Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Windows a Linux sdileny HDD

Ahoj, rád bych začal trochu používat Linux na dual boot. Chci na 1. SSD dát Windows, na druhé SSD Linux a zbývá mi klasické HDD, které bych rád sdílel mezi Windowsem a Linuxem. Je toto možné?

Děkuji a přeji hezký den

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano, přesně takhle to používám... 1. SSD Windows 10 2. SSD Linux Mint První jsem pro jistotu nainst…
FixExa 22.08.2019 23:24
FixExa
Sdílení se řeší buď přes spešl partišnu nebo linux přímo vidí NTFS - Presne tak. - Dva operacni sys…
XoXoChanel 23.08.2019 17:04
XoXoChanel
NTFS je bez problému, ale linux je schopný spáchat zvěrstva, se kterými má pak windows problém. Linu… nový
ml1 23.08.2019 17:18
ml1
Takto to mám taky už dlouho. poslední
Mlocik97 24.08.2019 01:32
Mlocik97

Ano, přesně takhle to používám...
1. SSD Windows 10
2. SSD Linux Mint

První jsem pro jistotu nainstaloval Windows a pak linux...Bootuji přes SSD 2, kde je Grub se zavaděčem... Win/Linux (vyberu si). Přežilo to jak upgrade Win 10 z 1803/1809/1903, tak i Mint se dvakrát povýšil...bez problémů.

Sdílení se řeší buď přes spešl partišnu nebo linux přímo vidí NTFS... obráceně je to před doplněk do OS Windows/Total Commander atd...

Sdílení se řeší buď přes spešl partišnu nebo linux přímo vidí NTFS

- Presne tak.
- Dva operacni systémy na dvou discich neni problém, ale ten treti disk urceny na "sdileni" muze byt problém bude-li pouzivat "ext4" ktery je sice pro Linux distribuci optimizovanejsi, ale Windows s nim v default pracovat neumi, nevidiho az na nejaky software ktery to umozni jako "ext2read" nebo pres zmineny "ext4c" modul pro TotalCommander. Format oddilu NTFS muze byt pro ulozni disk a oba OS dobra volba.

NTFS je bez problému, ale linux je schopný spáchat zvěrstva, se kterými má pak windows problém. Linux rozlišuje velikost v názvech souborů, pro něj soubor a Soubor (a vairací je pochopitelně víc) jsou úplně jiné soubory, windows je z toho potom zmatený. Druhá věc je množina zakázaných znaků, která je ve windows bohatší (linux dovolí klidně v názvu souboru otazník (?), dvojtečku (:), trubku (|) a možná i další), nevim jaké jsou zakázané znaky v linuxu (předpokládám, že lomítko), ale je to množina odlišná od windowsu a pak je s takovými soubory problém (windows je neotevře). Podobné je to s FAT (na fleškách), myslím že tam nedovolí rozdílnou velikost písem. Nevim, jestli se to dá nějak řešit preventivně (názvy souborů nevymýšlím, takže když jsou v azbuce nebo japonském písmu, tak je tak mám a stejně když se tam objeví třeba otazník (časté u html, kde mozila přebírá titulek stránky))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru