Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem externy lan disk - vyroba

Ahoj,

Chcel by som si poskladat ulozisko s HDD na zalohovanie suborov z PC, ale potrebujem to riesit po LAN.
Ako co najlacnejsie vyskladat PC s moznostou zapajania SATA diskov, na ktory by bol vzdialeny pristup cez LAN ? Predstava je taka, ze tento PC by som zapol a v priapd potreby bo som nan kopiroval zalohy. Asi by na nom bezal nejaky WIN 7. Zaujima ma ale hardvare, ako to riesit aby to bolo lacne a zaroven tam islo zapajat viac diskov , cca 10.

Vdaka

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nazdar Ako co najlacnejsie vyskladat PC s moznostou zapajania SATA diskov, na ktory by bol vzdialen…
XoXoChanel 01.07.2019 11:00
XoXoChanel
Nesouhlasím. NAS z PC je levnější a oproti vícediskovým nasům není ani žravější. Osobně jsem postav…
touchwood 04.07.2019 07:43
touchwood
Nesouhlasím. To se da i pochopit. On ale nechce ani 4 , ani 6 ani 8 ale 10. Neslo zcela o technické…
XoXoChanel 04.07.2019 09:12
XoXoChanel
Promiň, ale projektuješ podle sebe. Pro tebe třeba stačí kapacita řekněme 8TB, ale znám lidi a rodin…
touchwood 04.07.2019 10:43
touchwood
Pro tebe třeba stačí kapacita řekněme 8TB, ale znám lidi a rodiny, kde to je prostě málo. Já jsem tř…
XoXoChanel 04.07.2019 10:46
XoXoChanel
nás je v baráku 9 lidí, z toho 4 děti. :-) To gigabajty jen frčí... jinak ohledně těch disků máš sa…
touchwood 04.07.2019 11:18
touchwood
Trosku offtopic, ale po rokoch som sa vratil zase ku krabickovym NASkam, bola doba, ked som vsade da…
fleg 04.07.2019 11:23
fleg
je to laciný, podle toho to taky (ne)funguje. Když to přežije první půlrok, tak pak už to většinou v… poslední
touchwood 04.07.2019 12:49
touchwood

Nazdar

Ako co najlacnejsie vyskladat PC s moznostou zapajania SATA diskov, na ktory by bol vzdialeny pristup cez LAN ?

- Jestli tech HDD disku chces pouzivat vice, tak IMHO nejpohodlneji variantou je zakoupit NAS.
* PC ti vyjde draz, vysi spotreba, rucni instalace OS + SW, rucni sprava a nastaveni RAID, zabezpeceni, udrzba. Nepocitaje ze tech 10xHDD budes muset také nejak uchladit.

- Pro 10xHDD uz to bude chtit resit opravdu jinak. Osobne bych pouzil 4x velkokapacitni disky + NAS.
* Na PC pro takové mnozstvi by jsi potreboval nejakou kompatibilni PCie SATA pro RAID kartu zvlast, nebo Rack_DOCK (v ~ 150-300Euro) Urcite je 10x HDD podminkou ?!
[87318-rack-x-8-png]

No, mam ich k dispozicii za dobru cenu.

- IMHO sestris na spatném miste. Usetris na HDD a utratis 10x vic za kompatibilni material a jejich provoz.
- Kdyby jsi jich nepotreboval x10, tak by sli zapojit na zakladni desku PC. Ale neni podminkou ze zakladni deska bude podporovat u vsech osazenych SATA potrebny RAID (pocet portu SATA vychazi z pouzitého chipsetu) .

Nesouhlasím.
NAS z PC je levnější a oproti vícediskovým nasům není ani žravější.

Osobně jsem postavil "malý" 4-diskový NAS s následujícím rozpočtem:
deska A320 - 800Kč
CPU AMD A4 - 800Kč (dnes bych stavěl na Ryzen 200Ge)
4GB RAM DDR4 - 500Kč
budka - "co dům dal" (jinak 500-1000Kč; někteří na budky kašlou a montují to na dřevo, nebo si staví raily z Merkuru)
zdroj 350W - 900 Kč
8GB USB flash disk - 100Kč
------------------------------------
Suma sumárum 3200Kč

Nejlevnější 4-diskový Zyxel stojí 4500Kč, výkon je ale na straně mé složeniny. Navíc si tam můžu strčit SATA řadič pro další 4 disky https://www.czc.cz/axagon-pces-sh4-radic-radic-4x-int-2x-ext-sata-6g/146958/produkt

a máš z toho 8-diskový NAS (pravda, bez hotswapu, ale to je IMHO naprosto podružné).

Jako OS můžeš zvolit FreeNAS, Xpenology (a další, NASových dister je asi tak bambilion), postavit si vlastní Debianí server se Sambou4, nebo to celé downgradovat na šitové Wokenice, které neumí ani pořádně RAIDovat. Výhoda je i ten HW, který je výkonnější a lze jej bez potíží upgradovat. NAS jako krabice má smysl u počítačově nepolíbených lidí, kteří tomu nerozumí a v případech, kdy si vystačíš s 2 disky (nebo max. 4 - tam se to láme). Ceny 6- a 8- diskových NASů už jsou zcela mimo a prakticky se nevyplatí nikdy.

Nesouhlasím.

To se da i pochopit. On ale nechce ani 4 , ani 6 ani 8 ale 10. Neslo zcela o technické ale spis ho od toho odratit, poukazat na to co to muze obnaset. (popravde jsem stejne navazkach jestli nejde spis o ty prvni prazdinové vtipy "skolnich aktovek")
Co jsem mu hlavne naznacit je to, ze 10xHDD pro domaci ukladani dat neni nejlepsi reseni a ze tyto napady taky neco obnasi, ze takovy pocet na HOME PC nedava smysl a muze to vyjit draho a to i udrzbou.
Tak jak resit extra HW zapojeni disku jen proto ze ho vysli levno.
Jestli ma nejakych 10x500Gb nebo snad 250Gb na domaci uziti je proste nahlavu. Na cem teda vlastne usetril ?
(To je jak resit jak v koupelne udelat bazen, jenom proto ze ho nekdo koupil levne aby si v nem oplachl nohy. Neni rozumnejsi koupit "sprchu" jak "10 pytlu cementu a pisek" ?. Suma sumárum 3200Kč za to muze mit jeden normalni 4T HDD. "postavit si vlastní Debianí server se Sambou4" jestli nevi ani kam a jak zapojit HDD, myslis ze zvladne zpojizdnit server ? "budka - "co dům dal" takze HDD pohazené na stole za PC.).
* To uz by tu polovinu co nejsou v SATA v jeho dosavadnim PC mohl rovnou pouzit jako externi HDD pres USB a ma vsech 10 na jeho jednom PC.

NAS jako krabice má smysl u počítačově nepolíbených lidí, kteří tomu nerozumí

(nebo max. 4 - tam se to láme)

To snad nemyslis vazne. Jeden NAS pouzivam (uz muj druhy TS od QNAP) . Upgrade nepotrebuje a neni ani nejak duvod, dokonce s 4X HDD (2xRAID pole ) a nic se mi nelame (s moznosti pripojit i dalsi eHDD). Zvolil jsem ho protoze podporuje urcité protokole (SMB/CIFS, NFS a AFP.), externi disky a sluzby které vyuzivam jako provoz WEB stranek Wordpress, ma 2xLAN a HDMI (v mém pripade) zrovna na sledovani KODI, snadna udrzba.
* Pro me to bylo pohodlné reseni, nahrada za to, co jsem predtim provozoval pres MiniPC s Windows Server (prevazne pro sdileni, server PHP, SQL, Python/Django) a Raspberry na kterém jsem mel z pocatku Worpress, multimedialni stanici s KODI.

Promiň, ale projektuješ podle sebe. Pro tebe třeba stačí kapacita řekněme 8TB, ale znám lidi a rodiny, kde to je prostě málo. Já jsem třeba na 12TB a už cítím, že to bude za rok málo (doma je nás prostě moc a všichni produkujeme nějaká data - fotky, videa). Navíc nejsem kaskadér a více než 4TB disky neberu.

Stále platí, že za poměrně malou částku pořídíš desku, která má 6 SATA portů, dají se sehnat i 8-portové. Přídavné řadiče SATA do PCIe stojí pár stovek.

A pozor, řešíme NAS, nikoli disky. To je věc každého člověka, kolik disků (kapacita vs. raid vs. IOPS vs. spotřeba) potřebuje. Za cenu nejlacinějšího 4-diskového NASu postavíš NAS 8-diskový (běžná cena 20+ tisíc Kč), který v případě FreeNAS apod. bude funkčně více než srovnatelný s komerčními řešeními. Jediný rozdíl bude ten, že u komerčního řešení dostaneš slušivou skříňku - což může, ale nemusí hrát roli. Já mám třeba NAS v komoře a je mi jedno, jak vypadá. Prostě kdo potřebuje používat více disků, ten bude řešit PC jako NAS, protože to je objektivně nejlevnější.

Navíc třeba AMD desky a řadiče AFAIK podporují SATA Port Multiplier, takže za pár dolarů si můžeš koupit desku, která ti jich naseká co hrdlo ráčí.
https://www.startech.com/HDD/Adapters/~ST521PMINT (na Amazonu toho najdeš haldu)

Osobně jsem nasadil desítky NASů, od laciných D-linků a Zyxelů, přes běžné Synology/QNAP až po rackové QNAPy, takže vím o čem je řeč.

Pro tebe třeba stačí kapacita řekněme 8TB, ale znám lidi a rodiny, kde to je prostě málo. Já jsem třeba na 12TB a už cítím

- Tak to jo. To jsi odhadl docela dobre, s 8T si opravdu vystacim + externi dle potreby, jestli je nekomu i 12T malo a potrebuje vic, tak to je jina.
- K tem radicum AFAIK, nejvyhodnejsi technické reseni a strategie jdou zcela preze mne, nejsem sitar jako ty, tak to stejne bez stejné praxe nedokazu videt a pochopit stejnē, tvé tvrzení nezpochybnuji.
* Spis se jen pozastavuji nad tim, jestli ma cenu neco takového vubec doporucovat, jak hledat technické provedeni. (velikost tech HDD nezname, muze jit klidne o nejaké 250Gb disky coz by nahradil jeden 3T HDD bez potreby neco stavet jestli mi rozumis). Jestli je to tazateli jedno a ma dostatecne mista, proc ne ..

nás je v baráku 9 lidí, z toho 4 děti. :-) To gigabajty jen frčí...

jinak ohledně těch disků máš samozřejmě naprostou pravdu, smysl do NASu dnes dávají jen 2+TB a větší (a naopak nad 4TB zase enormně roste riziko problémů s havárkou a rebuildem pole), skládat "malé smetí" do polí o 4+ kusech není rozumné, protože roste riziko havárky i spotřeba. Jediná výhoda je vyšší výkon, ale ten v domácím prostředí prakticky nikdo nevyužije.

Trosku offtopic, ale po rokoch som sa vratil zase ku krabickovym NASkam, bola doba, ked som vsade daval HP microservre, ked boli v akcii, kupoval som ich desiatky, teraz som zase omilostil Zyxel a tento tyzden som kupil napriklad 3ks Zyxel NAS326, dnes uz aj prvy odisiel k zakaznicke, dalsie budu nasledovat.
AKo uvod do sveta zaloh je to asi dnes idealne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru