočítat a výsledek poslat na další periferii (přičemž ji může brát jako speciální I/O operaci, nebo prostě namapovat do paměti, oba principy tam jsou použité), třeba na posuvný registr a příslušné signály - takže ač pomalu, tak potřebná data vystavit dokáže. (Ostatně chci časem otestovat, jak rychle to může běžet, teoretické maximum je takt 20MHz a tedy 1M operací za sekundu, prakticky to asi do této frekvence už stabilní nebude kvůli dlouhým drátům).

Ale spíš mám na mysli různá Arduina (16MHz, 1 instrukce na takt, čili v mnohém řádově srovnatelné s prvními Pentii) a jiné zajímavé konstrukce (tak na úrovni Spektra, BBC Micro a tak, ale s dnešní technologií a přístupy - něco třeba emulované na FPGA, něco v původním křemíku a paměťově mapovanými inteligentními periferiemi, klidně časem i sítě takovýchle zařízení a multiprocesorové sestavy - ale pořád spíš v ranku do 20MHz, i když klidně se specializovaným HW)

Nicméně můj první plán je ovládat to Arduinem, které bude fungovat jako "síťová grafická karta" - čili opravdu něco na způsob programovatelného https://en.wikipedia.org/wiki/CTIA_and_GTIA ale s podporou spíš teletextu, vstupu z klávesnice a jiného univerzálního I/O.

Takže ostatní mikroprocesory v síti si jen požádají o vypsání textu na souřadnice, zobrazení menu, nakreslení elipsy a tak - pár bytů zpráva po síti (a adresovat velkou obrazovku je prakticky stejně drahé jako malou, a vykreslení čáry potřebuje jen souřadnice koncových bodů, bez ohledu na délku čáry), interface propočítá pár stovek/tisíc bodů a grafárna pojede v plném rozlišení a paletě.

A pak ten interface (čili např to Arduino) můžu rozšířit i třeba o čtečku SD karet a na vyžádání tam cpát celé sprity, nebo obrazovky, případně tam pro tyto účely přidat i nějakou rozumně velkou RAM - no fantazii se meze nekladou.

Že to pojede pomalu je celkem jasné, ale není důvod, aby to nejelo ve velkém rozlišení a plné paletě se stabilním obrazem.

---

Ale potřeboval bych nějak přeskočit tu mezeru mezi seriovou komunikací, I2C sítí, 16-20MHz interfacem a kvalitní grafikou na monitoru - a co líp to zvládne, než skutečná grafická karta?
A na druhou stranu takovou kartu koupím v bazaru za pár stovek, pokud už ji nedostanu zdarma (nebo nevytáhnu z šuplíku) a přibastlit k Arduinu pár posuvných registrů je legrace.

Na druhou stranu řešit podporu takovýchto protokolů na klasickém počítači s UEFI a mutitaskingem a swapováním a úlohama na pozadí, který naopak nemá HW podporu pro tyto protokoly a není stavěný, aby působil jako slave zařízení v reálném čase mi přijde jako mnohem složitější cesta. A taky míň zábavná a punk :)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny