Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Windows a Linux sdileny HDD

Ahoj, rád bych začal trochu používat Linux na dual boot. Chci na 1. SSD dát Windows, na druhé SSD Linux a zbývá mi klasické HDD, které bych rád sdílel mezi Windowsem a Linuxem. Je toto možné?

Děkuji a přeji hezký den

Předmět Autor Datum
Ano.
Wikan 22.08.2019 20:10
Wikan
Mimochodem, když ty systémy budou na různých (fyzických) discích, nepotřebuješ dual-boot (každý disk…
dsa 22.08.2019 22:01
dsa
Ano, přesně takhle to používám... 1. SSD Windows 10 2. SSD Linux Mint První jsem pro jistotu nainst…
FixExa 22.08.2019 23:24
FixExa
Sdílení se řeší buď přes spešl partišnu nebo linux přímo vidí NTFS - Presne tak. - Dva operacni sys…
XoXoChanel 23.08.2019 17:04
XoXoChanel
NTFS je bez problému, ale linux je schopný spáchat zvěrstva, se kterými má pak windows problém. Linu…
ml1 23.08.2019 17:18
ml1
Takto to mám taky už dlouho. poslední
Mlocik97 24.08.2019 01:32
Mlocik97

Ano, přesně takhle to používám...
1. SSD Windows 10
2. SSD Linux Mint

První jsem pro jistotu nainstaloval Windows a pak linux...Bootuji přes SSD 2, kde je Grub se zavaděčem... Win/Linux (vyberu si). Přežilo to jak upgrade Win 10 z 1803/1809/1903, tak i Mint se dvakrát povýšil...bez problémů.

Sdílení se řeší buď přes spešl partišnu nebo linux přímo vidí NTFS... obráceně je to před doplněk do OS Windows/Total Commander atd...

Sdílení se řeší buď přes spešl partišnu nebo linux přímo vidí NTFS

- Presne tak.
- Dva operacni systémy na dvou discich neni problém, ale ten treti disk urceny na "sdileni" muze byt problém bude-li pouzivat "ext4" ktery je sice pro Linux distribuci optimizovanejsi, ale Windows s nim v default pracovat neumi, nevidiho az na nejaky software ktery to umozni jako "ext2read" nebo pres zmineny "ext4c" modul pro TotalCommander. Format oddilu NTFS muze byt pro ulozni disk a oba OS dobra volba.

NTFS je bez problému, ale linux je schopný spáchat zvěrstva, se kterými má pak windows problém. Linux rozlišuje velikost v názvech souborů, pro něj soubor a Soubor (a vairací je pochopitelně víc) jsou úplně jiné soubory, windows je z toho potom zmatený. Druhá věc je množina zakázaných znaků, která je ve windows bohatší (linux dovolí klidně v názvu souboru otazník (?), dvojtečku (:), trubku (|) a možná i další), nevim jaké jsou zakázané znaky v linuxu (předpokládám, že lomítko), ale je to množina odlišná od windowsu a pak je s takovými soubory problém (windows je neotevře). Podobné je to s FAT (na fleškách), myslím že tam nedovolí rozdílnou velikost písem. Nevim, jestli se to dá nějak řešit preventivně (názvy souborů nevymýšlím, takže když jsou v azbuce nebo japonském písmu, tak je tak mám a stejně když se tam objeví třeba otazník (časté u html, kde mozila přebírá titulek stránky))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru